Placki ziemniaczane są wręcz uwielbiane przez Polaków w każdym wieku. Jedzone na słodko, na słono, z sosem mięsnym, śmietaną i na wiele innych sposobów. Każdy ma swoje preferencje dotyczące serwowania placków ziemniaczanych. Pewnie macie też różne przepisy na masę ziemniaczaną na placki. Wszyscy zgodnie mówią jednak, że dobre placki ziemniaczane są bardzo chrupkie i pełne smaku. To w większości zasługa smażenia! Przeczytajcie jak robić to prawidłowo i jakiej patelni najlepiej używać, by placki ziemniaczane były pyszne i chrupiące.

Przepis na placki ziemniaczane

Pewnie nie trzeba przedstawiać wam przepisu na placki ziemniaczane, ale na wszelki wypadek przypomnimy, że masa na placki ziemniaczane składa się z:

  • Tartych ziemniaków
  • Jajek
  • Mąki
  • Cebuli (nie dodawajcie jej, jeśli macie zamiar jeść placki tylko na słodko, z cukrem i śmietaną)
  • Soli

Niektórzy dodają do ziemniaków inne składniki, które dodatkowo wzbogacają ich smak i zmieniają odrobinę ich właściwości. Do placków ziemniaczanych można dodać jeszcze:

  • Marchewkę – poprawia wartości odżywcze placków ziemniaczanych
  • Czosnek – dodaje ciekawego aromatu
  • Majeranek, pieprz i inne przyprawy – dobrze sprawdzają się przy plackach ziemniaczanych na słono
  • Ser żółty – kaloryczny, ale bardzo smaczny dodatek, dzięki któremu placki są ciągnące

Patelnia do smażenia placków ziemniaczanych

Bardzo ważne o ile nie najważniejsze, jeśli chcecie osiągnąć odpowiednią chrupkość placków, jest ich właściwie smażenie. Placki smażcie na nieprzywierającej patelni! Najlepsza będzie do tego patelnia teflonowa lub ceramiczna. Uważajcie też, żeby patelnia teflonowa nie była porysowana, bo teflon odwarstwia się wtedy i trafia do jedzenia, a nie jest to zdrowe.

Zobacz także:

Triki na chrupiące placki ziemniaczane

Wypróbujcie też inne rady, dzięki którym placki ziemniaczane będą wychodzić chrupiące i pyszne.

  • Placki zawsze smażcie na mocno rozgrzanym tłuszczu – oleju lub smalcu. Tylko rozgrzany olej nie będzie wchłaniał się mocno do masy i spowoduje, że placki będą chrupiące, a nie ociekające tłuszczem.
  • Placki smażcie z jednej strony, a potem przewróćcie je na drugą, nie przewracajcie ich po kilka razy, bo mogą się rozerwać.
  • Nie kładźcie placków jedne na drugim po smażeniu, bo tracą swoją chrupkość.
  • Placki serwujcie najlepiej od razu po usmażeniu, są wtedy najsmaczniejsze.