Smażenie placków ziemniaczanych
Newsy

Na jakiej patelni najlepiej smażyć placki ziemniaczane? Tylko ta wydobędzie z nich chrupkość i 100% smaku 

Nie ma nic gorszego niż rozmiękczone i ociekające tłuszczem placki ziemniaczane. Zastosujcie ten trik przy smażeniu, by tego uniknąć.

Placki ziemniaczane są wręcz uwielbiane przez Polaków w każdym wieku. Jedzone na słodko, na słono, z sosem mięsnym, śmietaną i na wiele innych sposobów. Każdy ma swoje preferencje dotyczące serwowania placków ziemniaczanych. Pewnie macie też różne przepisy na masę ziemniaczaną na placki. Wszyscy zgodnie mówią jednak, że dobre placki ziemniaczane są bardzo chrupkie i pełne smaku. To w większości zasługa smażenia! Przeczytajcie jak robić to prawidłowo i jakiej patelni najlepiej używać, by placki ziemniaczane były pyszne i chrupiące.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na placki ziemniaczane

Pewnie nie trzeba przedstawiać wam przepisu na placki ziemniaczane, ale na wszelki wypadek przypomnimy, że masa na placki ziemniaczane składa się z:

  • Tartych ziemniaków
  • Jajek
  • Mąki
  • Cebuli (nie dodawajcie jej, jeśli macie zamiar jeść placki tylko na słodko, z cukrem i śmietaną)
  • Soli

Niektórzy dodają do ziemniaków inne składniki, które dodatkowo wzbogacają ich smak i zmieniają odrobinę ich właściwości. Do placków ziemniaczanych można dodać jeszcze:

  • Marchewkę – poprawia wartości odżywcze placków ziemniaczanych
  • Czosnek – dodaje ciekawego aromatu
  • Majeranek, pieprz i inne przyprawy – dobrze sprawdzają się przy plackach ziemniaczanych na słono
  • Ser żółty – kaloryczny, ale bardzo smaczny dodatek, dzięki któremu placki są ciągnące

Patelnia do smażenia placków ziemniaczanych

Bardzo ważne o ile nie najważniejsze, jeśli chcecie osiągnąć odpowiednią chrupkość placków, jest ich właściwie smażenie. Placki smażcie na nieprzywierającej patelni! Najlepsza będzie do tego patelnia teflonowa lub ceramiczna. Uważajcie też, żeby patelnia teflonowa nie była porysowana, bo teflon odwarstwia się wtedy i trafia do jedzenia, a nie jest to zdrowe.

Triki na chrupiące placki ziemniaczane

Wypróbujcie też inne rady, dzięki którym placki ziemniaczane będą wychodzić chrupiące i pyszne.

  • Placki zawsze smażcie na mocno rozgrzanym tłuszczu – oleju lub smalcu. Tylko rozgrzany olej nie będzie wchłaniał się mocno do masy i spowoduje, że placki będą chrupiące, a nie ociekające tłuszczem.
  • Placki smażcie z jednej strony, a potem przewróćcie je na drugą, nie przewracajcie ich po kilka razy, bo mogą się rozerwać.
  • Nie kładźcie placków jedne na drugim po smażeniu, bo tracą swoją chrupkość.
  • Placki serwujcie najlepiej od razu po usmażeniu, są wtedy najsmaczniejsze.

 

Placki ziemniaczane
Newsy
Dodajecie do placków ziemniaczanych cebulę? Pod żadnym pozorem nie róbcie tego w 1 sytuacji
Myśleliście, że cebula w plackach ziemniaczanych to obowiązek? Zdecydowanie nie! W tym przypadku może naprawdę popsuć ich smak…

