Co decyduje o tym, jaką konsystencję będzie miał wasz krupnik? W dużej mierze zależy to od dodanej kaszy jęczmiennej. A jak przecież wiadomo, bez kaszy nie ma mowy o krupniku. To właśnie kasza, czyli krupy, decydują o obliczu tej zupy w największym stopniu.

Kiedy dodać kaszę do krupniku?

Jednak kasza jęczmienna (wiejska lub łamana) dodana za wcześnie, może się zanadto rozgotować i za mocno zagęścić zupę. Wystarczy około 15 minut, by kasza odpowiednio zmiękła w gorącej zupie. Dlatego też tyle właśnie minut przed końcem gotowania, należy dodać ją do garnka.

Doświadczonym gospodyniom nie trzeba nawet mówić o tym, że za dużo kaszy również nie wpłynie dobrze na wasze tego typu pierwsze danie. Dlatego też kaszę do zupy należy dodawać z głową. Wystarczy dosłownie kilka łyżek na cały garnek. Pamiętajcie także, by po dodaniu kaszy, zupę regularnie mieszać, by uniknąć przywarcia krup do dna garnka. W takim wypadku czekałoby was żmudne szorowanie druciakiem albo poszukiwanie innych, alternatywnych metod czyszczenia naczyń!

Przepis na krupnik

Składniki:

  • 50 dag mięsa drobiowego lub wieprzowego, np. żeberka wieprzowe
  • Kilka łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamanej)
  • Marchew
  • Kawałek selera
  • Cebula
  • 4 ziemniaki
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Pieprz ziarnisty
  • Sól
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Mięso przygotujcie do gotowania i zalejcie je tak jak w przypadku rosołu zimną wodą.
  2. Rozpocznijcie gotowanie mięsa i zbierajcie regularnie powstające szumowiny.
  3. Obierzcie warzywa i pokrójcie na mniejsze kawałki. Warzywa można także zetrzeć na tarce.
  4. Cebulę dodajcie do zupy w całości. Wcześniej można opalić ją na ogniu dla uzyskania bogatszego smaku.
  5. Ziemniaki pokrójcie w kostkę.
  6. Podobnie jak podczas gotowania rosołu, po kilkudziesięciu minutach gotowania samego mięsa, dodajcie do garnka liść laurowy, ziele angielskie, a po chwili warzywa – oprócz ziemniaków.
  7. Na ok. 15 min przed końcem gotowania dodajcie do środka kaszę jęczmienną.
  8. Odrobine krócej będą gotowały się ziemniaki. Wrzućcie je więc do zupy po kilku minutach od wrzucenia kaszy.
  9. Pod koniec gotowania doprawcie zupę pieprzem i solą.
  10. Zupa będzie gotowa do spożycia, gdy warzywa i kasza będą już odpowiednio miękkie.
  11. Na samym końcu dodajcie do zupy pokrojoną natkę pietruszki.
  12. Zupę podawajcie samą lub z dodatkiem świeżego pieczywa – wtedy będzie dużo pożywniejsza.