Rosół
Gotujmy.pl/Netka
Newsy

Na jakim mięsie ugotować rosół? Wybierzcie to, a wyjdzie idealny w smaku

Rosół to jedna z najczęstszych zup, którą Polacy serwują w swoich domach. Na zjedzenie rosołu dobra jest każda okazja.
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

Rosół to zupa, która nie ma sobie równych. Może byś serwowany jako samodzielne danie, ale i stanowić bazę do zup, które z niego powstaną. Rosół, mimo iż wydaje się prosty, kryje w sobie kilka tajemnic. Ich rozwikłanie, szczególnie to dotyczące doboru mięsa, pozwoli wam na ugotowanie go w prawidłowy sposób.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Wywar mięsno-warzywny

Rosół najczęściej sporządza się z drobiu, najczęściej z kury. Niektóre gospodynie dodają też wołowinę lub baraninę. Domowy rosół najlepiej smakuje z kluskami lanymi i makaronem typu wstążki. To tłusta potrawa, która pasuje na wszystkie okazje. To także zupa, którą zje nawet największy niejadek.

Rosół a inne zupy

Zrobienie dobrego rosołu to nie lada wyzwanie. Wymaga wkładu pracy i cierpliwości. Rosół jest bowiem zupą, którą gotuje się stosunkowo długo. Jego przygotowanie polega na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Aby przygotować smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia.

Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem. Rosół można też potraktować jako półprodukt. Będzie doskonała bazą pod pomidorówkę, krupnik czy ogórkową.

W Polsce PRL rosół należał do dań typowo tradycyjnych, podawano go zaraz przed równie klasycznym schabowym. Sprawdzał się podczas ważnych uroczystości. 

Gotowanie rosołu jako rodzinny rytuał

Rosół kojarzy się z domem babci. Nie od dziś wiadomo, że właśnie babcie gotują najlepiej. Właśnie one gotują go kilka godzin, dodając mnóstwo przypraw i serca. Najpyszniejszy rosół można przyrządzać z dwóch rodzajów mięsa wołowego, w tym jednego z kością, czyli np. pręgi, szpondru lub antrykotu z kością.

Do tego należy dodać skrzydło indyka albo tłustą cielęcinę z kością lub bez. I oczywiście warzywa: korzeń marchwi, korzeń i nać pietruszki oraz selera, por lub rozkrojoną cebulę w całości, plus kawałek głowy kapusty i kilka gałązek selera naciowego. Doskonały rosół można również przyrządzić na kaczce lub gęsi. 

Przyprawy idealne do rosołu to sól, pieprz nie mielony, ziele angielskie, kilka listków laurowych i suszony grzyb. Nie zaszkodzi pęczek naci pietruszki, pęczek świeżej bazylii czy kilka gałązek lubczyku. Jeśli wolicie eksperymenty, równie śmiało wsypcie tymianek, oregano i kurkumę. Tego smaku nie zapomnicie!

Komentarze
pieczony kurczak przepis
2milutka / gotujmy.pl
Newsy Oto najlepszy obiad noworoczny, jaki możecie sobie wymarzyć. Praktycznie zero wysiłku
Macie ochotę na noworoczny obiad, który praktycznie zrobi się sam? Postawcie na pieczone mięso!
Katarzyna Wyborska
grudzień 30, 2020

Z pewnością wiele osób chce, żeby obecny rok już wreszcie się skończył. Część z was na pewno zaplanowała huczne świętowanie, które w wielu przypadkach skończy się odchorowaniem syndromu dnia poprzedniego w Nowy Rok! Kto jednak będzie spędzał Sylwestra spokojnie i bez alkoholu, ten następnego dnia w cudownym nastroju powita rok 2021. A nie ma nic lepszego niż świętowanie z noworoczną pieczenią! Pyszny i aromatyczny obiad to wspaniały sposób na przywitanie nowego roku – szczególnie, jeśli nie będzie was męczył kac! Przepis na pieczonego kurczaka w marynacie miodowo-pomarańczowej Gotując noworoczny obiad wypróbujcie przepis na wyśmienitego kurczaka marynowanego w miodzie z dodatkiem pomarańczy! Ten świąteczny akcent zdecydowanie nadaje mu charakteru. Do przygotowania tego dania potrzebny wam będzie jeden cały kurczak o wadze ok. 1,5 kg oraz poniższe składniki: Do nadzienia: 1 torebka ryżu Bakalie 1 jabłko winne 3 łyżki masła Mielony cynamon Mielone goździki Sól Pieprz Do marynaty: Pół szklanki soku z pomarańczy Pół szklanki miodu 1 łyżeczka imbiru 1 ząbek czosnku Do sosu: 1 duża pomarańcza Pół szklanki bulionu drobiowego Pół łyżeczki imbiru Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 goździk Sól Pieprz Przygotowanie W małym garnku wymieszajcie miód z sokiem pomarańczowym. Dodajcie imbir i zmielony czosnek. Zagotujcie i duście tak długo, aż około ¼ płynu odparuje. Ostudźcie marynatę i natrzyjcie nią umytego i osuszonego wcześniej kurczaka, a następnie wstawcie go do lodówki na całą noc. Ugotujcie ryż z dodatkiem bakalii. Na patelni rozpuśćcie 3 łyżki masła i usmażcie pokrojone w kostkę jabłko, które następnie wrzućcie do ryżu i...

Przeczytaj