AdobeStock
Newsy

Mrozicie jedzenie w słoikach? 1 błąd i całe zapasy pójdą na zmarnowanie

Nigdy nie popełniajcie tego błędu przy mrożeniu żywności w słoikach. Jedzenie będzie się nadawało do kosza.

Mrożenie jedzenia to doskonały sposób na przechowywanie żywności. Dzięki niemu nasze dania się nie marnują i możemy je zjeść w późniejszym czasie. Jeśli chcecie zamrozić jedzenie w słoiku, pamiętajcie o pewnej prostej zasadzie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Chciał zamrozić jedzenie w słoikach

Użytkownik Reddita - BasenjiFart - przekonał się na własnej skórze, co znaczy nieumiejętne mrożenie żywności. Przez swoją niewiedzę zmarnował aż 60 porcji zamrożonego przez siebie jedzenia. Jak to się stało?

Chciałem podzielić się z wami lekcją, której ja, idiota, właśnie się nauczyłem. Każdego sierpnia zamrażam około 400 porcji jedzenia dla mojej rodziny. W tym roku także nie chciałem, żeby jedzenie się zmarnowało, więc użyłem słoików. Najwyraźniej podczas zamrażania słoików należy postępować zgodnie z konkretnymi krokami. Nie wiedziałem o tym i kosztowało mnie to 60 porcji jedzenia - napisał na Reddicie BasenjiFart dołączając zdjęcie pękniętych słoików z jedzeniem.

Jak do tego doszło?

BasenjiFart chciał zamrozić 400 porcji jedzenia dla swojej rodziny. Przygotowane przez siebie posiłki upchnął aż po brzegi do słoików. Trzy wielkie słoiki z daniami pękły. Dlaczego? BasenjiFart najwidoczniej nie uważał na lekcji fizyki lub zapomniał, że płyny, które zostaną poddane działaniu niskiej temperatury (czyli takiej, jaka panuje przy zamrażaniu), rozszerzają swoją objętość. W sytuacji, w której wypełnimy słoik płynną zawartością aż po brzegi, jedzenie rozsadzi go od środka.

Zobacz także
Co zrobić, żeby jajecznica miała marmurkową teksturę? Szef kuchni radzi, by nie robić 1 rzeczy

Jak zrobić idealnie kremową jajecznicę? Trzeba pamiętać o 4 rzeczach

Nietypowe zastosowanie skórki z cytryny

5 nietypowych zastosowań skórki z cytryny 

Czy nie powinno się mrozić jedzenia w szkle?

Można mrozić jedzenie w szkle, ale trzeba to robić umiejętnie. Chodzi o to, by nie wypełnić go w całości. Najlepiej umieścić jedzenie np. do 3/4 wysokości słoika.

O czym jeszcze należy pamiętać podczas mrożenia żywności?

  • Schłodźcie żywność przed jej zamrożeniem. Zamrażanie gorącej żywności może podnieść temperaturę zamrażarki i może spowodować, że inne produkty zaczną się rozmrażać.
  • Nie zamrażamy ponownie rozmrożonej wcześniej żywności.
  • Pełna zamrażarka jest bardziej ekonomiczna w eksploatacji, ponieważ zimne powietrze nie musi tak intensywnie krążyć, więc potrzeba mniej energii. Jeśli macie w zamrażarce dużo wolnego miejsca, napełnijcie do połowy plastikowe butelki wodą i użyjcie ich do wypełnienia luk.
  • Nie przechowujemy mrożonek w nieskończoność. Najlepiej zjeść je po 1-2 miesiącach.
  • Upewnijcie się, że wasza żywność jest odpowiednio zawinięta lub umieszczona w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
  • Zamrażajcie jedzenie w rozsądnych porcjach. Nie chcecie przecież rozmrażać bigosu wystarczająco dużego, aby nakarmić osiem osób, kiedy macie do nakarmienia tylko trzyosobową rodzinę.
  • Nie zamrażajcie starej żywności tylko dlatego, że nie chcecie jej marnować. 

Źródło: msn.com.pl

mrożenie rosołu
Adobe Stock
Newsy
Jak i kiedy mrozić rosół? Ten sprytny sposób znają tylko nieliczni
Odpowiednio zamrożony rosół to klucz do sukcesu. Aby zachował wszystkie, cenne wartości odżywcze nie powinniście bagatelizować żadnych zaleceń dotyczących tego procesu. W innym przypadku produkt może stanowić niemałe zagrożenie dla waszego zdrowia.

