Mrozicie tak grzyby? Ta 1 czynność wpływa na smak i sprawia, że są lekkostrawne
Adobe Stock
Newsy

Mrozicie tak grzyby? Ta 1 czynność wpływa na smak i sprawia, że są lekkostrawne

Wrzesień to dobry moment na zadanie sobie pytania: jak powinno się mrozić grzyby, by zachowały smak i aromat? Wbrew pozorom, nie dla wszystkich jest to takie oczywiste. A wystarczy jedno dodatkowe działanie. 

Mrożenie to, obok suszenia i marynowania, najbardziej powszechny sposób przechowywania grzybów. O ile marynowanie i suszenie nieco ograniczają możliwości spożytkowania ich później spożytkowania, o tyle mrożenie daje szerokie pole do popisu w tej kwestii. Ważne jednak, by zrobić to odpowiednio. Tylko w ten sposób zachowają smak, a co więcej – będą bardziej lekkostrawne.  

Czy powinno się mrozić grzyby w całości, czy w kawałkach? 

Ta kwestia zastanawia wiele osób. Z jednej strony całe kapelusze wyglądają naprawdę pięknie, z drugiej – może lepiej i bezpieczniej będzie je pokroić. My zdecydowanie przychylamy się do drugiego rozwiązania. Nie chodzi tu o to, by szatkować grzyby, jedynie by sprawdzić, czy nie są one robaczywe. 

Zdrowa nóżka wcale nie oznacza zdrowego kapelusza. Lepiej przeciąć go i sprawdzić, czy są w nim dziurki i kanaliki po pasożytach. Mrożenie całych grzybów ma pewien sens w momencie, gdy są one młode lub bardzo młode. Ze względu na krótki czas wzrostu, istnieje mniejsze prawdopodobieństwo zainfekowania robakami.  

Zobacz także
Zobaczcie, gdzie wytropić prawdziwka. Jakie grzyby rosną pod sosnami, a jakie pod brzozami?

Zobaczcie, gdzie wytropić prawdziwka. Jakie grzyby rosną pod sosnami, a jakie pod brzozami?

Naturalna przyprawa o smaku grzybów? Sprawdźcie, jak zrobić ekstrakt grzybowy

Naturalna przyprawa o smaku grzybów? Sprawdźcie, jak zrobić ekstrakt grzybowy

Po co obgotowuje się grzyby? 

Przed mrożeniem obgotowuje się grzyby z dwóch powodów: dla zdrowia i dla smaku. Grzyby należą do pokarmów ciężkostrawnych, a ten zabieg powoduje, że stają się łatwiej przyswajalne przez organizm. Nie będziecie więc musieli po każdym grzybowym kęsie łykać proszków na wątrobę. 

Niektóre gatunki, jak chociażby kanie i rydze wymagają absolutnego obgotowania przed mrożeniem. W przeciwnym razie staną się gorzkie i zepsują wam przyrządzane potrawy. Pozostałe grzyby również zyskają na smaku, jeżeli poddacie ich temu procesowi. 

Jak poprawnie mrozić grzyby? 

  • Dokładnie oczyśćcie grzyby ściereczką i krótko umyjcie pod bieżącą, zimną wodą. 

  • Włóżcie je do garnka i zalejcie wodą z dodatkiem soli.  

  • Doprowadźcie do wrzenia i zbierzcie pianę. 

  • Grzyby gotujcie (od momentu wrzenia) około 10 minut. 

  • Następnie wyciągnijcie je z wody, osuszcie i ostudźcie. 

  • Wystudzone egzemplarze połóżcie na deseczce lub tacce i wsuńcie do zamrażarki. 

  • Po 30 minutach przełóżcie do woreczków strunowych lub pudełek plastikowych i szczelnie zamknijcie. 

Źródło: beszamel.se.pl, haps.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

To najlepszy sposób na mrożenie grzybów, by cieszyć się ich smakiem cały rok
AdobeStock
Newsy
To najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Będziecie cieszyli się ich smakiem cały rok
Jak zamrozić grzyby, żeby nie straciły smaku i konsystencji? Na pewno przyda się wam tych kilka porad.

Jesienią w lasach aż roi się od grzybów. Mało kto jest w stanie jeść to wszystko na bieżąco, dlatego większość osób na różne sposoby przygotowuje odpowiednio grzyby tak, by zachować ich świeżość na jak najdłużej. Najczęściej suszy się je lub marynuje w słoikach. Jednak nie każdemu odpowiada tekstura suszonych grzybów czy smak marynowanych, dlatego pozostaje jeszcze jedna opcja - mrożenie. To pozwala zachować smak i konsystencję grzybów, dzięki czemu po rozmrożeniu są prawie takie same, jak tuż po zerwaniu ich w lesie. Sprawdźcie, jak mrozić grzyby, by były smaczne.  Jak przygotować grzyby przed mrożeniem? Istotne jest odpowiednie przygotowanie grzybów, zanim trafią one do zamrażalnika.  Oczyszczanie - najpierw dokładnie oczyśćcie je z piasku, igieł i innych leśnych zanieczyszczeń. Jeżeli będziecie mrozić maślaki, pamiętajcie o tym, że trzeba też ściągnąć z nich skórkę.  Mycie - niektórzy pomijają ten krok, jednak my zalecamy dodatkowe delikatne opłukanie wszystkich grzybów. Krojenie - duże grzyby należy koniecznie pokroić na mniejsze kawałki, a małe okazy na pół. Ostatnim ważnym krokiem jest obróbka termiczna. Najszybszym sposobem jest blanszowanie grzybów - polega to na zanurzeniu ich na chwilę we wrzątku, a następnie przełożenie do zimnej wody (najlepiej z kostkami lodu). Dzięki temu nie rozmiękną.  Możecie też podejść do tematu bardziej tradycyjnie i przesmażyć grzyby na patelni przed zamrożeniem.  Jak wykorzystać mrożone grzyby w kuchni? Z zamrożonych grzybów można korzystać nawet cały rok! By cieszyć się pełnią ich smaku, pamiętajcie o paru zasadach. Przede wszystkim, wyjmijcie grzyby z zamrażarki co najmniej kilka godzin przed przyrządzeniem wybranej potrawy. Absolutnie nie wkładajcie ich do wody - staną się przez to miękkie i stracą...

Jak mrozić pieczarki? Koniecznie zróbcie 1 rzecz przed zamrożeniem, żeby nie straciły koloru
AdobeStock
Newsy
Jak mrozić pieczarki? Koniecznie zróbcie 1 rzecz przed zamrożeniem, żeby nie straciły koloru
Wiedzieliście, że pieczarki można zamrozić? Poznajcie metodę mrożenia tych grzybów. Przyda się wam, gdy zostanie ich wam za dużo po przygotowaniu obiadu.

Te pospolite grzyby dostępne w każdym supermarkecie są już stałym elementem w polskiej kuchni. Można je kupić w sklepach przez cały rok, dlatego mało kto zastanawia się nad tym, czy pieczarki nadają się do mrożenia. A to błąd, ponieważ grzyby te jak najbardziej można zamrozić i dzięki temu trochę zaoszczędzić - na przykład, gdy trafi się atrakcyjna promocja na pieczarki, a wy akurat nie macie pomysłu na to, co zrobić z ich dużą ilością. Rozwiązaniem jest w tej sytuacji mrożenie - opisujemy, jak to zrobić, by pieczarki po rozmrożeniu były nadal smaczne.  Czy pieczarki można mrozić? Pytanie, jakie się nasuwa wielu osobom z pewnością jest takie - czy pieczarki można w ogóle zamrozić? Tak samo jak inne grzyby, pieczarki można mrozić, ale pod kilkoma warunkami. Po pierwsze, grzyby muszą zostać dokładnie oczyszczone z ziemi i innych zanieczyszczeń. Najlepiej obrać je, by mieć pewność, że w grzybach nie zostanie ziemia ani pleśń. Po drugie, pieczarki muszą być świeże - mrożenie starych grzybów mija się z celem.  Jak zamrozić pieczarki? Mrożenie pieczarek, tak jak każda inna czynność w kuchni, wymaga stosowania się do pewnych zasad: blanszowanie - przez zamrożeniem pieczarki należy zblanszować, by zachowały swój kolor. W przeciwnym razie mogą ściemnieć! Surowe pieczarki wrzućcie do wrzątku na około minutę, a później opłuczcie dokładnie zimną wodą. Po wysuszeniu pieczarki nadają się do zamrożenia.  krojenie - jeśli wiecie już, do czego wykorzystacie pieczarki, przed zamrożeniem warto je wcześniej pokroić w taki sposób, jaki wam najbardziej odpowiada - na przykład w ćwiartki albo plasterki.  sposób mrożenia - w przypadku pieczarek należy zastosować tę samą zasadę, co przy mrożeniu całych owoców. Osuszone grzyby rozłóżcie na blaszce lub w pojemniku na papierze do...

Siostra Anastazja podaje przepis na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik
Siostra Anastazja Facebook/Adobe Stock
Newsy
Przepis siostry Anastazji na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik
Ten przepis po prostu was zachwyci. Grzyby w occie siostry Anastazji to nieco inna wersja tych dobrze znanych marynowanych pyszności. Wszystko za sprawą 1 składnika. Dzięki niemu marynata zyskuje wyjątkowy smak i wspaniały aromat. 

