Myjecie blat w kuchni gąbką do naczyń? To duży błąd i nie chodzi o smugi na blacie.
Adobe Stock
Newsy

Myjecie blat w kuchni gąbką do naczyń? Ten ogromny błąd popełnia większość Polaków

Gąbka kuchenna do naczyń powinna służyć tylko i wyłącznie do mycia naczyń. Sprzątanie w kuchni to zupełnie inna sprawa, wymagająca innych przyrządów. Oto co powinniście wiedzieć o gąbce.

Gąbka, która leży na zlewie służy wam do wszystkiego? Czasem umyjecie nią naczynia, a czasem wyszorujecie kuchenkę czy przetrzecie brudny blat? Nigdy już tak nie róbcie. To niebezpieczne dla zdrowia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego nie można myć blatu gąbką do naczyń?

Sprzątając kuchnie odruchowo sięgamy po gąbkę leżącą na zlewie i przecieramy nią wszystko: kuchenkę, piekarnik czy blat. Mamy wtedy wrażenie, że sprzątnęliśmy i rzeczywiście zebraliśmy okruszki i starliśmy większe plamy tłuszczu.

Jednak zbieranie brudu z powierzchni, nie do końca czystym zmywakiem nie jest najlepszym sposobem sprzątania. Nawet na opłukanej gąbce pozostają drobiny tłuszczu i przecierając blat nie tylko rozprowadzamy po nim resztki tłuszczu, tworzymy smugi na powierzchni, ale możemy ją też zarysować i zniszczyć.

Żeby pozbyć się brudu z przedmiotów i mebli kuchennych, nie używajcie gąbki, która służy do mycia naczyń. Przygotujcie czystą, miękką ściereczkę oraz detergent przeznaczony do czyszczenia delikatnych powierzchni. Dopiero takie przetarcie blatów i innych powierzchni sprawi, że będą czyste, bez tłuszczu i bez smug.

Zobacz także
Jak często trzeba wymieniać kuchenną gąbkę? Na pewno robicie to za rzadko

Jak często trzeba wymieniać kuchenną gąbkę? Na pewno robicie to za rzadko

Niezwykłe zastosowanie kuchennej gąbki do naczyń. Musicie ją wypróbować

Niezwykłe zastosowanie kuchennej gąbki do naczyń. Musicie ją wypróbować

Ile bakterii jest na zmywaku do naczyń?

Naukowcy z uniwersytetu Furtwangen w Schwarzwaldzie policzyli ilość bakterii mieszczących się na kuchennej gąbce. Żyje na niej 82 miliony bakterii z ponad 360 odmian. Jeden z nich powiedział nawet, że nie ma drugiego miejsca na ziemi, w którym żyłoby tak dużo mikroorganizmów. Z tego powodu gąbki nie należy używać do czyszczenia powierzchni. Jeśli to robicie, rozprowadzacie zanieczyszczenia i bakterie po całej kuchni.

Gąbkę do naczyń, która macie w kuchni trzeba tez często wymieniać, żeby nie przenosić bakterii z talerza na talerz. Eksperci zalecają, żeby wymieniać ją co 2-3 dni, a najrzadziej 1 raz w tygodniu. Mycie gąbki czy wyparzanie niestety nie usuwa bakterii do końca i nie jest dobrym sposobem na przedłużenie życia gąbki. 

Źródło: Interia.pl, Focus.pl, zdrowie.wprost.pl

Włóżcie na 2 minuty do mikrofalówki gąbkę do czyszczenia naczyń
Własne
Newsy
Włóżcie na 2 minuty do mikrofalówki gąbkę do naczyń. Nie uwierzycie, co stanie się ze zmywakiem
Słyszeliście kiedyś o tym prostym triku? Wykorzystajcie go, aby uniknąć poważnych problemów ze zdrowiem.

