kotlety mielone bombowe z pomidorami i cebulą
Gotujmy.pl
Newsy

Bombowe mielone to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Rewelacyjny pomysł na obiad

Waszym domownikom znudziły się tradycyjne kotlety mielone? Pora, by nieco urozmaicić stary i ograny już przepis! Przed wami bombowe mielone.

Opakowanie ketchupu, ser żółty i pomidory – te składniki wystarczą wam, by odmienić oklepane mielone nie do poznania.

Zamiast dodawać do mięsa na kotlety podsmażoną lub drobniutko pokrojoną cebulkę, w tym przepisie powędruje ona gdzie indziej.

O co chodzi? Pokrójcie obraną cebulę w krążki i wykorzystajcie je jako coś w rodzaju platformy, na której wypieką się poszczególne kotleciki bombowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bombowe mielone bardziej dietetyczne od tradycyjnych

Jeszcze jedną bardzo znaczącą różnicą będzie sposób przygotowania tego dania. Zapomnijcie o smażeniu w głębokim tłuszczu. Kotlety bombowe, mimo dodatku w postaci żółtego sera, będą bardziej dietetyczne niż tradycyjne „mieloniaki” smażone na oleju.

Z czym podać bombowe mielone? Z naszej strony polecamy tłuczone ziemniaki i surówkę. W sezonie zimowym może być to drobniutko siekana kapusta z marchewką, doprawiona musztardą, octem i oliwą.

Przepis na bombowe kotlety mielone

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z łopatki wieprzowej)
  • 1 jajko
  • 3 cebule
  • ok. szklanka ketchupu pikantnego
  • 2-3 pomidory
  • 15 dag sera żółtego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie na krążki.
  2. Ułóżcie cebulę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i doprawcie solą i pieprzem.
  3. Przystąpcie do wyrobienia kotletów. Mielone mięso wymieszajcie z jajkiem, bułką tartą, śmietaną.
  4. Doprawcie mięso majerankiem, papryką ostrą, solą i pieprzem.
  5. Formujcie kotlety o średnicy krążków z cebuli.
  6. Wyrobione kotlety układajcie na wyłożonych na blasze cebulowych krążkach.
  7. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie kotlety przez ok. 30 min.
  8. Po tym czasie wyciągnijcie blachę i każdy kotlet obficie posmarujcie ketchupem i połóżcie na nim plasterek świeżego pomidora.
  9. Posypcie kotlety startym na tarce serem żółtym.
  10. Blachę z powrotem włóżcie do piekarnika i pieczcie do rozpuszczenia się sera.
  11. Gotowe kotlety podawajcie z ziemniakami, ryżem lub kaszą i surówką.
  12. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

drwal hamburger
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na soczystego Drwala z chrupiącym boczkiem i ciągnącym serem. Smakuje lepiej niż w popularnej restauracji
Kto ma słabość do tłustych i ciężkich hamburgerów, ten doskonale zna króla wszystkich kanapek, czyli Drwala! Nie musicie go kupować w restauracji – genialnie smakuje ten domowej roboty.

