Wynalezienie pod koniec XIX wieku zamrażarki w połączeniu z rozwojem kolei w Stanach Zjednoczonych całkowicie zrewolucjonizowało rynek i zmieniło sposób odżywiania się ludzi nie tylko w USA, ale także w Europie i krajach rozwiniętych.

Dawniej mięso jedzono od święta nie tylko ze względu na to, że było drogie. Przede wszystkim największą trudnością była konserwacja mięsa, które przecież szybko się psuje. Rozwiązaniem było trzymanie osolonego mięsa w beczkach lub wędzenie, suszenie czy marynowanie, jednak takie sposoby nie były idealne (i zabierały mnóstwo czasu).

Dopiero elektryczność i wynalazek, jakim była zamrażarka, pozwoliły długo przechowywać świeżą żywność, która po rozmrożeniu nadal nadawała się do spożycia i była bardzo smaczna. 

Zalety mrożenia mięsa

Korzyści z mrożenia żywności jest mnóstwo. Pierwszą jest oczywiście zachowanie świeżości na dłużej. Odmrożone mięso smakuje równie dobrze co świeże, a na pewno o wiele lepiej od suszonego! Jednak wydłużenie terminu przydatności do spożycia to nie jedyna zaleta zamrażarek.

Zobacz także:

Mrożone mięso, a także warzywa i owoce zachowują o wiele więcej witamin niż w przypadku, gdyby zostały ususzone. To także ogromna oszczędność czasu – suszenie czy wędzenie mięsa jest bardzo czasochłonne.

Jak szybko rozmrozić mięso?

Do wad mrożenia zdecydowanie należy zaliczyć fakt, iż proces poprawnego rozmrażania zajmuje trochę czasu.  Ale co w przypadku, gdy się wam spieszy? Można włożyć zapakowane (to ważne!) mięso do miski z letnią wodą i wymieniać ją co kilka minut. Nigdy nie używajcie do tego ciepłej ani gorącej wody! Pozornie taki sposób jest szybszy, ale może być niebezpieczny.

Pod wpływem ciepła bakterie mogę się rozmnażać i stanowić zagrożenie dla zdrowia. A dodatkowo białko w tak rozmrażanym mięsie szybko się zetnie i bardzo utrudni przygotowania.

By następnym razem rozmrażanie szło o wiele szybciej, warto zmienić sposób mrożenia. Włóżcie kawałek mięsa do foliowego woreczka, usuńcie całe powietrze ze środka i bardzo ciasno zawiążcie tak, by w worku znajdowało się, jak najmniej powietrza.

Dobrze, jeśli spłaszczycie mięso, tak by nie było zbyt grube. W ten sposób mięso będzie się później rozmrażało o wiele szybciej. Czas tego procesu skróci się radykalnie. Pamiętajcie też koniecznie o tym, że nigdy nie mrozi się raz już rozmrożonego mięsa – takie działanie prowadzi do rozwoju bakterii, które są groźne dla zdrowia.