Na czym smażyć schabowe? Od tego
Własne
Newsy

Kotlety schabowe wyjdą genialnie po smażeniu tylko na tym 1 tłuszczu. Poszukajcie go na sklepowej półce

Kotlety schabowe królują na polskich stołach. Mimo tego, wielu z nas wciąż popełnia te same błędy przy ich smażeniu. Ma to związek z wyborem właściwego tłuszczu do ich smażenia.

Popularne „schaboszczaki” szturmem podbiły serca Polaków w czasach głębokiego PRL-u. Za tzw. komuny właśnie to danie stało się symbolem awansu społecznego ludu pracującego miast i wsi. Jak było z poziomem życia w czasach realnego socjalizmu, wszyscy wiemy. Nikomu nie trzeba przypominać pustych półek w sklepach i innych tego typu problemów.

Kotlet schabowy jednak pozostał wśród nas po transformacji ustrojowej. Danie podawane z tłuczonymi ziemniakami i surówką nie zostało przez Polaków odrzucone. Nie stało się tak nawet pomimo tego, że „schaboszczak” to jedynie ubogi krewny szlachetnego sznycla wiedeńskiego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak smażyć schabowe?

Pochodzenie kotleta to jedno, ale czym innym jest jego smak. Dobrze przyrządzony schabowy wcale nie musi być powodem do wstydu polskiej kuchni. Jeżeli przyrządza się schabowe z dobrego, świeżego mięsa i przestrzega podstawowych zasad podczas jego smażenia, można śmiało podać to danie podczas każdej uroczystości.

I tutaj przechodzimy już do sedna sprawy. Podstawowe zasady podczas smażenia – to część, o której wiele osób zbyt łatwo zapomina. Jakie błędy popełniamy podczas smażenia kotletów schabowych? Ta lista przypomina całą litanię. Jednym z podstawowych błędów jest oczywiście to, jak smażymy.

Zanim zaczniemy smażyć schabowe, powinniśmy w pierwszej kolejności dobrze rozgrzać tłuszcz na naszej patelni. Jeżeli tego nie zrobimy i za wcześnie włożymy mięso na patelnię, nasze kotlety nasiąkną tłuszczem i panierka będzie kompletnie nieudana.

Zobacz także
Ile kosztuje schabowy u Magdy Gessler? Trzeba za niego zapłacić majątek

Ile kosztuje schabowy u Magdy Gessler? Trzeba za niego zapłacić majątek

Co zrobić, żeby panierka do schabowego była bardziej chrupiąca? Na to byście nie wpadli

Co zrobić, żeby panierka do schabowych była bardziej chrupiąca? Na to byście nie wpadli

Na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe?

Nie można jednak przesadzić też w drugą stronę. Zbyt mocno rozgrzany olej lub smalec podczas smażenia kotletów to gwarancja spalenizny na kotlecie i okropnego zapachu i dymu w całym mieszkaniu. Kolejna kwestia to sposób, w jaki smażymy kotlety. Niecierpliwi upychają jak najwięcej schabowych na patelni, przez co kotlety nie dosmażają się równomiernie.

Lepiej smażyć kotlety pojedynczo, a następnie w miarę potrzeby wymieniać olej na patelni – elementy spalonej panierki nie poprawią smaku naszych „schaboszczaków”.

Na koniec jeszcze jedno pytanie. Jaki tłuszcz wybrać do smażenia kotletów? Nie ma wątpliwości, że najsmaczniejsze wyjdą te schabowe, które usmażymy na smalcu. Tłuszcz wieprzowy idealnie podkreśli smak mięsa i zabierze was z powrotem do lat młodzieńczych - przecież tak właśnie smażyły swoje schaboszczaki wszystkie gospodynie w Polsce jeszcze kilkadziesiąt lat temu.

Opcją alternatywną jest bezpieczny olej rzepakowy, który jest neutralny w smaku. Lepiej wystrzegać się za to oleju słonecznikowego, który nie najlepiej znosi wysokie temperatury na patelni. Jego temperatura dymienia jest mniejsza niż w przypadku jego rzepakowego odpowiednika.

Co ze smażeniem schabowych na maśle? Niektórzy w ten sposób chcą nadać swoim kotletom szlachetnego smaku, znanego ze sznycli wiedeńskich. Lepiej z tym jednak uważać i wybierać zawsze masło klarowane - zwykłe masło łatwo się wam przypali.

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? Popełniacie te błędy
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? Można wyłożyć się już na tym prostym błędzie
Jeśli wasze kotlety schabowe za każdym razem wychodzą twarde, prawdopodobnie popełniacie któryś z błędów dotyczących między innymi właściwego przygotowania mięsa.

