Mrożony miód podbija cały internet. Lekarze kategorycznie przed nim ostrzegają
Pixabay/AdobeStock
Newsy

Mrożony miód podbija cały internet. Lekarze kategorycznie przed nim ostrzegają

Czy mrożony miód jest zdrowy? Co sądzą o nim eksperci? Lepiej dowiedzcie się o tym, zanim się z nim zetkniecie.

Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim, jak mrożony miód? Ostatnio stał się on prawdziwym hitem na TikToku. Eksperci jednak kategorycznie przed nim ostrzegają. Czym może grozić jedzenie mrożonego miodu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest mrożony miód?

Mrożony miód, to jak sama nazwa wskazuje, miód, który został zamrożony. W jakim celu ktokolwiek miałby mrozić miód? Niektórzy robią to w ramach eksperymentu lub „dla zabawy". Pomysłodawcą mrożonego miodu był niejaki Dave Ramirez, który zamroził butelkę z miodem po czym ścisnął ją obiema rękami obserwując, jak złota masa wychodzi niczym pasta do zębów wprost do jego ust. Potem wziął duży lepki kęs i zachwytem w głosie przyznał:

- Nie będę kłamać – powiedział w filmie opublikowanym w serwisie TikTok. To było całkiem orzeźwiające - stwierdził.

Zobacz także
Czym jest janginizacja? Ta metoda robienia przetworów bez cukru to prawdziwy hit

Czym jest janginizacja? Ta metoda robienia przetworów bez cukru to prawdziwy hit

Banalny trik na komary z Coca-Colą. Działa już po 5 minutach

Banalny trik na komary z Coca-Colą. Działa już po 5 minutach

Właśnie tak narodził się trend na mrożony miód. Eksperci załamują ręce przyglądając się kolejnym filmikom ukazującym, jak użytkownicy sieci zajadają się zamrożonym miodem.

@daveyrz

Who was the first to invent it? ##experiment

♬ original sound - Davey

Czym może grozić zjedzenie mrożonego miodu?

Zwykle dodajemy jedynie niewielką ilość miodu do herbaty lub kładziemy go na kanapkę. Niektórzy mrożą jednak miód i zajadają się nim pełnymi kęsami. Czy to na pewno zdrowe?

Ponieważ miód ma wysoką zawartość cukru, spożywanie go w zbyt dużej ilości może powodować uszkodzenie zębów, bóle brzucha, biegunkę, przyrost masy ciała i nienaturalny wzrost poziomu cukru we krwi. Zamiast tego miód powinien być używany jedynie jako słodzik rozcieńczony czymś innym lub jako dodatek do innych potraw.

Lekarze z niepokojem patrzą na nowy trend, w którym ludzie zajadają się mrożonym miodem. Zdaniem ekspertów, około 1 na 3 osoby ma dietetyczną nietolerancję fruktozy, zwaną także zespołem złego wchłaniania fruktozy, co oznacza, że komórki w jelitach nie wchłaniają fruktozy tak, jak powinny, powodując zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Istnieje również niewielkie ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym u tych, którzy próbują trendu z surowym miodem, nie wspominając już o tym, że lepka substancja może uszkodzić zęby, powodować ubytki a nawet przyklejać się do zębów i wyrywać plomby.

Ślepe podążanie za trendami może mieć fatalne konsekwencje dla naszego zdrowia. Zamiast mrozić miód, dodajcie jego niewielką ilość do lemoniady lub herbaty i cieszcie się jego wspaniałymi walorami bez uszczerbku na swoim zdrowiu.

Źródło: papilot.pl

Jak poznać podrobiony miód? Zróbcie ten test ze słoikiem
Flickr
Triki kulinarne
Co oznacza biały nalot w słoiku z miodem? Czy to pleśń? Lepiej sprawdźcie
Widzieliście kiedyś biały nalot na miodzie? Co z nim robicie? Wyrzucacie słoik czy nie zwracacie na to uwagi?

Na pewno widzieliście kiedyś biały nalot na wierzchu miodu w słoiku. Szczególnie często można go zobaczyć na naturalnych miodach z tradycyjnych pasiek. Tłumaczymy, czym jest biały nalot i czy należy unikać takiego miodu. Jaki miód będzie najlepszym wyborem? Miód pszczeli składa się przede wszystkim z cukrów: glukozy i fruktozy. Oprócz tego, możecie znaleźć w nim też inne składniki. Niektóre z elementów miodu wyróżniających go od cukru mają prozdrowotne właściwości. Oczywiście najzdrowszym miodem będzie taki naturalny, prosto z pasieki. Mamy w Polsce to szczęście, że jest wielu zapalonych pszczelarzy w różnych regionach Polski, którzy dostarczają miód doskonałej jakości. Pewnie macie dostęp do swojskiego miodu, który można kupić na bazarkach, w sklepach ze zdrową żywnością, albo najlepiej bezpośrednio od pszczelarza. Czym jest biały nalot na miodzie i czy jest niebezpieczny? Może zastanawialiście się kiedyś, czym jest biały nalot, który wytwarza się czasem na powierzchni miodu. Czasami jest go mało, ale niekiedy można zobaczyć na powierzchni nawet kilkucentymetrową warstwę białego osadu! Czy to pleśń? Gdy nalotu jest dużo, formuje się on czasem wręcz w pianę! Dla wszystkich fanów miodu mamy dobrą wiadomość, to na szczęście nie pleśń! Ten biały nalot nazywa się glukozą miodową. Wygląda w ten sposób, bo to pęcherzyki powietrza uwięzione w miodzie.  Biały osad nie jest groźny dla zdrowia, wręcz przeciwnie! To oznaka doskonałej jakości miodu. Oznacza, że pochodzi on od żywych pszczół, nie został poddany żadnej obróbce, oraz nie był pasteryzowany. Taki miód jest też bardzo świeży. Pszczelarze są dumni z nalotu na słoiku miodu, wy także powinniście się z niego cieszyć. Czy miód pleśnieje?...

miód zamiast cukru
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny zamiennik cukru wcale nie jest lepszym wyborem. Ma 2 razy więcej kalorii
Jeżeli się odchudzacie i zastąpiliście cukier tym popularnym zamiennikiem, nie mamy dobrych wiadomości.

Większość osób przechodzących na dietę odchudzającą postanawia całkowicie odstawić biały cukier. Nie jedzą słodyczy, ciast i nie słodzą kawy ani herbaty. Niektórzy nie potrafią jednak odmówić sobie choćby łyżeczki słodkiego dodatku do tych napojów i sięgają po brązowy cukier albo miód. Zwłaszcza ten drugi jest uznawany za o wiele zdrowszy i mniej tuczący zamiennik tradycyjnego cukru. Ale czy rzeczywiście od miodu się nie tyje? Sprawdźcie. Właściwości miodu Miód jest wytwarzany przez pszczoły, które do jego produkcji używają nektaru kwiatów oraz spadzi – słodkiej substancji wytwarzanej przez mszyce oraz czerwce. Pszczoły zbierają spadź i robią z niej miód. Ze względu na jego wspaniałe właściwości, miód od wieków jest stosowany na różne dolegliwości. Poznajcie jego zalety: Ułatwia zasypianie i pomaga w problemach z bezsennością – miód ma właściwości relaksujące i odstresowujące, dlatego poleca się go osobom zestresowanym. Łagodzi problemy żołądkowe – jeśli dokuczają wam dolegliwości ze strony układu pokarmowego, miód zadziała łagodząco. A do tego poprawi przemianę materii. Wzmacnia odporność dzięki zawartości aminokwasów Wspomaga gojenie się ran Jest bogaty w takie minerały jak fosfor, wapń, potas, miedź, żelazo i magnez, a także w witaminę C i witaminy z grupy B Czy od miodu można utyć? Wydaje się, że skoro miód jest tak zdrowy, to na pewno można go używać zamiast cukru. Nic bardziej mylnego! Niewielu zdaje sobie sprawę, że w łyżeczce miodu znajduje się aż dwa razy tyle kalorii, co w łyżeczce cukru! Jeżeli więc dodajecie do kawy lub herbaty miód, to spożywacie więcej pustych kalorii niż gdybyście używali zwykłego, białego cukru. A w dodatku w wysokiej temperaturze...

Mówią o nim "biała śmierć", a do tego bardzo tuczy. Sprawdźcie, jak rzucić cukier: łatwo i na dobre
AdobeStock
Newsy
Mówią o nim "biała śmierć", a do tego bardzo tuczy. Sprawdźcie, jak rzucić cukier: łatwo i na dobre
Nie możecie się oprzeć słodyczom? Możliwe, że to uzależnienie od cukru. Sprawdźcie, jak się od tego uwolnić.

