Mnóstwo osób popełnia ten błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest mętna i kleista
Wikipedia Commons
Newsy

Mnóstwo osób popełnia 1 błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest przez to mętna i kleista

Gotując krupnik trzeba zachować balans. Zupa nie może być zbyt kleista i mętna, ale tez nie rzadka i wodnista. Oto nasze wskazówki, jak ugotować smaczny krupnik.

Co decyduje o tym, jaką konsystencję będzie miał wasz krupnik? W dużej mierze zależy to od dodanej kaszy jęczmiennej. A jak przecież wiadomo, bez kaszy nie ma mowy o krupniku. To właśnie kasza, czyli krupy, decydują o obliczu tej zupy w największym stopniu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiedy dodać kaszę do krupniku?

Jednak kasza jęczmienna (wiejska lub łamana) dodana za wcześnie, może się zanadto rozgotować i za mocno zagęścić zupę. Wystarczy około 15 minut, by kasza odpowiednio zmiękła w gorącej zupie. Dlatego też tyle właśnie minut przed końcem gotowania, należy dodać ją do garnka.

Doświadczonym gospodyniom nie trzeba nawet mówić o tym, że za dużo kaszy również nie wpłynie dobrze na wasze tego typu pierwsze danie. Dlatego też kaszę do zupy należy dodawać z głową. Wystarczy dosłownie kilka łyżek na cały garnek. Pamiętajcie także, by po dodaniu kaszy, zupę regularnie mieszać, by uniknąć przywarcia krup do dna garnka. W takim wypadku czekałoby was żmudne szorowanie druciakiem albo poszukiwanie innych, alternatywnych metod czyszczenia naczyń!

Przepis na krupnik

Składniki:

  • 50 dag mięsa drobiowego lub wieprzowego, np. żeberka wieprzowe
  • Kilka łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamanej)
  • Marchew
  • Kawałek selera
  • Cebula
  • 4 ziemniaki
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Pieprz ziarnisty
  • Sól
  • Natka pietruszki
Zobacz także
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć

Najlepsi kucharze dodają do krupniku 1 nieoczywisty składnik. Genialnie podkręca smak i zapach zupy

Najlepsi kucharze dodają do krupniku 1 nieoczywisty składnik. Genialnie podkręca smak i zapach zupy

Przygotowanie:

  1. Mięso przygotujcie do gotowania i zalejcie je tak jak w przypadku rosołu zimną wodą.
  2. Rozpocznijcie gotowanie mięsa i zbierajcie regularnie powstające szumowiny.
  3. Obierzcie warzywa i pokrójcie na mniejsze kawałki. Warzywa można także zetrzeć na tarce.
  4. Cebulę dodajcie do zupy w całości. Wcześniej można opalić ją na ogniu dla uzyskania bogatszego smaku.
  5. Ziemniaki pokrójcie w kostkę.
  6. Podobnie jak podczas gotowania rosołu, po kilkudziesięciu minutach gotowania samego mięsa, dodajcie do garnka liść laurowy, ziele angielskie, a po chwili warzywa – oprócz ziemniaków.
  7. Na ok. 15 min przed końcem gotowania dodajcie do środka kaszę jęczmienną.
  8. Odrobine krócej będą gotowały się ziemniaki. Wrzućcie je więc do zupy po kilku minutach od wrzucenia kaszy.
  9. Pod koniec gotowania doprawcie zupę pieprzem i solą.
  10. Zupa będzie gotowa do spożycia, gdy warzywa i kasza będą już odpowiednio miękkie.
  11. Na samym końcu dodajcie do zupy pokrojoną natkę pietruszki.
  12. Zupę podawajcie samą lub z dodatkiem świeżego pieczywa – wtedy będzie dużo pożywniejsza.
Krupnik
Flickr/czynka
Przepisy
Treściwy, wiejski krupnik na żeberkach. Niezwykle sycący! Doda wam niesamowitej energii
Soczyste żeberka to świetna podstawa wielu zup. Przedstawiamy wam przepis na krupnik z żeberkami w roli głównej. Będziecie po niego wracać!

Opinie wobec krupniku są różne. W sposób szczególny dzieli je wiek konsumenta. Dzieci za krupnikiem nie przepadają, dorośli wręcz przeciwnie. To jedna z bardziej sycących zup. Klasyka polskiej kuchni! Zupa na wywarze Krupnik to w skrócie klasyczna, polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i marchewką. Podaje się ją na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Można ją jeść też z kawałkami mięsa. Elementem charakterystycznym jest zasypanie jej kaszą jęczmienną lub ryżem.  Jest to zupa sycąca i bardzo smaczna. Średnio gęsta. Jak każde danie domowe ma mnóstwo wersji. Najlepiej jeśli spróbujesz krupniku na bazie różnego mięsa, dorzucisz ulubione dodatki i wybierzesz najlepszą opcję dla siebie. Krupnik w zależności od tego na jakie mięso się zdecydujesz ma różny smak i aromat. Wołowina spowoduje, że zupa będzie miała pełny i mocny smak, natomiast sam drób zapewni bardziej delikatny wywar. Proponujemy wam przepis, gdzie podstawą jest mięso wieprzowe.  Syci aż miło Zupa podana na żeberkach wieprzowych syci aż miło. Na dodatek, podajcie ją koniecznie z kaszą jęczmienną. Ta tradycyjna zupa zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale sztuczką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby nie wyszła za gęsta. Krupnik na żeberkach jest złotym środkiem do uzyskania tego efektu. Składniki na 4 porcje zupy: 30 dag świeżych żeberek ekstra 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej 4-6 ziarenek ziela angielskiego świeżo posiekana natka pietruszki 3 ziemniaki 3 liście laurowe kawałek selera kawałek pora pietruszka marchewka sól morska Ziarko do ziarnka Umyte żeberka kroimy na mniejsze kawałeczki. Mięso zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Do wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod...

Gołąbki wegetariańskie
Pixabay/Ulrike Leone
Przepisy
Gołąbki wegetariańskie, o jakich nie śniłaś! FANTASTYCZNE doznania smakowe!
Gołąbki dla wegetarian? Oczywiście, że tak. Potrzebne wam będą m. in.: pieczarki i kasza jaglana.

Kasza jaglana to nie tylko bogactwo wartości odżywczych, ale również wspaniały dodatek do sezonowych warzyw. Mogą z niej czerpać nie tylko wegetarianie. Zachwyty kulinarne - gwarantowane! Lubicie gołąbki? Jeśli nie, mamy pewien przepis i nie zawahamy się go użyć.  Tego będziecie potrzebować: 2 łyżki bulion warzywny w słoiku Winiary  1 cebula 3 ząbki czosnku 15 liści białej kapusty 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 3 sztuki ziela angielskiego jedna szczypta pieprzu czarnego trochę oliwy Pierwszym krokiem gołąbków wegetariańskich będzie zagotowanie wody i zblanszowanie w niej liści kapusty. Wystarczą 2- 3 minuty. Osobnego gotowania wymaga kasza jaglana. 3 szklanki wody na 1,5 szklanki kaszy jaglanej. Kaszę gotujemy do miękkości 15 minut. Osobno siekamy i obsmażamy na oliwie cebulę. Pieczarki najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wsypać do obsmażonej cebuli. Miks pieczarkowo - cebulowy powinien zostać na patelni do momentu, kiedy pieczarki stracą objętość i delikatnie się zarumienią. Po ok. 10 minutach patelnię zestawiamy z gazu i dodajemy ugotowaną kaszę. Na koniec dodajemy jedną łyżkę bulionu ze słoika oraz posiekaną wcześniej natkę pietruszki. Przyda się jeszcze szczypta doprawienia, najlepiej solą i pieprzem. Chcąc zawinąć gołąbka, na każdy liść kapusty układamy 2 łyżki farszu. Całość dokładnie zwijamy. Pozostałe liście układamy z szerokim garnku i na tak przygotowanej podstawie układamy kolejno gołąbki, by przylegały do siebie ścisło. Gotowe gołąbki zalewamy 0,5 litra wody. Do garnka należy teraz dodać łyżkę bulionu i koncentrat pomidorowy, listek laurowy oraz ziele angielskie. Gołąbki powinny się dusić na małym ogniu ok. 20 - 30 minut. Podajemy je, w...

krupnik przepis
Adobe Stock
Newsy
Magda Gessler sprzedaje krupnik za niebotyczną cenę. Bez trwonienia pieniędzy zrobisz go w domu taniej 
Rozgrzewający krupnik to danie, po które sięgamy bardzo często, szczególnie zimą. Znana restauratorka, Magda Gessler, sprzedaje go za 50 złotych za 900 ml. Wydając tę samą kwotę w sklepie i przyrządzając zupę samodzielnie uzyskasz aż dwa razy tyle przysmaku.

Nie od dziś wiadomo, że ceny dań w restauracjach oraz sklepach Magdy Gessler zwalają z nóg. Nie każdy może sobie na nie pozwolić. Na szczęście w sieci nie brakuje przepisów autorstwa gwiazdy. Dzięki temu z powodzeniem możesz przyrządzać różne przysmaki bez trwonienia pieniędzy.  Nie inaczej jest w przypadku krupniku na żeberkach cielęcych. Upichcony według receptury znanej restauratorki będzie smakował wybornie! Przepis na krupnik według Magdy Gessler Będziesz potrzebować 2 litry wody 500 gramów żeberek cielęcych Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por 300 gramów ziemniaków 100 gramów kaszy pęczak 30 gramów suszonych grzybów 100 ml śmietany Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, pietruszka Przygotowanie Żeberka umyj i umieść w dużym garnku. Dodaj również kaszę oraz suszone grzyby. Całość zalej zimną wodą do ¾ wysokości i zagotuj.  Trzymaj na ogniu przez ok. 1 godzinę lub dłużej, do momentu, w którym mięso zacznie odchodzić od kości. Po upływie tego czasu dopraw wywar solą oraz pieprzem i zamieszaj. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora umyj pod bieżącą wodą. Wszystkie warzywa obierz i umieść w całości w garnku z wywarem. Dopraw majerankiem oraz pietruszką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejną godzinę. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w niewielką kosteczkę, a następnie ugotuj je w czystym garnku. Po upływie godziny zdejmij zupę z ognia, wyjmij z niej żeberka i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Następnie oddziel mięso od kości i pokrój na mniejsze kawałki i ponownie umieść w garnku. W garnku umieść też ugotowane ziemniaki. Do szklanki lub małej miseczki nalej dwie chochle zupy i dodaj śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj aż do połączenia się...

Rosół
evita0007/gotujmy.pl
Newsy
Zioła, przyprawy. Zero chemii. Poznajcie przepis na najlepszy klarowny rosół
Nie bójmy się tych słów. Rosół to polska, narodowa zupa i basta. Znamy ją wszyscy i wszyscy ją kochamy.

W teorii każda dobra gospodyni domowa wie, jak należy przygotować smaczny, aromatyczny i pożywny rosół z kury. Receptury polskich pań domu mogą się od siebie nieznacznie różnić, ale zasadnicze punkty przepisu na rosół są niezmienne. Czas na uporządkowanie dotychczasowej wiedzy w jednym miejscu. Oto kilka podstawowych zasad, których bezwzględnie należy przestrzegać podczas gotowania rosołu. A po radach, czas na podstawowy przepis na klarowny, smaczny, polski rosół. Ot tak, dla przypomnienia. A dla początkujących – do nauki. Gotowanie rosołu zaczyna się od mięsa. Zdrowa, tłusta, dobrze odżywiona kura to podstawa idealnego rosołu. To właśnie takie mięso należy gotować na wolnym ogniu przez długie godziny na wolnym ogniu. Długie gotowanie na wolnym ogniu to podstawa. Bez przykrywania garnka, za to z regularnym zbieraniem powstających szumów. Po pewnym czasie dodajemy do mięsa obowiązkową włoszczyznę – opalana cebula, marchew, seler, pietruszka – oczywiście w całości, tak by oddały swój aromat poprzez wolne gotowanie. Zero kostek rosołowych i sztucznych przypraw! Tylko natura jest gwarancją smaku, takiego jakim raczyły nas nasze mamy i babcie! Aby rosołowe dzieło było pełne, polecamy przygotowanie makaronu własnej roboty! Palce lizać! Dla klarowności i przedłużenia świeżości rosołu można dodać do niego nieco mocnego alkoholu. Krok ten nie jest obowiązkowy. Pamiętać musimy za to o świeżych (lub mrożonych) ziołach! Przepis na rosół: Składniki: Kura wiejska, Włoszczyzna – pietruszka, marchew, seler Cebula Sól i pieprz (ziarnisty i mielony) Liść laurowy i ziele angielskie Natka pietruszki Makaron nitki – najlepiej domowy Przygotowanie: Kurę przygotowujemy, czyścimy i umieszczamy w głębokim, dużym garnku....