Dzięki "diecie zupowej" schudła aż 40 kilogramów. Sama ją opracowała. Teraz dzieli się nią z innymi kobietami
Instagram/niezla_zupa
Newsy

Na własnej diecie zupowej schudła 40 kg w 8 miesięcy. Jej przemiana jest spektakularna

Monika Honory w krytycznym momencie ważyła ponad 100 kilogramów. Postanowiła przejść na dietę zupową. Jej przemiana była tak spektakularna, że dziś sama uczy ludzi, jak jeść i efektywnie chudnąć.

Monika Honory należy do grona dosyć niskich kobiet. Mierzy bowiem tylko 165 cm. W krytycznym momencie swojego życia kobieta ważyła ponad 100 kilogramów. Pewnego dnia powiedziała „dość” i postanowiła całkowicie zmienić swoje nawyki żywieniowe. 

Monika Honory testowała wiele diet, ale żadna nie przynosiła pożądanych efektów. W końcu odkryła dietę zupową, na której schudła aż 40 kilogramów w 8 miesięcy bez efektu jo-jo. Ten sposób żywienia wciągnął ją na tyle, że postanowiła uczyć innych, jak gubić kilogramy dzięki zupom. Stała się specjalistką od odchudzania, zaczęła prowadzić warsztaty kulinarne, napisała też wiele książek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na czym polega dieta zupowa według Moniki Honory?

Monika Honory opracowała własny system spożywania zup. Zgodnie z jej zaleceniami tego typu potrawy powinno się stopniowo wprowadzać do jadłospisu, systematycznie zmniejszając dzienną dawkę dostarczanych kalorii. W praktyce oznacza to, że na początku powinniście spożywać ok. 5-6 zup w ciągu doby, a z czasem zmniejszyć tę ilość do 4. 

Drugi etap diety jest zdecydowanie bardziej skomplikowany. Wówczas należy dokonać podziału na zupy węglowodanowe oraz białkowe i dostarczać je do organizmu o określonych porach dnia. W książce Moniki Honory możecie znaleźć informację o tym, które z nich najlepiej spożywać na śniadanie, a które na obiad czy kolację.

Ostatni etap polega na stabilizacji. Jego główne motto to jeść tyle, żeby się najeść. W praktyce oznacza to, że powinniście spożywać zupy bardzo wolno i tylko do momentu, w którym poczujecie się nasyceni. Kiedy już tak się stanie musicie odstawić talerz nawet jeśli nie jest pusty.

Zobacz także
Czym różni się barszcz czerwony z botwiną od barszczu ukraińskiego? Ten szczegół wpływa na smak zupy

Czym różni się barszcz czerwony z botwiną od barszczu ukraińskiego? Ten szczegół wpływa na smak zupy

Nie uwierzycie, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Podpowiadamy – chodzi o owoc

Nie uwierzycie, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Podpowiadamy – chodzi o owoc

Zasady gotowania zup odchudzających

Monika Honory wyznaczyła kilka fundamentalnych zasad dotyczących gotowania zup odchudzających. Jeśli chcecie zgubić zbędne kilogramy koniecznie musicie się ich trzymać.

  1. Zrezygnujcie z zup-kremów. Rzadkie zupy są o wiele bardziej lekkostrawne, mniej kaloryczne, a także lepiej się wchłaniają.
  2. Połowę dania powinny stanowić składniki stałe, a połowę płynne. Możecie więc dodać mięso, podroby, warzywa czy makaron. Jednak im rzadsza zupa tym lepsza.
  3. Nie dodawajcie do zup produktów smażonych ani wędzonych, na przykład boczku.
  4. Nie dodawajcie do zup żadnych chemicznych produktów takich jak kostki rosołowe, sklepowy zakwas czy Maggi. W posiłkach mogą znajdować się tylko naturalne przyprawy i zioła.
  5. Pod żadnym pozorem nie zagęszczajcie zup mąką. Możecie to zrobić tylko przy pomocy chudej śmietany lub jogurtu.
seler naciowy sok
Adobe Stock
Newsy
Rozmiar mniej w 10 dni. W mig usuwa toksyny. Ten napój zdziała cuda 
Po świętach nie możecie się dopiąć w spodnie? Szybki sokowy detoks jest bardzo kuszący, ale trzeba uważać!