Jeśli kochacie te hamburgery, to z łatwością możecie sami je przyrządzić w domu! Nie obiecujemy, że będą mniej tuczące, ale na pewno nieco zdrowsze. Z pewnością posmakują każdemu miłośnikowi amerykańskiej kuchni. Przepis na Drwala Do przygotowania hamburgerów Drwali, będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 bułki grahamki (im większe, tym lepsze) 300 g mielonego mięsa wołowego z łopatki, ale sprawdzi się też antrykot, pręga wołowa i łata. Najlepiej wymieszać wszystkie te rodzaje. 4 plastry surowego boczku wędzonego 1 ser camembert 1 pomidor 1 cebula czerwona Kilka liści sałaty lodowej Pół płaskiej łyżeczki soli Pół płaskiej łyżeczki pieprzu 1 jajko Bułka tarta Olej Do sosu: 1 łyżka ostrej musztardy (może być Dijon) Pół łyżki majonezu Pół łyżki ketchupu Przygotowanie: Zacznijcie od sosu. W miseczce wymieszajcie łyżkę ostrej musztardy oraz pół łyżki ketchupu i pół łyżki majonezu. W misce umieśćcie mięso i doprawcie je solą oraz pieprzem. Wymieszajcie dokładnie rękami – ten sposób jest najlepszy, ponieważ dłońmi wyczujecie, czy masa jest już gładka. Następnie podzielcie mięso na dwie równe części i uformujcie z nich dwa płaskie kotlety, których średnica powinna odpowiadać waszym bułkom (najlepiej, jak kotlety będą nieco większe od bułek). Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy już będzie gorący, wrzućcie kotlety i smażcie po około 3 minuty z każdej strony. Na tym samym oleju podsmażcie boczek. W roztrzepanym jajku zanurzcie plaster sera camembert, obtoczcie w bułce tartej i usmażcie na oleju.  Pomidory umyjcie i pokrójcie w grube plastry, a cebulę w krążki. Teraz zabierzcie się za układanie składników! Najpierw połóżcie...

fit kotlety mielone
patunia87/Gotujmy.pl
Newsy
Chrupiące i aromatyczne pieczone kotlety mielone. Dodajcie to do farszu. Dzięki niemu będą o niebo lepsze i zdrowsze
Czy da się smacznie jeść na diecie? Oczywiście! Zamiast smażyć kotlety, upieczcie je w piekarniku, a do farszu dodajcie smaczny dodatek który sprawi, że będą smakowały jeszcze lepiej.

Chęć zgubienia dodatkowych kilogramów często wymaga wielu wyrzeczeń. Wiedzą o tym doskonale osoby, które miały okazję się odchudzać! Ale czy przejście na dietę, zawsze musi oznaczać zrezygnowanie z ulubionych potraw i żywienie się monotonnymi posiłkami? Wcale nie! Nawet wydawałoby się tuczące dania można tak zmodyfikować, by były zarówno smaczne, jak i dietetyczne. Nie inaczej jest z kotletami mielonymi! Przygotowywane tradycyjnie mają bardzo dużo kalorii dzięki panierce i smażeniu w głębokim tłuszczu. Dlatego warto przygotować wersję znacznie bardziej dietetyczną i równie (a może nawet bardziej) smaczną. Przede wszystkim, tych kotletów nie smaży się na patelni, tylko piecze w piekarniku! Dzięki temu są znacznie mniej kaloryczne, ponieważ nie używa się do nich ani grama oleju. Drugą różnicą jest sposób przygotowania. Do fit kotletów mielonych nie używa się w ogóle panierki! Zamiast tego, do farszu dodajcie sycące płatki owsiane oraz lekką kaszę kuskus. Wspaniale wzbogacą smak kotletów! Przepis na fit kotlety mielone Do przygotowania smacznych i zdrowszych kotletów mielonych, potrzebne wam będą składniki podane poniżej: Składniki: 500 g mięsa mielonego 3 jajka 1 cebula 80 g płatków owsianych 80 g kaszy kuskus 3 łyżki sosu sojowego Suszona pietruszka Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Kaszę kuskus wsypcie do miski i zalejcie gorącym bulionem. Odstawcie, by napęczniała. Do miski włóżcie mięso mielone, wsypcie płatki owsiane, dodajcie cebulę, trzy jajka, 3 łyżki sosu sojowego i przyprawy oraz ostudzoną kaszę kuskus. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki i odstawcie na kilka minut. Blachę wyłóżcie folią aluminiową. Z mięsnej...

Mielone z indyka wychodzą suche? Dodajcie ten 1 składnik, a zawsze będą soczyste
Mama niejadka/gotujmy.pl
Newsy
Mielone z indyka wychodzą suche? Dodajcie ten 1 składnik, a zawsze będą soczyste
Sposobem na soczyste kotlety z indyka jest jeden prosty składnik. Do tego upieczcie je w piekarniku, a wyjdą niezwykle chrupiące!

