Mrozicie mięso mielone? Ten trik sprawi, że rozmrażanie skrócicie do minimum
Adobe Stock
Newsy

Mrozicie mięso mielone? Ten trik sprawi, że rozmrażanie skrócicie do minimum

Jeśli chcecie szybko rozmrozić mięso, to zastosujcie tę prostą sztuczkę – działa raz, dwa!

Wynalezienie pod koniec XIX wieku zamrażarki w połączeniu z rozwojem kolei w Stanach Zjednoczonych całkowicie zrewolucjonizowało rynek i zmieniło sposób odżywiania się ludzi nie tylko w USA, ale także w Europie i krajach rozwiniętych.

Dawniej mięso jedzono od święta nie tylko ze względu na to, że było drogie. Przede wszystkim największą trudnością była konserwacja mięsa, które przecież szybko się psuje. Rozwiązaniem było trzymanie osolonego mięsa w beczkach lub wędzenie, suszenie czy marynowanie, jednak takie sposoby nie były idealne (i zabierały mnóstwo czasu).

Dopiero elektryczność i wynalazek, jakim była zamrażarka, pozwoliły długo przechowywać świeżą żywność, która po rozmrożeniu nadal nadawała się do spożycia i była bardzo smaczna. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zalety mrożenia mięsa

Korzyści z mrożenia żywności jest mnóstwo. Pierwszą jest oczywiście zachowanie świeżości na dłużej. Odmrożone mięso smakuje równie dobrze co świeże, a na pewno o wiele lepiej od suszonego! Jednak wydłużenie terminu przydatności do spożycia to nie jedyna zaleta zamrażarek.

Mrożone mięso, a także warzywa i owoce zachowują o wiele więcej witamin niż w przypadku, gdyby zostały ususzone. To także ogromna oszczędność czasu – suszenie czy wędzenie mięsa jest bardzo czasochłonne.

Zobacz także
Sposób na soczyste i zwarte kotlety mielone bez jajek. Zastąpicie je tym 1 składnikiem

Sposób na soczyste i zwarte kotlety mielone bez jajek. Zastąpicie je tym 1 składnikiem

Dodajcie do masy na mielone ten składnik. Nabiorą takiego smaku, że zechcecie je jeść codziennie

Dodajcie do masy na mielone ten składnik. Nabiorą takiego smaku, że zechcecie je jeść codziennie

Jak szybko rozmrozić mięso?

Do wad mrożenia zdecydowanie należy zaliczyć fakt, iż proces poprawnego rozmrażania zajmuje trochę czasu.  Ale co w przypadku, gdy się wam spieszy? Można włożyć zapakowane (to ważne!) mięso do miski z letnią wodą i wymieniać ją co kilka minut. Nigdy nie używajcie do tego ciepłej ani gorącej wody! Pozornie taki sposób jest szybszy, ale może być niebezpieczny.

Pod wpływem ciepła bakterie mogę się rozmnażać i stanowić zagrożenie dla zdrowia. A dodatkowo białko w tak rozmrażanym mięsie szybko się zetnie i bardzo utrudni przygotowania.

By następnym razem rozmrażanie szło o wiele szybciej, warto zmienić sposób mrożenia. Włóżcie kawałek mięsa do foliowego woreczka, usuńcie całe powietrze ze środka i bardzo ciasno zawiążcie tak, by w worku znajdowało się, jak najmniej powietrza.

Dobrze, jeśli spłaszczycie mięso, tak by nie było zbyt grube. W ten sposób mięso będzie się później rozmrażało o wiele szybciej. Czas tego procesu skróci się radykalnie. Pamiętajcie też koniecznie o tym, że nigdy nie mrozi się raz już rozmrożonego mięsa – takie działanie prowadzi do rozwoju bakterii, które są groźne dla zdrowia.

Tak producenci robią was w balona z paczkowanym mięsem. Zwróćcie uwagę na 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Tak producenci robią was w balona z paczkowanym mięsem. Zwróćcie uwagę na 1 rzecz
Paczkowane mięso jest chętnie kupowane przez Polaków. Sterylnie zapakowane, z określoną datą przydatności daje poczucie bezpieczeństwa konsumpcji. Jednak, by mieć pewność, że wybrany przez was produkt jest taki, jak się z pozoru wydaje, warto zrobić jedną rzecz, zanim wrzucicie go do koszyka. 