Uzależnienie od cukru – brzmi nieprawdopodobnie? A zastanówcie się, ile razy przeszukiwaliście wszystkie szafki w kuchni oraz barek w pokoju w poszukiwaniu kawałka marchewki albo selera? Pewnie nigdy! Jednak zupełnie inaczej jest w przypadku słodyczy. Gdy przychodzi chęć na zjedzenie czegoś słodkiego, wiele osób nie potrafi sobie odmówić i przetrząsną całe mieszkanie, by znaleźć choć jednego, zagubionego cukierka. To właśnie jest objaw uzależnienia od cukru. Jak sobie z nim poradzić? Dowiecie się z tego artykułu! Jakie są skutki uzależnienia od cukru? Częsty i niepohamowany apetyt na słodycze może być naprawdę tragiczny w skutkach. Jedzenie cukru to nie tylko problemy z nadwagą i próchnica zębów. Cierpi na tym wasz układ krążenia, a także mózg. Spożywanie dużych ilości słodyczy skutkuje uszkodzeniami mózgu, które wyglądają bardzo podobnie jak u osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Ponadto, nadużywanie cukru prowadzi do szybszego starzenia się. Cząsteczki cukru przyczepiają się do białek w skórze, co prowadzi do glikacji i szybszego starzenia się skóry. Niepohamowany apetyt na słodycze jest także powodem problemów ze snem, zmęczeniem i koncentracją. Jak przeprowadzić detoks cukrowy? Pokonanie uzależnienia od cukru nie jest bardzo trudne, ale zdecydowanie wymaga silnej woli. Stosujcie się do poniższych wskazówek, a uda wam się pokonać apetyt na słodkie: Używajcie zamienników – na początku możecie zamiast cukru używać ksylitolu albo stewii , czyli słodzików. Z czasem starajcie się jednak eliminować z diety również te składniki, by odzwyczaić organizm od jedzenia słodkich produktów. Dbajcie o regularność posiłków – starajcie się jeść o stałych porach, by nie doprowadzić do uczucia głodu lub...

sposoby na pozbycie się osadu po kawie z kubka
Adobe Stock
Newsy
Jak doczyścić kubki z osadu po kawie i herbacie? Mamy na to sprytny sposób
Aromatyczna kawa i rozgrzewająca herbata to napoje, bez których nie wyobrażamy sobie codzienności. Niestety, mają one jedną, bardzo uciążliwą wadę – pozostawiają nieestetyczny osad, którego bardzo trudno się pozbyć. Na szczęście nie jest to niemożliwe. Przetestujcie trik z sodą oczyszczoną!

Ciemne plamy pozostałe w kubku po wypiciu kawy, bądź herbaty spędzają sen z powiek niejednej pani domu. Pozbycie się ich przy pomocy zwykłej gąbki i płynu do naczyń, a nawet zmywarki często graniczy z cudem. Na szczęście znamy kilka niezawodnych sposobów, które sprawią, że wasze naczynia ponownie zaczną lśnić. Soda oczyszczona do sprzątania Jednym z najbardziej popularnych i jednocześnie najchętniej wykorzystywanych naturalnych środków do mycia jest soda oczyszczona. Dzięki niej pozbędziecie się nie tylko zaschniętych resztek jedzenia z kuchenki, ale również osadu z kubka. Wystarczy umieścić w nim łyżeczkę specyfiku, a następnie zalać wodą i odczekać 10 minut. Po upływie tego czasu umyjcie kubek tak jak zwykle i gotowe! Sól Obok sody oczyszczonej do mycia równie często używa się soli gruboziarnistej. Wystarczy, że nałożycie jej niewielką ilość na gąbkę i zaczniecie delikatnie pocierać zabrudzone miejsca. Ciemne plamy znikną w mgnieniu oka. Proszek do pieczenia do czyszczenia naczyń Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że proszek do pieczenia ma wiele właściwości czyszczących. Przede wszystkim stanowi naturalny wybielacz, dlatego z łatwością można nim wyczyścić nawet jasną porcelanę. Wystarczy, że zmieszacie go z wodą, a następnie natrzecie brudny kubek i odstawicie na kilkanaście minut. Po upływie tego czasu wystarczy spłukać miksturę wodą i gotowe! Pasta do zębów Dbająca o higienę jamy ustnej pasta do zębów idealnie sprawdzi się również jako środek czyszczący wasze kubki. Najlepiej sprawdzi się taka likwidująca uporczywe przebarwienia spowodowane właśnie piciem kawy czy herbaty, ale również paleniem papierosów. Wystarczy, że nałożycie odrobinę na ściereczkę i przetrzecie zabrudzoną powierzchnię. Efekty będą powalające.