Odważyliście się wejść na wagę po świętach? Pewnie wielu z was odkryło z przerażeniem dodatkowy kilogram albo dwa! Niestety, świąteczne obżarstwo bardzo szybko zaczyna się mścić i już w okolicach Sylwestra ulubione spodnie zaczynają uwierać w pasie. Z odchudzaniem lepiej poczekajcie do Nowego Roku – w końcu kto chciałby sobie odmawiać pysznych przekąsek w trakcie sylwestrowej imprezy? Jednak gdy nadejście Nowego Roku oficjalnie zakończy świąteczny sezon, możecie powrócić do racjonalnego odżywiania się, do czego szczerze zachęcamy! Jednak jeżeli szczególnie wam się śpieszy i chcecie jak najszybciej odzyskać zgrabną sylwetkę, możecie spróbować pewnej ciekawej metody na zbędne kilogramy. Dieta Hollywood Jakiś czas temu niezwykle dużą popularność w świecie gwiazd zyskała dieta… cytrynowa. Podobno ma wspaniale odchudzać i oczyszczać organizm z toksyn. Na czym polega? Otóż założenie diety cytrynowej jest takie, że należy codziennie, pół godziny przed posiłkiem pić sok z cytryny, a ilość soku jest zwiększana każdego dnia. I tak: 1 dzień – sok z 1 cytryny 2 dzień – sok z 2 cytryn 3 dzień – sok z 3 cytryn I tak dalej aż do piątego dnia, gdy należy wypić sok z 5 cytryn. Natomiast w szósty dzień pije się sok z 4 cytryn i proporcjonalnie zmniejsza tę ilość, aż do 10 dnia gdy sok powinien być zrobiony z tylko 1 cytryny. Cytryny a zdrowie Choć obietnica zrzucenia kilogramów tylko dzięki piciu soku z cytryn brzmi bardzo kusząco, to taka „dieta” nie jest zbyt zdrowa. Po pierwsze, może działać źle na osoby cierpiące na alergię na cytrusy – a ta jest dość częsta, zwłaszcza wśród Polaków. Kolejny powód do negatywny wpływ soku z cytryny na żołądek, szczególnie jeśli pije się go często i w dużych ilościach....

gessler barszcz
ONS/Adobe Stock
Newsy
Poznaj tajemnicę idealnego wigilijnego barszczu. Ten od Magdy Gessler nie ma sobie równych
Już za trzy tygodnie Wigilia! Warto w tym czasie zapoznać się z ciekawymi przepisami na wigilijne potrawy - takie, jak barszcz Magdy Gessler!

Uwielbiamy przepisy Magdy Gessler! Są niepowtarzalne i wychodzą z nich naprawdę pyszne i wyjątkowe dania. Do tego ciekawie jest wypróbować przepisy osoby, która jest prawdziwym ekspertem w kwestii gotowania i prowadzenia restauracji. Gessler posiada ogromne doświadczenie kulinarne, dlatego warto zaufać jej recepturom. Może w tym roku przygotujecie barszcz na Wigilię z przepisu znanej restauratorki? Tradycja barszczu wigilijnego Wiecie, czym różni się barszcz przygotowywany na wigilię od tego, który podaje się przez cały rok? Wigilijny barszcz z uszkami to zupa postna – oznacza to, że gotowana jest jedynie na bazie włoszczyzny, suszonych grzybów i buraków. Nie ma w niej w ogóle mięsa! Barszcz podaje się z uszkami, czyli małymi pierożkami wypełnionymi farszem z grzybów. Przepis na wigilijny barszcz Magdy Gessler 3 kg buraków Mały seler 2 pietruszki (korzeń) 2 cebule 4 jabłka kwaśne 1 por 75 ml octu 2 ząbki czosnku Suszone borowiki Ziele angielskie Liść laurowy Cukier Goździki Sól Pieprz Przygotowanie Połowę z trzech kilogramów buraków zawijamy w aluminiową folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Resztę kroimy lub trzemy na tarce. Do garnka dodajemy buraki oraz pokrojony na ćwiartki seler, dwie cebule i korzenie pietruszki. Lejemy tyle wody, by przykryła warzywa. Gdy wywar się zagotuje, dodajemy ocet, ziele angielskie, pieprz, cukier i goździki. Kiedy warzywa już zmiękną, przelewamy wywar do startych buraków upieczonych wcześniej w piekarniku. Gotujemy na małym ogniu tak, by zupa się nie zagotowała. Wlewamy wywar z prawdziwków. Na koniec dodajemy czosnek, pieczone w piecu cebule i skórki z kwaśnych jabłek. Odstawiamy barszcz na całą noc.

wzrost wagi choroby
Adobe Stock
Newsy
Przytyliście ostatnio? Ostrzegamy. W takim razie jesteście w grupie ryzyka
Gwałtowny wzrost wagi to bardzo groźny znak dla waszego organizmu. Nawet 5 nadprogramowych kilogramów może prowadzić do powstania wielu niebezpiecznych chorób przewlekłych dotyczących między innymi układu krążenia. To nie żarty!

