Musztarda nie tylko do parówek i na grilla. Ten żółty sos może pomóc w walce ze zmarszczkami
Wikipedia Commons
Newsy

Musztarda nie tylko do parówek i na grilla. Ten żółty sos może pomóc w walce ze zmarszczkami

W niepozornych, maleńkich ziarnkach gorczycy tkwi nie tylko sekret smaku pysznych musztard, ale także całe mnóstwo innych plusów. Z tych właściwości mogą skorzystać nie tylko wasze kubki smakowe, ale i skóra!

Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Gorczyca zawiera w sobie mnóstwo cennych minerałów, składników odżywczych i witamin. Oprócz tego, w gorczycy, a więc i w musztardzie zawarte są antyoksydanty i substancje przeciwzapalne.

Skoro musztarda jest tak zdrowa, dlaczego ludzie nie odczuwają jej zbawiennych mocy na swoje zdrowie? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. W diecie przeciętnej osoby jest zdecydowanie mało musztardy, by wpłynęła ona jakkolwiek na funkcjonowanie organizmu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na co pomaga stosowanie musztardy do pielęgnacji skóry?

Sposobem na spożytkowanie prozdrowotnych właściwości ziarenek gorczycy może być za to stosowanie musztardy nie jako dodatek do potraw grillowanych i parówek, ale za to jako krem, peeling czy też maseczka na skórę.

Musztarda jest znana ludziom od wielu tysiącleci. Co ciekawe, dawniej wykorzystywano musztardę także do celów medycznych i pielęgnacyjnych, o czym przez lata jakby zapomniano. Czas jednak wrócić do korzeni i wypróbować działania musztardy na własnej skórze. I to dosłownie!

Jak zatem wykorzystać musztardę jako środek pielęgnacji skóry? Oto tylko kilka ciekawych przykładów:

  • Łagodzi uczucie bólu i pieczenia na gojących się ranach
  • Dodana do wody podczas kąpieli pomaga w regeneracji zmęczonych mięśni
  • Olej z gorczycy będący składnikiem musztardy wpływa korzystnie na włosy i skórę – nawilża je, zmiękcza i rozgrzewa
  • Może pomóc w zwalczeniu łupieżu
  • Dzięki przeciwutleniaczom w składzie musztardy, może ona wpłynąć na wygładzenie zmarszczek (stosowanie musztardy jako maseczki)
Zobacz także
Przepis na schab w musztardzie i majonezie. Idealny na obiad

Przepis na schab w musztardzie i majonezie. Idealny na obiad

Kupujecie taką musztardę? Lepiej jej nie jedzcie. Jest bardzo szkodliwa dla zdrowia

Kupujecie taką musztardę? Lepiej jej nie jedzcie. Jest bardzo szkodliwa dla zdrowia 

Jak stosować musztardę do pielęgnacji skóry?

Nie wszystko jednak złoto co się świeci. Przy korzystaniu z musztardy warto jednak uważać, by nie przesadzić z jej ilością. Kwaśny dodatek w postaci octu może podrażnić skórę wrażliwą i przynieść więcej szkód niż korzyści.

Dlatego do pielęgnacji skóry koniecznie należy przygotować musztardę we własnym zakresie. Do tego potrzebowali będziecie suchego proszku z gorczycy, wody, żółtka jaja, 2 łyżek oliwy z oliwek i 2 łyżeczki cukru. Zmiksujcie te składniki i dopiero wówczas korzystajcie z dobroczynnych właściwości gorczycy na skórę.

Źródło: radiozet.pl,

Musztarda dodana do wanny.
Zdrowie
Wrzućcie trochę musztardy do kąpieli a z waszym ciałem stanie się coś niesamowitego. Wpadlibyście na to?
Macie w domu trochę musztardy? Zróbcie sobie domowe SPA!