Mrożenie jedzenia, a w szczególności zup może zaoszczędzić mnóstwo czasu. Tak więc ugotowanie niedzielnego rosołu w większej ilości, a następnie poddanie go działaniu bardzo niskiej temperatury to bardzo dobry pomysł. Bowiem wywar przyrządzony na bazie mięsa i warzyw może stanowić bazę dla wielu potraw. Kiedy jest potrzebny, wystarczy po niego sięgnąć. Najpierw lodówka, później zamrażalka Podczas mrożenia ciepłych produktów, zarówno mięsa, warzyw, owoców, jak i zup obowiązują pewne zasady. Przede wszystkim wkładana do zamrażalnika żywność powinna zostać uprzednio wystudzona na blacie, a następnie schłodzona w lodówce. Dopiero tak przygotowany rosół możecie umieścić w zamrażalniku. Opakowania nie mogą być byle jakie Niemniej ważne są opakowania. Do mrożenia rosołu wiele osób używa słoików pozostałych z innej żywności. Te oczywiście mają kilka plusów. Bowiem nie narażają was na żadne dodatkowe koszty i są gotową, odmierzoną porcją obiadową dla całej rodziny. Niestety na tym koniec. Minusów jest zdecydowanie więcej. Przede wszystkim słoiki zajmują bardzo dużo cennego miejsca w zamrażalniku. Okazuje się również, że umieszczona w nich zupa zdecydowanie dłużej się rozmraża. Decydując się na takie opakowanie należy także wziąć pod uwagę, że pod wpływem bardzo niskiej temperatury i zwiększenia objętości rosołu naczynie może pęknąć. W tym przypadku zdecydowanie lepiej sprawdzą się spożywcze woreczki strunowe. Co prawda nie są zbyt ekologiczne i trzeba za nie zapłacić, jednak zajmują niewiele miejsca w zamrażalniku, a zawarty w nich produkt szybciej zmienia stan ze stałego w ciekły. Nie wszystko można mrozić W ten sposób zamrozicie nie tylko rosół, ale również wiele innych produktów spożywczych....

Mrożone uszka
Flickr/Cowgirl Jules
Newsy
Pierogi i uszka mrozicie surowe czy ugotowane? To zadecyduje czy będą się rozklejać 
Mrożenie jedzenia to doskonały pomysł na świąteczne potrawy, których nie zdołamy zjeść podczas Wigilii.

Gdyby nie zamrażarka, moglibyśmy tylko pomarzyć o obiadach na zapas. Właśnie dzięki zamrażarce możemy niezjedzone podczas świąt potrawy, przechować i zjeść znacznie później. Polacy lubią pierogi Jedną z potraw, która należy do ulubionych dań Polaków są pierogi. Ta prosta i tania potrawa ma wiele wariantów. Jak żadna inna smakuje również na święta. Pierogi z kapustą i grzybami to prawdziwa klasyka wigilijnego biesiadowania z bliskimi.  Pierogi to także bardzo pożywne danie. W różnych regionach Polski spotkamy się z ciekawymi ich odmianami. Wystarczy też spojrzeć na kuchnie innych krajów. Pierogów nie brakuje i u innych! Dostaniemy je we włoskiej restauracji, ale i pierogami poczęstują nas Japończycy. Lepienie domowych  pierogów. Najczęściej robimy ich więcej Nic nie smakuje lepiej niż domowe potrawy. Ciasto wypieczone na rumiany kolor, własnoręcznie zwinięte naleśniki i pieczone wędliny, smakują wprost bosko! Dodatkowo macie gwarancję składu tego co przygotujecie w domu, bez konieczności czytania etykiet i spożywania substancji nieznanego pochodzenia. Jako że gotowanie w domu wymaga czasu i nakładu energii, często zdarza się robienie potraw w nadmiarze. Pozostałą, niezjedzoną część można wówczas zamrozić i wyjąć z zamrażarki w dogodnym dla nas momencie. Mrożenie produktów ma jednak kilka zasad, których przestrzeganie ochroni wasze zdrowie. Jak mrozić nadmiar pierogów czy uszek? Pierogów i uszek z pewnością zostanie nam pod dostatkiem. Warto poznać kilka sposobów na ten nadmiar. Wszystko po to by nie wyrzucać niepotrzebnie jedzenia i mieć ten problem z głowy. Posypcie tackę lub deskę mąką. Surowe pierogi układacie następnie obok siebie zostawiając kilka centymetrów przerwy. W ten sposób...

Bigos, bigos na święta
Flickr/Francisco Javier Toledo Ravelo
Newsy
Został wam bigos po świętach? Nie wyrzucajcie go
Wiele potraw po wigilijnym ucztowaniu zostanie niezjedzonych. Co zrobić, żeby zmarnować nadmiarowego jedzenia ze świąt?

