Mrożonki
Pixabay/Willfried Wende
Newsy

Mrożonki w sklepie są zbite lub zbrylone? Pod żadnym pozorem ich nie kupujcie. Dlaczego? 

Zamrożony produkt żywnościowy jest przeznaczony do długotrwałego przechowywania w zamrażalniku, który wstrzymuje całkowicie rozwój wszelkiego rodzaju drobnoustrojów. Mrożonki to przede wszystkim szybki pomysł na obiad. Wystarczy kilka minut i gotowe.

Polacy często kupują mrożone warzywa albo owoce, także ryby lub mięso, jak również gotowe zamrożone sałatki albo przetwory mączne takie jak pierogi. Na temat mrożonek narosło już wiele mitów. Jak jest naprawdę?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowa, mrożona żywność

Jedni uznają mrożonki za żywność prawie doskonałą, bo jedynie minimalnie przetworzoną, bliską pierwotnej, naturalnej postaci, podczas gdy inni za niemal bezwartościową, pozbawioną życia i wielu naturalnych walorów. 

Mrożenie, tak jak i inne metody utrwalania żywności, ma swoje wady i zalety, Zmiany, które widać na pierwszy rzut oka po rozmrożeniu produktów czy podczas ich przygotowywania, to utrata jędrności, zmiana konsystencji oraz ograniczone zdolności utrzymania wody.

Właśnie na te cechy warto zwrócić szczególną uwagę. Powiedzą wam więcej o mrożonkach niż sklepowa etykieta. Jeśli kupujecie mrożonki, należy zwrócić baczną uwagę na to czy przypadkiem nie są zbite i zbrylone.

Jeśli zauważycie podobne właściwości, najprawdopodobniej były źle mrożone lub rozmrożone i zamrożone ponownie. Kolejne mrożenie psuje zamrożony produkt. Właściwie powinniście zrezygnować z jego konsumpcji.

Zawartość torebki powinna do tego lekko przesypywać się przy poruszaniu. To pierwszy sygnał, że kupiona mrożonka nadaje się do spożycia. Nie może być ani zbyt zbita, ani całkowicie sypka.

Zobacz także
Odcedzanie makaronu

Makaron i ryż wpadają do zlewu przy odcedzaniu? Spróbujcie tego sprytnego triku i po kłopocie

Gotowanie kalafiora

Dodajcie to podczas gotowania kalafiora. Zapomnicie o nieprzyjemnym zapachu raz na zawsze

Czy jedzenie mrożonek może być groźne?

Najwięcej wątpliwości budzą mrożone ryby w postaci kostek rybnych. Często zdarza się, że w zawartości znajdziecie rybę zmieloną w całości. Mrożony filet rybny może zawierać ości, wnętrzności i mało apetyczne części ryby.

Pomijając niektóre przykłady, metoda mrożenia żywności nadal pozostaje w czołówce najlepszych metod utrwalania żywności ze względu na stosunkowo niskie straty wartości odżywczych w porównaniu do innych metod oraz szybkość i wygodę. 

Jak przechowywać mrożonki? 

Niezależnie od tego, czy korzystacie z mrożonek własnej produkcji, czy też kupujecie je w sklepie, warto wiedzieć, jak należy je przechowywać, aby zachowały swoje walory odżywcze i wam nie zaszkodziły. Najbezpieczniej jest przechowywać żywność w zamrażarce przez okres od 3 do 12 miesięcy. Przede wszystkim, należy je przechowywać w stałej temperaturze, która powinna wynosić minimum -18 stopni Celsjusza. 

Jak przechowywać surowe mięso? Po upływie tego czasu musi trafić do garnka
Adobe Stock
Newsy
Jak przechowywać surowe mięso? Po upływie tego czasu musi trafić do garnka
Surowa żywność, w tym mięso, zawiera wiele wartości odżywczych, ale łatwo się psuje. Podpowiadamy jak przechowywać mięso, żeby go nie wyrzucać czy nie narazić się na zatrucie.

Czy wiecie, że na świecie 420 tys. osób, umiera co roku z powodu zatrucia niewłaściwie przechowywanym i źle przygotowanym jedzeniem? Światowa Organizacja Zdrowa podaje, że w tej grupie 150 tys. stanowią dzieci, poniżej 5 roku życia. WHO bije na alarm i zobowiązuje krajowe instytucje zajmujące się bezpieczeństwem żywności, do monitorowania przypadków zatruć na swoim terenie. Podkreśla też, jak ważne jest rozpowszechnianie wiedzy na temat prawidłowego przechowywania produktów spożywczych. Podajemy kilka istotnych faktów na temat przechowywania surowego mięsa, których znajomość może uchronić was od przykrych w skutkach zatruć. Jak przechowywać i przygotowywać surowe mięso? Kupione surowe mięso, przede wszystkim powinno być świeże. Jeśli jest paczkowane, zawsze sprawdźcie datę przydatności i nigdy nie kupujcie przeterminowanego. Na co zwrócić uwagę kupując mięso? Oto jak nie powinno wyglądać to świeże: Wołowina i wieprzowina. Nie może mieć odbarwień i ciemnobrązowego koloru i intensywnego zapachu Drób. Nie może być wyblakły, twardy i oślizgły Ryby. Nie mogą być wyblakłe i odbarwione. Oczy ryb powinny kupowanych w całości powinny być błyszczące i czyste Unikajcie też otwartych, uszkodzonych opakowań, jeśli kupujecie mięso paczkowane. Po przyniesieniu do domu, w czasie przygotowywania, zawsze pamiętajcie o tych zasadach: Oprawiając mięso często myjcie ręce, nóż, deskę i naczynia których używacie Oddzielcie mięso od innych produktów spożywczych, szczególnie tych jedzonych na surowo Gotujcie i pieczcie w temperaturze minimum 74 st. Celsjusza Szybko schładzajcie ugotowane czy upieczone mięso Jak długo można przechowywać surowe mięso? Generalne zasady i czas przechowywania różnych rodzajów...

Jak długo można bezpiecznie mrozić mięso? Koniecznie to sprawdźcie
Pixabay
Newsy
Jak długo można bezpiecznie mrozić mięso? Koniecznie to sprawdźcie
Mrożenie mięsa to sprawdzona metoda na bezpieczne przechowanie resztek lub zapasów. Należy jednak wiedzieć w jaki sposób oraz jak długo można bezpiecznie mrozić mięso.

Mrożenie to świetny sposób na przedłużenie świeżości potraw i półproduktów. Zalecane jest zwłaszcza w stosunku do mięsa, które nie powinno być długo przechowywane w lodówce, zwłaszcza w surowej formie. Warto jednak wiedzieć, jak długo można mrozić mięso. Jak właściwie mrozić mięso? Zamiast mrozić gotowe dania mięsne, lepiej jest zamrozić surowe porcje mięsa, z których można szybko przygotować obiad. Jeśli macie większy zapas mięsa, warto podzielić je na mniejsze kawałki, które na pewno zużyjecie – raz rozmrożonego mięsa nie należy ponownie mrozić! Temperatura w zamrażarce nie powinna być wyższa niż -18 stopni Celsjusza.  Mięso najlepiej mrozić w foliowych woreczkach lub w pudełkach ze szczelnym zamknięciem (o ile zadbacie o to, aby później bardzo dokładnie je umyć). Na każdej porcji należy umieścić etykietę z datą zamrożenia oraz rodzajem mięsa.  Ponowne mrożenie nie wchodzi w grę nie tylko w przypadku mięsa, ale wszystkich rodzajów żywności – to prosta droga do zatrucia pokarmowego lub wykształcenia się bakterii. Jak długo można przechowywać mięso w zamrażalniku? Ogólna zasada głosi, że tłuste rodzaje mięsa mogą być mrożone krócej niż te chudsze. Ile więc można mrozić mięso, aby nadal nadawało się do spożycia? Dziczyzna i wołowina : do 12 miesięcy Baranina: do 9 miesięcy Królik i cielęcina: do 8 miesięcy Wieprzowina , gęsina, mięso na gulasz: do 6 miesięcy Kiełbasy i szynki: do 5 miesięcy Drób i ryby: do 3 miesięcy Mięso mielone (niezależnie jakiego rodzaju): do 2 miesięcy. Warto również pamiętać, że zamrażarka zachowuje swoje właściwości, jeśli jest regularnie rozmrażana , opróżniana z nagromadzonego lodu oraz myta. Dotyczy to...

Czy trzeba myć mięso przed mrożeniem? Ta 1 rzecz jest kluczowa
Adobe Stock
Newsy
Czy trzeba myć mięso przed mrożeniem? Ta 1 rzecz jest kluczowa
Czy mięso mrożone jest gorsze od świeżego? I tak i nie. Świeża żywność zawsze jest najlepsza, ale mrożenie, to najlepsza metoda konserwowania żywności. Jak właściwie przygotować mięso do mrożenia?

Mięso do zamrożenia, przede wszystkim powinno być świeże i dobrej jakości. Jeśli jest paczkowane, nie powinno stracić ważności, jeśli kupowane na wagę, powinno być wyraźnie pierwszej świeżości. Zamrażanie produktów, które tracą ważność, to oczywiście jakiś sposób na uchronienie żywności przed wyrzuceniem, jeśli jednak przewidujecie, że nie zjecie wszystkiego od razu i część chcecie przechować na później, zróbcie to, gdy mięso będzie jeszcze świeże. I odpowiednio je przygotujcie. Podpowiadamy jak. Czy myć mięso przed mrożeniem? Mięsa generalnie nie powinno się myć. Eksperci powtarzają, że mycie mięsa nie powoduje usunięcia wszystkich bakterii, a tylko rozprzestrzenienie ich po kuchni. W internecie można znaleźć wiele filmów animowanych, pokazujących jak bakterie, wraz z rozpryskującą się wodą, pojawiają się wszędzie. Osiadają na desce do krojenia, nożu, a także wszystkich innych przedmiotach, które trzymacie w kuchni. Szczególnie niebezpieczny w tym zakresie jest drób, naszpikowany bakteriami salmonella. Dlatego, gdy przynosicie surowe mięso do domu, powinniście je albo od razu przyrządzić, włożyć do garnka i ugotować rosół, albo od razu zamrozić. Jednak zalecenia to jedno, a codzienne postępowanie – drugie. Wiele osób nic sobie nie robi z  porad i ma tak mocno zakodowane to, że jeśli mięso ma być czyste, to trzeba je umyć, że nie zważając na nic, i tak je myje. W takiej sytuacji należy pamiętać o 1 rzeczy: mięsa przez zamrażaniem nie wolno namaczać! Jeśli już musicie je umyć: przepłuczcie szybko, osuszcie i zamrażajcie. Jak długo przechowywać schłodzone mięso? Mięso schłodzone to zarówno to, które przechowujecie w lodówce, w 4-8 st. Celsjusza, jak i to, które jest zamrożone w bardzo niskiej temperaturze....

rozmrażanie mięsa sposoby
Adobe Stock
Newsy
Zapomnieliście rozmrozić mięso? Dzięki tej metodzie zrobicie to szybciej niż myśleliście
Rozmrażanie mięsa w lodówce to bardzo czasochłonna metoda. Nie zawsze przecież macie go na tyle, aby z niej skorzystać. Jeśli wasze mięso jest bryłą lodu, a wy potrzebujecie go „na już” koniecznie skorzystajcie z innego, szybszego sposobu rozmrażania.

Mrożenie to niesamowicie przydatna metoda przedłużania daty przydatności produktów surowych takich jak mięso, ryby, warzywa czy owoce. W zamrażalniku możecie również umieścić zrobione na zapas dania gotowe takie jak rosół, pierogi, ciasto na pizzę.  Rozmrażanie to wbrew pozorom bardzo ryzykowny proces. Niewłaściwie przeprowadzone może bowiem wywołać rozwój wielu groźnych bakterii, a w rezultacie nawet zatrucie Salmonellą.  Rozmrażanie w lodówce Najbardziej popularną, ale także czasochłonną metodą rozmrażania, między innymi mięsa, jest umieszczenie go na wiele godzin w lodówce. Tam, mimo że temperatura wciąż jest niska, to jest ona w rzeczywistości wystarczająca, by zmiękczyć bryłę lodu.  Jednak ten proces zazwyczaj trwa zbyt długo, a przecież większość pań domu często potrzebuje mięsa "na już". Stąd proponujemy dwie inne, o wiele szybsze metody jego rozmrażania. Rozmrażanie mięsa w zimnej wodzie Wystarczy, że umieścicie zamrożone mięso w szczelnie zamkniętym, plastikowym worku, a następnie w misce z zimną wodą. Ta metoda powinna skrócić czas rozmrażania 500 gramów mięsa do 1 godziny. Jednak koniecznie wymieniajcie wodę w misce co 30 minut. Pamiętajcie też, by nigdy nie rozmrażać mięsa w ciepłej ani gorącej wodzie. To tylko pobudzi rozwój bakterii, co po spożyciu może prowadzić nawet do groźnego zatrucia. Możecie też włożyć worek z mięsem wprost pod bieżącą, zimną wodę. Jednak sami przyznacie, że ten sposób jest zdecydowanie mniej ekonomiczny. W końcu godzina lania wody może was słono kosztować. W mikrofalówce Jeśli naprawdę bardzo zależy wam na czasie możecie również rozmrozić mięso przy pomocy mikrofalówki, jeśli jest do tego przystosowana. Wystarczy, że umieścicie...