Dzięki "diecie zupowej" schudła aż 40 kilogramów. Sama ją opracowała. Teraz dzieli się nią z innymi kobietami
Instagram/niezla_zupa
Newsy

Na własnej diecie zupowej schudła 40 kg w 8 miesięcy. Jej przemiana jest spektakularna

Monika Honory w krytycznym momencie ważyła ponad 100 kilogramów. Postanowiła przejść na dietę zupową. Jej przemiana była tak spektakularna, że dziś sama uczy ludzi, jak jeść i efektywnie chudnąć.

Monika Honory należy do grona dosyć niskich kobiet. Mierzy bowiem tylko 165 cm. W krytycznym momencie swojego życia kobieta ważyła ponad 100 kilogramów. Pewnego dnia powiedziała „dość” i postanowiła całkowicie zmienić swoje nawyki żywieniowe. 

Monika Honory testowała wiele diet, ale żadna nie przynosiła pożądanych efektów. W końcu odkryła dietę zupową, na której schudła aż 40 kilogramów w 8 miesięcy bez efektu jo-jo. Ten sposób żywienia wciągnął ją na tyle, że postanowiła uczyć innych, jak gubić kilogramy dzięki zupom. Stała się specjalistką od odchudzania, zaczęła prowadzić warsztaty kulinarne, napisała też wiele książek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na czym polega dieta zupowa według Moniki Honory?

Monika Honory opracowała własny system spożywania zup. Zgodnie z jej zaleceniami tego typu potrawy powinno się stopniowo wprowadzać do jadłospisu, systematycznie zmniejszając dzienną dawkę dostarczanych kalorii. W praktyce oznacza to, że na początku powinniście spożywać ok. 5-6 zup w ciągu doby, a z czasem zmniejszyć tę ilość do 4. 

Drugi etap diety jest zdecydowanie bardziej skomplikowany. Wówczas należy dokonać podziału na zupy węglowodanowe oraz białkowe i dostarczać je do organizmu o określonych porach dnia. W książce Moniki Honory możecie znaleźć informację o tym, które z nich najlepiej spożywać na śniadanie, a które na obiad czy kolację.

Ostatni etap polega na stabilizacji. Jego główne motto to jeść tyle, żeby się najeść. W praktyce oznacza to, że powinniście spożywać zupy bardzo wolno i tylko do momentu, w którym poczujecie się nasyceni. Kiedy już tak się stanie musicie odstawić talerz nawet jeśli nie jest pusty.

Zobacz także
Czym różni się barszcz czerwony z botwiną od barszczu ukraińskiego? Ten szczegół wpływa na smak zupy

Czym różni się barszcz czerwony z botwiną od barszczu ukraińskiego? Ten szczegół wpływa na smak zupy

Nie uwierzycie, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Podpowiadamy – chodzi o owoc

Nie uwierzycie, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Podpowiadamy – chodzi o owoc

Zasady gotowania zup odchudzających

Monika Honory wyznaczyła kilka fundamentalnych zasad dotyczących gotowania zup odchudzających. Jeśli chcecie zgubić zbędne kilogramy koniecznie musicie się ich trzymać.

  1. Zrezygnujcie z zup-kremów. Rzadkie zupy są o wiele bardziej lekkostrawne, mniej kaloryczne, a także lepiej się wchłaniają.
  2. Połowę dania powinny stanowić składniki stałe, a połowę płynne. Możecie więc dodać mięso, podroby, warzywa czy makaron. Jednak im rzadsza zupa tym lepsza.
  3. Nie dodawajcie do zup produktów smażonych ani wędzonych, na przykład boczku.
  4. Nie dodawajcie do zup żadnych chemicznych produktów takich jak kostki rosołowe, sklepowy zakwas czy Maggi. W posiłkach mogą znajdować się tylko naturalne przyprawy i zioła.
  5. Pod żadnym pozorem nie zagęszczajcie zup mąką. Możecie to zrobić tylko przy pomocy chudej śmietany lub jogurtu.
Monika Honory dieta zupowa
Instagram.pl/niezla_zupa
Newsy
Dzięki "diecie zupowej" schudła aż 40 kilogramów. Sama ją opracowała. Teraz dzieli się nią z innymi kobietami
Schudnąć to tak łatwo powiedzieć, jednak trudniej zrobić. Doskonale wie o tym Monika Honory, która postanowiła zrzucić zbędne kilogramy na własnych zasadach. Opracowała autorską dietę i dziś dzieli się nią z innymi potrzebującymi!