Placki ziemniaczane to danie uwielbiane przez Polaków. Każdy ma na nie trochę inny sposób. Wasze placki różnią się sposobem rozdrabniania ziemniaków, sposobem smażenia i wreszcie: dodatkami do masy ziemniaczanej. Popularnością cieszą się placki ziemnaczane z marchewką , placki ziemniaczane z cukinią , ale tak najpopualrniejsze są placki ziemniaczane z cebulą . Te różnice są naturalne i zależą pewnie od przekazanej wam przez rodzinę receptury. Czy wiecie jednak kiedy lepiej pominąć dodawanie do placków cebuli? Skutecznie zepsuje ona smak potrawy… Kiedy nie dodawać cebuli do placków ziemniaczanych? Niektórzy z was pewnie nie wyobrażają sobie pysznych placków ziemniaczanych bez dodatku cebuli. Czy zawsze dodajecie ją jednak do masy? Na pewno nie dodawajcie jej, jeśli macie zamiar jeść placki ziemniaczane na słodko . Placki kartoflane bez cebuli będą wtedy znacznie smaczniejsze. Pamiętajcie, żeby nie stosować tego dodatku, jeśli będziecie planować jedzenie placków z cukrem lub ze śmietaną i cukrem, albo z konfiturami. Nie musicie zmieniać proporcji pozostałych składników, kiedy pomijacie cebulę. Jest ona odpowiedzialna głównie za nadanie plackom wytrawnego aromatu. Dodatki do placków ziemniaczanych na słodko Niektórzy uwielbiają chrupiące placki ziemniaczane bez żadnych dodatków, ale inni nie uważają ich wtedy za pełne danie. Lubicie placki ziemniaczane na słodko? Oto inne pyszne dodatki, z którymi najlepiej podawać placki ziemniaczane w słodkiej odsłonie: śmietana i cukier konfitury mus jabłkowy twaróg lub twaróg i cukier śmietana i owoce. Jak zrobić placki ziemniaczane? Każdy z was ma pewnie swój przepis na placki, który sprawdza się u was w domach. Sprawdźcie, czy...

placki ziemniaczane rozpadają się
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane się nie przypalały? Dodajcie to do masy a będą zawsze idealnie złote i chrupiące
Placki przypalają się na patelni? Można łatwo temu zaradzić! Poznajcie ten prosty sposób.

Złociste placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na obiad. Choć są bardzo proste w przygotowaniu, to łatwo o popełnienie kilku błędów! Jednym z nich jest nadmierne przypalanie placków – wychodzą wtedy suche, smakują o wiele gorzej, a w całym domu unosi się nieprzyjemny swąd przypalonego oleju. Jak tego uniknąć? Dlaczego placki ziemniaczane się przypalają? Jeśli macie problem z przypalającymi się plackami, to powody mogą być dwa. Pierwszy to niewłaściwa patelnia! Kupcie taką z teflonową powłoką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierać. Drugi to użycie zbyt małej ilości oleju. W przypadku placków nie ma co żałować tłuszczu! Wlejcie go na tyle dużo, by ciasto lekko się w nim zamoczyło na patelni i smażcie na średnim ogniu. Dodatkowo warto dodać do masy odrobinę mąki ziemniaczanej , dzięki czemu placki nie będą się rozpadały na patelni. Przepis na placki ziemniaczane z cukinią Do przygotowania smacznych placków ziemniaczanych z dodatkiem cukinii, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma ziemniaków Pół kilograma cukinii 2 jajka rozmiar M 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli Olej do smażenia Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Cukinię umyjcie, obierzcie i umyjcie jeszcze raz. Zetrzyjcie na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Gdy będziecie używać młodych i miękkich cukinii, to nie musicie obierać ich ze skóry. Odczekajcie chwilę i odlejcie wodę z miski z warzywami. Nie trzeba jej odciskać. Następnie do masy warzywnej wbijcie dwa jajka, wsypcie 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę soli. Dokładnie wyróbcie masę rękami. Na patelni rozgrzejcie porządną ilość oleju. Nakładajcie...

Placki ziemniaczane z marchwią
Newsy
Dodajcie do masy na placki ziemniaczane to warzywo. Będą o wiele smaczniejsze i zdrowsze
Jeśli nigdy nie próbowaliście zrobić placków ziemniaczanych w ten sposób, dużo traciliście!

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Przygotowujecie je z tartych ziemniaków i podajecie z różnymi dodatkami. Czy wpadliście na to, że do masy oprócz ziemniaków, można dodać jeszcze jedno warzywo, które podkręci wygląd i smak placków ziemniaczanych, a na dodatek sprawi, że będą zdrowsze? Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane smakują wielu pokoleniom. Zajadają się nimi zarówno dorośli, jak i seniorzy i najmłodsi. Zazwyczaj w masie na placki ziemniaczane znajdziecie: Tarte ziemniaki Jajko Odrobinę mąki Cebulę Sól To konieczne dodatki do placków ziemniaczanych. Czasami, jeśli chcecie podać je w wersji na słodko, możecie pominąć dodatek cebuli do placków ziemniaczanych. Jeśli macie zamiar jeść placki w wytrawnej wersji, koniecznie ją dodajcie, bo nadaje ona aromatu plackom ziemniaczanym. Nietypowe warzywo w plackach ziemniaczanych Oprócz ziemniaków i cebuli, do placków ziemniaczanych możecie dodać jeszcze… tartą marchewkę! Na pewno wiecie, że jest ona bardzo zdrowa, ale przy próbowaliście przemycić ją kiedyś w plackach ziemniaczanych? Placki ziemniaczane z marchewką będą miały piękny złocisty kolor, który zaintryguje waszych domowników lub gości. To nie jedyna zaleta dodawania marchewki do placków ziemniaczanych. Nadaje ona wyjątkowego smaku potrawie! Dzięki dodatkowi marchewki, placki ziemniaczane są delikatnie słodsze i trochę bardziej chrupiące. Dodając do placków marchewkę, zwiększacie też objętość potrawy, nie zwiększając za bardzo jej kaloryczności! Placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki są więc też trochę mniej tuczące. Marchewka w plackach ziemniaczanych to też oczywiście dodatkowa porcja witamin. Pewnie wiecie, że trzeba jeść codziennie co najmniej 5 porcji warzyw i...

placki ziemniaczane po szwajcarsku
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy sposób na chrupiące placki ziemniaczane. Tajemnica tkwi w 1 prostej czynności
Jeśli chcecie, by wasze placki ziemniaczane były chrupiące na zewnątrz i niebiańsko delikatne w środku, koniecznie zastosujcie jeden prosty trik. Na zawsze odmieni to danie.

Chyba nikomu nie trzeba już przypominać, że dobre placki to takie, które zostały przyrządzone z odsączonych z wody ziemniaków. Okazuje się jednak, że to nie jedyny sposób, by były chrupiące i delikatne. Istnieje pewien prosty trik, dzięki któremu na nowo pokochacie to danie. Trik na chrupiące placki ziemniaczane Najznamienitsi szefowie kuchni zalecają, by używane do przyrządzenia placków ziemniaczanych kartofle miały dwie różne ziarnistości. Uzyskacie je poprzez starcie bulw na co najmniej dwóch różnych oczkach - najlepiej jedną połowę na największych, a drugą na najmniejszych. W ten sposób poczujecie ogromną różnicę w smaku, ale przede wszystkim w teksturze. Przepis na placki ziemniaczane  Będziecie potrzebować: 1 kilograma ziemniaków 45 gramów mąki pszennej 4 ząbków czosnku 15 ml śmietany 2 cebul 2 jajek oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie. Połowę z nich zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach, a pozostałą część na najmniejszych oczkach. Starte ziemniaki odsączcie z wody i umieśćcie w dużej misce. Cebulę obierzcie i zetrzyjcie na małych oczkach wprost do miski z ziemniakami. Do tak przygotowanych składników dodajcie jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej (powinien dokładnie pokryć cienką warstwą całą patelnię) i zacznijcie nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki. Smażcie przez ok. 3 minuty na jednej stronie (czas ten jest uzależniony od grubości placków) aż do zarumienienia. Gotowe placki zdejmijcie z patelni i odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Smacznego! Tak przygotowane placki...