Pierogi to przepyszna potrawa narodowa. Niezastąpione ruskie, treściwe z mięsem, wigilijne z grzybami i kapustą, letnie z jagodami… Ich odsłon jest o wiele więcej! Łatwo zadowolić domowników robiąc pierogi na obiad, ale przecież to równie pyszne, co wymagające danie. Sprawdźcie jak oszczędzić czas przy robieniu pierogów, dzięki mrożeniu ciasta. Czy można to robić bez straty smaku i czy mrożenie ciasta na pierogi jest bezpieczne? Odpowiadamy na te pytania poniżej.

Proporcje ciasta do farszu w pierogach

Przy robieniu pierogów trzeba idealnie wykalkulować ilość farszu do ilości ciasta. Nawet jeśli korzystacie z opracowanych przepisów, może okazać się, proporcje nie będą idealne. Możliwe powody to:

  • ciasto na pierogi wałkujecie bardziej cienko lub grubiej niż w przepisie
  • średnica szklanki do wykrajania pierogów jest większa lub mniejsza niż w recepturze
  • dodajecie mniej lub więcej farszu do środka pierogów, niż robiły to osoby sprawdzające przepis

Awaryjny farsz do pierogów

Jeśli zostanie wam ciasto na pierogi, możecie zrobić szybki, improwizowany farsz z tego, co macie w lodówce, na przykład z:

  • Sera białego
  • Mrożonych owoców
  • Musu lub dżemu owocowego

Mrożenie ciasta do pierogów

Jeśli nie macie już pomysłów na farsz, możecie też z powodzeniem zamrozić ciasto! Możecie nawet planowo przygotować więcej ciasta, by zamrozić je i następnym razem oszczędzicie trochę czasu. Przed mrożeniem uformujcie ciasto do pierogów w kulę i owińcie je ciasno folią spożywczą. Włóżcie do zamrażalnika. Ciasto możecie spokojnie przetrzymywać tak przez kilka tygodni.

Zobacz także:

Ważna zasada przy mrożeniu ciasta do pierogów

Pamiętajcie, że ciasta na pierogi nie możecie mrozić kilka razy! Jeśli robicie pierogi już z odmrożonego ciasta, nie możecie niestety zamrażać go ponownie. To grozi zatruciem!

Rozmrażanie ciasta do pierogów

By dobrze odmrozić ciasto na pierogi, koniecznie wyciągniecie je z zamrażalnika i przełóżcie do lodówki. Będzie odmrażać się najpewniej przez całą noc. Po odmrożeniu, być może będziecie musieli wyregulować konsystencję ciasta na pierogi. Jeśli będzie zbyt klejące, dodajcie do niego po prostu trochę mąki.