Siostra Anastazja zaczęła gotować w wieku 17 lat i odtąd ta czynność w dużej mierze wpłynęła jej całe życie. Jest autorką kilkunastu książek kulinarnych, które zawierają wiele fantastycznych i sprawdzonych receptur. Z jednej z nich pochodzi właśnie ten przepis.  Porady dotyczące marynowania grzybów  Zanim przystąpicie do marynowania grzybów wedle wytycznych słynnej siostry Anastazji, warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami dotyczącymi tego sposobu obróbki darów lasu. Oto one: Do marynowania grzybów używajcie jedynie ich kapeluszy. Nóżek nie wyrzucajcie. Możecie je ususzyć.  Do przygotowania marynaty weźcie równe części wody i octu.  Grzyby zblanszujcie krótko we wrzątku przed gotowaniem.  Podczas gotowania grzybów nie zapominajcie o zbieraniu piany.   Do zalewy wybierzcie ocet winny, który jest zdrowszą wersją tego produktu.  Nie bójcie się eksperymentować z przyprawami. Do tego przepisu siostra Anastazja dodaje przyprawę znaną z marynat owocowych – cynamon. Również w tej wytrawnej wersji sprawdza się doskonale. Podbija smak marynaty i sprawia, że jest on o wiele ciekawszy.   Przepis na grzyby marynowane z cynamonem siostry Anastazji Składniki:  1 kg kapeluszy grzybów  ½ l wody   ½ l octu winnego  2 łyżeczki soli   6 łyżeczek cukru  kilka listków laurowych   kilka kulek ziela angielskiego   kilka ziarenek pieprzu   ½ płaskiej łyżeczki cynamonu.  Sposób przygotowania:  Wyczyśćcie grzyby i odetnijcie trzonki. Nie będą potrzebne do marynowania.  Kapelusze wrzućcie na pół minuty do wrzątku, a...

To najlepsza metoda czyszczenia grzybów. Zapomnijcie o igłach i piasku między zębami
AdobeStock
Newsy
To najlepsza metoda czyszczenia grzybów. Zapomnijcie o igłach i piasku między zębami
Po udanej wycieczce do lasu w celu zebrania grzybów znalezione okazy trzeba koniecznie oczyścić. Zobaczcie, jak powinno się to robić.

Sezon na grzybobranie trwa i na pewno wielu z was spędza ostatnio wolny czas w lesie w poszukiwaniu grzybów. Po przyniesieniu ich do domu trzeba je oczywiście dokładnie wyczyścić. W końcu nikt nie ma ochoty na zupę czy sos z dodatkiem piasku, igieł, mchu i innych elementów runa leśnego! Okazuje się, że sposób czyszczenia grzybów jest bardzo prosty i choć nieco się różni w zależności od gatunku, to sami zobaczycie, że w gruncie rzeczy chodzi o to samo. Sprawdźcie, jak poprawnie i dokładnie oczyścić świeże grzyby.  Jak wyczyścić grzyby? Metoda czyszczenia grzybów jest nieco inna w zależności od ich gatunku. Mają one jednak swój jeden wspólny mianownik - grzyby należy koniecznie oczyścić jak najszybciej po zebraniu, maksymalnie 2-3 godziny po grzybobraniu. Dlaczego? Jeśli będziecie zwlekać, zabrudzenia w postaci igieł czy mchu będą trudniejsze do usunięcia, dlatego lepiej zrobić to najszybciej, jak się da. Zobaczcie, jak powinno się czyścić różne grzyby: Kurki: mają nieregularny kształt, przez co ich wyczyszczenie może być niezłym wyzwaniem. Dlatego, zamiast męczyć się ze szczotką i nożykiem, w przypadku kurek lepiej jest po prostu włożyć je do miski, posypać kilkoma szczyptami soli i wlać wrzątek. To pozwoli pozbyć się piasku i innych zanieczyszczeń. Na koniec wypłuczcie grzyby w zimnej wodzie. Borowiki: te szlachetne grzyby nie wymagają przesadnie królewskiego traktowania. Są duże, mocne i zwarte, dlatego możecie śmiało oczyścić je z ziemi za pomocą szczoteczki lub szmatki.  Maślaki: te grzyby, ze względu na śluz, są dość trudne do wyczyszczenia, ale i na to znajdzie się sposób. Delikatnie usuńcie z nich igły i inne kawałki runa leśnego, podetnijcie nóżki i włóżcie grzyby do zimnej wody z solą na kilka godzin. To pozwoli pozbyć się z nich piasku i innych zanieczyszczeń....