Uczniowie nie wiedzą co to włoszczyzna
Adobe/YouTube/maturatobzdura
Newsy

Młodzi ludzie nie mają pojęcia o kulinariach! „Włoszczyzna? To chyba mięso…”

Maturzyści nie mają pojęcia o kuchni! Niektórzy z nich nie wiedzą nawet, czym jest włoszczyzna lub cielęcina. Sprawdźcie, czy odpowiedzielibyście na pytania.
Anna Urbańska
maj 12, 2021

Młodzi ludzie nie mają wiedzy na tematy, które mogą wydawać się wam banalne i oczywiste. Choć od osób, które dosłownie przed chwilą napisały maturę, można by oczekiwać oczytania i szerokiej wiedzy na wiele tematów, niestety niektórzy się nią nie wykazują. Zobaczcie jakich odpowiedzi udzielili maturzyści przepytani z wiedzy z zakresu kulinariów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Program „Matura To Bzdura"

Program „Matura To Bzdura" to internetowe show, w którym prowadzący przepytują tegorocznych abiturientów i uczniów liceów z wiedzy ogólnej. Niektórzy z nich udzielają naprawdę zadziwiających odpowiedzi i wykazują się wręcz ignorancją. Program emitowany jest na platformie YouTube.

W programie „Matura To Bzdura" można często obejrzeć odcinki tematyczne. Maturzyści są tam przepytywani z dziedzin takich jak:

  • Język polski
  • Matematyka
  • Biologia
  • Chemia
  • Historia

Wydawałoby się, że uczniowie, którzy chodzą przecież do szkoły, będą znać odpowiedzi na wiele pytań. Nie są one zazwyczaj trudne. Można by powiedzieć, że są wręcz banalne.

Kanał ma charakter komediowy. Uczestnicy wywiadów są zaczepiani przez prowadzącego i kamerzystę w publicznych miejscach: centrach handlowych, przed szkołą, na ulicy. Każdy biorący udział w quizie zgodził się na to.

Zobacz także

Zatrważający poziom wiedzy kulinarnej

Program doczekał się odcinka o kulinariach. Większość zadanych pytań nie sprawiłaby wam pewnie najmniejszego problemu. Uczniowie nie znali jednak na nie odpowiedzi. Niektóre z ich domysłów bardzo bawią.

Uczniowie polegli w większości już na pierwszym pytaniu. Zastali zapytani o to, czym jest włoszczyzna.

„Włoszczyzna?... To chyba jakieś mięso” – program rozpoczął się mało błyskotliwą wypowiedzą jednej uczennicy

Inna uczestniczka też nie znała odpowiedzi na to pytanie.

„To są zielone warzywa, głównie pietruszka, koperek, szczypiorek”- powiedziała z niekrytą pewnością dziewczyna

„Włoszczyzna jest daniem włoskim” – odpowiada jeden z chłopaków biorących udział w quizie

Honor uczniów obronił jednak inny uczestnik. Dokładnie wymienił on wszystkie warzywa wchodzące w skład włoszczyzny: marchewka, seler, pietruszka, por. Popisał się też znajomością historii. Wiedział on nawet, że mieszankę warzyw sprowadziła do Polski królowa Bona.

Uczniowie trochę lepiej poradzili sobie z pytaniem o to, czym jest cielęcina. Niektórzy sugerowali jednak, że to "mały baran". Kilka osób udzieliło jednak poprawnej odpowiedzi.

Oprócz tego prowadzący zapytał uczniów o słowo „koszerne jedzenie". Tu też nie każdy wiedział, co to oznacza. Sami zobaczcie, co odpowiedzieli młodzi ludzie:

Czytaj także:

Komentarze
Karol Fijołek nie zyje
Facebook/Karol Fijołek
Newsy Smutna wiadomość. Nie żyje uwielbiany uczestnik "Hell's Kitchen". Zmagał się z nieuleczalną chorobą 
Uczestnik 4. edycji programu, Karol Fijołek, zmagał się z cukrzycą typu II. O jego śmierci poinformowała strona Fundacji “Młodzi Propagują Sztukę”.
Aleksandra Jaworska
listopad 05, 2020

Program “Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia” był emitowany na antenie Polsatu od 2015 roku. Zrealizowane do tej pory edycje zebrały kilkudziesięciu pasjonatów gotowania, którzy w finale programu walczyli o nagrodę główną - 100 tysięcy złotych oraz zatrudnienie w restauracji Wojciecha Modesta Amaro.  Jednym z najbardziej charyzmatycznych uczestników programu był Karol Fijołek , dla którego gotowania było równocześnie spełnieniem marzeń, jak i największą pasją. Łącząc przyjemne z pożytecznym, pracował w zawodzie w jednej ze znanych, wałbrzyskich restauracji. Odszedł dobry człowiek „Nie żyje Karol Fijołek, inicjator organizacji pikniku charytatywnego w Wiśle, którego podjęliśmy się przy współpracy z wieloma osobami w ubiegłym roku. Wcześniej brał udział we współorganizowanym przez nas pikniku charytatywnym w Międzybrodziu Bialskim” – podaje Fundacja "Młodzi Propagują Sztukę" Od wczoraj na profilach społecznościowych bliscy i fani żegnają się z Karolem w pełnych ciepła i życzliwości słowach. "Mały człowiek, o wielkiej duszy kulinarnej, szczere kondolencje dla rodziny" "Żegnaj. Są takie momenty, że słów brakuje... Ogromne współczucia dla rodziny" "Witajcie. W tych złych czasach odszedł od nas nasz kolega Karol Fijołek uczestnik IV edycji Hells Kitchen. Spoczywaj w spokoju"    Źródło: Wprost.pl Zdjęcie: Polsat

Przeczytaj
Rosół
evita0007/gotujmy.pl
Newsy Zioła, przyprawy. Zero chemii. Poznajcie przepis na najlepszy klarowny rosół
Nie bójmy się tych słów. Rosół to polska, narodowa zupa i basta. Znamy ją wszyscy i wszyscy ją kochamy.
Hubert Rój
grudzień 30, 2020

W teorii każda dobra gospodyni domowa wie, jak należy przygotować smaczny, aromatyczny i pożywny rosół z kury. Receptury polskich pań domu mogą się od siebie nieznacznie różnić, ale zasadnicze punkty przepisu na rosół są niezmienne. Czas na uporządkowanie dotychczasowej wiedzy w jednym miejscu. Oto kilka podstawowych zasad, których bezwzględnie należy przestrzegać podczas gotowania rosołu. A po radach, czas na podstawowy przepis na klarowny, smaczny, polski rosół. Ot tak, dla przypomnienia. A dla początkujących – do nauki. Gotowanie rosołu zaczyna się od mięsa. Zdrowa, tłusta, dobrze odżywiona kura to podstawa idealnego rosołu. To właśnie takie mięso należy gotować na wolnym ogniu przez długie godziny na wolnym ogniu. Długie gotowanie na wolnym ogniu to podstawa. Bez przykrywania garnka, za to z regularnym zbieraniem powstających szumów. Po pewnym czasie dodajemy do mięsa obowiązkową włoszczyznę – opalana cebula, marchew, seler, pietruszka – oczywiście w całości, tak by oddały swój aromat poprzez wolne gotowanie. Zero kostek rosołowych i sztucznych przypraw! Tylko natura jest gwarancją smaku, takiego jakim raczyły nas nasze mamy i babcie! Aby rosołowe dzieło było pełne, polecamy przygotowanie makaronu własnej roboty! Palce lizać! Dla klarowności i przedłużenia świeżości rosołu można dodać do niego nieco mocnego alkoholu. Krok ten nie jest obowiązkowy. Pamiętać musimy za to o świeżych (lub mrożonych) ziołach! Przepis na rosół: Składniki: Kura wiejska, Włoszczyzna – pietruszka, marchew, seler Cebula Sól i pieprz (ziarnisty i mielony) Liść laurowy i ziele angielskie Natka pietruszki Makaron nitki – najlepiej domowy Przygotowanie: Kurę przygotowujemy, czyścimy i umieszczamy w głębokim, dużym garnku....

Przeczytaj
Katarzyna Figura
Paweł Kibitlewski/ons.pl/ Adobe Stock
Newsy To dlatego Katarzyna Figura ma taki obfity biust? Prawda w końcu wyszła na jaw
Mijają miesiące, lata, już nawet dziesięciolecia, a pełny i obfity biust Katarzyny Figury dalej jest przedmiotem ogólnopolskiej dyskusji…
Hubert Rój
listopad 30, 2020

Rozmiar piersi to nierzadko bolączka wielu młodych kobiet. Nastolatki często popadają w kompleksy, niepotrzebnie wierząc, że tylko i wyłącznie okazały biust jest wyrazem kobiecości i dojrzałości. Czy rozmiar ma znaczenie? Jedzenie dużej ilości białka, badanie poziomu estrogenu i ewentualna jego regulacja, ćwiczenia fizyczne – do tego wszystkiego uciekają się niektóre dziewczyny, którym natura poskąpiła nieco obfitszych kształtów. Wszystko to z powodu kompleksów. Okazuje się, że podobne kłopoty z samoakceptacją miała Katarzyna Figura. Zaraz, zaraz – zapytacie – jak to możliwe, że posiadaczka chyba najsłynniejszego biustu w historii polskiego kina miała jakiekolwiek obiekcje do swoich piersi? Tak, to nie żart. Jak wyznała szczerze aktorka, jako młoda dziewczyna długo nie mogła pochwalić się dużą miseczką. Sytuacja w pewnym momencie ponoć odmieniła się, jak za pomocą czarodziejskiej różdżki. Albo raczej za dotknięciem "bożego palca". 58-letnia aktorka przytacza w książce Kingi Burzyńskiej „Szkoła filmowa II” historię o tym, jak wznosiła modły o to, by jej piersi choćby nieco podrosły: – (…) rzeczywiście wznosiłam modły do Pana Boga – żeby chociaż wyrosły mi piersi. Reszta nieważna, ale jak będę miała piersi, to już będzie wiadomo, że jestem kobietą, już nikt się nie pomyli. I tak się stało. W ciągu dwóch miesięcy moje piersi… urosły – powiedziała Figura. Przemiana pani Kasi Cóż, nie ma co ukrywać, że pan Bóg był niezwykle szczodry dla odtwórczyni roli Gabrysi z „Kilera”. Aktorka znana także choćby z brawurowych ról w „Kingsajzie” czy w „Zemście”, zdradziła również kulisy swojej niesamowitej „przemiany”, która miała dokonać się w ciągu...

Przeczytaj
Maryla Rodowicz
ONS
Newsy 75-letnia Maryla Rodowicz w... czerwonej mini. Jej figura to zasługa specjalnej diety
Maryla Rodowicz to czołowa polska piosenkarka. Całe życie na scenie przyniosło jej sympatię i popularność. Mimo scenicznego stażu, artystka potrafi nadal szokować swoich fanów.
Aleksandra Jaworska
grudzień 23, 2020

Maryla Rodowicz to nie tylko artystka, ale także była polska lekkoatletka, która karierę sportową zaczęła już w okresie nastoletnim. Uwielbiana przez Polaków za wspaniałe przeboje (kto z was choć raz nie nucił „Małgoski"?), Rodowicz jest też znana ze swoich niesamowitych kreacji scenicznych. Trzeba też przyznać, że pomimo wieku, diwa nadal prezentuje się wspaniale! Maryla Rodowicz w miniówie na Instagramie Era mediów społecznościowych spowodowała, żeby macie coraz lepszy „dostęp" do gwiazd. Prowadzone przez nich konta sprawiają wrażenie iluzji, jak byśmy znali ich od podszewki. Myślenie tego typu to zasługa zdjęć i relacji, które gwiazdy udostępniają na swoich prywatnych profilach w sieci. Czasami dzielą się przepisami , innym razem wrzucają zdjęcia swoich bliskich, a jeszcze kiedy indziej prezentują najnowsze stylizacje. Na profilach można wchodzić z nimi w interakcje. Do dyskusji pod swoim  postem zachęciła sama Maryla Rodowicz. Artystkę możecie zobaczyć w... czerwonej mini.  Mimo iż Maryla Rodowicz kojarzy się z ekstrawagancją i oryginalnym stylem, niektórzy komentatorzy zwrócili uwagę na odważny look gwiazdy. Nie ma bowiem powodu, żeby pomimo upływających lat wokalistka miała rezygnować z nieszablonowych stylizacji. Jej figura zamuruje większość z was! Specjalna dieta Maryli Rodowicz Artystka miała  na swoim koncie starania o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Sekret jej odżywiania to  dieta Dukana . Dieta ma kilka faz, ale opiera się przede wszystkim o jedzenie białka. W pierwszej fazie je się wyłącznie białko pod postacią ryb, wołowiny czy chudego nabiału. Druga faza dotyczy naprzemiennego łączenia białka z warzywami. W fazie wyjściowej, do poprzednich produktów dołączają inne produkty żywnościowe, np. owoce, ciemne...

Przeczytaj