Mówią o nim "biała śmierć", a do tego bardzo tuczy. Sprawdźcie, jak rzucić cukier: łatwo i na dobre
AdobeStock
Newsy

Mówią o nim "biała śmierć", a do tego bardzo tuczy. Sprawdźcie, jak rzucić cukier: łatwo i na dobre

Nie możecie się oprzeć słodyczom? Możliwe, że to uzależnienie od cukru. Sprawdźcie, jak się od tego uwolnić.

Uzależnienie od cukru – brzmi nieprawdopodobnie? A zastanówcie się, ile razy przeszukiwaliście wszystkie szafki w kuchni oraz barek w pokoju w poszukiwaniu kawałka marchewki albo selera? Pewnie nigdy! Jednak zupełnie inaczej jest w przypadku słodyczy. Gdy przychodzi chęć na zjedzenie czegoś słodkiego, wiele osób nie potrafi sobie odmówić i przetrząsną całe mieszkanie, by znaleźć choć jednego, zagubionego cukierka. To właśnie jest objaw uzależnienia od cukru. Jak sobie z nim poradzić? Dowiecie się z tego artykułu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są skutki uzależnienia od cukru?

Częsty i niepohamowany apetyt na słodycze może być naprawdę tragiczny w skutkach. Jedzenie cukru to nie tylko problemy z nadwagą i próchnica zębów. Cierpi na tym wasz układ krążenia, a także mózg. Spożywanie dużych ilości słodyczy skutkuje uszkodzeniami mózgu, które wyglądają bardzo podobnie jak u osób cierpiących na chorobę Alzheimera.

Ponadto, nadużywanie cukru prowadzi do szybszego starzenia się. Cząsteczki cukru przyczepiają się do białek w skórze, co prowadzi do glikacji i szybszego starzenia się skóry. Niepohamowany apetyt na słodycze jest także powodem problemów ze snem, zmęczeniem i koncentracją.

Zobacz także
Kroicie ser w ten sposób? Lepiej przestańcie i wyeliminujcie ryzyko groźnego zatrucia

Kroicie ser w ten sposób? Lepiej przestańcie i wyeliminujcie ryzyko groźnego zatrucia

Eksperci gorąco zachęcali do jedzenia tego produktu. Teraz to odwołują. Może bardzo szkodzić!

Eksperci zachęcali do jedzenia tego produktu. Teraz to odwołują. Może bardzo szkodzić

Jak przeprowadzić detoks cukrowy?

Pokonanie uzależnienia od cukru nie jest bardzo trudne, ale zdecydowanie wymaga silnej woli. Stosujcie się do poniższych wskazówek, a uda wam się pokonać apetyt na słodkie:

  • Używajcie zamienników – na początku możecie zamiast cukru używać ksylitolu albo stewii, czyli słodzików. Z czasem starajcie się jednak eliminować z diety również te składniki, by odzwyczaić organizm od jedzenia słodkich produktów.
  • Dbajcie o regularność posiłków – starajcie się jeść o stałych porach, by nie doprowadzić do uczucia głodu lub przejedzenia.
  • Skorzystajcie z pomocy terapeuty – bywa, że osoby uzależnione od cukru i słodyczy po prostu zajadają stres. Jeżeli trapią was różne problemy, warto wybrać się do dobrego terapeuty, który wam pomoże. To o wiele zdrowsze, niż jedzenie czekoladek!

Cukrowy detoks – czego nie powinno się jeść?

Obecnie cukier niestety znajduje się praktycznie wszędzie – nie tylko w słodyczach. Unikajcie poniższych produktów, które zawierają sporą ilość cukru:

  • Suszone owoce
  • Jogurty owocowe
  • Ketchup
  • Musztarda
  • Gotowe sosy
  • Muesli
  • Dżemy
  • Soki i nektary z owoców
  • Mleko
  • Piwo
  • Nalewki

Czytaj także:

Macie ciągle ochotę na słodycze? Zacznijcie jeść te produkty
AdobeStock
Newsy
Macie ciągle ochotę na słodycze? Zacznijcie jeść te produkty, a oprzecie się pokusie
Nie możecie schudnąć, ponieważ cały czas macie ochotę na coś słodkiego? Włączcie do swojej diety te produkty!