Czy wiecie, że gąbka do mycia naczyń jest jednym z najbrudniejszych przedmiotów w całym waszym domu? Gąbka jest nie tylko wilgotna, co ułatwia rozwój bakterii chorobotwórczych, ale także jest pokryta cząstkami jedzenia. Te czynniki sprawiają, że bakterie otrzymują wszystko, czego potrzebują do rozwoju. A to prosta droga do zatrucia. Jak prawidłowo dbać o gąbkę do mycia naczyń? Jak dbać o gąbkę do mycia naczyń? Przeczytajcie, jak prawidłowo dbać o gąbkę do mycia naczyń i co ile ją wymieniać, aby zmniejszyć ryzyko rozprzestrzeniania się patogenów przenoszonych przez żywność. Używajcie gąbki z mikrofibry. Kiedy następnym razem będziecie chcieli kupić nową gąbkę do naczyń, która zastąpi zużytą, kupcie gąbkę wykonaną z tego właśnie materiału. Skład takiej gąbki umożliwia szybkie wysychanie. Oznacza to, że gąbka z mikrofibry może nie pozostawać wilgotna po użyciu tak długo, jak zwykła gąbka celulozowa. A to oznacza mniejszą podatność na rozwój groźnych bakterii. Czyśćcie gąbki każdego dnia. Dbanie o czystość gąbki to podstawa. Czysta gąbka do naczyń zmniejsza ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii w kuchni. Możecie w tym celu wykorzystać kuchenkę mikrofalową. Mikrofale to jedna z najskuteczniejszych metod czyszczenia gąbek. Wystarczy, że umieścicie całkowicie mokrą gąbkę w kuchence mikrofalowej na jedną do dwóch minut. Pamiętajcie, by dać jej czas do ostygnięcia, zanim ją wyjmiecie. Ta prosta metoda pomaga skutecznie pozbyć się wirusów, pierwotniaków i bakterii. Po myciu naczyń gąbką, pamiętajcie, by wycisnąć z gąbki jak najwięcej wody. Następnie przechowujcie gąbkę w miejscu, w którym może ona całkowicie wyschnąć, na przykład w małym stojaku na gąbki -  nigdy nie trzymajcie jej na dnie zlewu....

Wycieracie gąbką rozlane jedzenie? Lepiej tak nie róbcie
AdobeStock
Newsy
Wycieracie kuchenną gąbką plamy z rozlanego jedzenia? Lepiej tak nie róbcie
Rozlało wam się jedzenie i chcąc je szybko pozbierać sięgacie po gąbkę? To błąd. Dlaczego?

Każdemu z nas zdarzyło się kiedyś rozlać lub rozsypać w kuchni jedzenie. Zwykle sięgamy w takiej sytuacji po gąbkę. Niestety, mało kto wie, że to duży błąd, który może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Dlaczego? Dlaczego lepiej nie zbierać rozlanego jedzenia gąbką? Gąbka do naczyń to najgorsza rzecz, jakiej możecie użyć do pozbierania wylanego na stół czy na podłogę jedzenia. Dlaczego? Ponieważ gąbki kuchenne to jedne z najbardziej zanieczyszczonych przedmiotów w całej naszej kuchni. Na takich gąbkach żyją ogromne ilości bakterii a panująca w zlewie wilgoć jest idealnym środowiskiem do namnażania groźnych mikroorganizmów. To dlatego gąbki takie należy regularnie wymieniać a po każdym użyciu dobrze wyciskać a następnie osuszać na grzejniku (latem możemy wynieść je na słońce). W przeciwnym wypadku gąbki takie będą prawdziwą bombą bakteriologiczną i zamiast czyścić nasze naczynia, będą pozostawiać na nich patogeny i rozprowadzać je po całej ich powierzchni. Tym bardziej więc nie powinno się używać takiej gąbki do zbierania rozlanego jedzenia. Dlaczego? Jedzenie bardzo szybko dostaje się w głąb takiej gąbki i później bardzo trudno jest je z niej usunąć. Jeśli zbierzemy jedzenie gąbką zwykłe wypłukanie jej nie wystarczy. Taką gąbkę najlepiej jest od razu wyrzucić. O wiele lepiej jest użyć w tym celu kawałka ręcznika kuchennego, który wystarczy później wyrzucić do kosza. Co ile należy wyrzucić gąbkę? Nie wycierajcie gąbką jedzenia zwłaszcza wtedy, jeśli jest to mięso lub jajka, ponieważ są one ogromną pożywką dla bakterii. Tak naprawdę lepiej nie wycierać gąbką żadnego jedzenia. Pamiętajcie też, aby używać innej gąbki do czyszczenia blatów, a innej do mycia naczyń. Kuchenne gąbki to prawdziwe siedlisko bakterii. Ich...

Błędy w myciu naczyń
Adobe Stock, Ljiljana
Newsy
Najczęstsze błędy przy myciu naczyń. To przez nie macie bóle żołądka, zatrucia i choroby jelit!
Okazuje się, że źródłem wielu bakterii żywieniowych są nasze własne naczynia! A to wszystko przez nieprawidłowe mycie.