Pomysłowość producentów nie zna granic. Bazując na łatwowierności i braku spostrzegawczości klientów, niektórzy z nich sprzedają towary, które często odbiegają od tego, co chcielibyście kupić. Dzieje się tak również w przypadku porcjowanego i pakowanego mięsa, które można dostać w dużych sklepach spożywczych.  Dlaczego Polacy kupują paczkowane mięso?  Tak jak już wspominaliśmy, mięso w paczkach wydaje się być bezpiecznym dla zdrowia rozwiązaniem. Duże zakłady, które wytwarzają tego typu produkty, utożsamiane są z przestrzeganiem norm produkcji i higieny. Czas przydatności na opakowaniu w prosty sposób określa ramy czasowe, w których można wykorzystać mięso, bez uszczerbku dla zdrowia. Chcąc kupić jak najświeższe, wybiera się to z najdłuższym terminem przydatności do spożycia.   Kupując mięso na wagę, wiele osób obawia się, że może nabyć produkt, który zalega w sklepowych lodówkach od dłuższego czasu. A co za tym idzie, jego właściwości odżywcze i smakowe mogą być zdecydowanie gorsze niż w przypadku świeżego mięsa.  Jak sprawdzić, czy pakowane mięso w plastrach jest dobrej jakości?  Jeżeli chcecie mieć pewność, że kupowane przez was mięso jest rzeczywiście takie, jak na pierwszy rzut oka się wydaje, to powinniście nie tylko sprawdzić jego datę. Zwróćcie też koniecznie uwagę na wygląd, a konkretnie na ilość tłuszczu znajdującego się na mięsie. W przypadku mięsa mielonego łatwiej jest go dostrzec, jednak w przypadku krojonego w plastry schabu czy karkówki, nie jest to takie łatwe.  Niechciane, poprzerastane i żylaste kawałki łatwo zamaskować pod tymi ładnie wyglądającymi. Zazwyczaj to ostatni plaster mięsa jest tym, który odbiega od normy . Jak go wytropić, skoro od góry zasłaniają go inne kawałki, a od spodu zabezpiecza go wyściółka...

jak długo można mrozić mięso
AdobeStock
Newsy
Czy to prawda, że mrożonki nie mają daty ważności? Większość Polaków przez lata żyła w błędzie
Jak długo można bezpiecznie spożywać zamrożoną żywność? Zdziwilibyście się. Podajemy wam szacunkowe daty ważności wielu produktów, które na pewno macie w swoich zamrażarkach.

Trzeba przyznać, że zamrażarka jest błogosławieństwem dla gospodarstw domowych. Pozwala oszczędzić mnóstwo czasu i pieniędzy na kupowaniu produktów i przygotowywaniu posiłków. Jednak należy pamiętać o tym, że zamrażanie nie zatrzymuje procesu psucia się jedzenia, tylko bardzo go wydłuża. Mrożona żywność też ma datę ważności! W tym artykule podajemy wam informacje na temat mrożenia większości popularnych produktów spożywczych. Jak długo można mrozić żywność? Sprawdźcie, jak długo można trzymać w zamrażarce najpopularniejsze produkty spożywcze. Wiedzieliście, jaki mają termin przydatności do spożycia po zamrożeniu? Ryby i owoce morza To, jak długo po zamrożeniu ryby są jeszcze do spożycia, zależy od ilości zawartego w nich tłuszczu. Tłuste ryby bowiem można trzymać w zamrażarce o wiele krócej niż ryby chude: Tłuste ryby: 3 miesiące Chude ryby: pół roku Owoce morza: od 3 miesięcy do pół roku Mięso W przypadku mięsa jest podobnie jak wyżej. Przedłużenie trwałości mięsa po zamrożeniu, zależne jest od jego rodzaju i sposobu obróbki : Podroby: 3 miesiące Wędliny: od 1 miesiąca do 2 Surowe, mielone mięso: 3 miesiące Surowe kotlety i steki: od 4 do nawet 12 miesięcy Dziczyzna: do 12 miesięcy Gotowane mięso: do 3 miesięcy Wołowina w kawałku: 6-12 miesięcy Wieprzowina w kawałku: 3-6 miesięcy Drób w kawałku: 6-12 miesięcy Owoce i warzywa Nie wszystkie owoce i warzywa można mrozić tak samo długo! Niektóre z nich mają bardzo krótki termin przydatności, nawet po zamrożeniu, a inne - tak jak choćby pomidory czy cytrusy - mogą zostać zamrożone, ale stracą wówczas swoje właściwości smakowe. Pomidory: 1 miesiąc Banany: 3 miesiące Cytrusy: do pół  roku...

Do czego służą wkładki w opakowaniach z mięsem? Producenci wkładają „pampersy” do mięsa w 1 celu
Adobe Stock
Newsy
Do czego służą wkładki w opakowaniach z mięsem? Producenci wkładają „pampersy” do mięsa w 1 celu
Zwracacie czasem uwagę na specjalne wkładki na dnie opakowania z mięsem? Sprawdźcie, do czego służą.

