Podczas grillowania z soczystej karkówki czy boczku uwalnia się tłuszcz i soki, które pokrywają nie tylko ruszt, ale także pozostałe elementy grilla. W utrzymaniu doraźnej czystości pomagają tacki (chociaż nie zapewniają jej w 100 procentach), natomiast wielu z was zapewne preferuje bezpośrednie pieczenie na ruszcie. Sami więc wiecie, jak wygląda grill po jednym jego użyciu, a co dopiero po kilku...

Czt trzeba czyścić grilla po każdym użyciu? 

Czyszczenie grilla w teorii, ale również w praktyce powinniście wykonywać tak często, jak go rozpalacie, czyli zaraz po każdym użyciu.  

  • Jeśli nie usuniecie pozostałości po grillowaniu każdorazowo, wówczas przypalony brud nawarstwi się i będzie go znacznie trudniej usunąć. 

  • Brudny grill, źle świadczy o jego właścicielu i odbiera przyjemność grillowania oraz jedzenia tego, co na nim leżało. 

  • Zanieczyszczone urządzenie jest również niebezpieczne dla zdrowia. Z przypalonego tłuszczu uwalniają się szkodliwe związki. 

  • Zamiast przyjemnego aromatu grillowanych potraw będziecie odczuwać zapach i smak spalenizny.

  • Przyklejające się resztki zwęglonego jedzenia mogą sprawić, że serwowane przez was dania będą wyglądały nieestetycznie. 

  • Ważną również kwestią jest to, że w ten sposób grill się po prostu niszczy, a tym samym posłuży wam krócej. 

Jak wyczyścić bardzo zabrudzony grill? 

Zobacz także:

Czyszczenie mocno zabrudzonego grilla najlepiej wykonać wkrótce po ostatnim paleniu. Chodzi o to, by grill był dobrze ciepły, gdy zaczynacie go czyścić. 

W usunięciu grubej warstwy zabrudzeń na ruszcie pomoże wam szczotka z włosiem ze stali nierdzewnej. Dopiero po usunięciu pierwszego brudu i lekkim ostudzeniu grilla możecie rozpocząć mycie przy pomocy ciepłej wody z płynem do naczyń.  

Ważne jest również dokładne wyczyszczenie paleniska. W tym celu musicie usunąć z jego wnętrza niedopalone pozostałości jedzenia i brykietu. Następnie zeskrobcie przy użyciu gąbki lub szczotki mocno zeschnięte resztki, a resztę umyjcie ciepłą wodą z mydłem lub płynem do naczyń. 

Źródło: szalejenagrilla.com, stylzycia.radiozet.pl