Rosół
Gotujmy.pl/Netka
Newsy

Na jakim mięsie ugotować rosół? Wyjdzie idealny w smaku, jeśli wybierzecie ten rodzaj

Rosół to jedna z najczęstszych zup, którą Polacy serwują w swoich domach. Na zjedzenie rosołu dobra jest każda okazja.

Rosół to zupa, która nie ma sobie równych. Może być serwowany jako samodzielne danie, ale i stanowić bazę do zup, które z niego powstaną. Rosół, mimo iż wydaje się prosty, kryje w sobie kilka tajemnic. Ich rozwikłanie, szczególnie to dotyczące doboru mięsa, pozwoli wam na ugotowanie go w prawidłowy sposób.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wywar mięsno-warzywny

Rosół najczęściej sporządza się z drobiu, najczęściej z kury. Niektóre gospodynie dodają też wołowinę lub baraninę. Domowy rosół najlepiej smakuje z kluskami lanymi i makaronem typu wstążki. To tłusta potrawa, która pasuje na wszystkie okazje. To także zupa, którą zje nawet największy niejadek.

Zobacz także
Rosół z lubczykiem

Dodajesz do rosołu to zioło? Uważaj! To może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia

Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis bije na głowę wszystkie inne

Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis na krokiety bije na głowę wszystkie inne

Rosół a inne zupy

Zrobienie dobrego rosołu to nie lada wyzwanie. Wymaga wkładu pracy i cierpliwości. Rosół jest bowiem zupą, którą gotuje się stosunkowo długo. Jego przygotowanie polega na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Aby przygotować smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia.

Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem. Rosół można też potraktować jako półprodukt. Będzie doskonała bazą pod pomidorówkę, krupnik czy ogórkową.

W Polsce PRL rosół należał do dań typowo tradycyjnych, podawano go zaraz przed równie klasycznym schabowym. Sprawdzał się podczas ważnych uroczystości. 

Gotowanie rosołu jako rodzinny rytuał

Rosół kojarzy się z domem babci. Nie od dziś wiadomo, że właśnie babcie gotują najlepiej. Właśnie one gotują go kilka godzin, dodając mnóstwo przypraw i serca. Najpyszniejszy rosół można przyrządzać z dwóch rodzajów mięsa wołowego, w tym jednego z kością, czyli np. pręgi, szpondru lub antrykotu z kością.

Do tego należy dodać skrzydło indyka albo tłustą cielęcinę z kością lub bez. I oczywiście warzywa: korzeń marchwi, korzeń i nać pietruszki oraz selera, por lub rozkrojoną cebulę w całości, plus kawałek głowy kapusty i kilka gałązek selera naciowego. Doskonały rosół można również przyrządzić na kaczce lub gęsi. 

Przyprawy idealne do rosołu to sól, pieprz, ziele angielskie, kilka listków laurowych i suszony grzyb. Nie zaszkodzi pęczek naci pietruszki, pęczek świeżej bazylii czy kilka gałązek lubczyku. Jeśli wolicie eksperymenty, równie śmiało wsypcie tymianek, oregano i kurkumę. Tego smaku nie zapomnicie!

Leczy niestrawność przeziębienie i smutki
Adobe Stock
Newsy
Ten rosół leczy smutki, niestrawność i przeziębienie. Lepszego nie ma, podajemy przepis
Jakub Kuroń przedstawia prosty przepis na rosół. I choć zupa długo się gotuje, to właściwie gotuje się sama. I jest dobra na wszystko.

Rosół to esencjonalna, aromatyczna zupa, która, podana na gorąco, rozgrzewa, nasyca i wypełnia ciepłą przyjemnością. Po zjedzeniu talerza rosołu, od razu czujemy się lepiej i świat widzimy w lepszych barwach. Po drugie, rosół jest jednym z tych dań, które wszyscy pamiętamy z dzieciństwa. Jedliśmy je wiele razy, już sam zapach przywodzi miłe wspomnienia. To tzw. comfort food, czyli modna obecnie nazwa, na określenie swojskich potraw, które wprawiają nas w dobry nastrój. Takie zupy warto robić i warto jeść tak często, jak to tylko możliwe. Podajemy przepis na idealny rosół Jakuba Kuronia. Tradycyjny polski rosół Pierwsze rosoły powstawały jako skutek uboczny wygotowywania mięsa, które konserwowane było poprzez zasolenie i wysuszenie. Tak przechowywane mięso trzeba było porządnie wygotować. Wywar utworzony w czasie gotowania nazywano „ rozsół" lub „ rozsol", skąd pochodzi dzisiejsza nazwa dania. W obecnych czasach rosół jest zupą przygotowywaną w różnych wariantach i na różne okazje. Może być szybkim rosołem z 1-2 mięs, wolno pyrkającym przez 1-2 godziny. Taki najczęściej przyrządzamy na niedzielny obiad, a następnego dnia z reszty bulionu powstaje pomidorówka.          Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na rosół Jakuba Kuronia Składniki: 500 g szpondru wołowego z kością 500 g skrzydełek z kurczaka  1 szyja z indyka (500 g) 5-6 średnich marchewek (500 g) 2-3...

Warzywa do rosołu
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
Czy warzywa do rosołu powinny być całe czy pokrojone? Sprawdźcie, co jest lepsze
Rosół można gotować na wiele sposobów, jednak tylko sprawdzone metody robią z tego wywaru królową zup. Jedno z ważnych zagadnień dotyczy m.in. krojenia warzyw.

Rosół to absolutna klasyka wśród zup. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez domowego rosołu.  Pojawia się na polskich stołach zresztą nie tylko w niedzielę, ale także wtedy, kiedy choruje któryś z domowników.  Jak kroić warzywa do rosołu? Pytanie, na które nie ma odpowiedzi. Zależy, jaki efekt chcecie uzyskać. Rosół z warzyw pokrojonych zrobi się szybciej, ale może nie być idealnie klarowny. Rosół na całych warzywach będzie gotował się dłużej do uzyskania pełni smaku, ale za to jest większe prawdopodobieństwo, że wyjdzie klarowny. Najbezpieczniej wybrać półśrodek. Nie kroić warzyw drobno, tylko na średnio grube kawałki. Rosół ze średniej wielkości warzywami, będzie się gotował około 3 godzin. Ugotowane warzywa można też wykorzystać na sałatkę.  Rosół - najważniejsze informacje Rosół z makaronem to ulubiona zupa najmłodszych, zaraz obok pomidorowej. Najczęściej serwowanym rosołem jest rosół drobiowy , ale można też ugotować go mieszając mięso wołowe z drobiowym lub z cielęciną. Ważne, by gotował się odpowiednio długo i był postawiony na zaledwie symbolicznym ogniu. Rosół jest mięsno-warzywnym wywarem, na którego bazie można przyrządzić niejedną, pyszną zupę. Oprócz mięsa istotne są także warzywa – musi ich być jak najwięcej. Do garnka trafia zazwyczaj marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera, kapusta włoska, cebula i por. Czasami rosół gotuje się też z koperkiem i dodatkiem pachnącego lubczyku . Historia rosołu Zupa ta była kiedyś gotowana z koguta. Czasami przyrządzało się ją też z baraniny, a na Górnym Śląsku podawano z gołębi. Rosół ma długą tradycję, opisano go już w pierwszej polskiej książce kucharskiej, wydanej w 1682 roku. Dodatkowo...

rosół
Adobe Stock
Newsy
Wielu Polaków pomija te 2 warzywa podczas gotowania rosołu. To błąd. Świetnie podkręcają smak zupy
Delikatnie pikantny, aromatyczny i rozgrzewający, taki właśnie jest rosół. To zupa uwielbiana przez wszystkich Polaków. Jednak większość z nich zapomina o dodaniu dwóch warzyw podczas gotowania. Niestety to duży błąd, który skutkuje gorszym smakiem. Sprawdźcie, czy nie popełniacie tej gafy!

