Opakowanie ketchupu, ser żółty i pomidory – te składniki wystarczą wam, by odmienić oklepane mielone nie do poznania.
Zamiast dodawać do mięsa na kotlety podsmażoną lub drobniutko pokrojoną cebulkę, w tym przepisie powędruje ona gdzie indziej.
O co chodzi? Pokrójcie obraną cebulę w krążki i wykorzystajcie je jako coś w rodzaju platformy, na której wypieką się poszczególne kotleciki bombowe.
Bombowe mielone bardziej dietetyczne od tradycyjnych
Jeszcze jedną bardzo znaczącą różnicą będzie sposób przygotowania tego dania. Zapomnijcie o smażeniu w głębokim tłuszczu. Kotlety bombowe, mimo dodatku w postaci żółtego sera, będą bardziej dietetyczne niż tradycyjne „mieloniaki” smażone na oleju.
Zobacz także:
Z czym podać bombowe mielone? Z naszej strony polecamy tłuczone ziemniaki i surówkę. W sezonie zimowym może być to drobniutko siekana kapusta z marchewką, doprawiona musztardą, octem i oliwą.
Przepis na bombowe kotlety mielone
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z łopatki wieprzowej)
- 1 jajko
- 3 cebule
- ok. szklanka ketchupu pikantnego
- 2-3 pomidory
- 15 dag sera żółtego
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 3 łyżki śmietany 12%
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie na krążki.
- Ułóżcie cebulę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i doprawcie solą i pieprzem.
- Przystąpcie do wyrobienia kotletów. Mielone mięso wymieszajcie z jajkiem, bułką tartą, śmietaną.
- Doprawcie mięso majerankiem, papryką ostrą, solą i pieprzem.
- Formujcie kotlety o średnicy krążków z cebuli.
- Wyrobione kotlety układajcie na wyłożonych na blasze cebulowych krążkach.
- Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie kotlety przez ok. 30 min.
- Po tym czasie wyciągnijcie blachę i każdy kotlet obficie posmarujcie ketchupem i połóżcie na nim plasterek świeżego pomidora.
- Posypcie kotlety startym na tarce serem żółtym.
- Blachę z powrotem włóżcie do piekarnika i pieczcie do rozpuszczenia się sera.
- Gotowe kotlety podawajcie z ziemniakami, ryżem lub kaszą i surówką.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl