Mówią o nim "biała śmierć", a do tego bardzo tuczy. Sprawdźcie, jak rzucić cukier: łatwo i na dobre
AdobeStock
Newsy

Mówią o nim "biała śmierć", a do tego bardzo tuczy. Sprawdźcie, jak rzucić cukier: łatwo i na dobre

Nie możecie się oprzeć słodyczom? Możliwe, że to uzależnienie od cukru. Sprawdźcie, jak się od tego uwolnić.
Katarzyna Wyborska
czerwiec 10, 2021

Uzależnienie od cukru – brzmi nieprawdopodobnie? A zastanówcie się, ile razy przeszukiwaliście wszystkie szafki w kuchni oraz barek w pokoju w poszukiwaniu kawałka marchewki albo selera? Pewnie nigdy! Jednak zupełnie inaczej jest w przypadku słodyczy. Gdy przychodzi chęć na zjedzenie czegoś słodkiego, wiele osób nie potrafi sobie odmówić i przetrząsną całe mieszkanie, by znaleźć choć jednego, zagubionego cukierka. To właśnie jest objaw uzależnienia od cukru. Jak sobie z nim poradzić? Dowiecie się z tego artykułu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są skutki uzależnienia od cukru?

Częsty i niepohamowany apetyt na słodycze może być naprawdę tragiczny w skutkach. Jedzenie cukru to nie tylko problemy z nadwagą i próchnica zębów. Cierpi na tym wasz układ krążenia, a także mózg. Spożywanie dużych ilości słodyczy skutkuje uszkodzeniami mózgu, które wyglądają bardzo podobnie jak u osób cierpiących na chorobę Alzheimera.

Ponadto, nadużywanie cukru prowadzi do szybszego starzenia się. Cząsteczki cukru przyczepiają się do białek w skórze, co prowadzi do glikacji i szybszego starzenia się skóry. Niepohamowany apetyt na słodycze jest także powodem problemów ze snem, zmęczeniem i koncentracją.

Zobacz także

Jak przeprowadzić detoks cukrowy?

Pokonanie uzależnienia od cukru nie jest bardzo trudne, ale zdecydowanie wymaga silnej woli. Stosujcie się do poniższych wskazówek, a uda wam się pokonać apetyt na słodkie:

  • Używajcie zamienników – na początku możecie zamiast cukru używać ksylitolu albo stewii, czyli słodzików. Z czasem starajcie się jednak eliminować z diety również te składniki, by odzwyczaić organizm od jedzenia słodkich produktów.
  • Dbajcie o regularność posiłków – starajcie się jeść o stałych porach, by nie doprowadzić do uczucia głodu lub przejedzenia.
  • Skorzystajcie z pomocy terapeuty – bywa, że osoby uzależnione od cukru i słodyczy po prostu zajadają stres. Jeżeli trapią was różne problemy, warto wybrać się do dobrego terapeuty, który wam pomoże. To o wiele zdrowsze, niż jedzenie czekoladek!

Cukrowy detoks – czego nie powinno się jeść?

Obecnie cukier niestety znajduje się praktycznie wszędzie – nie tylko w słodyczach. Unikajcie poniższych produktów, które zawierają sporą ilość cukru:

  • Suszone owoce
  • Jogurty owocowe
  • Ketchup
  • Musztarda
  • Gotowe sosy
  • Muesli
  • Dżemy
  • Soki i nektary z owoców
  • Mleko
  • Piwo
  • Nalewki

Czytaj także:

Komentarze
kawa cukier biały czy brązowy
shixugang/Pixabay.com
Zdrowie Cukier biały czy brązowy? Uważaj, który sypiesz do swojej kawy!
Słodzisz kawę? Pewnie nie zastanawiasz się nad tym, jakiego cukru używasz. A to wielki błąd! Dowiedz się jaki cukier do kawy jest najlepszy.
Katarzyna Wyborska
listopad 04, 2020