Często wydaje się, że jedzenie przygotowywane samodzielnie w domowej kuchni jest bezpieczniejsze niż to spożywane na mieście. Wcale niekoniecznie! Rygorystyczne normy, które muszą spełniać lokalne gastronomiczne, często sprawiają, że faktyczni e bardziej bezpieczne dla układu pokarmowego są posiłki... spoza domu. Dlaczego? Jak można zakazić się bakteriami we własnym domu? T. Charles Gerba, mikrobiolog z Uniwersytetu w Arizonie, doszedł do wniosku, że 50 do 80% wszystkich chorób spowodowanych przez skażoną żywność, pochodzi z naszych własnych domów. Największe siedliska bakterii znajdują się właśnie tam, gdzie... myjecie naczynia! Są to gąbki i zmywaki kuchenne oraz zmywarki. To siedlisko rozwoju tysięcy bakterii m.in. E.coli lub salmonelli. Kluczowa jest więc tu zmiana złych nawyków w myciu naczyń, sztućców i akcesoriów kuchennych – zwłaszcza tych, które mają kontakt z surowym mięsem czy nabiałem. Jak myć naczynia, żeby zahamować rozwój bakterii? Zawsze należy przeczytać instrukcję płynu do mycia naczyń : nie należy zwiększać ani zmniejszać jego zalecanej ilości. Częstym błędem jest mycie „mało zabrudzonych” naczyń wyłącznie w letniej wodzie, która jedynie opłukuje, ale nie eliminuje żadnych bakterii. Warto również zmienić sztuczne gąbki na takie z naturalnych włókien, które szybciej schną i są mniej podatne na rozwój bakterii. Po myciu naczyń, każdą gąbkę należy odwiesić do całkowitego wyschnięcia. Trzymanie na zlewie lub w środku zlewu stale nasączonej wodą gąbki to prosta droga do siedliska drobnoustrojów. Każdą gąbkę należy również wymieniać co tydzień.   Deski do krojenia powinny być nie tylko myte, ale także dezynfekowane za pomocą specjalnego płynu usuwającego zarazki.  ...

Jak często trzeba wymieniać kuchenną gąbkę? Na pewno robicie to za rzadko
Adobe Stock
Newsy
Jak często trzeba wymieniać kuchenną gąbkę? Na pewno robicie to za rzadko
Czym się różni higiena od sterylności? Wyjaśniamy ile bakterii mieszka na kuchennej gąbce I jak utrzymać czystość w kuchni i zdrowie rodziny, nie wpadając w pułapkę sterylności.

Gąbka to przedmiot, który ma wam pomóc utrzymywać czystość w kuchni. Paradoksalnie, to najbardziej brudne miejsce w każdym domu. Naukowcy z uniwersytetu Furtwangen w Schwarzwaldzie policzyli ilość bakterii mieszczących się na kuchennej gąbce. Jeden z nich, dr Markus Egert, tak komentuje wyniki badań: - Raczej nie ma drugiego miejsca na Ziemi, w którym byłoby tak dużo tych mikroorganizmów  Gąbka kuchenna to doskonała pożywka dla bakterii. Nawet nie musicie być mikrobiologami badającymi drobnoustroje i posługiwać mikroskopem, żeby wiedzieć, co się dzieje na zwykłej kuchennej gąbce. Najpierw zbieracie nią brud z różnych powierzchni, potem tylko przepłukujecie i odkładacie wilgotną, w ciepłe miejsce. Nie można sobie wyobrazić lepszych warunków hodowli bakterii. Dostarczacie drobnoustrojom życiodajną wodę i sprzyjającą temperaturę, żeby namnażały się bez przeszkód. Można wręcz powiedzieć, że jesteście świetnymi hodowcami... Średnio podczas używania gąbki uda wam się wyhodować bagatela 82 miliony bakterii z ponad 360 odmian. Niektórzy mówią, że za sprawą tylko dwóch kuchennych przedmiotów: gąbki i deski do krojenia, kuchnia jest najbrudniejszym miejscem w domu. Brudniejszym niż łazienka i deska sedesowa. Można jednak próbować temu zaradzić. Jak często wymieniać gąbkę kuchenną? Większość ludzi wymienia gąbkę, gdy ta już nie nadaje się do użytku. Jest wyraźnie brudna, a nawet śliska w dotyku. To, czego nie widzicie gołym okiem nie martwi was, a musicie pamiętać, że jednak istnieje. Dlatego najlepiej przyjąć zasadę, że gąbkę wymieniacie raz w tygodniu. Jeśli zarządzacie cotygodniowe sprzątanie domu czy kuchni, zaplanujcie, że w tym czasie zawsze wymienicie gąbkę kuchenną na nową, a starą wyrzucicie do śmieci. Jeśli macie...