Mrożony miód podbija cały internet. Lekarze kategorycznie przed nim ostrzegają
Pixabay/AdobeStock
Newsy

Mrożony miód podbija cały internet. Lekarze kategorycznie przed nim ostrzegają

Czy mrożony miód jest zdrowy? Co sądzą o nim eksperci? Lepiej dowiedzcie się o tym, zanim się z nim zetkniecie.

Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim, jak mrożony miód? Ostatnio stał się on prawdziwym hitem na TikToku. Eksperci jednak kategorycznie przed nim ostrzegają. Czym może grozić jedzenie mrożonego miodu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest mrożony miód?

Mrożony miód, to jak sama nazwa wskazuje, miód, który został zamrożony. W jakim celu ktokolwiek miałby mrozić miód? Niektórzy robią to w ramach eksperymentu lub „dla zabawy". Pomysłodawcą mrożonego miodu był niejaki Dave Ramirez, który zamroził butelkę z miodem po czym ścisnął ją obiema rękami obserwując, jak złota masa wychodzi niczym pasta do zębów wprost do jego ust. Potem wziął duży lepki kęs i zachwytem w głosie przyznał:

- Nie będę kłamać – powiedział w filmie opublikowanym w serwisie TikTok. To było całkiem orzeźwiające - stwierdził.

Zobacz także
Czym jest janginizacja? Ta metoda robienia przetworów bez cukru to prawdziwy hit

Czym jest janginizacja? Ta metoda robienia przetworów bez cukru to prawdziwy hit

Banalny trik na komary z Coca-Colą. Działa już po 5 minutach

Banalny trik na komary z Coca-Colą. Działa już po 5 minutach

Właśnie tak narodził się trend na mrożony miód. Eksperci załamują ręce przyglądając się kolejnym filmikom ukazującym, jak użytkownicy sieci zajadają się zamrożonym miodem.

@daveyrz

Who was the first to invent it? ##experiment

♬ original sound - Davey

Czym może grozić zjedzenie mrożonego miodu?

Zwykle dodajemy jedynie niewielką ilość miodu do herbaty lub kładziemy go na kanapkę. Niektórzy mrożą jednak miód i zajadają się nim pełnymi kęsami. Czy to na pewno zdrowe?

Ponieważ miód ma wysoką zawartość cukru, spożywanie go w zbyt dużej ilości może powodować uszkodzenie zębów, bóle brzucha, biegunkę, przyrost masy ciała i nienaturalny wzrost poziomu cukru we krwi. Zamiast tego miód powinien być używany jedynie jako słodzik rozcieńczony czymś innym lub jako dodatek do innych potraw.

Lekarze z niepokojem patrzą na nowy trend, w którym ludzie zajadają się mrożonym miodem. Zdaniem ekspertów, około 1 na 3 osoby ma dietetyczną nietolerancję fruktozy, zwaną także zespołem złego wchłaniania fruktozy, co oznacza, że komórki w jelitach nie wchłaniają fruktozy tak, jak powinny, powodując zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Istnieje również niewielkie ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym u tych, którzy próbują trendu z surowym miodem, nie wspominając już o tym, że lepka substancja może uszkodzić zęby, powodować ubytki a nawet przyklejać się do zębów i wyrywać plomby.

Ślepe podążanie za trendami może mieć fatalne konsekwencje dla naszego zdrowia. Zamiast mrozić miód, dodajcie jego niewielką ilość do lemoniady lub herbaty i cieszcie się jego wspaniałymi walorami bez uszczerbku na swoim zdrowiu.

Źródło: papilot.pl

Jak poznać podrobiony miód? Zróbcie ten test ze słoikiem
Flickr
Triki kulinarne
Co oznacza biały nalot w słoiku z miodem? Czy to pleśń? Lepiej sprawdźcie
Widzieliście kiedyś biały nalot na miodzie? Co z nim robicie? Wyrzucacie słoik czy nie zwracacie na to uwagi?

Na pewno widzieliście kiedyś biały nalot na wierzchu miodu w słoiku. Szczególnie często można go zobaczyć na naturalnych miodach z tradycyjnych pasiek. Tłumaczymy, czym jest biały nalot i czy należy unikać takiego miodu. Jaki miód będzie najlepszym wyborem? Miód pszczeli składa się przede wszystkim z cukrów: glukozy i fruktozy. Oprócz tego, możecie znaleźć w nim też inne składniki. Niektóre z elementów miodu wyróżniających go od cukru mają prozdrowotne właściwości. Oczywiście najzdrowszym miodem będzie taki naturalny, prosto z pasieki. Mamy w Polsce to szczęście, że jest wielu zapalonych pszczelarzy w różnych regionach Polski, którzy dostarczają miód doskonałej jakości. Pewnie macie dostęp do swojskiego miodu, który można kupić na bazarkach, w sklepach ze zdrową żywnością, albo najlepiej bezpośrednio od pszczelarza. Czym jest biały nalot na miodzie i czy jest niebezpieczny? Może zastanawialiście się kiedyś, czym jest biały nalot, który wytwarza się czasem na powierzchni miodu. Czasami jest go mało, ale niekiedy można zobaczyć na powierzchni nawet kilkucentymetrową warstwę białego osadu! Czy to pleśń? Gdy nalotu jest dużo, formuje się on czasem wręcz w pianę! Dla wszystkich fanów miodu mamy dobrą wiadomość, to na szczęście nie pleśń! Ten biały nalot nazywa się glukozą miodową. Wygląda w ten sposób, bo to pęcherzyki powietrza uwięzione w miodzie.  Biały osad nie jest groźny dla zdrowia, wręcz przeciwnie! To oznaka doskonałej jakości miodu. Oznacza, że pochodzi on od żywych pszczół, nie został poddany żadnej obróbce, oraz nie był pasteryzowany. Taki miód jest też bardzo świeży. Pszczelarze są dumni z nalotu na słoiku miodu, wy także powinniście się z niego cieszyć. Czy miód pleśnieje?...

Czy mrożone pieczywo wypiekane w sklepie jest zdrowe?
Adobe Stock
Newsy
Czy mrożone pieczywo wypiekane w sklepie jest zdrowe? Niektórzy będą zaskoczeni
Obecnie to już norma. Każdy szanujący się sklep dysponuje specjalnym piecem do odpiekania pieczywa. Czym takie bułki i chleby różnią się od tych tradycyjnych?

Już nie tylko sklepy z wielkich, ogólnopolskich sieci decydują się na zakup pieca od wypieku mrożonego pieczywa. Od pewnego czasu także i w mniejszych sklepach spotkać można mniejsze i większe piekarniki, z których wydobywa się aromat świeżego pieczywa. I tu właśnie jest pies pogrzebany. Sklepy stawiają na tego typu praktyki między innymi dla uzyskania pięknego zapachu, który zachęca klientów do dużych zakupów. Piece wyładowane mrożonym pieczywem rzucają się więc w oczy osobom robiącym zakupy, zamiast służyć pracownikom sklepów na zapleczu. Czy pieczywo odmrażane i odpiekane jest zdrowe? Odpiekanego pieczywa mrożonego w sklepach są całe góry. Bułki, precle, słodkie przekąski, a przede wszystkim różnego rodzaju chleby. Czym te wypieki różnią się od tradycyjnego pieczywa pieczonego w zwykłych piekarniach? Spieszymy z odpowiedzią. Na początek ustalmy fakty. W sklepach nie podpieka się już raz wypieczonych chlebów. Do pieców trafiają wypieczone w ok. 80% produkty. W sklepowych piecach bułki i chleb są dopiekane i nabierają apetycznej, złocistej barwy. Potem natychmiast trafiają na półki, a stamtąd do koszyków klientów. Często mrożonym półproduktom zarzuca się dużą ilość konserwantów i polepszaczy. Rzekomo takie właśnie pieczywo jest mniej zdrowe od tego wypieczonego w piekarniach. Jaki jest skład mrożonego pieczywa? Tymczasem prawda o mrożonym pieczywie jest nieco inna. Często jego skład w niczym nie różni się od gotowych chlebów przywiezionych prosto z piekarni w foliowych siateczkach. Najlepszym pieczywem dla organizmu człowieka zawsze będzie pieczywo pieczone tradycyjnie na zakwasie, bez użycia drożdży i polepszaczy. Te właśnie dodatki często dodawane są do wielu chlebów i bułek dostępnych w sklepach. Dlaczego? Producenci w ten sposób starają się ukryć słabą jakość mąki użytej do...

Zamieniacie 2 łyżeczki cukru w herbacie na 2 łyżeczki miodu? To błąd
Adobe Stock
Newsy
Zamieniacie 2 łyżeczki cukru w herbacie na 2 łyżeczki miodu? To błąd
Czy zamiana cukru na miód do dobry sposób dostarczenia sobie witamin, minerałów i uzystania słodkiego smaku? Wyjaśniamy.

Wiele osób chcąc poprawić walory odżywcze dodatków słodzących, zamiast cukru używa miodu. Też stosujecie go jako zamiennik białego cukru w herbacie lub kawie? A może także słodzicie nim ciasta i inne desery? Taka zamiana nie zawsze jest korzystna dla zdrowia i figury. Oto co warto wiedzieć o miodzie. Miód jest dwa razy cięższy od cukru. Może to mieć wpływ na sylwetkę Żeby zrozumieć, jakie znaczenie może mieć różnica wagi cukru i miodu, przyjrzyjcie się tym liczbom: 100 g cukru ma 380 kalorii, natomiast 100 g miodu ma 300 kalorii 1 łyżeczka cukru waży 5 g, natomiast 1 łyżeczka miodu waży  12 g To oznacza, że miód jest ponad dwa razy cięższy od cukru. Jeśli macie zwyczaj słodzić herbatę dwiema łyżeczkami cukru, to oznacza, że dodajecie do niej 38 kalorii. Jeśli natomiast zastąpicie cukier dwiema łyżeczkami miodu, w herbacie będą już 72 kalorie. Gdy chcecie zastąpić cukier miodem, który uważacie za bardziej wartościowy, musicie pamiętać, że wasz zamienny słodzik będzie też bardziej kaloryczny. Wartości zdrowotne miodu są pozorne Macie rację, że prawdziwy miód jest znacznie zdrowszy niż zwykły biały cukier, który dostarcza co prawda energii, ale jednocześnie zawiera puste kalorie zwiększające ryzyko nadwagi, zaburzeń metabolizmu, cukrzycy czy chorób serca. Z kolei w miodzie znajdziecie poza cukrem, antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki i hamują procesy starzenia się organizmu. Zawiera też potas, magnez, wapń, fosfor, kobalt żelazo i kwas foliowy i oczywiście jest pełen witamin, takich jak: A, B1, B2, B6, B12 oraz C. Nie można jednak zapominać, że te cenne wartości nie potrafią przetrwać wysokiej temperatury. Dlatego jeśli dodajecie miód do gorącej herbaty czy kawy, pod wpływem temperatury, stanie się on niemal...

miód zamiast cukru
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny zamiennik cukru wcale nie jest lepszym wyborem. Ma 2 razy więcej kalorii
Jeżeli się odchudzacie i zastąpiliście cukier tym popularnym zamiennikiem, nie mamy dobrych wiadomości.

Większość osób przechodzących na dietę odchudzającą postanawia całkowicie odstawić biały cukier. Nie jedzą słodyczy, ciast i nie słodzą kawy ani herbaty. Niektórzy nie potrafią jednak odmówić sobie choćby łyżeczki słodkiego dodatku do tych napojów i sięgają po brązowy cukier albo miód. Zwłaszcza ten drugi jest uznawany za o wiele zdrowszy i mniej tuczący zamiennik tradycyjnego cukru. Ale czy rzeczywiście od miodu się nie tyje? Sprawdźcie. Właściwości miodu Miód jest wytwarzany przez pszczoły, które do jego produkcji używają nektaru kwiatów oraz spadzi – słodkiej substancji wytwarzanej przez mszyce oraz czerwce. Pszczoły zbierają spadź i robią z niej miód. Ze względu na jego wspaniałe właściwości, miód od wieków jest stosowany na różne dolegliwości. Poznajcie jego zalety: Ułatwia zasypianie i pomaga w problemach z bezsennością – miód ma właściwości relaksujące i odstresowujące, dlatego poleca się go osobom zestresowanym. Łagodzi problemy żołądkowe – jeśli dokuczają wam dolegliwości ze strony układu pokarmowego, miód zadziała łagodząco. A do tego poprawi przemianę materii. Wzmacnia odporność dzięki zawartości aminokwasów Wspomaga gojenie się ran Jest bogaty w takie minerały jak fosfor, wapń, potas, miedź, żelazo i magnez, a także w witaminę C i witaminy z grupy B Czy od miodu można utyć? Wydaje się, że skoro miód jest tak zdrowy, to na pewno można go używać zamiast cukru. Nic bardziej mylnego! Niewielu zdaje sobie sprawę, że w łyżeczce miodu znajduje się aż dwa razy tyle kalorii, co w łyżeczce cukru! Jeżeli więc dodajecie do kawy lub herbaty miód, to spożywacie więcej pustych kalorii niż gdybyście używali zwykłego, białego cukru. A w dodatku w wysokiej temperaturze...