Podczas Wigilii, w tym roku wyjątkowo nietypowej, spotkacie się z bliskimi i będziecie konsumować 12 świątecznych potraw. Jednego możecie być pewni, coś na pewno zostanie. Jak później wykorzystać świąteczne dania? Bigos to tradycyjna przekąska wigilijna Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez kapusty. W końcu według wierzeń to ona ma dbać o wasz dostatek i pomyślność w kolejnym roku. Bigos tradycyjnie serwuje się najczęściej jako przystawkę gorącą lub przekąskę, podawaną z pieczywem razowym. Do bigosu pasują również wódka i wytrawne, ziołowe alkohole. Bigos, jako jedno z nielicznych dań, nie traci walorów smakowych przy wielokrotnym odgrzewaniu, a wręcz przeciwnie, po każdym kolejnym odgrzaniu jego smak jest coraz pełniejszy. Pomiędzy jednym i drugim odgrzewaniem można bigos przemrozić. Wystarczy, że wystawicie go za okno. Chłodna temperatura wpłynie korzystanie na jego smak. Co więcej, bigos lubi napoje wysokoprocentowe. Jeśli chcecie wzmocnić jego smak, wystarczy podlać go czerwonym, wytrawnym winem. Dzięki temu wasz wigilijny bigos będzie miał wyraźny, winno-kwaskowy aromat. Jak przechować bigos na później? Bigos, mimo łatwości przygotowania, jest bardzo czasochłonną potrawą. Najlepszy gotuje się przez kilka dnia, zamiennie studząc i podgrzewając zawartość garnka. To, czego nie jesteśmy w stanie zjeść w święta możemy zawekować. Później zjecie go z jeszcze większym smakiem. Wekowanie bigosu nie jest trudnym zadanie. Poradzą sobie z nim nawet amatorzy. Każdy rodzaj bigosu nadaje się do wekowania. Do słoika może trafić bigos wegetariański z samej kapusty kiszonej, a także ten z mięsem. Każdy w nich można spożytkować znacznie później. Bigos na obiad? Pycha! Mrożenie bigosu Kapustę, która została z Wigilii można też mrozić. To jeden z lepszych...

Pomysły na wykorzystanie przejrzałych brzoskwiń
Pixabay
Triki kulinarne
Nigdy nie wyrzucaj PRZEJRZAŁYCH brzoskwiń! Oto garść fantastycznych i szybkich przepisów do wykorzystania!
Sytuacje, w których okazuje się, że kupiliśmy za dużo owoców nie należą do rzadkości. Wiele z nich szybko przejrzewa. To jednak nie powód, by je wyrzucać!

Pomysłów na kreatywne wykorzystanie przejrzałych owoców jest wiele. Aby je zrealizować wcale nie musisz być mistrzem w kuchni, nie potrzebujesz też żadnych skomplikowanych przyborów. Wystarczą dobre chęci i odrobina wolnego czasu, by móc cieszyć się smakiem słodziutkich brzoskwiń nawet przez całą zimę! Mrożone pyszności Nie od dziś wiadomo, że niezawodnym sposobem na przechowywanie różnego rodzaju żywności jest jej mrożenie. Sprawdzi się ono również w przypadku przejrzałych brzoskwiń, które w każdej chwili będzie można wykorzystać, na przykład do zrobienia pysznego koktajlu lub lodów na patyku. Aby przygotować smakowite lody wystarczy wyjąć brzoskwinie z zamrażalnika (odczekaj chwilę aż lód puści) i polać je śmietaną 30 proc. Całość zblendować na gładką masę, przełożyć do dowolnego pojemnika i ponownie zamrozić.  Domowe przetwory Z przejrzałych brzoskwiń możesz także przygotować pyszny domowy dżem . Wystarczy, że zasypiesz obrane owoce cukrem (nie za dużo, przejrzałe brzoskwinie są już i tak wystarczająco słodkie) i odstawisz na ok. 30 minut. Następnie wrzuć je do garnka i zacznij gotować, od czasu do czasu mieszając, tak aby się nie przypaliły. Z czasem masa zacznie gęstnieć, wtedy gotuj ją jeszcze przez ok. 15 minut. Gotowy dżem przelej do słoików! Pyszne wypieki Chlebek bananowy to już żadna nowość, ale czy kiedykolwiek sprawdzałeś jak smakuje chlebek brzoskwiniowy? Nie? To czas najwyższy! Wystarczy, że wmieszasz wcześniej zblendowane przejrzałe owoce do ciasta na chleb i gotowe! Domowe słodycze Było mrożenie, gotowanie i pieczenie, więc przyszedł czas na… suszenie w piekarniku! Przejrzałe brzoskwinie zblenduj. Tak przygotowaną masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj (powinna powstać dosyć...