Po świętach na pewno macie ochotę na nieco lżejsze jedzenie, by odpocząć od ciężkostrawnych potraw. Świetną propozycją będzie przepis na delikatne i bardzo dietetyczne kotlety mielone z indyka, pieczone w piekarniku! A dzięki dodaniu do nich cukinii będą bardzo miękkie i soczyste. Przepis na soczyste kotlety mielone z indyka Tak przyrządzone kotlety z indyka będą nie tylko soczyste, ale i bardzo dietetyczne! Ponieważ piecze się je w piekarniku, nie potrzeba do nich ani grama oleju, dzięki czemu są o wiele mniej tuczące niż klasyczne mielone. Do przygotowania tych kotletów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 małe jajko 1 nieduża cukinia 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich Sól Pieprz Odrobina oliwy Przygotowanie: Cukinię umyjcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Następnie posólcie, wymieszajcie i odstawcie na kilkanaście minut. Po tym czasie dokładnie odciśnijcie cukinię z nadmiaru wody – zróbcie to nawet kilka razy, by odcisnąć z niej jak najwięcej płynu. Przełóżcie odciśniętą cukinię do miski. Dodajcie całe mięso z indyka i jedno małe jajko. Wyróbcie. Następnie obierzcie jeden ząbek czosnku, przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do masy. Cebulę obierzcie, pokrójcie bardzo drobno (lub zetrzyjcie na małych oczkach) i dodajcie do mięsa. Wsypcie 1,5 łyżki mąki, łyżeczkę majeranku i płaską łyżeczkę ziół prowansalskich. Wymieszajcie. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i posmarujcie oliwą. Mięsną masę podzielcie na 6 równych części i uformujcie kotleciki. Gotowe kotlety ułóżcie na blasze i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni...

Przepis na kotlety mielone z niespodzianką. Ich smak zaskoczy każdego
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone z niespodzianką. Ich smak zaskoczy każdego
Jeżeli lubicie kotlety mielone z różnymi dodatkami, to na pewno spodoba się wam ten przepis! Wypróbujcie.

Kotlety mielone są bardzo wdzięcznym daniem z prostego powodu – można je przyrządzać na wiele smacznych sposobów! Do środka kotletów można włożyć pieczarki, jajko, cukinię, ser i cokolwiek tylko chcecie. Każdy z tych dodatków wspaniale podkręci smak kotletów i będzie stanowił ciekawą alternatywę dla klasycznych mielonych. Wypróbujcie przepis na kotlety mielone z suszonymi pomidorami, który wymyśliła jedna z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl  Przepis na kotlety mielone z pomidorami Do przygotowania soczystych kotletów mielonych z niespodzianką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma mielonego mięsa z szynki 1 bułka kajzerka Pęczek szczypiorku 1 jajko 1 łyżeczka musztardy Pół słoika suszonych pomidorów w ziołach Mleko Bułka tarta Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Do miseczki wlejcie mleko, włóżcie kajzerkę i odstawcie, by cała nasiąkła. Umyjcie szczypiorek i drobno posiekajcie. Do dużej miski włóżcie mięso mielone. Dodajcie od niego szczypiorek, odciśniętą z mleka kajzerkę, wbijcie jedno jajko i dodajcie łyżeczkę musztardy. Wymieszajcie wszystko dokładnie. Doprawcie solą i pieprzem i wyróbcie na jednolitą masę. Odsączcie suszone pomidory z zalewy. Z mięsnej masy formujcie kulki i każdą rozpłaszczcie na dłoni. Na środek połóżcie jednego suszonego pomidora i zlepcie brzegi. Każdy kotlecik dokładnie obtoczcie w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie porządnie tłuszcz i smażcie kotlety na średnim ogniu, aż się ozłocą. Smacznego! Kotlety z dodatkiem suszonych pomidorów będą już dość tłuste, dlatego jeśli nie chcecie smażyć ich na patelni, możecie je upiec w piekarniku! W tym celu już w trakcie...