Czy muffinki mogą być dobrą opcją na śniadanie? Tak, pod warunkiem, że powstały ze zdrowych i pełnowartościowych składników.

Jeżeli chcesz przygotować na śniadanie muffiny, poszukaj przepisów zawierających składniki bogate w białko, takie jak całe jajka lub białka jaj, jogurt grecki, owies lub mąka migdałowa oraz składniki bogate w błonnik, takie jak owsianka, siemię lniane, mąka kokosowa i mąka pełnoziarnista.

Muffiny, które prezentujemy poniżej zachwycą cię bogactwem smaku. Jak je wykonać? Podpowiadamy!

Do wykonania muffinek będą potrzebne:

  • trzy naczynia
  • blacha do babeczek (z papilotkami)
  • mikser

Składniki na ok. 10 sztuk muffinek:

  • 2 żółtka
  • 3 białka
  • pół szklanki brązowego cukru
  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 400ml mleka kokosowego
  • pół opakowania wiórków kokosowych
  • odrobina soli
  • 4 łyżki masła
  • łyżka oleju do natłuszczenia foremek

Składniki na lukier:

  • 1 białko
  • sok z 1 cytryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

Jak zrobić muffinki?

Na początku rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie delikatnie natłuść blachę do babeczek. W misce ubij białka z odrobiną soli, a następnie wymieszaj w drugiej misce suche składniki - mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi, cukrem oraz wiórkami kokosowymi.

Zobacz także:

W kolejnym naczyniu należy połączyć żółtka z mlekiem kokosowym oraz rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Otrzymaną masę dolewamy do suchych produktów, po czym wszystko razem mieszamy. Następnie łączymy ciasto z ubitą pianą. Całość wykładamy do foremek. Babeczki należy piec ok. 20 minut.

Jak zrobić lukier?

Białko ubijamy ze szczyptą soli. Do błyszczącej piany dodajemy cukier puder z sokiem cytrynowym. Całość miksujemy przez ok. 2 minuty. Lukier wylewamy na babeczki a następnie posypujemy je wiórkami kokosowymi.

Pysznego śniadania!