Coraz więcej sklepów rezygnuje z tzw. lady i sprzedaje sery, mięso i ryby w plastikowych opakowaniach. Taka decyzja wynika z oszczędności – sklep nie musi płacić dodatkowym pracownikom obsługującym ladę i znika problem kolejek przed stoiskiem mięsnym w supermarkecie. Część osób jednak preferuje takie rozwiązanie, ponieważ wydaje im się, że mięso sprzedawane w ten sposób jest świeższe. Czy mają rację? Sprawdziliśmy to! Mięso w opakowaniu - biała wkładka na dnie Pewnie zwróciliście uwagę na to, że w plastikowych opakowaniach z mięsem na dnie jest włożony biały, sztywny kawałek specjalnego papieru. Wiecie, do czego on służy? Ta specjalna wkładka ma dwa konkretne zadania: Wchłanianie wilgoci – z każdego mięsa wyciekają płyny, które mogą doprowadzić do tego, że szybciej się ono zepsuje. Producenci umieszczają więc w opakowaniach specjalną wkładkę, która je wchłania – jest absorbentem. Działanie antybakteryjne – w płynie wydobywającym się z mięsa mogą znajdować się bakterie groźne dla zdrowia. Wkładka jest w stanie wchłonąć płyn wraz z bakteriami. Właściwości tak zwanych pampersów do mięsa powodują, że mięso w plastikowym opakowaniu jest dłużej świeże. Gdyby nie stosowano absorbentu, to mięso psułoby się o wiele szybciej, ponieważ znajdowałoby się w dużej ilości wody i płynów, a wilgoć sprzyja psuciu się. Stosowanie wkładek sprawia, że mięso w sklepie jest świeże znacznie dłużej, dlatego trzeba zawsze zachować ostrożność podczas kupowania pakowanego mięsa. Może wyglądać dobrze, ale mieć bliski termin ważności lub nawet go przekroczyć. Dlatego zawsze dokładnie sprawdzajcie datę na opakowaniu Czy wkładki pochłaniające wilgoć do mięsa są bezpieczne? Możecie się zastanawiać, czy takie wkładki są bezpieczne dla zdrowia. Dokładnie przebadano stosowane...

Jak długo można trzymać świeże drożdże w lodówce? Ta wiedza uratuje was przed katastrofą w kuchni
Flickr
Newsy
Jak długo można trzymać świeże drożdże w lodówce? Ta wiedza uratuje was przed katastrofą w kuchni
Kupujecie drożdże na zapas? Lepiej sprawdźcie, jak długo można je przechowywać w lodówce - możecie się nieźle zdziwić.

Drożdże to jeden z tych składników w kuchni, które mają wiele zastosowań. Przyrządzicie z nich nie tylko słodkie ciasto, ale także chleb i ciasto na pizzę. W sklepach można dostać zarówno suche, jak i świeże drożdże. Choć te drugie wymagają nieco więcej pracy w trakcie przygotowań, wciąż znajdują swoich zwolenników. Jednak świeżych drożdży nie można trzymać w lodówce w nieskończoność - sprawdźcie, jak szybko należy je zużyć.  Jak długo można przechowywać świeże drożdże? W przypadku świeżych i szybko psujących się produktów dobrze jest zarówno spojrzeć na datę przydatności do spożycia umieszczoną przez producenta na opakowaniu, jak i zdać się na własne przeczucie. Zdarza się bowiem, że produkty te nie były prawidłowo przechowywane w sklepie i zaczną się psuć znacznie szybciej. W przypadku świeżych drożdży, można ich bezpiecznie używać przez 7-10 dni od momentu przyniesienia ich ze sklepu pod warunkiem, że drożdże były przez cały czas przechowywane w lodówce.  Jak sprawdzić, czy drożdże jeszcze nadają się do spożycia? Jeśli wasze drożdże już spędziły trochę czasu w lodówce lub nie jesteście pewni, czy aby na pewno były przechowywane w prawidłowy sposób w sklepie, najlepiej sami sprawdźcie ich świeżość. Zwróćcie uwagę na te rzeczy: Wygląd - świeże drożdże powinny być jasne, o lekko brązowym (a nawet różowym) zabarwieniu. Jeśli są już stare, ich kolor jest zdecydowanie ciemniejszy, a na powierzchni pojawiają się spękania. Konsystencja - po przełamaniu, świeże drożdże powinny łatwo rozpadać się na zwarte kawałki. Z kolei stare będą się kruszyć.  Zapach - nawet świeże drożdże nie mają szczególnie przyjemnego zapachu, jednak to nic w porównaniu z przeterminowaną kostką drożdży. Pachnie ona bardzo kwaśno i intensywnie. Jeżeli...