Nagły wzrost wagi nigdy nie zwiastuje niczego dobrego. Jeśli w ostatnim czasie zaobserwowaliście go u siebie, powinniście zacząć się martwić. Bo o ile w okresie dojrzewania kilogramy ulegają licznym przekształceniom, o tyle w życiu dorosłym już nie powinny. Chyba, że jest to zamierzony efekt lub jesteście w ciąży. Nadwaga wywołuje poważne choroby Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Lekarskiego, negatywny wpływ na wasze zdrowie mają każde nadprogramowe kilogramy. W czasie świąt Bożego Narodzenia większości Polaków z pewnością przybędzie ich nawet ok. 2-3. Taka zmiana może przyczynić się między innymi do powstania licznych chorób układu krążenia , takich jak nadciśnienie, miażdżyca, udar mózgu, zawał, a nawet nowotwór serca. Nie od dziś wiadomo, że spożywana w nadmiernych ilościach niezdrowa, tłusta, przetworzona lub bardzo słodka żywność prowadzi nie tylko do uzależnienia, ale również do nadwagi. Tyjąc przez tego typu produkty możecie nabawić się między innymi cukrzycy typu 2, zaćmy i problemów ze stawami. Brak ruchu głównym winowajcą nadwagi Należy jednak pamiętać, że za gwałtowny wzrost waszej wagi odpowiadają nie tylko spożywane posiłki, ale także brak ruchu. W dobie pandemii to zjawisko szczególnie groźne, bowiem większość ludzi, nawet jeśli nigdy nie korzystała z siłowni, to codziennie pokonywała drogę z domu do szkoły lub pracy. Teraz, w wielu przypadkach, jest to po prostu niemożliwe.  Siedząc w domu i jedząc trudno jest nie przytyć, szczególnie jeśli macie do tego predyspozycje. Pamiętajcie jednak, że od nadwagi do otyłości jest naprawdę krótka droga, a każde nadprogramowe kilogramy sprawiają, że wasz organizm doznaje szoku i traci resztki energii. Dodatkowe kilogramy wpływają na psychikę Pewnie się domyślacie, że taki stan...

barszcz ukraiński przepis
AdobeStock
Przepisy
Fantastyczny przepis na barszcz ukraiński! Dodaj ten jeden składnik
Jesień to idealny czas na sycące i rozgrzewające zupy - takie, jak barszcz ukraiński! To pyszne danie nie jest bardzo trudne w przygotowaniu, a jego smak wynagradza godziny spędzone w kuchni!

Jesień i zima to najlepszy czas na gotowanie zup. Ciepłe posiłki rozgrzewają i wzmacniają odporność! Dziś mamy dla was wyjątkowy przepis na barszcz ukraiński – jest nie tylko nieprawdopodobnie smaczny, ale i bardzo sycący! Barszcz ukraiński w Polsce Już po samej nazwie możemy się domyślać, że ojczyzną tego dania jest Ukraina. Rzeczywiście, to właśnie u naszych wschodnich sąsiadów rozwinęła się tradycja gotowania treściwej zupy bazującej na burakach. Co ciekawe, na samym początku nie gotowano jej z buraków, a liści barszczu zwyczajnego. I do tego kiszonych! To właśnie tej roślinie barszcz zawdzięcza swoją nazwę. Z czasem, gdy rozpowszechniła się uprawa buraków, do zupy zaczęto dodawać ciemnoczerwone bulwy. Na Ukrainie istnieje aż 40 (!) sposobów przygotowania tego dania. Polski barszcz ukraiński oczywiście nieco różni się od pierwowzoru. W przeciwieństwie do naszych sąsiadów, my dodajemy do barszczu białą fasolę i grzyby. Przepis na barszcz ukraiński Aby ugotować tradycyjny barszcz ukraiński, przygotujcie: 600 g buraków 100 g suchej białej fasoli 2 pomidory 1 duży ziemniak 4 liście kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 łyżki koncentratu barszczu 1 łyżka masła 100 ml śmietanki 22% cukier, sól, pieprz   Z wymienionych składników przygotujecie 6 porcji barszczu. Czas przygotowania wynosi niecałe dwie godziny, ale pamiętajcie o tym, że biała fasola musi się wcześniej namoczyć przez 8 godzin! Przygotowanie Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 8 godz., odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, solimy, gotujemy godzinę, odcedzamy i odstawiamy. Buraki płuczemy, obieramy, kroimy w zapałkę, zalewamy 750 ml wody, solimy i gotujemy godzinę....