Mszyce natychmiast uciekną, gdy tylko spryskacie tym grządki. Zróbcie miksturę z tej popularnej przyprawy
AdobeStock
Newsy

Mszyce uciekną w try miga, gdy tylko spryskacie tym grządki. Zróbcie miksturę z tej popularnej przyprawy

Ten domowy oprysk szybko poradzi sobie z popularnymi szkodnikami. Mszyce nie będą miały szans w starciu z tą miksturą.

Każdy ogrodnik i działkowiec przyzna, że w walce ze szkodnikami jest w stanie chwycić się wszelkich możliwych metod, by tylko uratować pielęgnowane z troską rabaty i grządki. Zanim sięgniecie po chemiczne preparaty, wykorzystajcie ekologiczne, domowe sposoby na pozbycie się szkodników. Tym razem przyda wam się pewne bardzo ostre warzywo i wcale nie jest to czosnek ani cebula. 

Ekologiczny oprysk z papryki cayenne na mszyce

Do przygotowania oprysku potrzebna wam będzie papryka cayenne oraz poniższe składniki:

Składniki:

  • 25 g papryki cayenne (1 opakowanie)

  • 500 ml wody

  • duży garnek

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlejcie pół litra wody i zagotujcie.

  2. Do wrzącej wody dodajcie paprykę. Zagotujcie. 

  3. Kiedy woda z papryką już się zagotuje, zdejmijcie garnek z gazu i odstawcie na 4 godziny. 

  4. Po tym czasie miksturę należy rozcieńczyć kolejnymi 5 litrami wody i gotowe - tak przygotowany oprysk można już stosować na roślinach.

Zobacz także
Zróbcie wywar z tego warzywa i spryskajcie nim pomidory. Wytępi wszystkie szkodniki

Zróbcie wywar z tego warzywa i spryskajcie nim pomidory. Wytępi wszystkie szkodniki

Z tą domową mieszanką mączniak jest bez szans. Potrzebny będzie kuchenny składnik

Z tą domową mieszanką mączniak jest bez szans. Potrzebny będzie kuchenny składnik

Jak stosować oprysk z papryki cayenne?

Rozcieńczony płyn przelejcie do butelki ze spryskiwaczem. Oprysk można stosować raz na dwa tygodnie. Warto sprawdzić wcześniej prognozę pogody - nigdy nie wykonujcie oprysku przed deszczem, ponieważ wówczas wasze wysiłki pójdą na marne.

Spryskać możecie wszystkie te miejsca, w których pojawiają się mszyce - liście (zwłaszcza spód), łodygi i pędy.  Mszyce zupełnie nie tolerują ostrego smaku papryki, a do tego znajdujące się w niej alkaloidy są dla tych owadów toksyczne. 

Jak wyglądają mszyce?

Mszyce to dość pospolite szkodniki, na które narażone są uprawiane przez człowieka rośliny. Owady te są bardzo niewielkie - ich ciała mają długość zaledwie pół milimetra. Mszyce są czarne, choć występują także w kolorze zielonym, żółtym, brązowym, popielatym czy różowym. Niektóre z nich mają skrzydła. 

Obecność mszyc na roślinach można rozpoznać po więdnięciu roślin oraz deformacji młodych pędów. Mogą też pojawić się grzyby sadzakowe, na spadzi wydzielanej przez mszyce. Zaatakowane przez te szkodniki rośliny są bardzo osłabione, a mszyce rozmnażają się szybko i z łatwością przechodzą do ataku na kolejne sadzonki. Dlatego też szkodników tych nie wolno lekceważyć.

Źródło: smakdnia.pl, zielonyogrodek.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ten popularny napój pomoże wam zwalczyć mszyce. Pamiętajcie tylko o właściwej proporcji
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny napój pomoże wam zwalczyć mszyce. Pamiętajcie tylko o właściwych proporcjach
Przykra niespodzianka w postaci całej eskadry mszyc na drzewkach owocowych i innych roślinach to ostatnia rzecz, jaką ktokolwiek chciałby zobaczyć w swoim ogrodzie.

Jeśli nie macie już cierpliwości do nieznośnych insektów niszczących całą waszą pracę, wypróbujcie domowych, skutecznych sposobów. Takich jak np. oprysk w postaci rozcieńczonej coli . Zanim jednak wybierzecie tego typu środki, zastanówcie się, czy nie udałoby się wytępić owadów w inny, mniej inwazyjny sposób. W jaki sposób wytępić mszyce w ogrodzie? Kiedy za oknem piękna pogoda, mszyce nie próżnują.  Owady atakują szereg różnych roślin w momencie, kiedy są one jeszcze młode, mają w sobie dużo wilgoci – krótko mówiąc, mszyce żerują na soczystych roślinach. Owady „spacerują” po liściach, wpijają się w nie i czerpią niezbędny dla ich rozwoju sok. Co ciekawe, ślady „niechcianej wizyty” mszyc na roślinach można spostrzec po obecności  mrówek  na roślinach. Pracowite owady zbierają bowiem… słodkie odchody mszyc. Decis, Karate, Mospilan – tych wszystkich środków owadobójczych używają na swoich ogrodach sadownicy. Niestety skuteczność pestycydów często bywa zawodna, a dodatkowo ich nadmierne użycie przyczynia się do degradacji środowiska naturalnego. W ten sposób niszczy się także szereg pożytecznych owadów, które zajmują się naturalnym zwalczaniem mszyc w ramach funkcjonowania zwykłego łańcucha pokarmowego. Jak wykorzystać colę jako oprysk na mszyce? Ciekawym środkiem na poradzenie sobie z mszycami jest wabik na biedronki. To nie żart. Żółta tasiemka, którą owija się roślinę, przyciąga do niej biedronki, które z kolei rozprawiają się z mszycami bez litości. Czasem jednak tego typu sprytne środki zaradcze nie przynoszą również odpowiednich skutków. W takich wypadkach polecamy wam wypróbowanie środka, który...

Dodajcie te przyprawy do herbaty, a od razu poczujecie się lepiej
AdobeStock
Newsy
Herbata z liści laurowych: wawrzyn obniża ciśnienie i ułatwia zasypianie
Napar z liści laurowych wypijany regularnie obniży ciśnienie krwi i pomoże szybciej zasnąć. Taka herbata z liści wawrzynu doskonale wpłynie na wasze zdrowie. Zróbcie ją według tego przepisu.

Zdrowotne napary z ziół i przypraw stanowią wspaniały dodatek do codziennej diety. Pomagają w wielu dolegliwościach, a do tego po prostu dobrze smakują. Jednym z nich jest napar z wawrzynu i cynamonu – możecie go pić od razu po przygotowaniu lub dodawać do ulubionej herbaty. Poznajcie właściwości zdrowotne cynamonu i wawrzynu oraz prosty przepis na napar z tych składników. Właściwości liści laurowych Liście laurowe to liście wawrzynu szlachetnego, pochodzącej z krajów śródziemnomorskich rośliny. Uprawia się ją głównie w Grecji, gdzie w starożytności były symbolem chwały. Dziś znajdują zastosowanie w kuchni ze względu na bardzo charakterystyczny zapach i aromat. Dania z dodatkiem liści laurowych mają głębszy smak i mocniejszy zapach – wykorzystuje się je choćby do rosołu czy kapuśniaku z kiszonej kapusty . Stanowią też doskonały dodatek do sosów, pasztetów i bigosu . Liście laurowe – właściwości zdrowotne Liście wawrzynu to nie tylko wspaniała przyprawa – są one znane także ze swoich właściwości zdrowotnych. Na przykład mielone liście laurowe mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi oraz cholesterolu. Ze względu na właściwości relaksujące, liście laurowe są polecane osobom zestresowanym, cierpiącym na nerwicę i bezsenność. Pomogą również na problemy z wypadaniem włosów – płukanka z liści laurowych wzmocni cebulki i przyśpieszy porost włosów. Przepis na herbatę z liśćmi laurowymi i cynamonem Do przygotowania zdrowej herbaty z liśćmi laurowymi potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki wody 2 liście laurowe 1 laska cynamonu Przygotowanie: Do garnka włóżcie laskę cynamonu i dwa liście laurowe. Wlejcie dwie szklanki wody i zagotujcie. Gotujcie napar pod...

schab parzony przepis
Flickr
Newsy
Czy znacie metodę gotowania schabu 2 razy po 5 minut? Najszybszy na świecie przepis na pyszne i soczyste mięso
Smaczny schab do kanapek można zrobić bardzo prosto. Przekonajcie się sami i skorzystajcie z tego przepisu!

Da się zrobić schab w kilka minut? I tak, i nie – odpowiedź nie jest taka oczywista. Kto robił schab parzony, ten domyśla się pewnie, o co chodzi! Jednego możecie być pewni. Ta metoda przyrządzania schabu jest banalnie prosta i każdemu wyjdzie! Ekspresowy schab? Sekretem tego schabu jest szybkie zagotowanie go, trzymanie przez kilka minut w gotującej się wodzie, odstawienie i powtórzenie tych czynności. Banalne? Sposób przygotowania rzeczywiście jest bardzo prosty, jednak wymaga on czasu i dobrego kawałka schabu. Koniecznie wybierzcie do tej potrawy schab środkowy od strony karku. Ważny jest kolor – najlepsze będzie mięso o barwie ciemnoróżowej. To w kolorze jasnoróżowym po parzeniu wyjdzie twarde i niesmaczne. Najlepiej szukać takiego schabu w dobrych sklepach mięsnych. Przepis na schab 2x5 minut Do przygotowania tego schabu potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 kilogram schabu wieprzowego środkowego 1 litr mleka 1 litr wody 3 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4 kulki jałowca 1 łyżka majeranku Pół łyżki cukru Pół łyżeczki papryki chilli Pół łyżeczki pieprzu 3 łyżki soli Przygotowanie W misce przygotujcie zalewę z podanych powyżej składników. Wszystko bardzo dokładnie wymieszajcie. Schab umyjcie i osuszcie. Następnie włóżcie go do dużego, szerokiego garnka i wlejcie przygotowaną zalewę. Postawcie garnek na kuchence i zagotujcie. Gdy zalewa zacznie wrzeć, gotujcie tak mięso przez 5 minut. Następnie zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie na bok na całą dobę. Po tym czasie znów zagotujcie mięso w garnku i gotujcie 5 minut. Odstawcie do wystudzenia. I gotowe! Tak przygotowany schab po ostudzeniu będzie doskonałym, smacznym i zdrowym dodatkiem do kanapek.  Gdyby schab wyszedł twardy,...

Jak długo należy gotować rosół? To bardzo ważne
AdobeStock
Newsy
Jak długo należy gotować rosół? To bardzo ważne
Jak długo gotujecie rosół? Kilka godzin, a może cały dzień? Czy istnieje idealny czas gotowania rosołu? Sprawdźcie.

Wokół gotowania rosołu krąży wiele teorii. Jedni twierdzą, że powinien się gotować możliwie jak najkrócej, inni gotują go przez wiele godzin. Rekordziści poświęcają na gotowanie rosołu nawet dwie doby! A jak powinno się go naprawdę gotować, by wyszedł dobry w smaku? Jak długo gotować rosół? Ilu kucharzy, tyle teorii. Jednak zasada jest prosta – dobry rosół wyjdzie wam już po 2 godzinach gotowania. Jeżeli gotujecie rosół drobiowy , to będzie dobry nawet po 1,5 godziny. Ważne jest, by nie gotować go zbyt długo, ponieważ bardzo długo gotowany rosół może się zrobić po prostu niesmaczny. Optymalny czas gotowania tej zupy to 2-3 godziny. Starajcie się nie przekraczać tego czasu, jeśli zależy wam na dobrym smaku rosołu! Przepis na bulion wołowy Do przygotowania rosołu z mięsa wołowego , potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego 2 pietruszki 2 marchewki Kawałek selera 1 cebula Por Świeża natka pietruszki Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie: Opłuczcie mięso w zimnej wodzie, włóżcie do garnka i zalejcie 2 litrami zimnej wody. Zagotujcie. Gdy woda się zagotuje, zbierzcie powstałe szumowiny. Zmniejszcie moc palnika na minimalną, przykryjcie garnek i gotujcie przez pół godziny. Umyjcie warzywa. Pietruszkę, marchew i selera pokrójcie w kawałki. Cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki lub podsmażcie ją na suchej patelni albo wstawcie do piekarnika. Wrzućcie warzywa do garnka, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i sól. Przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez około dwie godziny. Pod koniec gotowania dodajcie natkę pietruszki. Kiedy rosół się już ugotuje, wyjmijcie wszystkie warzywa oraz mięso, a zupę przelejcie przez sito. I gotowe! Tak przygotowany...