Dobrze zbilansowana dieta, aktywność fizyczna i suplementacja witamin - to niestety dla niektórych zbyt wąskie kryterium do zrzucenia kilogramów. Szczególnie w momencie, gdy ktoś ma większą wagę. Diety proponowane przez specjalistów nie zawsze zdają egzamin, a niestety najczęściej kończą się efektem jo-jo. Idealnym przykładem takiego sposobu odchudzania jest Monika Honory, która przez wiele lat toczyła walkę z nadmierną masą ciała. Poszukiwanie idealnej diety Kobieta przez całe życie mierzyła się z nadwyżką kilogramów. Zmagała się z ponad 30-kilogramową nadwagą. Głodówki, wyszukane jadłospisy w internecie czy współpraca ze specjalistami dietetyki, kończyły się podobnie w tym samym punkcie, czyli efektem jo-jo, który dopadał wcześniej lub później. Ciągłe zmiany wagi, nie wpływały pozytywnie na zdrowie ani fizyczne, ani psychiczne pani Moniki, która była już przytłoczona całą tą sytuacją.  Skuteczna utrata wagi Zniechęcona ciągłymi próbami, Monika Honory postanowiła podjąć walkę z otyłością na własnych zasadach. Wówczas przeszła na dietę opierającą się jedynie na zupach przyrządzanych samodzielnie w domu. Po niedługim czasie okazało się, że ten sposób sprawdza się idealnie, a kilogramy naprawdę lecą w dół. Stosując się do autorskiego jadłospisu, kobiecie udało się zrzucić w ciągu pierwszych czterech miesięcy aż 20 kilogramów! To spektakularny wynik, tym bardziej, że jest to trwała zmiana bez efektu jo-jo. Pani Monika schudła łącznie 40 kilogramów, jedząc tylko i wyłącznie zupy. Dziś może pochwalić się świetną figurą oraz znakomitym zdrowiem.          Wyświetl ten post na Instagramie.    ...

Monika Richardson schudła 3 kilogramy dzięki 3 prostym zasadom. „Dieta działa”
ONS.pl
Newsy
49-letnia Monika Richardson schudła 3 kg dzięki 3 prostym zasadom: „Dieta działa”
Monika Richardson zaraz skończy 50 lat. W czym tkwi sekret jej doskonałej formy i smukłego ciała?

Monika Richardson jest w znakomitej formie. Czemu zawdzięcza swoją smukłą i zgrabną sylwetkę? Sprawdźcie. Kim jest Monika Richardson? Monika Richardson urodziła się w 1972 we Wrocławiu. To polska iberystka, dziennikarka i prezenterka telewizyjna. W 1995 roku Richardson nawiązała współpracę w TVP 2. Prowadziła takie programy, jak: „Kulty popkultury", „Teleadwokat", „Europejczycy", „Strefa otwarta", „Witaj, Europo", „Europa da się lubić", „Orzeł czy reszta?" i „Wstęp Wolny". W 2011 roku jej współpraca z TVP dobiegła końca. W 2013 roku wróciła jednak do TVP 2 - współprowadziła poranny program „Pytanie na śniadanie", a wiosną 2019 roku poprowadziła wznowioną serię programu „Europa da się lubić". Pod koniec 2020 roku Richardson zaczęła przeprowadzać wywiady dla tygodnika „Wprost”.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Monika Richardson (@monikarichardson)         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Monika Richardson (@monikarichardson) Sekret smukłej figury Moniki Richardson 25 kwietnia Monika Richardson skończy 50 lat, ale w ogóle na tyle nie wygląda. W czym tkwi sekret jej znakomitej, smukłej sylwetki? Monika Richardson sporo ćwiczy i...

Ważyła 130 kg i ledwo się poruszała. Dzięki popularnej diecie schudła 50 kg i dziś biega w maratonach
Instagram/ashleymcfitterson
Newsy
Ważyła 130 kg i ledwo się poruszała. Dzięki popularnej diecie schudła 50 kg i dziś biega w maratonach
Schudnąć 50 kilogramów i zacząć biegać w maratonach? To wyzwanie przed którym stanęła Ashley McFitterson. Poznajcie jej niezwykłą metamorfozę.