Okazuje się, że musztarda ma znacznie więcej właściwości, niż tylko te podkręcające smak potraw. Sprawdźcie, co stanie się po wrzuceniu odrobiny musztardy do kąpieli. Efekty mogą was naprawdę zaskoczyć! Właściwości musztardy Musztarda to znany sos podawany na zimno, którego głównym składnikiem są nasiona gorczycy. Musztarda powstaje w wyniku mieszania mielonych lub całych nasion gorczycy z octem. Dzięki zastosowaniu wielu różnych odmian gorczycy, a także różnych proporcji składników, można otrzymać wiele rodzajów musztardy. Zastosowanie musztardy Musztarda jest stosowana w kuchni przede wszystkim do podbijania smaku wędlin i mięs. Dzięki swojemu ostremu smakowi doskonale współgra z tłustymi mięsami oraz nadaje mięsu kruchości. Okazuje się jednak, że to nie jedyne zastosowania musztardy! Świetnie sprawdzi się też w domowym spa! Sprawdźcie jak ją stosować i jakie ma właściwości. Musztarda nie tylko na talerzu Musztarda powstała w starożytnym Rzymie i już od początku była uznawana za środek o właściwościach leczniczych. Przypisywano jej właściwości: łagodzące bóle reumatyczne,  poprawiające  trawienie tłuszczu działanie obniżające ciśnienie krwi właściwości przeciwbakteryjne Co więcej, musztarda ma też szerokie zastosowanie do zabiegów kosmetycznych. Musztarda w kąpieli Gdy następnym razem będziecie brać kąpiel, dodajcie do niej łyżkę musztardy. Ten sos ma działanie zmiękczające skórę. Wasza skóra będzie po takiej kąpieli wyraźnie delikatniejsza i wygładzona. Kąpiel z dodatkiem musztardy zapewnia też rozluźnienie mięśni i przyniesie ulgę po długim dniu. Wybierzcie musztardę ze zmielonymi nasionami gorczycy. To właśnie ona zapewnia te właściwości, a zmielona zadziała mocniej. Inne zabiegi z...

Jedzcie jajka z tym składnikiem na śniadanie. Na maxa przyspiesza odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie jajka z tym składnikiem na śniadanie. Na maxa przyspiesza odchudzanie
Nie dość, że zdrowo, to jeszcze pysznie! Zacznijcie dodawać ten składnik do jajek!

Jajka to bardzo uniwersalny produkt, który na pewno jecie często i chętnie. Można z nich zrobić jajecznicę, omlety, pastę jajeczną, jeść na miękko lub twardo, albo jako jajka sadzone. Oczywiście dodaje się je też do ciast i sałatek. Jajka są źródłem naprawdę wielu witamin. Okazuje się, że żeby jeszcze lepiej wykorzystywać ich potencjał, warto dodawać do jajek jeden składnik. Nie dość, że powoduje, że są zdrowsze, to jeszcze podkręca ich smak. Zdrowy dodatek do jajek Według znanej amerykańskiej szefowej kuchni i blogerki kuchennej Ree Drummond, jajka koniecznie trzeba jeść z dodatkiem musztardy! Powoduje ona, że jajka są mniej mdłe, a także podkręca metabolizm i ułatwia trawienie. Konkretnie, chodzi o musztardę typu Dijon. To najbardziej czysty rodzaj musztardy. Nie jest ona wzbogacona w dodatek cukru. Musztardę Dijon wytwarza się z brązowej gorczycy modrej. Jest dość ostra, ale naprawdę pyszna. To też najzdrowszy rodzaj musztardy. Nie dodaje się do niej żadnych barwników. W tradycyjnej musztardzie Dijon znajduje się ocet i białe wino. Taka musztarda jest bardzo dietetyczna. Ma niewiele kalorii i spokojnie można ją jeść na diecie. Dodawajcie ja do wszystkich dań z jajkami, które jecie w wytrawnym wydaniu. Do jajek sadzonych Do pasty jajecznej Jako sos do wytrawnego omletu Na kanapce z jajkami na twardo, na miękko lub w koszulkach Odchudzające właściwości musztardy Naukowcy z Oxfordu zbadali musztardę Dijon i wykazali jej odchudzające właściwości. To dzięki kapsaicynie, izotiocyjaninie i allilu – związkach, które odpowiadają za charakterystyczny ostry smak musztardy. Mogą przyspieszać spalanie tkanki tłuszczowej! Jeśli smak musztardy jest dla was za ostry sam w sobie, możecie z powodzeniem przygotować na jej bazie dietetyczny sos. Wymieszajcie musztardę z jogurtem naturalnym. Będzie...

woda w musztardzie
Pixabay
Newsy
Co oznacza żółta woda w musztardzie? Czy nadaje się ona już tylko do wyrzucenia? Przeczytajcie
W słoiku z musztardą pojawiła się żółtawa woda? Lepiej sprawdźcie, co to oznacza.

Musztarda jest jednym z tych produktów, których nigdy nie może zabraknąć w lodówce! Pasuje do większości wytrawnych dań – jako dodatek do kiełbaski albo parówek, składnik marynaty do mięs albo sosu do sałatki. Zdrowa i smaczna, musztarda jest świetnym przysmakiem o ciekawym smaku. Też ją lubicie? Dlaczego w musztardzie zbiera się woda? Często po otwarciu i zużyciu około połowy słoiczka musztardy można zauważyć, że w środku zbiera się woda o żółtawym kolorze. Co to oznacza? Czy musztarda jest nieświeża? Można ją jeszcze zjeść? Okazuje się, że jak najbardziej! Co więcej, woda zbierająca się w słoiku wcale nie jest złym znakiem, a wręcz przeciwnie. Jeśli się tam pojawia oznacza to, że musztarda została wykonana z dużej ilości naturalnych składników i bez użycia sztucznych polepszaczy i substancji zagęszczających. Proces, który odpowiada za to zjawisko nazywa się synerezą. Bardzo podobnie dzieje się w przypadku kwaśnego mleka, z którego wydziela się serwatka. Dlatego jeżeli znajdziecie w swoim słoiku musztardy wodę, to należy się tylko cieszyć – jecie musztardę najwyżej jakości! Przepis na domową musztardę Kto chce mieć pewność, że je całkowicie naturalną i zdrową musztardę, ten powinien spróbować zrobić ją samodzielnie. Nie jest to bardzo trudne i nie wymaga wielu składników. Będzie potrzebowali: 200 g gorczycy (albo 13 łyżek, jeśli nie macie wagi) Szklanki octu winnego 4 łyżki białego wina 2 łyżki oleju 1 łyżeczkę pieprzu 2 łyżeczki soli Przygotowanie 200 g gorczycy wsypcie do niedużego garnka. Do drugiego wlejcie szklankę octu i 4 łyżki białego wina lub wody. Wsypcie łyżeczkę pieprzu, dwie łyżeczki soli, zamieszajcie i zagotujcie. Gdy wywar się zagotuje, zalejcie nim ziarna gorczycy. Odstawcie na kilka...

Kupujecie taką musztardę? Lepiej jej nie jedzcie. Jest bardzo szkodliwa dla zdrowia
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie taką musztardę? Lepiej jej nie jedzcie. Jest bardzo szkodliwa dla zdrowia 
Wkrótce ponownie zacznie się sezon grillowy, który nie może obyć się bez ukochanej przez Polaków musztardy! Ale czy ta, którą kupujesz na pewno jest bezpieczna dla zdrowia?

Musztarda tworzona jest z nasion gorczycy, a także octu, soli i wody. Po raz pierwszy powstała ona w Rzymie, gdzie zachwycano się jej leczniczymi właściwościami: musztarda miała pobudzać trawienie, działać antybakteryjnie, zwalczać grzyby oraz niwelować nieprzyjemne objawy reumatyzmu! Dzisiaj rzadko się słyszy o zbawiennym wpływie musztardy na zdrowie – sięgamy po nią głównie dla smaku.  Czym różnią się musztardy? Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów musztardy o różnych smakach. Wśród najpopularniejszych odmian musztard znajdują się: musztarda stołowa – uniwersalna, najbardziej podstawowa, może być łagodna lub lekko pikantna musztarda sarepska – jest ona średnio ostra i wytwarza się ją z gorczycy sarepskiej musztarda Dijon – to francuska odmiana musztardy, która zawdzięcza swoją nazwę miastu w Burgundii. Jest mocno ostra i dość słona musztarda francuska – posiada widoczne ziarna gorczycy, które nie są mielone. Często także dodaje się do niej białe wino musztarda rosyjska – ostra w smaku, dla prawdziwych miłośników pikantnych sosów. Które musztardy posiadają dobre składy? Eksperci przeanalizowali receptury najpopularniejszych musztard dostępnych na naszym rynku. Na niektóre z nich warto uważać!  Najczęściej w składach pojawiały się: woda, gorczyca, ocet (winny, jabłkowy, spirytusowy), przyprawy, cukier. W wielu produktach zauważono jednak także regulatory kwasowości i konserwanty takie jak kwas cytrynowy czy pirosiarczyn potasu. Konserwanty syntetyczne nie są obojętne dla zdrowia i należy bezwzględnie unikać ich dużych ilości. Co oznacza chemia w składzie musztardy? Kwas cytrynowy [E330] to regulator kwasowości, który dodaje się, aby wzmacniał aromat. Chroni przed rozwojem bakterii i...