Nieustanna chęć zjedzenia czegoś słodkiego skutecznie sabotuje próby zrzucenia dodatkowych kilogramów i utrzymania zgrabnej sylwetki. Problem dotyczy zwłaszcza tych osób, które mają słabą wolę i trudno jest im odmówić sobie słodyczy. Ale dzięki jedzeniu kilku popularnych produktów chęć na słodkie zdecydowanie się obniża, dzięki czemu odchudzanie jest znacznie łatwiejsze! Algi zamiast słodyczy Spirulina, czyli sproszkowane algi, to jeden z suplementów polecanych na odchudzanie. W spirulinie znajduje się bardzo dużo błonnika, który odpowiada za poczucie sytości i zmniejsza apetyt na podjadanie między posiłkami. Spożywanie alg zwiększa także poziom dopaminy, dzięki czemu spada chęć zjedzenia czegoś słodkiego. Ponadto spirulina zawiera bardzo dużo białka – to sprawia, że poleca się ją zwłaszcza wegetarianom i weganom , którzy nie jedzą mięsa (oraz produktów odzwierzęcych – w przypadku wegan). Cynamon na zmniejszenie apetytu na słodkie Kolejnym produktem, który warto włączyć do swojej diety jeśli się odchudzacie, jest cynamon ! Ta przyprawa podkręca metabolizm i zmniejsza poziom cukru we krwi, a do tego zmniejsza łaknienie. Pamiętajcie tylko o tym, by nie przesadzić – dzienna dawka cynamonu (sproszkowanego) dla dorosłego człowieka to maksymalnie 1 łyżeczka. Możecie go dodawać do koktajli, kawy, owsianki lub zrobić ciasto drożdżowe z cynamonem . Ze wszystkich ciast to właśnie drożdżowe jest polecane tym, którzy nie mogą się oprzeć słodyczom, ponieważ zawiera stosunkowo mało kalorii. Co zamiast słodyczy? Sięgnijcie po owoce Cukier jest potrzebny w diecie, choć akurat biały cukier znajdujący się w słodyczach i waszych domowych cukierniczkach nie jest najlepszym wyborem. Znacznie lepszą alternatywę stanowi fruktoza, która naturalnie występuje w...

Cierpicie na insulinooporność, jecie mało ale nadal nie możecie schudnąć? To jest przyczyną
AdobeStock
Newsy
Jak schudnąć przy insulinooporności? Nie musicie jeść mniej, wystarczy że zastosujecie te zasady
Przy insulinooporności odchudzanie potrafi być wyzwaniem. Sprawdźcie, co należy ograniczyć w diecie przy insulinooporności.

Osoby zmagające się z insulinoopornością często mają problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Próbują więc odchudzać się na własną rękę, często sposobami zasłyszanymi od znajomych lub z pomocą „diet cud” dostępnych w internecie. Niestety, zwykle nic z tego nie wychodzi, ponieważ przy insulinooporności ważne są rozważne zmiany w diecie, które poza utratą nadmiarowych kilogramów pozwolą kontrolować objawy choroby. Objawy insulinooporności Przy insulinooporności tkanki organizmu (mięśniowe, tłuszczowe i wątroby) mają obniżoną wrażliwość na insulinę. W takiej sytuacji organizm zaczyna wytwarzać jeszcze więcej tego hormonu, co w konsekwencji prowadzi do poniższych objawów: Otyłość brzuszna, czyli gromadzenie się tkanki tłuszczowej w talii Otłuszczenie narządów wewnętrznych Tendencje do tycia Problemy ze schudnięciem z pomocą konwencjonalnych metod (ograniczenie słodyczy, więcej aktywności fizycznej) Zmęczenie nasilające się po posiłku Napady silnego głodu po jedzeniu Ogromny apetyt na słodycze Trudności w koncentracji Insulinooporność a cukrzyca Z czasem insulinooporność może przekształcić się w cukrzycę typu 2. Dzieje się tak, ponieważ w końcu w organizmie dochodzi do zaburzenia tolerancji glukozy . Osoby cierpiące na insulinooporność powinny obserwować swój organizm i regularnie badać się u lekarza. Dieta przy insulinooporności W przypadku insulinooporności niekoniecznie musicie rezygnować z ulubionych przekąsek. Najważniejsza jest odpowiednia regularność posiłków, ponieważ to właśnie ona odpowiada za odpowiedni poziom cukru we krwi przy tej przypadłości. Osoby, które jedzą nieregularnie dużo dotkliwiej odczuwają objawy insulinooporności. Z diety należy jednak koniecznie wyeliminować wszystkie produkty zawierające...

dieta po 40
AdobeStock
Newsy
Macie więcej niż 40 lat? Tych rzeczy absolutnie nie jedzcie. Powodują cukrzycę i nadciśnienie
Tego lepiej nie jedzcie! Każdy czterdziestolatek powinien zapoznać się z listą produktów, które są niewskazane w diecie po 40. roku życia.

Podobno po 18 urodzinach czas biegnie jak szalony i nim człowiek się obejrzy, to już ma 40 lat (albo i więcej!). Dusza podobno się nie starzeje, ale ciało niestety tak. Trzeba o tym pamiętać, ponieważ z wiekiem organizm jest coraz bardziej podatny na różne choroby, które mogą skrócić oczekiwaną długość życia, a w najlepszym wypadku mocno je uprzykrzyć. Choroby po 40-stce Po czterdziestce wzrasta ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze i cukrzycę, dlatego koniecznie trzeba wprowadzić takie zmiany w swoim życiu, które pozwolą jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem. Najłatwiej zacząć je od diety – na pewno wiecie, że to, co zjadacie, ma ogromny wpływ na wasze zdrowie. Czego nie należy jeść po czterdziestce? Na wstępie należy zaznaczyć, że poniższe produkty was nie zabiją. Możecie je jeść, ale musicie liczyć się z tym, że częste spożywanie takiej żywności doprowadzi do szybkiego pogorszenia waszego zdrowia i w efekcie rozwinięcia się różnych chorób. Lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego starajcie się unikać poniższych produktów: Żywność z wysoką zawartością soli Dotyczy to zarówno gotowych produktów kupowanych w sklepach, jak i sposobu przygotowywania potraw. Nadmierne używanie soli w kuchni prowadzi do problemów z układem krążenia, a także objawów przedawkowania sodu. Zalicza się do nich zawroty głowy, mdłości i silne uczucie pragnienia. Bezpieczna dzienna dawka soli to płaska łyżeczka do herbaty. Glutaminian sodu  Kilka lat temu zrobiło się o nim głośno i firmy produkujące przyprawy oraz gotowe dania zaczęły go wycofywać ze swoich produktów. Ta tajemnicza substancja to wzmacniacz smaku, obecny w popularnych mieszankach przypraw i sosach. Glutaminian może wywołać alergię pokarmową, a także problemy z sercem, ból oraz...

Lubicie taką kawę i herbatę? Wasza wątroba może tego nie wytrzymać
AdobeStock
Newsy
Lubicie taką kawę i herbatę? Wasza wątroba może tego nie wytrzymać
Wielu ludzi nie może żyć bez tego dodatku do popularnych napojów. Niestety, jego nadmierne spożycie ma fatalne skutki.

Niektórzy nie wyobrażają sobie porannej kawy albo herbaty bez dodatku łyżeczki cukru (albo i więcej!). Jednak coraz więcej się mówi o tym, że cukier jest bardzo szkodliwy dla ludzkiego organizmu. Sprawdźcie, jakie konsekwencje niesie za sobą częste spożywanie cukru. „Biała śmierć” Lekarze i dietetycy coraz częściej posługują się terminem „biała śmierć” w odniesieniu do nadmiaru cukru w produktach spożywczych. I nic dziwnego! Regularne jedzenie dużych ilości cukru odbija się bardzo negatywnie na organizmie. Co więcej – wykazano, że cukier jest równie uzależniający co twarde narkotyki! To właśnie dlatego tak ciężko jest zrezygnować ze słodzenia kawy lub herbaty albo odmówić sobie jedzenia codziennie słodyczy. Cukier jest bardzo uzależniający, a na jego nagłe odstawienie organizm zaczyna się buntować. Kto się odchudzał, ten dobrze wie, że najgorszych jest kilka pierwszych dni. Jesteście wtedy rozdrażnieni, boli was głowa i ciągle myślicie o jakiejś słodkiej przekąsce. Zresztą zastanówcie się – zdarzyło się wam przeszukać wszystkie szafki i szuflady w domu w poszukiwaniu na przykład kapusty, bo nagle naszła was ochota, żeby ją zjeść? Pewnie nie. A ile razy zaglądaliście we wszystkie miejsca w domu z nadzieją, że uda się wam znaleźć jakąś zagubioną czekoladkę? Wpływ cukru na zdrowie Jedzenie cukru w niewielkich ilościach nie jest bardzo szkodliwe. A nawet jest wskazane, choć najlepiej jest spożywać go w naturalnej formie, czyli np. w owocach albo miodzie. Najgorszy jest biały cukier. Jeśli go nadużywacie, to w konsekwencji odbije się to negatywnie na waszym zdrowiu: Wątroba Spożywanie cukru w dużych ilościach prowadzi do zbyt wysokiego poziomu insuliny i glukozy we krwi, a także stłuszczenia wątroby i innych organów wewnętrznych. Otłuszczenie wątroby ma...