Bez względu na to, czy wybierzecie schab z kością, czy bez , schab może przysporzyć wam nieco problemów. Wiele gospodyń narzeka na fakt, że przyrządzane przez nie kotlety za każdym razem są żylaste i twarde. Jeśli wy też należycie do tego grona, to prawdopodobnie popełniacie kilka błędów dotyczących między innymi właściwego przygotowania mięsa.  Aby wasze kotlety schabowe za każdym razem były soczyste i kruche, podczas ich przyrządzania musicie trzymać się kilku podstawowych zasad. Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach. Jakich? Zaraz wszystkiego się dowiecie. Co zrobić, żeby schabowy nie był twardy? Kotlet schabowy to nic innego jak tańsza wersja sznycla wiedeńskiego przyrządzanego z cielęciny. Jego historia sięga XIX wieku. To właśnie wtedy zaczęły pojawiać się pierwsze przepisy na tłuczone mięso schabowe w panierce. Od tego czasu stale goszczą na stołach Polaków. Zachwycają nie tylko smakiem, ale również soczystością i prostotą wykonania. Wiele osób ma poczucie, że zrobienie kotleta schabowego to łatwizna i każdy to potrafi. Nic bardziej mylnego. W czasie przygotowanie tego przysmaku trzeba pamiętać o wielu rzeczach: Marynata do schabowych to podstawa Zacznijmy od marynaty do schabowych . Być może nie wszyscy wiecie, ale to właśnie ona odpowiada za kruchość i soczystość mięsa . Za żadne skarby nie pomijajcie więc tego kroku. Wasze kotlety schabowe, zanim wylądują na patelni, powinny przez całą noc moczyć się w mieszance z mleka, czosnku, cebuli i przypraw. To klucz do sukcesu. Prawidłowe rozbijanie schabowego Kolejną ważną kwestią jest właściwe rozbicie mięsa . Oczywiście każdy wie, że należy je położyć na desce, przykryć kawałkiem folii spożywczej i użyć specjalnego tłuczka. Niewielu osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, jak ważne jest dopilnowanie, by mięso było rozbite...

Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Kotlety schabowe przed usmażeniem należy wyciągnąć z lodówki przynajmniej pół godziny wcześniej. Taki zabieg zwiększy wasze szanse na chrupiące, dobrze wysmażone i soczyste w środku „schaboszczaki”.

Kotlety schabowe to dla wielu jedno z ulubionych polskich dań. Niestety nieraz zdarza się, że wilczy apetyt nie pozwala na cierpliwość i dokładność podczas ich przygotowywania, a schab ląduje na patelni niemal prosto z zimnej lodówki. To jednak duży błąd. Dlaczego kotlety schabowe powinny mieć temperaturę pokojową przed smażeniem? Kotlety schabowe potrzebują krótkiego „odpoczynku” poza lodówką przed samym smażeniem. Dzięki takiemu patentowi wyjdą wam o wiele smaczniejsze. Dlaczego? Wcześniejsze ocieplenie się mięsa sprawi, że usmaży się ono znacznie lepiej – to zasługa zmniejszenia różnicy temperatur między chłodnym mięsem a rozgrzaną do czerwoności patelnią. Tak otrzymacie pyszne i kruche kotlety schabowe . Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe? Oto kilka naszych prostych, dodatkowych rad dotyczących właściwego smażenia kotletów schabowych: Przynajmniej pół godziny przed przygotowaniem kotletów, wyciągnijcie mięso z lodówki, tak by w trakcie wkładania na patelnię miało już temperaturę pokojową. Przed  rozbiciem i zapanierowaniem kotleta w mące, jajku i bułce tartej, warto odkroić z mięsa białe błony, kawałki tłuszczu, ścięgna itp. Dzięki temu mięso nie powinno kurczyć się podczas smażenia. Rozgrzejcie dobrze patelnię przed smażeniem. Olej na patelni lub masło klarowane powinno osiągnąć optymalną temperaturę jeszcze przed włożeniem na rozgrzany tłuszcz pierwszego kotleta. Kotlety powinno się smażyć na stosunkowo dużym ogniu . Mały ogień podczas smażenia kotletów spowoduje wchłonięcie zbyt dużej ilości oleju, masła lub smalcu przez panierkę schabowego . Jeżeli smażycie większą ilość kotletów, być może konieczne będzie zebranie przypalonej bułki tartej i resztek panierki, które przyklejają się do świeżo...

Jak długo smażyć kotlety mielone? Wielu wciąż popełnia ten 1 banalny błąd. Przez to smakują gorzej
Flickr
Newsy
Jak długo smażyć kotlety mielone? Wielu wciąż popełnia ten 1 banalny błąd. Przez to smakują gorzej
Nie ma to jak smaczne mielone. Uważajcie na czas smażenia tych kotletów na patelni – tutaj kryje się sekret ich smaku!

Łopatka wieprzowa, ale też karkówka mieszana z szynką, a nawet mięso drobiowe – kotlety mielone dopuszczają wiele kombinacji. Surowiec na kotlety wybierzcie po uwzględnieniu swoich własnych upodobań. Jeżeli wolicie chudsze dania, wybierzcie karkówkę, szynkę albo drób. Na jakim tłuszczu smażyć kotlety mielone? Przepis na świetne kotlety mielone z drobiowego mięsa znajdziecie tutaj:  Pyszne drobiowe mielone o takim smaku, że zwalają z nóg. Wystarczy, że dodacie do mięsa 1 przyprawę  Jeżeli jednak wolicie bardziej treściwe, tłuste i bardziej soczyste kotlety, powinniście postawić na najczęściej wybieraną przez gospodynie domowe łopatkę. Sekret soczystości kotletów mielonych to nie tylko mięso. Ten tkwi także w odpowiednim smażeniu kotletów na patelni. Na początek tłuszcz. Najlepsze, najbardziej tradycyjne kotlety wyjdą po wysmażeniu ich na zwykłym smalcu. Jeżeli wolicie bardziej delikatne smaki, perfekcyjne okaże się klarowane masło. Zwierzęcy tłuszcz pozbawiony białka jest jednak dość drogi. Na jak dużej ilości tłuszczu smażyć kotlety mielone? Opcją pośrednią jest więc olej rzepakowy. Nie oznacza to jednak, że kotlety na oleju będą mniej smaczne, niż te pozostałe. Ważne, byście nie przeholowali z ilością tłuszczu na patelni. Wiadomo, że kotlety nie wysmażą się na „suchej” patelni, ale lepiej nie doprowadzić do sytuacji, że będą pływały w tłuszczu. Zamiast tego warto wlać na patelnię racjonalną, niewielką ilość oleju, który przykryję całą powierzchnię patelni. Jak powinno smażyć się kotlety mielone? Podczas smażenia konieczne jest utrzymywanie wysokiego poziomu gazu na kuchence. Wszystko po to, by kotlety się smażyły, a nie dusiły w sosie własnym. O tym, co stanie się, gdy na patelni wyląduje zbyt wiele sztuk mielonych, przeczytacie tutaj:  Podczas smażenia...

Kotlet schabowy po japońsku. Prosty przepis na niebanalny obiad
AdobeStock
Newsy
Kotlet schabowy po japońsku. Prosty przepis na niebanalny obiad
Kotlet schabowy to podstawa tradycyjnej polskiej kuchni. Czy wiecie, że ma on swój odpowiednik nawet w odległej Japonii? W kraju tym nosi on nazwę tonkatsu. Jak się go przygotowuje?

Większość Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez tradycyjnego schabowego . To danie nie tylko jest bardzo proste, ale i smaczne. Wszystko, czego potrzebujecie do jego przygotowania to plastry schabu, jajko, bułka tarta oraz przyprawy. Kotlety schabowe - co zrobić, żeby schabowy był idealnie chrupki? - to cienko rozbite plastry schabu, przyprawione z obu stron solą i pieprzem, zamoczone w jajku, zapanierowane w bułce tartej i usmażone na rumiano na oleju - co powiecie na taką marynatę do schabowych?  Czy wiecie, że danie to ma również swój odpowiedni w Japonii? W kraju tym schabowe noszą nazwę tonkatsu. Jak się je przygotowuje? Kotlety schabowe po japońsku Japońskie kotlety schabowe to tonkatsu. Robi się je podobnie jak nasze kotlety, ale wrzuca na głęboki tłuszcz - na jakim tłuszczu najlepiej smażyć schabowe?  Tonkatsu należy do grupy potraw nazywanych katsu. To nic innego jak kawałki mięsa otoczone panierką i usmażone na głębokim tłuszczu. W Japonii panierkę stanowi panko – jest ona o wiele bardziej chrupiąca i pochłania mniej tłuszczu niż tradycyjna bułka tarta. Danie najczęściej podaje się z cieniutko pokrojoną kapustą, kiszonkami, ryżem i sosem, który nosi nazwę... tonkatsu. Jak przygotować takiego schabowego? Przeczytajcie! Składniki: mięso pokrojone na kotlety (bez rozbijania) jajko mąka panko - bułka tarta i do tego dodany starty na tarce biały, świeży chleb Przygotowanie: Rozgrzewamy tłuszcz. Bardzo ważna jest temperatura tłuszczu - 175 st. C. W innym razie tonkatsu będzie tłuste i nasiąknięte zamiast być chrupiące. Smażymy zapanierowane kawałki kurczaka aż się zarumienią na złoty kolor, ok. 5-7 min. Wyjąć na papier kuchenny, odsączyć. Pokroiċ w paski łatwe do nabrania pałeczkami. Wyłożyć na poszatkowaną kapustę. Japończycy jedzą to danie z...