Opakowanie ketchupu, ser żółty i pomidory – te składniki wystarczą wam, by odmienić oklepane mielone nie do poznania.

Zamiast dodawać do mięsa na kotlety podsmażoną lub drobniutko pokrojoną cebulkę, w tym przepisie powędruje ona gdzie indziej.

O co chodzi? Pokrójcie obraną cebulę w krążki i wykorzystajcie je jako coś w rodzaju platformy, na której wypieką się poszczególne kotleciki bombowe.

Bombowe mielone bardziej dietetyczne od tradycyjnych

Jeszcze jedną bardzo znaczącą różnicą będzie sposób przygotowania tego dania. Zapomnijcie o smażeniu w głębokim tłuszczu. Kotlety bombowe, mimo dodatku w postaci żółtego sera, będą bardziej dietetyczne niż tradycyjne „mieloniaki” smażone na oleju.

Zobacz także:

Z czym podać bombowe mielone? Z naszej strony polecamy tłuczone ziemniaki i surówkę. W sezonie zimowym może być to drobniutko siekana kapusta z marchewką, doprawiona musztardą, octem i oliwą.

Przepis na bombowe kotlety mielone

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z łopatki wieprzowej)
  • 1 jajko
  • 3 cebule
  • ok. szklanka ketchupu pikantnego
  • 2-3 pomidory
  • 15 dag sera żółtego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie na krążki.
  2. Ułóżcie cebulę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i doprawcie solą i pieprzem.
  3. Przystąpcie do wyrobienia kotletów. Mielone mięso wymieszajcie z jajkiem, bułką tartą, śmietaną.
  4. Doprawcie mięso majerankiem, papryką ostrą, solą i pieprzem.
  5. Formujcie kotlety o średnicy krążków z cebuli.
  6. Wyrobione kotlety układajcie na wyłożonych na blasze cebulowych krążkach.
  7. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie kotlety przez ok. 30 min.
  8. Po tym czasie wyciągnijcie blachę i każdy kotlet obficie posmarujcie ketchupem i połóżcie na nim plasterek świeżego pomidora.
  9. Posypcie kotlety startym na tarce serem żółtym.
  10. Blachę z powrotem włóżcie do piekarnika i pieczcie do rozpuszczenia się sera.
  11. Gotowe kotlety podawajcie z ziemniakami, ryżem lub kaszą i surówką.
  12. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl