rosół
AdobeStock
Newsy

Mnóstwo osób popełnia ten błąd przy gotowaniu rosołu. Przez to zupa nie smakuje tak, jak powinna

Gotujecie rosół według przepisu i ciągle nie wychodzi? Być może popełniacie jeden z tych częstych błędów!

Rosół – absolutny klasyk w kuchni i podstawa wielu zup. Każdy ma na niego swój sposób, dlatego trudno jest podać jeden uniwersalny przepis. Jeżeli czujecie, że rosołowi czegoś brakuje, nie jest odpowiednio wyrazisty lub tłusty, to skorzystajcie z naszych wskazówek. Dziś doradzamy co robić, by rosół wyszedł jak najsmaczniejszy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak gotować rosół?

Gdy rosół jest mdły lub szybko się psuje, zastanawiamy się, co robimy nie tak. Przecież przygotowujemy go zgodnie z przepisem. Niestety, rosół jest tak podstawową zupą, że w wielu przepisach nie podkreśla się częstych błędów popełnianych przy jego gotowaniu. Z jakiegoś powodu autorzy książek kucharskich wychodzą z założenia, że każdy po prostu wie, jakie mięso należy dodać lub jak zmienić proporcje, żeby zupa wyszła idealna.

Oto najczęstsze błędy w przygotowywaniu rosołu:

  • Gotujecie go na samym drobiudrób jest chudy i delikatny  - dokładnie taki sam będzie rosół, na którym go ugotujecie. A to tłuszcz niesie smak, dlatego najsmaczniejszy jest tłusty bulion.
  • Nie wyjmujecie cebuli i pora po ugotowaniu – zdarzyło się wam, że już po jednym dniu rosół się zepsuł? I to trzymany w lodówce? Przyczyna tkwi w cebuli. Przez nią zupa zaczyna się szybko psuć i kwaśnieje, dlatego od razu po ugotowaniu wyjmijcie cebulę i por z garnka (lub po prostu zjedzcie rosół w ciągu jednego dnia)
  • Używacie mrożonego mięsa – mimo wszystkich zalet mrożenia żywności musimy powiedzieć, że rosół robiony na mrożonym mięsie jest po prostu niesmaczny. Jeżeli już musicie go użyć, to zadbajcie o to, by mięso rozmrozić powoli – absolutnie nie w mikrofali.
Zobacz także
Nie uwierzycie, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Podpowiadamy – chodzi o owoc

Nie uwierzycie, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Podpowiadamy – chodzi o owoc

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez smażenia? Te są o wiele zdrowsze i równie smaczne

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez smażenia? Te są o wiele zdrowsze i równie smaczne

Jak zrobić dobry rosół?

Ugotowanie smacznego rosołu wbrew pozorom nie jest takie trudne. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad:

  • Podstawą rosołu jest mięso – najlepiej sprawdzają się żeberka wołowe lub szponder wołowy, korpus z kurczaka czy szyja z indyka. Rosół można też ugotować na kaczce, króliku, przepiórkach i cielęcinie. Wieprzowina jest niewskazana.
  • Zawsze zalewajcie rosół zimną wodą.
  • Nie oszczędzajcie warzyw.
  • Pamiętajcie o przyprawach.
rosół przepis
Flickr
Newsy
Rosół nie skwaśnieje, jeśli po jego ugotowaniu nie zrobicie 1 błędu. Genialny trik babć
Rosół skwaśnieje, jeśli nie zadbacie o to po jego ugotowaniu. I wcale nie chodzi tu o burzę lub pozostawienie garnka poza lodówką. Sprawdźcie nasze wskazówki, co robić, żeby rosół nie skwaśniał i jak ugotować bulion idealny.

Czy rosół to najprostsza zupa, jaka istnieje? W końcu wystarczy zalać wodą mięso, warzywa, dodać przyprawy i gotowe? A jednak ugotowanie smacznego rosołu jest pewną sztuką i warto znać sposoby, dzięki którym bulion wyjdzie idealny. Zebraliśmy poniżej sposoby naszych mam i babć, które najlepiej wiedzą jak ugotować przepyszny rosół! Ale zacznijmy od tego, co zrobić, żeby ten świeży i wychuchany rosół nie skwaśniał po ugotowaniu - niestety zdarza się to często i mąci całą kulinarną radość. Dlaczego rosół szybko kwaśnieje? Zdarzyło się wam kiedyś, że ugotowany rano rosół już wieczorem zaczął nieprzyjemnie pachnieć? Popełnianie jednego prostego błędu sprawia, że nawet szybkie schowanie zupy do lodówki nie uratuje jej przed skwaśnieniem. Winowajcą jest… cebula! To warzywo powoduje, że zupa zaczyna szybko kwaśnieć i nawet po kilkunastu godzinach od przygotowania rosół może być już do wyrzucenia. Jak temu zaradzić? Wystarczy po ugotowaniu bulionu od razu wyciągnąć z niego warzywa i zostawić w garnku samo mięso. Jeżeli zostawicie w nim cebulę i pora, to niestety - zupa się zepsuje. Pamiętajcie też, że rosół gotowany podczas burzy kwaśnieje bardzo szybko - a wtedy nawet wyjęcie cebuli i pora nie pomoże! Sposoby na smaczny rosół Jeżeli będziecie trzymać się tych wskazówek, to wasz rosół na pewno zawsze wyjdzie smaczny: Mięso – dobry rosół musi mieć solidną bazę! Najlepszy to taki gotowany na kilku rodzajach mięsa. Absolutnie nie odcinajcie kawałków tłuszczu! To właśnie jemu zupa zawdzięcza doskonały smak. Rosół warto ugotować np. na drobiowych korpusach i udkach, żeberkach wołowych albo szyi czy golonce z indyka. Możecie eksperymentować i zrobić także rosół z kaczki lub...

Rosół
Wikipedia Commons
Newsy
Kiedy dodać sól do rosołu? Najlepsze kucharki i najlepsi kucharze robią to źle
Trudno zmienić stare przyzwyczajenia, ale w przypadku gotowania tak podstawowej zupy jak rosół, naprawdę warto to zrobić. Bulion wychodzi znacznie smaczniejszy.

Pewnie dla wielu z was rosół był jedną z pierwszych samodzielnie ugotowanych zup. Mówi się jednak, że ugotować smaczny i klarowny rosół potrafi niewiele osób. W czasie jego przygotowania można popełnić ogromną liczbę błędów. A pytania zadawane w czasie jego przygotowywania nigdy się nie kończą.  Mięso na rosół zalewać ciepłą czy zimną wodą ? Kiedy dodawać warzywa do rosołu ? Czy opalać cebulę w całości, czy przekrojoną na pół? I tak możemy wymieniać bez końca. Kolejnym ważnym pytaniem jest, kiedy dodawać sól do rosołu? Na początku czy na końcu gotowania? Sprawdźcie. Kiedy dodawać sól do rosołu?  Jeżeli solicie rosół od razu po zalaniu mięsa i warzyw wodą, to robicie ogromny błąd. Najwięcej smaku warzywa oddają do wody wtedy, gdy gotowane są bez soli. Dlatego rosół należy posolić dopiero pod koniec gotowania – wtedy wyjdzie najsmaczniejszy. W jakiej wodzie należy gotować rosół? Mięso zawsze, ale to zawsze wrzucajcie do zimnej wody! Powolny wzrost temperatury wyciągnie z mięsa wszystko, co najlepsze. Wówczas wywar będzie niezwykle aromatyczny. Jakie mięso do rosołu? Ponieważ mięso jest bazą rosołu, trzeba koniecznie zadbać o jego jakość. Warto wybrać się do dobrego sklepu mięsnego i tam kupić porcję rosołową. Dobrze jest gotować rosół na kilku gatunkach mięsa. Świetnie sprawdzają się żeberka wołowe, indycza szyja, nóżki z kurczaka i korpus drobiowy. Ważne – nie odcinajcie z mięsa tłuszczu! To tłuszcz nadaje zupie głęboki smak.   Jeśli wasz rosół zawsze wychodzi blady i bardzo łagodny w smaku, prawdopodobnie dajecie za mało mięsa i warzyw, a za dużo wody. Nie oszczędzajcie! Najlepszy rosół to taki, który jest gotowany na dużej ilości mięsa i włoszczyzny. Jak...

jedzenie przywiera
AdobeStock
Newsy
Wasze danie przykleja się do patelni? Oto niezawodny sposób, żeby je uratować
Goście zaraz przyjdą, a przypalony obiad klei się do patelni? Można go jeszcze uratować!

Stawiacie pierwsze kroki w kuchni i napotykacie czasami trudności w przygotowywaniu potraw? To normalne! Każdy na początku nie wiedział jak sobie poradzić z różnymi rzeczami, a nawet najbardziej doświadczeni w gotowaniu niektóre kuchenne triki poznają dopiero po wielu latach. Człowiek uczy się przez całe życie i nie inaczej jest w kuchni. Najczęstsze problemy w trakcie gotowania Jeżeli jesteście początkującymi kucharzami, na pewno zdarzyło się wam napotkać przynajmniej jeden z poniższych problemów: Panierka odkleja się od mięsa – zaplanowaliście na obiad kotlety schabowe, a bułka tarta jak na złość nie chce się trzymać mięsa? Sposobem na to jest prosty trik: najpierw obtoczcie mięso w mące, później zamoczcie w jajku i dopiero na koniec posypcie bułką tartą. Jajka się nie ubijają – jeżeli wyciągnęliście jajka z lodówki, może się zdarzyć że będziecie mieli problem z ubiciem białek na sztywno. Jak temu zaradzić? Wystarczy wyjąć jajka 15 minut wcześniej, by nieco się ogrzały! Rosół szybko się psuje – nieprzyjemny zapach i piana w trakcie gotowania to znak, że rosół się zepsuł i nadaje się tylko do wyrzucenia. Ale co w sytuacji, gdy dzieje się tak nawet kilkanaście godzin po ugotowaniu? Wszystkiemu winna jest cebula! Cebula i por sprawiają, że zupa zaczyna bardzo szybko kwaśnieć. Rozwiązaniem jest wyciągnięcie warzyw od razu po zakończeniu gotowania rosołu. Co robić, gdy jedzenie przywiera się do patelni? Przywieranie spędza sen z powiek wielu początkującym kucharzom. W przypadku smażenia kotletów nie jest to taki wielki problem, ale gdy przygotowujecie na przykład naleśniki, to przywieranie kończy się katastrofą! Jak temu zapobiec? Po pierwsze, kupcie patelnie i rondle z teflonową powłoką. Sprawia ona, że jedzenie dużo mniej się przykleja i będziecie mieli mniej...

Rosół wychodzi mętny? Nie zapomnijcie o tych kilku krokach
AdobeStock
Newsy
Rosół wychodzi mętny? Nie zapomnijcie o tych kilku krokach, problem zniknie!
Gotujecie rosół według wskazówek, a mimo to jest mętny? Poznajcie sposoby na zrobienie klarownego rosołu.

Bulion z mięsa i jarzyn to zupa, którą przyrządza się w polskich domach chyba najczęściej. Rosół smakuje doskonale zarówno podany na obiad z makaronem, jak i w formie bazy do innych zup, na przykład jarzynowej , pomidorowej albo pieczarkowej . Bulionu używa się także do przyrządzania sosów albo gulaszu . Jeżeli jesteście jednak miłośnikami klasycznego rosołu z makaronem , na pewno zależy wam na tym, by jego kolor był idealny, a sama zupa była odpowiednio klarowna. Niestety, nie zawsze się to udaje! Poznajcie sposoby na zrobienie dobrego rosołu, a już nigdy nie wyjdzie mętny. Jak zrobić dobry rosół? Każdy kucharz musi wiedzieć, jak zrobić rosół – króla wszystkich zup! Choć jego przygotowanie jest pozornie proste, wiele popełnianych często błędów sprawia, że zupa nie do końca wychodzi. Bardzo ważny jest dobór składników. Rosół nigdy nie będzie smaczny, jeśli użyte mięso jest niskiej jakości lub jest go po prostu za mało! Najlepszy bulion to taki, który gotuje się na dużej ilości mięsa i warzyw . Do rosołu warto użyć korpusu i ćwiartek z kurczaka, szyi indyczej i żeberek wołowych. Warzywa, które muszą się w nim znaleźć to oczywiście marchew, pietruszka, opalona cebula i seler. Polecamy także dodanie do rosołu kilku liści kapusty – dzięki temu smakuje jeszcze lepiej! Sposoby na klarowny rosół Dodaliście wszystkie wymagane składniki, a jednak zupa wyszła mętna i nie zachęca do jedzenia? Dzieje się tak z kilku powodów. Sprawdźcie, jak gotować rosół, by wyszedł klarowny: Mięso do rosołu do zimnej wody – jeśli zależy wam na smacznym wywarze z mięsa, zalewajcie je tylko i wyłącznie zimną wodą. To sprawi, że będzie ono powoli oddawało swój smak i aromat do zupy, a ta wyjdzie smaczniejsza....