Mówią o nim "biała śmierć", a do tego bardzo tuczy. Sprawdźcie, jak rzucić cukier: łatwo i na dobre
AdobeStock
Newsy

Mówią o nim "biała śmierć", a do tego bardzo tuczy. Sprawdźcie, jak rzucić cukier: łatwo i na dobre

Nie możecie się oprzeć słodyczom? Możliwe, że to uzależnienie od cukru. Sprawdźcie, jak się od tego uwolnić.

Uzależnienie od cukru – brzmi nieprawdopodobnie? A zastanówcie się, ile razy przeszukiwaliście wszystkie szafki w kuchni oraz barek w pokoju w poszukiwaniu kawałka marchewki albo selera? Pewnie nigdy! Jednak zupełnie inaczej jest w przypadku słodyczy. Gdy przychodzi chęć na zjedzenie czegoś słodkiego, wiele osób nie potrafi sobie odmówić i przetrząsną całe mieszkanie, by znaleźć choć jednego, zagubionego cukierka. To właśnie jest objaw uzależnienia od cukru. Jak sobie z nim poradzić? Dowiecie się z tego artykułu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są skutki uzależnienia od cukru?

Częsty i niepohamowany apetyt na słodycze może być naprawdę tragiczny w skutkach. Jedzenie cukru to nie tylko problemy z nadwagą i próchnica zębów. Cierpi na tym wasz układ krążenia, a także mózg. Spożywanie dużych ilości słodyczy skutkuje uszkodzeniami mózgu, które wyglądają bardzo podobnie jak u osób cierpiących na chorobę Alzheimera.

Ponadto, nadużywanie cukru prowadzi do szybszego starzenia się. Cząsteczki cukru przyczepiają się do białek w skórze, co prowadzi do glikacji i szybszego starzenia się skóry. Niepohamowany apetyt na słodycze jest także powodem problemów ze snem, zmęczeniem i koncentracją.

Zobacz także
Kroicie ser w ten sposób? Lepiej przestańcie i wyeliminujcie ryzyko groźnego zatrucia

Kroicie ser w ten sposób? Lepiej przestańcie i wyeliminujcie ryzyko groźnego zatrucia

Eksperci gorąco zachęcali do jedzenia tego produktu. Teraz to odwołują. Może bardzo szkodzić!

Eksperci zachęcali do jedzenia tego produktu. Teraz to odwołują. Może bardzo szkodzić

Jak przeprowadzić detoks cukrowy?

Pokonanie uzależnienia od cukru nie jest bardzo trudne, ale zdecydowanie wymaga silnej woli. Stosujcie się do poniższych wskazówek, a uda wam się pokonać apetyt na słodkie:

  • Używajcie zamienników – na początku możecie zamiast cukru używać ksylitolu albo stewii, czyli słodzików. Z czasem starajcie się jednak eliminować z diety również te składniki, by odzwyczaić organizm od jedzenia słodkich produktów.
  • Dbajcie o regularność posiłków – starajcie się jeść o stałych porach, by nie doprowadzić do uczucia głodu lub przejedzenia.
  • Skorzystajcie z pomocy terapeuty – bywa, że osoby uzależnione od cukru i słodyczy po prostu zajadają stres. Jeżeli trapią was różne problemy, warto wybrać się do dobrego terapeuty, który wam pomoże. To o wiele zdrowsze, niż jedzenie czekoladek!

Cukrowy detoks – czego nie powinno się jeść?

Obecnie cukier niestety znajduje się praktycznie wszędzie – nie tylko w słodyczach. Unikajcie poniższych produktów, które zawierają sporą ilość cukru:

  • Suszone owoce
  • Jogurty owocowe
  • Ketchup
  • Musztarda
  • Gotowe sosy
  • Muesli
  • Dżemy
  • Soki i nektary z owoców
  • Mleko
  • Piwo
  • Nalewki

Czytaj także:

Macie ciągle ochotę na słodycze? Zacznijcie jeść te produkty
AdobeStock
Newsy
Macie ciągle ochotę na słodycze? Zacznijcie jeść te produkty, a oprzecie się pokusie
Nie możecie schudnąć, ponieważ cały czas macie ochotę na coś słodkiego? Włączcie do swojej diety te produkty!