Ashley McFiitterson od zawsze miała problemy z nadwagą. W najgorszym momencie swojego życia, kobieta ważyła ponad 130 kilogramów. Pewnego dnia postanowiła wziąć się za siebie i schudnąć. Jak tego dokonała? Niezwykła przemiana Ashley McFitterson Ashley McFitterson przez większość swojego życia walczyła z ponadprogramowymi kilogramami. Ważąc ponad 130 kilogramów, z trudem mogła chodzić i zaczęła mieć problemy ze zdrowiem. Kiedy lekarze zdiagnozowali u niej stan przedcukrzycowy oraz hipoglikemię, kobieta postanowiła się za siebie wziąć i przeszła na popularną dietę. Mowa o diecie ketogenicznej.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Ashley (@ashleymcfitterson) Co jadła Ashley, że tak schudła? Ashley postanowiła przejść na dietę ketogeniczną. Co to oznacza w praktyce? Sprawdźcie jak działa ta dość kontrowersyjna taktyka żywieniowa: McFitterson: radykalnie ograniczyła spożywanie węglowodanów przerzuciła się na zdrowsze źródła tłuszczu oraz białka wyeliminowała czerwone mięso na rzecz białego włączyła do diety jajka awokado         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Ashley (@ashleymcfitterson) Ashley już po kilku miesiącach znacząco schudła i zaczęła się o wiele lepiej czuć: - W ciągu miesiąca od...

Dieta okienkowa – czym jest i dlaczego lepiej ją sobie dobrze przemyśleć?
AdobeStock
Newsy
Dieta okienkowa – czym jest i dlaczego lepiej ją sobie dobrze przemyśleć?
Czy słyszeliście kiedyś o tzw. diecie okienkowej? Na czym ona dokładnie polega i czy na pewno jest ona dla nas zdrowa?

Dieta okienkowa to dieta, która zyskuje coraz większą popularność wśród gwiazd. Jest to dieta, która polega na jedzeniu wszystkiego na co mamy ochotę przez osiem godzin dziennie oraz na odmawianiu sobie jedzenia przez pozostałe 16 godzin. Pomysłodawcy tej diety uważają, że gdy będziemy jeść tylko przez osiem godzin dziennie w określonej porze dnia, możemy schudnąć, nawet jeśli w tym czasie na naszym talerzu będzie lądowało tylko to, na co mamy ochotę. Kiedy już ten czas minie, po prostu nie możemy już więcej nic zjeść. Tego rodzaju praktyki nazywa się także mianem postu przerywanego. Czym jest post przerywany? Dieta okienkowa obejmuje okresy jedzenia i przejściowe okresy głodówki . Dieta ta jest niestety głośno krytykowana przez dietetyków. Dlaczego?  Pierwszy etap tej diety to etap jedzenia wszystkiego, na co mamy ochotę. To faza, w której do naszego żołądka trafiają ogromne ilości jedzenia, często bardzo kalorycznego, w końcu możemy sobie wówczas pozwolić na wszystko to, czego tylko pragniemy. Nasz żołądek, wątroba i trzustka wykonują wytężoną pracę, aby poradzić sobie z tak ogromnymi dawkami kalorii. Trawienie, wchłanianie i magazynowanie jest nadwyrężone do granic możliwości a narządy ledwo za tym nadążają. Czym grozi stosowanie diety okienkowej, czyli postu przerywanego? Kiedy już zakończymy 8-godzinną ucztę, przez kolejne 16 godzin nie możemy absolutnie niczego zjeść. Co, jeśli po 3-4 godzinach od ostatniego posiłku, najdzie nas wilczy głód? Jak wytrzymać w takim stanie kolejne 16 godzin? I czy to pewno dobre dla naszego zdrowia? Otóż, niekoniecznie. Zdaniem ekspertów, dieta ta może doprowadzić do insulinooporności a następnie do cukrzycy typu II. Nasze zdrowie zostanie narażone na szwank a kilogramy zamiast spadać, wręcz przeciwnie - zaczną się...