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Dzięki odpowiedniej kompozycji warzyw, mięsa oraz ziół jest odpowiednio aromatyczny. Najczęściej jest podawany z makaronem bądź lanymi kluseczkami. Właściwości zdrowotne rosołu  Rosół dzięki sporej ilości składników ma wiele wartości odżywczych, a także pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Poprzez gotowanie zupy na bazie mięsa z kośćmi, wydziela się kolagen, który w dalszej kolejności w przewodzie pokarmowym jest rozkładany do glicyny oraz innych aminokwasów biorących udział w syntezie różnych i niezbędnych struktur. Szpik kostny jest bogaty w witaminy A i K, a także żelazo, cynk, mangan czy kwasy tłuszczowe. Dobrze przyrządzony rosół idealnie rozgrzewa organizm, poprzez co sprawdza się podczas chłodniejszych dni, osłabienia organizmu oraz przeziębień. Odpowiednie gotowanie rosołu  Aby rosół miał właściwe wartości odżywcze należy go przyrządzić z jak największej ilości składników. Tutaj idealnie sprawdza się powiedzenie, im więcej tym lepiej. Do przygotowania aromatycznego rosołu potrzeba przede wszystkim dobrej jakości mięsa drobiowego, może być również dodatek wołowiny. Nie wolno zapominać o sporej ilości warzyw, a najważniejsza jest marchewka, korzeń pietruszki, seler oraz różnego rodzaju przyprawy. Szczególną uwagę należy zwrócić na proces gotowania, który powinien być powolny, aby zachować wszystkie wartości odżywcze. Zupa będzie także bardziej aromatyczna i smaczniejsza. Składniki, które podkręcają smak rosołu Wiele osób podczas przygotowywania tego dania często pomija dodanie dwóch warzyw, a mianowicie poru oraz kopru, które zdecydowanie podkręcają smak potrawy i nadadzą jej jeszcze więcej cennych...

Rosół
Flickr/fotoport
Newsy
Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu. Całość psuje jeden niepotrzebny składnik
Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu. Całość psuje jeden niepotrzebny składnik

Upodobanie do rosołu jest dosyć powszechne. Zresztą nie ma co się dziwić. To właśnie on stawia na nogi, uzupełnia kalorie i pomaga przejść bez szwanku przez pierwsze objawy przeziębienia. Udowodniono, że rosół wspomaga w walce z chorobą Zupa na bazie wywaru z warzyw i mięsa, potrafi zdziałać cuda. Szczególnie, jeśli chcecie się uporać z infekcją, o którą w sezonie jesienno-zimowym nie trudno. Wystarczy dłuższy spacer, przemoknięcie albo wyskoczenie do osiedlowego sklepu bez czapki.  Przeziębienie osłabia układ immunologiczny. Przez infekcję górnych dróg oddechowych możemy czuć się ospali i nadwrażliwi. Jeżeli zauważycie u siebie pierwsze objawy choroby, nie ma na co czekać. Poproście mamę lub partnera o rosół. Postawi was na nogi szybciej niż apteczne specyfiki! Zasady gotowania rosołu Głównym wyznacznikiem dobrego wywaru jest dobór składników. Jedna rzecz jest nawet ważniejsza. Chodzi o czas gotowania zupy. Rosół nie lubi pośpiechu. Powinien pyrkać na ogniu dobrych kilka godzin. Taki czas pozwoli wydobyć z niego aromat i sprawi, że nie zapomnicie jego smaku. Często popełnianym przez początkujących kucharzy błędem jest też dolewanie do rosołu podczas gotowania zimnej wody. To karygodny błąd kulinarny, który zmieni smak waszej zupy i w bezpośredni sposób wpłynie na jego konsystencję.  Jeśli gotujecie rosół, nie używajcie piersi z kurczaka Jeszcze jedna rzecz może zepsuć wasz domowy rosół. Chodzi o dodanie do zupy piersi z kurczaka. Mięso bez kości nie da smaku, którego oczekujemy po rosole. Mięso, którego używacie do zupy powinno być z kością i najlepiej mieć odrobinę tłuszczyku.  Koniecznie zacznij gotowanie od zimnej wody Każda gospodyni powie wam to samo. Gotowanie rosołu zaczynamy od...