Nieustanna chęć zjedzenia czegoś słodkiego skutecznie sabotuje próby zrzucenia dodatkowych kilogramów i utrzymania zgrabnej sylwetki. Problem dotyczy zwłaszcza tych osób, które mają słabą wolę i trudno jest im odmówić sobie słodyczy. Ale dzięki jedzeniu kilku popularnych produktów chęć na słodkie zdecydowanie się obniża, dzięki czemu odchudzanie jest znacznie łatwiejsze! Algi zamiast słodyczy Spirulina, czyli sproszkowane algi, to jeden z suplementów polecanych na odchudzanie. W spirulinie znajduje się bardzo dużo błonnika, który odpowiada za poczucie sytości i zmniejsza apetyt na podjadanie między posiłkami. Spożywanie alg zwiększa także poziom dopaminy, dzięki czemu spada chęć zjedzenia czegoś słodkiego. Ponadto spirulina zawiera bardzo dużo białka – to sprawia, że poleca się ją zwłaszcza wegetarianom i weganom , którzy nie jedzą mięsa (oraz produktów odzwierzęcych – w przypadku wegan). Cynamon na zmniejszenie apetytu na słodkie Kolejnym produktem, który warto włączyć do swojej diety jeśli się odchudzacie, jest cynamon ! Ta przyprawa podkręca metabolizm i zmniejsza poziom cukru we krwi, a do tego zmniejsza łaknienie. Pamiętajcie tylko o tym, by nie przesadzić – dzienna dawka cynamonu (sproszkowanego) dla dorosłego człowieka to maksymalnie 1 łyżeczka. Możecie go dodawać do koktajli, kawy, owsianki lub zrobić ciasto drożdżowe z cynamonem . Ze wszystkich ciast to właśnie drożdżowe jest polecane tym, którzy nie mogą się oprzeć słodyczom, ponieważ zawiera stosunkowo mało kalorii. Co zamiast słodyczy? Sięgnijcie po owoce Cukier jest potrzebny w diecie, choć akurat biały cukier znajdujący się w słodyczach i waszych domowych cukierniczkach nie jest najlepszym wyborem. Znacznie lepszą alternatywę stanowi fruktoza, która naturalnie występuje w...

Cierpicie na insulinooporność, jecie mało ale nadal nie możecie schudnąć? To jest przyczyną
AdobeStock
Newsy
Jak schudnąć przy insulinooporności? Nie musicie jeść mniej, wystarczy że zastosujecie te zasady
Przy insulinooporności odchudzanie potrafi być wyzwaniem. Sprawdźcie, co należy ograniczyć w diecie przy insulinooporności.

Osoby zmagające się z insulinoopornością często mają problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Próbują więc odchudzać się na własną rękę, często sposobami zasłyszanymi od znajomych lub z pomocą „diet cud” dostępnych w internecie. Niestety, zwykle nic z tego nie wychodzi, ponieważ przy insulinooporności ważne są rozważne zmiany w diecie, które poza utratą nadmiarowych kilogramów pozwolą kontrolować objawy choroby. Objawy insulinooporności Przy insulinooporności tkanki organizmu (mięśniowe, tłuszczowe i wątroby) mają obniżoną wrażliwość na insulinę. W takiej sytuacji organizm zaczyna wytwarzać jeszcze więcej tego hormonu, co w konsekwencji prowadzi do poniższych objawów: Otyłość brzuszna, czyli gromadzenie się tkanki tłuszczowej w talii Otłuszczenie narządów wewnętrznych Tendencje do tycia Problemy ze schudnięciem z pomocą konwencjonalnych metod (ograniczenie słodyczy, więcej aktywności fizycznej) Zmęczenie nasilające się po posiłku Napady silnego głodu po jedzeniu Ogromny apetyt na słodycze Trudności w koncentracji Insulinooporność a cukrzyca Z czasem insulinooporność może przekształcić się w cukrzycę typu 2. Dzieje się tak, ponieważ w końcu w organizmie dochodzi do zaburzenia tolerancji glukozy . Osoby cierpiące na insulinooporność powinny obserwować swój organizm i regularnie badać się u lekarza. Dieta przy insulinooporności W przypadku insulinooporności niekoniecznie musicie rezygnować z ulubionych przekąsek. Najważniejsza jest odpowiednia regularność posiłków, ponieważ to właśnie ona odpowiada za odpowiedni poziom cukru we krwi przy tej przypadłości. Osoby, które jedzą nieregularnie dużo dotkliwiej odczuwają objawy insulinooporności. Z diety należy jednak koniecznie wyeliminować wszystkie produkty zawierające...

Odstawiliście słodycze i nadal macie ochotę na słodkie? Wszystko przez ten 1 produkt
Flickr
Newsy
Odstawiliście słodycze i nadal macie ochotę na słodkie? Wszystko przez ten 1 produkt
Jeden popularny składnik dodawany do żywności może zniweczyć wasze plany i utrudnić odchudzanie. Wiecie, co to takiego?

Chęć zrzucenia nadprogramowych kilogramów wiąże się z wyrzeczeniami, których nie można uniknąć. Zrezygnować trzeba przede wszystkim ze wszelkich słodkich przekąsek, ciast czy czekoladek. Dla wielu osób odstawienie słodyczy jest bardzo trudne, dlatego ratują się zamiennikami cukru, jakimi są słodziki. Jednak czy na pewno to taki dobry pomysł? Czy słodzik jest dobrym zamiennikiem cukru? Wynalezienie słodziku zdawało się być odpowiedzią na problemy wielu osób, które muszą ograniczać cukier w diecie ze względów zdrowotnych czy po prostu z powodu potrzeby zmniejszenia masy ciała. Powstały na przykład napoje „zero”, czyli odpowiedniki słodkich, gazowanych napojów, które nadal mają słodki smak, ale są praktycznie pozbawione kalorii. Z kolei sportowcy chętnie sięgają po czekoladowe desery czy sosy „zero”, a nawet masła. Nie zawsze takie produkty są jednak całkowicie pozbawione kalorii, o czym boleśnie przekonała się Blanka Lipińska .  Okazuje się, że choć słodzik jest pozbawiony kalorii, to może on sabotować nasze wysiłki w odstawieniu słodyczy z diety. Picie napojów „zero” przyzwyczaja nas do słodkiego smaku i tym samym bardzo utrudnia radzenie sobie z zachciankami na słodkie. Portal zdrowie.wprost.pl przytacza wyniki badania, którego uczestnicy przez 2 tygodnie jedli żywność pozbawioną zarówno cukru, jak i słodzików. Po tym czasie okazało się, że u 86% z nich chęć na słodkie zupełnie zniknęła.  Jak radzić sobie z ochotą na słodkie? Jak widać, receptą na apetyt na słodycze jest całkowite odstawienie słodkiego jedzenia z jadłospisu. By ułatwić sobie opieranie się tym zachciankom, warto wdrożyć do swojej codzienności te zasady: dużo ruchu - nawet krótki spacer pozwoli zmniejszyć apetyt, w tym na słodycze więcej snu - niewyspani jemy znacznie więcej, dlatego...

Niszczą kolagen, przyspieszają powstawanie zmarszczek. Te produkty najlepiej usunąć z diety
Adobe Stock
Newsy
Niszczą kolagen, przyspieszają powstawanie zmarszczek. Te produkty najlepiej usunąć z diety
Wasza skóra, jej wysuszenie i ilość zmarszczek, nie zależą tylko od genów. Na jej kondycję i wygląd możecie wpływać każdego dnia, dokonując dobrych lub złych wyborów żywieniowych.

Starzenie się organizmu, oraz widoczne gołym okiem starzenie się skóry, to nieuniknione zmiany, które zachodzą u każdego. W efekcie następuje spowolnienie procesów metabolicznych, spadek wydajności układu odpornościowego, obniżenie sprawności fizycznej, a także, między innymi, utrata kolagenu w organizmie. A to białko ma bezpośredni wpływ na wygląd skóry. Rola kolagenu w organizmie Kolagen jest podstawowym budulcem tkanki łącznej. Wchodzi w skład kości, skóry, stawów i rogówki oka. Nadaje im elastyczności, sprężystości, zachowuje optymalne nawilżenie skóry i ma wpływ na jej regenerację. Z wiekiem organizm wytwarza coraz mniej kolagenu, co prowadzi do wysuszenia skóry i powstawania zmarszczek. Dostępne są na rynku preparaty kolagenowe, które pozwalają poprzez suplementację zwiększyć jego ilość, jednak naturalnym źródłem kolagenu dla człowieka jest żywność. Za pomocą diety można zwiększać ilość kolagenu. Szczególnie bogata w ten rodzaj białka jest żywność pochodzenia zwierzęcego. Jednak są także produkty żywnościowe, które niszczą kolagen. Ich jedzenie przyczynia się z kolei do szybszego starzenia się skóry i powstawania zmarszczek. Warto całkowicie usunąć je z jadłospisu i listy zakupów. Produkty, które najlepiej całkowicie usunąć z diety Jeśli chcecie uniknąć zbyt wczesnego starzenia się skóry, szarego i wysuszonego naskórka oraz tworzących się milionów zmarszczek, przestańcie jeść produkty, które niszczą kolagen zgromadzony w organizmie. Oto one: Produkty o wysokim indeksie glikemicznym jak białe pieczywo, w tym bułki, ciastka, a także makarony. Te produkty podnoszą stężenie cukru we krwi, a to prowadzi do glikacji, czyli niszczenia białek podporowych skóry – kolagenu i elastyny. Wędliny, kiełbasy mogą zawierać szkodliwe azotyny i azotany, które powodują rozwój stanów zapalnych w organizmie i...