Choć zapaleni kawosze reagują przerażeniem na myśl o poprawianiu smaku kawy mlekiem lub cukrem, większość z nas nie wyobraża sobie tego napoju bez przynajmniej jednego z tych dodatków. Jednak czy wiedzieliście, że to jakim cukrem słodzicie kawę ma ogromny wpływ na wasze zdrowie? Biały cukier – biała śmierć? Dziś większość produktów na sklepowych półkach zawiera cukier. Nawet keczup jest słodzony! Co więcej, przetworzona żywność słodzi się białym cukrem, który według naukowców jest najgorszy dla naszego zdrowia. Wysnuli oni nawet tezę mówiącą o tym, że biały cukier uzależnia silniej, niż niektóre narkotyki. Powoduje on nadwagę oraz próchnicę, a ponadto prowadzi do miażdżycy i cukrzycy. Cukier biały i brązowy – różnice Alternatywą jest cukier brązowy, który pochodzi z trzciny cukrowej. Czy poza sposobem pozyskiwania różni się czymś od białego cukru? Oczywiście! Biały cukier otrzymuje się z buraków cukrowych. Jest słodki i na tym kończą się jego walory, ponieważ nie ma on żadnych wartości odżywczych – poza solidną dawką węglowodanów. Natomiast cukier brązowy dzięki temu, że nie poddaje się go procesowi rafinacji (czyli oczyszczania ) zawiera wapń, magnez i potas. Temu też zawdzięcza swój charakterystyczny, brązowy kolor. Co zamiast cukru? Jeżeli szukacie zdrowszej alternatywy dla cukru, warto sięgnąć po inne substancje słodzące, takie jak: Ksylitol Syrop klonowy Erytrol

Przeczytaj
kogel mogel zapiekany
Gotujmy.pl
Newsy Któż nie kocha tego klasyka PRLu. Oto przepis na pyszny kogel-mogel w nowej wersji
Też zajadaliście się koglem-moglem, gdy byliście dziećmi? Kto nie zna tego prostego deseru! Przypomnijcie sobie jego smak i przygotujcie jego unowocześnioną wersję - jest równie pyszna.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Wiele osób z rozrzewnieniem wspomina dania, które jedliśmy w PRLu. I nic dziwnego – w końcu kojarzą te smaki z najlepszymi latami swojej młodości! Dawniej brakowało wielu produktów, dlatego gospodynie musiały wykazać się niesamowitą kreatywnością nie tylko w kwestii przygotowywania dań, ale i całej logistyki! Gdy było wiadomo, że trzeba odstać w kolejce by kupić podstawowe produkty lub ktoś nam przekazał wiadomość, że pojutrze będzie można kupić schab w jednym sklepie, to trzeba było naprzód planować domowe posiłki! Pamiątki z tamtych lat to uwielbiane do dziś zimne nóżki, paprykarz szczeciński czy kogel-mogel. Ten ostatni to ulubiony deser dzieci, ponieważ przygotowywało się go szybko, z minimalnej ilości składników. Gdy czekolada i inne słodycze nie były w ogóle dostępne w sklepach, jajko z cukrem było jedynym, na co dzieci mogły sobie pozwolić. Przypomnijmy sobie ten smak z przepisem na kogel-mogel w nieco unowocześnionej wersji! Przepis na pieczony kogel-mogel Odświeżony kogel-mogel różni się sposobem przygotowania – zamiast jeść je na surowo, jajka pieczemy w piekarniku! W tym celu wykorzystamy kokilki i dodamy smaczne dodatki. Kokilek nie trzeba wykładać papierem ani smarować ich masłem – będziemy bezpośrednio do środka wkładać świeże owoce. Składniki 40 dag truskawek lub malin 5 żółtek 30 g cukru 1 saszetka cukru wanilinowego 2 dojrzałe banany 10 dag orzechów laskowych Przygotowanie Kroimy banana i wkładamy go do czystych kokilek wraz z truskawkami. Do miski dodajemy żółtka, cukier biały i wanilinowy. Miksujemy. Ubitymi z cukrem żółtkami zalewamy owoce. Następnie posypujemy wierzch orzechami (możemy je wcześniej posiekać) Układamy kokilki na blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika....

Przeczytaj
przeziębienie co jeść
AdobeStock
Newsy Czego lepiej nie jeść podczas przeziębienia? Tych produktów warto się wystrzegać
Raczej dobrze wiemy co jeść, gdy jesteśmy przeziębieni. A czego NIE jeść? Mamy dla was krótką listę produktów, których nie powinno się jeść w trakcie choroby!
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Jesienią i zimą jesteśmy bardzo podatni na infekcje. Mroźny wiatr, duża wilgotność w powietrzu i ciągłe skoki temperatur (wychodzenie z ciepłego mieszkania na mróz) stanowią ogromne wyzwanie dla naszego systemu odpornościowego. Jesteśmy osłabieni, mamy gorączkę i kompletnie przechodzi nam ochota na jakiekolwiek jedzenie. To zrozumiałe – organizm walcząc z infekcją wykorzystuje całą energię na pokonanie wirusów i ma mniej siły na trawienie. Jednak wszyscy dobrze wiemy jak ważne jest odpowiednie odżywianie podczas choroby! Ale czy wiedzieliście, że pewnych produktów powinno się wręcz unikać w przypadku przeziębienia lub grypy? Tego nie jedz w trakcie choroby! Toczony infekcją organizm jest bardzo osłabiony. Dlatego jedzenie w tym czasie produktów ciężkostrawnych może jeszcze pogorszyć jego stan! Kiedy chorujemy, musimy wspierać swoje ciało w tej walce, a nie ją utrudniać. To właśnie dlatego chorym podaje się lekkostrawne potrawy, takie jak rosół, kleik czy budyń. Za to najgorszym pomysłem może być zjedzenie podczas grypy czegoś bardzo ciężkostrawnego – na przykład grzybów czy tłustego mięsa. Poniżej zebraliśmy dla was listę produktów, których absolutnie nie powinniście jeść gdy jesteście chorzy! Alkohol – niektórzy lubią dla kurażu dolać sobie odrobinę mocnego alkoholu do herbaty. A to duży błąd! Po pierwsze, na pewno bierzecie na przeziębienie jakieś leki, a ich absolutnie nie wolno łączyć z alkoholem. A po drugie, napoje wysokoprocentowe odwadniają organizm i wypłukują z niego cenne mikro- i makroelementy. Ostre jedzenie – pikantne potrawy bardzo podrażniają śluzówkę i przełyk. Dlatego podczas zapalenia gardła lepiej odpuście sobie chilli, ostre papryczki czy imbir w dużych ilościach. Muesli i granola – wszelkiego rodzaju twarde płatki...

Przeczytaj
urszula dudziak dieta
ONS
Gwiazdy Urszula Dudziak wygląda świetnie, jak na swój wiek. Gwiazda jest na specjalnej diecie, która polega na...
Wygrała walkę z chorobą, a dziś wygląda i czuje się świetnie! Poznajcie niesamowitą historię znanej wokalistki Urszuli Dudziak.
Katarzyna Wyborska
listopad 23, 2020

Utalentowana wokalistka może śmiało sobie mówić, że darowano jej życie. Gdy kilka lat temu usłyszała diagnozę – rak piersi – nie załamała się, a zaczęła szybko działać. Poznajcie tę niesamowitą historię! Diagnoza – rak piersi Kilka lat temu gwiazda usłyszała od lekarza tragiczną wiadomość – choruje na raka piersi. Urszula nie była jednak pewna, czy zaczynać chemioterapię. Z pomocą swojej córki dużo czytała o chorobie i sposobach jej leczenia. Jednak przed podjęciem decyzji o chemioterapii poprosiła lekarza, by szczerze jej powiedział co by zrobił, gdyby na jej miejscu była jego żona albo córka. Gdy odpowiedział, że natychmiast wykonałby mastektomię, wokalistka nie czekała dłużej i poddała się amputacji piersi. Jak mówi, trudno jest jej stwierdzić, czy wyleczenie zawdzięcza tylko operacji, czy może przyczyniła się do tego specjalna dieta, którą wówczas stosowała. Dieta makrobiotyczna Po poznaniu diagnozy Urszula za namową córki udała się do znajdującego się w USA instytutu makrobiotycznego, gdzie specjaliści zajmują się alternatywnym leczeniem nowotworów. Tam piosenkarka uczyła się o nowym stylu życia i sposobie odżywiania, który miałby ją uzdrowić. Na czym to polega? Dieta makrobiotyczna w założeniu ma zapobiegać wszelkim chorobom i utrzymać nas długo w pełnym zdrowiu. Opiera się na zasadach starożytnej chińskiej medycyny, która mówi o tym jak istotne jest zachowanie równowagi (yin i yang) – także w sposobie odżywiania. W tej diecie zaleca się spożywanie poniższych produktów: Pełnoziarniste zboża Rośliny strączkowe Warzywa Soja Algi morskie Owoce sezonowe i rosnące w naszym otoczeniu – oznacza to, że jeśli urodziliśmy się w Polsce, to powinniśmy jeść owoce z naszej szerokości...

Przeczytaj