Mrożony miód podbija cały internet. Lekarze kategorycznie przed nim ostrzegają
Pixabay/AdobeStock
Newsy

Mrożony miód podbija cały internet. Lekarze kategorycznie przed nim ostrzegają

Czy mrożony miód jest zdrowy? Co sądzą o nim eksperci? Lepiej dowiedzcie się o tym, zanim się z nim zetkniecie.

Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim, jak mrożony miód? Ostatnio stał się on prawdziwym hitem na TikToku. Eksperci jednak kategorycznie przed nim ostrzegają. Czym może grozić jedzenie mrożonego miodu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest mrożony miód?

Mrożony miód, to jak sama nazwa wskazuje, miód, który został zamrożony. W jakim celu ktokolwiek miałby mrozić miód? Niektórzy robią to w ramach eksperymentu lub „dla zabawy". Pomysłodawcą mrożonego miodu był niejaki Dave Ramirez, który zamroził butelkę z miodem po czym ścisnął ją obiema rękami obserwując, jak złota masa wychodzi niczym pasta do zębów wprost do jego ust. Potem wziął duży lepki kęs i zachwytem w głosie przyznał:

- Nie będę kłamać – powiedział w filmie opublikowanym w serwisie TikTok. To było całkiem orzeźwiające - stwierdził.

Zobacz także
Czym jest janginizacja? Ta metoda robienia przetworów bez cukru to prawdziwy hit

Czym jest janginizacja? Ta metoda robienia przetworów bez cukru to prawdziwy hit

Banalny trik na komary z Coca-Colą. Działa już po 5 minutach

Banalny trik na komary z Coca-Colą. Działa już po 5 minutach

Właśnie tak narodził się trend na mrożony miód. Eksperci załamują ręce przyglądając się kolejnym filmikom ukazującym, jak użytkownicy sieci zajadają się zamrożonym miodem.

@daveyrz

Who was the first to invent it? ##experiment

♬ original sound - Davey

Czym może grozić zjedzenie mrożonego miodu?

Zwykle dodajemy jedynie niewielką ilość miodu do herbaty lub kładziemy go na kanapkę. Niektórzy mrożą jednak miód i zajadają się nim pełnymi kęsami. Czy to na pewno zdrowe?

Ponieważ miód ma wysoką zawartość cukru, spożywanie go w zbyt dużej ilości może powodować uszkodzenie zębów, bóle brzucha, biegunkę, przyrost masy ciała i nienaturalny wzrost poziomu cukru we krwi. Zamiast tego miód powinien być używany jedynie jako słodzik rozcieńczony czymś innym lub jako dodatek do innych potraw.

Lekarze z niepokojem patrzą na nowy trend, w którym ludzie zajadają się mrożonym miodem. Zdaniem ekspertów, około 1 na 3 osoby ma dietetyczną nietolerancję fruktozy, zwaną także zespołem złego wchłaniania fruktozy, co oznacza, że komórki w jelitach nie wchłaniają fruktozy tak, jak powinny, powodując zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Istnieje również niewielkie ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym u tych, którzy próbują trendu z surowym miodem, nie wspominając już o tym, że lepka substancja może uszkodzić zęby, powodować ubytki a nawet przyklejać się do zębów i wyrywać plomby.

Ślepe podążanie za trendami może mieć fatalne konsekwencje dla naszego zdrowia. Zamiast mrozić miód, dodajcie jego niewielką ilość do lemoniady lub herbaty i cieszcie się jego wspaniałymi walorami bez uszczerbku na swoim zdrowiu.

Źródło: papilot.pl

Kac, energetyki
Pexels, Mental Health America/Pixabay, Menno de Jong
Newsy
Pod żadnym pozorem nie pijcie tego na kaca. Możecie zrobić sobie krzywdę
Kac to silny objaw zatrucia organizmu alkoholem. To także pojęcie, które nie będzie wam zapewne obce w dniu po Sylwestrze.

Jeśli nie wiecie jak uchronić się przed kacem, podpowiadamy jak go nie pogłębiać. Niektóre nawyki, które mogłyby w przypadku kaca wydać się normalne, mogą wręcz szkodzić. Co mamy na myśli? Jeśli nie chcecie mieć kaca, uważajcie na ilość spożywanego alkoholu O tym czy będziecie mieć kaca, decyduje głównie ilość wypitego alkoholu i rozłożenie go na godziny. Można też wybrać zupełnie inny kierunek. Abstynencję, która jednak w Sylwestra ma szczególnie mało zwolenników. Jeśli decydujecie się posiedzieć z gośćmi przy stole około 6 godzin, wypity alkohol nie powinien przekraczać 1,5 grama na każdy kilogram ciała. Lampka szampana i tylko jeden drink Wystarczy niewielka ilość procentów, aby zaburzyć w ciele gospodarkę witamin i minerałów potrzebnych do funkcjonowania organizmu. Alkohol z pewnością wypłucze was z magnezu i solidnie odwodni. Zamiast sięgać następnego dnia po napoje gazowane, weźcie pod uwagę wypicie dużej ilości wody. Przyda się przed spożyciem alkoholu, w jego trakcie, a także następnego dnia. Kac przypomni wam o sobie w bolesny sposób. Mogą pojawić się przykre bóle głowy, biegunka, złe samopoczucie, ból brzucha i nadwrażliwość na światło oraz nawet drobne hałasy.  Chcecie dojść do siebie dzień po? Unikajcie tych produktów Wiedza o tym, jak skutecznie zwalczyć kaca pomoże wam znacząco skrócić męki, na które narażacie swój organizm przy każdorazowym sięgnięciu po kieliszek chociażby wina. Proces wyjścia z matni może przebiegać długo i nieprzyjemnie. Oto spis spożywczych rzeczy, które nie służą byciu na kacu: Kawa. Należy z nią uważać, bo kawa podnosi ciśnienie krwi i podobnie jak alkohol wypłukuje z organizmu minerały. Słodka kawa z dodatkiem syropu to fatalny...

herbata
Gotujmy.pl
Newsy
5 powodów, dla których warto pić ciepłą herbatę z cytryną i miodem
Czujesz, że cię rozkłada? Wyraźne osłabienie i ból głowy mogą świadczyć o tym, że dopadło cię przeziębienie. Podajemy 5 powodów, dla których warto wtedy napić się herbaty z miodem i cytryną!

Gdy przychodzą zimne i mroźne zimowe dni, nasz organizm jest naprawdę wystawiony na próbę. Chłodne poranki, lodowaty wiatr i ubranie przemoczone od padającego śniegu – to wszystko może się skończyć przeziębieniem! Dlatego tak ważne jest wspieranie odporności w tym czasie. Popularnym, domowym sposobem jest gorąca herbata z cytryną i łyżką miodu. Nic tak nie stawia na nogi! Jest smaczna, rozgrzewa i chroni przed przeziębieniem. Dziś mamy dla was aż 5 powodów, które przekonają was do picia takiej herbatki! Herbatka z prądem Przepis na herbatę z cytryną i miodem to najbardziej podstawowa wersja tego napoju. Niektórzy lubią dodać imbir, laskę cynamonu, a nawet… odrobinę mocnego alkoholu! Miłośnicy herbaty „z prądem” lubią dodać do niej nieco whisky, rumu czy brandy. Tylko pamiętajcie, żeby nie podawać jej dzieciom! Wszystkie te dodatki mają sprawić, że herbata będzie jeszcze bardziej rozgrzewająca. Dlaczego warto ją pić? Pomaga zwalczać stan zapalny – udowodniono, że regularne spożywanie niewielkich ilości cynamonu znacznie przyspiesza regenerację organizmu w przypadku stanów zapalnych. Łagodzi ból gardła – miód jest doskonałym domowym lekarstwem na ból gardła. Mówi się o nim „naturalny antybiotyk” nie bez przyczyny! Nawadnia – picie wody w trakcie choroby jest ogromnie ważne! Odwodniony organizm dużo dłużej się regeneruje, dlatego by szybko wrócić do zdrowia, należy pić dużo wody, herbaty i jeść zupy. Pełna witamin – nie trzeba chyba przypominać, że cytryna jest bogatym źródłem witaminy C, która jest podstawą w leczeniu przeziębienia? Rozgrzewa – zziębnięty organizm będzie dłużej dochodził do siebie i z tego powodu należy dbać o to, by było nam ciepło! Grube skarpetki, sweter, koc i kubek...

woda na herbatę
Adobe Stock
Zdrowie
Wstawiasz w ten sposób wodę na herbatę? Ten błąd popełnia wielu z nas. Konsekwencje mogą być poważne
W świecie kulinariów mówi się, że jedyne czego tak naprawdę nie da się źle przygotować, to woda na herbatę. Nic bardziej mylnego! Eksperci zwracają uwagę na bardzo istotną dla zdrowia kwestię.

Bez względu na to, czy masz czajnik elektryczny czy gazowy, z pewnością wlewana do niego woda jest przez ciebie gotowana więcej niż raz. W końcu nigdy nie wiadomo komu za chwilę zachce się herbaty. Lepiej więc ugotować od razu 2 litry zamiast stać przy kuchence pół dnia.  Nawet jeśli jesteś sama w domu z pewnością gotujesz więcej wody niż w rzeczywistości potrzebujesz, a każda następna osoba, widząc pełny czajnik, ponownie wstawia tę samą wodę. Okazuje się jednak, że to duży błąd. Woda ma wiele cennych składników odżywczych Z natury woda bogata jest w wiele cennych składników odżywczych, takich jak między innymi wapń oraz magnez. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. I o ile jednokrotne zagotowanie wody jedynie zmniejsza jej twardość i uzdatnia do picia, o tyle powtórne doprowadzenie do wrzenia tej samej wody diametralnie zmienia jej właściwości. Studenci z Wrocławia zbadali problem Studenci na czele z doktorami z wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego przeprowadzili badanie pod kątem właściwości wielokrotnie zagotowanej wody. Okazało się, że już drugie doprowadzenie płynu do wrzenia zmniejszyło ilość związków wapnia i magnezu. Jak zaznacza ekspert, picie wody o zbyt małej ilości wapnia prowadzi do wypłukiwania tego cennego składnika odżywczego z organizmu. Dlatego też, mimo że kilkukrotnie zagotowana woda nie jest toksyczna, to wciąż stanowi niebezpieczeństwo dla zdrowia.  Magnez jest bowiem odpowiedzialny za ludzkie kości, mięśnie, stawy i zęby. Jego niedobór może prowadzić do trudności z chodzeniem, większej podatności na złamania, odrętwień i skurczy, a nawet wypadania zębów. Nie zaleca się również picia wody, która stała w dzbanku lub szklance więcej niż dobę. Bowiem po pewnym czasie w płynie...

produkty które źle wpływają na jelita
Adobe Stock
Newsy
Te pokarmy niszczą wasze jelita. Na pewno większość macie w swojej kuchni
Właściwie funkcjonujące jelita to podstawa zdrowego organizmu i dobrego samopoczucia, eksperci nie mają co do tego wątpliwości. Niestety, w codziennej diecie większości Polaków nie brakuje produktów, które szczególnie szkodzą temu fragmentowi przewodu pokarmowego. Lepiej ich unikajcie!

Jelito cienkie Jelito cienkie to najdłuższy odcinek przewodu pokarmowego. W organizmie dorosłego człowieka może osiągać nawet 6 metrów! To bardzo ważny element waszego organizmu. To właśnie dzięki niemu cenne składniki odżywcze ze spożywanych pokarmów są wchłaniane do krwioobiegu, rozprowadzane po organizmie, a następnie wykorzystywane do różnych procesów życiowych. Jelito grube Z kolei jelito grube to ostatni odcinek ludzkiego układu pokarmowego. To właśnie w nim resztki niestrawionego jedzenia przybierają formę kału, a następnie są wydalane z organizmu. Na tym jednak nie koniec. Jelito grube jest w stanie odzyskać nawet do 90 proc. wody z pożywienia, które do niego dociera, ale również nieco elektrolitów i soli mineralnych. Nie ulega więc wątpliwości, że o jelita trzeba dbać. To one odpowiadają za prawidłowego funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Niestety, w polskiej kuchni istnieją pokarmy, które spożywane w dużych ilościach mogą wpływać na nie bardzo negatywnie. Szkodliwa wieprzowina Najpopularniejszym czerwonym mięsem w Polsce jest oczywiście wieprzowina. Niestety, jej regularne spożywanie, szczególnie w postaci smażonej lub grillowanej, zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Eksperci apelują, by jeść ją stosunkowo rzadko. Zamiast wieprzowiny do diety warto włączyć ryby oraz białe mięso, najlepiej z indyka lub kury. Niebezpieczny cukier dla jelit Cukier, bez względu na jego rodzaj, stanowi pożywkę dla złych bakterii, drożdży oraz grzybów. Regularnie spożywane powodują wzdęcia oraz zaburzenia trawienia, które mogą prowadzić nawet do ostrego zapalenia jelit. Dodawanie go codziennie do herbaty czy kawy nie jest dobrym pomysłem. Ciężkostrawny czosnek i cebula Choć czosnek i cebulę dodaje się niemal do każdego dania w polskiej kuchni, w...