Wydaje wam się, że bycie na diecie musi oznaczać bardzo ścisłe ograniczenia i restrykcje? Nic bardziej mylnego. Będąc na diecie, chcąc schudnąć lub zadbać o sylwetkę można jeść dosłownie wszystko. Chodzi o umiar i zachowywanie zdrowych nawyków na co dzień. Jednym z demonizowanych produktów jest makaron. Okazuje się, że nawet makaron można jeść na diecie i nie tyć. Trzeba tylko pamiętać o jednej rzeczy.

Makaron na diecie

Makaron to produkt mączny, który jest stosunkowo kaloryczny. Może być on jednak jak najbardziej składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety, nawet takiej odchudzającej! Koniecznie musicie jeść go jednak z dodatkiem warzyw. Tłusty makaron z boczkiem, serem, w śmietanowym sosie, nie będzie was odchudzał, ale już makaron ze szpinakiem lub makaron w sosie pomidorowym jak najbardziej.

Polacy wciąż jedzą za mało warzyw. Dietetycy i lekarze załamują ręce. Minimalna ilość warzyw i owoców, którą każdy musi zjeść codziennie dla zdrowia to 400 g. To dosłownie minimum, im więcej warzyw w diecie, tym lepiej.

Makaron z dodatkiem warzyw

Zawsze dodawajcie do makaronu warzywa, nie róbcie nigdy wyjątków. Dobrymi pomysłami są na przykład:

Zobacz także:

Jak zrobić niskokaloryczny makaron?

Makaron sam w sobie jest dobrym, zdrowym produktem. Mogą jeść go nawet cukrzycy i osoby z insulinoopornością. Wtedy warto jednak zadbać o to, żeby makaron nie był rozgotowany i wybierać razowy makaron lub makaron z pszenicy durum.

Inne wskazówki dotyczące przygotowywania makronu, który nie tuczy:

  • Kontrolujcie ilość dodawanego sera, to on ma zazwyczaj najwięcej kalorii
  • Jeśli przygotowujecie makaron ze śmietanką, wybierajcie śmietanę 12% tłuszczu zamiast 30%
  • Poznajcie alternatywne makarony ze strączków, które możecie dostać w Lidlu i Biedronce. Mają więcej białka i lepiej sycą.

Czytaj także: