Nasi użytkownicy nie przestają zadziwiać nas przesłanych przez siebie przepisami. Kiedy tylko zobaczyliśmy przepis na mus czekoladowo-truskawkowy wysłany przez użytkowniczkę iskierka.ag, od razu nabraliśmy ochoty na taki właśnie słodki i efektowny deser.

Przepis na mus czekoladowo-truskawkowy

Składniki:

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • Ok. pół litra śmietany kremówki
  • 20 dag świeżych truskawek
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 białka

Przygotowanie:

  1. Za pomocą miksera ubijcie śmietanę kremówkę wraz z cukrem.
  2. Czekoladę pokruszcie, włóżcie do małego garnka i rozpuśćcie w kąpieli wodnej lub ostrożnie w mikrofalówce.
  3. Rozpuśćcie żelatynę w małej ilości ciepłej wody.
  4. W innym garnku lub misce ubijcie białka jaj.
  5. Dodajcie białka do śmietany, potem w ostrożny sposób do garnka wlejcie też rozpuszczoną czekoladę i żelatynę.
  6. Truskawki zmiksujcie lub rozmiażdżcie widelcem i wymieszajcie razem z całą masą. Kilka owoców zostawcie do dekoracji.
  7. Wymieszaną dokładnie masę przełóżcie do pucharków lub miseczek do stężenia. Odstawcie deser w chłodne miejsce.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Skoro jesteśmy już przy kremie, nie sposób nie wspomnieć o papieskich kremówkach. Tutaj znajdziecie przepis na ulubione ciasto św. Jana Pawła II. W innym artykule staraliśmy się z kolei wyjaśnić różnicę między napoleonką a kremówką.

Jeżeli szukacie innych ciekawych pomysłów na smaczny i szybki deser, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na „awaryjny” szybki biszkopt z jabłkami. Upieczecie go, zanim goście zdążą wygodnie rozsiąść się na waszej kanapie!

Zobacz także:

Czytaj także: