Nasi użytkownicy nie przestają zadziwiać nas przesłanych przez siebie przepisami. Kiedy tylko zobaczyliśmy przepis na mus czekoladowo-truskawkowy wysłany przez użytkowniczkę iskierka.ag, od razu nabraliśmy ochoty na taki właśnie słodki i efektowny deser.
Przepis na mus czekoladowo-truskawkowy
Składniki:
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- Ok. pół litra śmietany kremówki
- 20 dag świeżych truskawek
- 1 łyżka żelatyny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 białka
Przygotowanie:
- Za pomocą miksera ubijcie śmietanę kremówkę wraz z cukrem.
- Czekoladę pokruszcie, włóżcie do małego garnka i rozpuśćcie w kąpieli wodnej lub ostrożnie w mikrofalówce.
- Rozpuśćcie żelatynę w małej ilości ciepłej wody.
- W innym garnku lub misce ubijcie białka jaj.
- Dodajcie białka do śmietany, potem w ostrożny sposób do garnka wlejcie też rozpuszczoną czekoladę i żelatynę.
- Truskawki zmiksujcie lub rozmiażdżcie widelcem i wymieszajcie razem z całą masą. Kilka owoców zostawcie do dekoracji.
- Wymieszaną dokładnie masę przełóżcie do pucharków lub miseczek do stężenia. Odstawcie deser w chłodne miejsce.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Skoro jesteśmy już przy kremie, nie sposób nie wspomnieć o papieskich kremówkach. Tutaj znajdziecie przepis na ulubione ciasto św. Jana Pawła II. W innym artykule staraliśmy się z kolei wyjaśnić różnicę między napoleonką a kremówką.
Jeżeli szukacie innych ciekawych pomysłów na smaczny i szybki deser, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na „awaryjny” szybki biszkopt z jabłkami. Upieczecie go, zanim goście zdążą wygodnie rozsiąść się na waszej kanapie!
Zobacz także:
Czytaj także: