Myć mięso przed smażeniem, pieczeniem i gotowaniem, czy nie myć? Ten niemal hamletowski dylemat dręczy mnóstwo gospodyń domowych od lat.

Wiele z pań domu już dawno przez to zaczęła opłukiwać kurczaka, wieprzowinę czy wołowinę pod bieżąca wodą przed obróbką.

Czy powinno się myć mięso przed smażeniem?

Strumień kranówki w zamierzeniu ma uchronić domowników przed niebezpiecznymi bakteriami, w tym salmonellą.

Tymczasem prawda leży w zupełnie innym miejscu. Okazuje się, że takie postepowanie może przynosić skutki odwrotne od zamierzonego.

Zobacz także:

Zapytacie: jak to możliwe? Dlaczego mycie mięsa grozi salmonellą? Przecież myte w ten sposób mięso nie  może potem jakkolwiek wam zaszkodzić.

Czym grozi mycie mięsa pod bieżącą wodą?

O wiele poważniejsze konsekwencje może przynieść rozprzestrzenianie się bakterii podczas mycia mięsa na zlew, zlewozmywak, blat i inne naczynia.

Łatwo się domyślić, że w takim ciepłym i wilgotnym środowisku bakterie mają wręcz idealne warunki do rozwoju.

Takie mycie mięsa przed obróbką termiczną to prosta droga do stworzenia tak zwanego wtórnego ogniska zakażenia m.in. salmonellą.

Niestety mycie mięsa przed smażeniem w dalszym ciągu poleca się na wielu blogach i stronach kulinarnych.

Niestety autorzy wielu z takich poradników nie uwzględniają w swoich zaleceniach tego, co nie tak dawno ustalili badacze w dziedzinie higieny pracy w kuchni.

Jak postępować z surowym mięsem?

A oto kilka innych rad, które warto wcielić w życie podczas obróbki termicznej mięsa:

  • Podczas gotowania potraw mięsnych, warto używać rękawic ochronnych
  • Zawsze należy kontrolować to, czego dotyka surowe mięso i w razie potrzeby dokładnie umyć i zdezynfekować takie zabrudzone powierzchnie
  • Przed i po zakończonej pracy z surowym mięsem, należy myć ręce w ciepłej wodzie z użyciem mydła
  • Mięso surowe należy przechowywać w odpowiednio niskiej temperaturze przed poddaniem go obróbce termicznej

Czytaj także: