Czy muffinki mogą być dobrą opcją na śniadanie? Tak, pod warunkiem, że powstały ze zdrowych i pełnowartościowych składników.
Jeżeli chcesz przygotować na śniadanie muffiny, poszukaj przepisów zawierających składniki bogate w białko, takie jak całe jajka lub białka jaj, jogurt grecki, owies lub mąka migdałowa oraz składniki bogate w błonnik, takie jak owsianka, siemię lniane, mąka kokosowa i mąka pełnoziarnista.
Muffiny, które prezentujemy poniżej zachwycą cię bogactwem smaku. Jak je wykonać? Podpowiadamy!
Do wykonania muffinek będą potrzebne:
- trzy naczynia
- blacha do babeczek (z papilotkami)
- mikser
Składniki na ok. 10 sztuk muffinek:
- 2 żółtka
- 3 białka
- pół szklanki brązowego cukru
- szklanka płatków owsianych
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 400ml mleka kokosowego
- pół opakowania wiórków kokosowych
- odrobina soli
- 4 łyżki masła
- łyżka oleju do natłuszczenia foremek
Składniki na lukier:
- 1 białko
- sok z 1 cytryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
Jak zrobić muffinki?
Na początku rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie delikatnie natłuść blachę do babeczek. W misce ubij białka z odrobiną soli, a następnie wymieszaj w drugiej misce suche składniki - mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi, cukrem oraz wiórkami kokosowymi.
Zobacz także:
W kolejnym naczyniu należy połączyć żółtka z mlekiem kokosowym oraz rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Otrzymaną masę dolewamy do suchych produktów, po czym wszystko razem mieszamy. Następnie łączymy ciasto z ubitą pianą. Całość wykładamy do foremek. Babeczki należy piec ok. 20 minut.
Jak zrobić lukier?
Białko ubijamy ze szczyptą soli. Do błyszczącej piany dodajemy cukier puder z sokiem cytrynowym. Całość miksujemy przez ok. 2 minuty. Lukier wylewamy na babeczki a następnie posypujemy je wiórkami kokosowymi.
Pysznego śniadania!