Młody mężczyzna grillował ze znajomymi, a rano nie mógł wstać z łóżka. To może dotknąć każdego
Unsplash/@vincent_keiman_nl
Newsy

Młody mężczyzna grillował ze znajomymi, a rano nie mógł wstać z łóżka. To może dotknąć każdego

Lekarze po majówce przeżywają prawdziwe oblężenie. Wiele osób zgłasza się z objawami napuchniętych stawów, które uniemożliwiają im chodzenie i poruszanie się. Sprawdźcie, co się stało.

To problem, który dotyka naprawdę wielu osób w majówkę lub ogólnie w sezonie grillowym. Przypadłość może dotknąć dosłownie każdego! Scenariusz najczęściej wygląda następująco.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Typowy przypadek choroby grillowej

Pierwsze spotkanie ze znajomymi po długiej przerwie. Otwarcie sezonu grillowego. Wszyscy są spragnieni rozmów, pysznych potraw z grilla i piwa otwieranego na świeżym powietrzu ze znajomymi. Trudno czasem wtedy zachować umiar. Pewien mężczyzna objada się karkówką i kiełbasą, w międzyczasie popija też schłodzone piwo. Jest już najedzony, ale wciska jeszcze szaszłyka, marynowany boczek i kaszankę. Na warzywa nie ma już w żołądku miejsca. Wie, że nie jest to zdrowy posiłek, ale stwierdza, że to specjalna okazja, a zdrowo zje jutro. Niestety, rano czeka go przykra niespodzianka… Budzi się z ogromnym bólem w kostce i kolanie. Nie może postawić nogi na podłodze. Co się stało?

Choroba grillowa – dna moczanowa

Chodzi o atak dny moczanowej. Dna moczanowa to choroba, która polega na zwiększonym stężeniu kwasu moczowego we krwi. Objawia się nagłymi napadami najczęściej odczuwanymi właśnie jako puchniecie i ogromny ból stawów. Najczęściej dotyka to kostek, stawów kolanowych, ale może pojawiać się też w łokciach lub karku. Dotknięty staw jest czerwony, gorący i niesamowicie boli.

To skutek wytrącających się kryształków kwasu moczowego. Jedną z głównych przyczyn takiej sytuacji jest nieprawidłowa dieta bogata w puruny. Tłuste mięsa to ogromne bomby purynowe, które mogą wyzwolić atak dny moczanowej. Grill i jedzenie wielu potraw to czynnik wyzwalający atak dny moczanowej.

Zobacz także
rosół na kościach przepis

Pobolewają was stawy? Zróbcie kolagenowy rosół. Wywar z tego przepisu dosłownie postawi was na nogi

Choroba niedokrwienna serca zabija wielu Polaków. Unikajcie tych produktów by zachować zdrowie

Choroba niedokrwienna serca zabija wielu Polaków. Unikajcie tych produktów, by zachować zdrowie

Czy może was dotknąć dna mocznanowa?

Żeby sprawdzić, czy jesteście zagrożeni atakiem dny moczanowej możecie zrobić badanie poziomu kwasu moczowego we krwi. Najczęściej chorobą dotknięci są mężczyźni po 50-tym roku życia. Dna moczanowa może jednak dotknąć dosłownie każdego. By unikać objawów na co dzień trzeba stosować dietę ubogopurynową. Trzeba unikać tłustego mięsa, a najlepiej ograniczać mięso ogółem i stosować dietę fleksitariańską.

Co zrobić by nie doparła was choroba grillowa?

  • Alkohol (szczególnie piwo) to czynniki wyzwalające, warto więc pić go w tracie grilla z umiarem
  • Stosujcie zasady zdrowego grillowania
  • Jedzcie dużo warzyw
  • Zachowujcie umiar w spożyciu tłustych mięs. Może wystarczy wam jeden plaster karkówki i nie musicie sięgać od razu po 3?

Czytaj także:

 

dna moczanowa jak leczyć
Adobe Stock
Newsy
Ta choroba częściej atakuje w poniedziałki. Możesz się przed nią uchronić jedząc...
Artretyzm, podagra, dna moczanowa – wszystkie te nazwy opisują jedną chorobę charakteryzującą się ostrym zapaleniem stawów. W Polsce cierpi na nią ponad milion osób, wielu nawet nie ma o tym pojęcia.

Czym jest dna moczanowa? Dna moczanowa to przewlekła choroba związana z zaburzeniami przemiany materii. Objawia się bardzo dotkliwymi bólami stawów, które następnie przeradzają się w obrzęki i zaczerwienienia, a finalnie w ich zniekształcenia. W zaawansowanej postaci choroba może prowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń narządu ruchu i niesprawności, ale także do uszkodzenia nerek, a nawet kamicy moczowej. Choć artretyzm to choroba stara jak świat, lekarze wciąż nie znaleźli na nią skutecznego lekarstwa. Na przestrzeni lat eksperci udowodnili jednak, że niemały wpływ na przebieg dny moczanowej ma spożywane na co dzień jedzenie. Prawidłowo zbilansowana dieta może bowiem uchronić nas przed rozwojem choroby, bądź złagodzić jej objawy. Bezpośredni wpływ na rozwój choroby ma jedzenie Przyczyną dny jest nadmiar kwasu moczowego w organizmie. Za taki stan rzeczy odpowiada związek nazywany puryną , pochłaniany przez nas wraz z pożywieniem, między innymi tłustymi i wędzonymi rybami, przetworzonym mięsem , ale również smalcem oraz słoniną. Tłuste posiłki dominują w diecie każdego z nas szczególnie w weekendy. To właśnie wtedy przywiązujemy najmniejszą wagę do tego, co pojawia się na naszym talerzu. Często w grę wchodzi dodatkowo alkohol. Nic więc dziwnego, że bóle stawów związane z dną dają o sobie znać właśnie w poniedziałek. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia choroby oraz ograniczyć ilość kolejnych nawrotów, powinnaś wdrożyć do swojego życia kilka ważnych zasad. Jedz produkty roślinne Owoce i warzywa są dobre na wszystko. Ich spożywanie z pewnością ci nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, bardzo pozytywnie wpłynie na twój organizm. Produkty te nie tylko zwiększą twoją odporność, ale również zminimalizują ryzyko zachorowania na dnę lub też...

Cierpicie na dnę moczanową? Ten domowy koktajl pomoże wam zwalczyć ból stawów i stany zapalne
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na dnę moczanową? Ten domowy koktajl pomoże wam zwalczyć ból stawów i stany zapalne
Dieta to słowo klucz w przypadku walki z dną moczanową. Oprócz wycofania ze swojego jadłospisu szeregu produktów, chorujący na artretyzm mogą wzbogacić swoje menu zdrowymi koktajlami na ból i stany zapalne.

Dna moczanowa, czyli podagra albo artretyzm, to niestety schorzenie dobrze znane wielu Polakom. Walka z bólem stawów nie jest prosta, ale można z nią wygrać. Orężem w batalii z chorobą może być oprócz leków także odpowiednia dieta, bogata w zdrowe koktajle. Czym jest dna moczanowa? Zanim przejdziemy do przedstawienia przepisu na specjalną zdrowotną mieszankę owocowo-warzywną na podagrę, w kilku zdaniach opiszemy wam, na czym polega dna moczanowa. Ta choroba to nic innego, jak bardzo niekorzystny dla człowieka wynik kwasu moczowego i jego soli w organizmie. Kiedy dochodzi do sytuacji, w której w organizmie jest za dużo kwasu moczowego, następuje odkładanie jego soli. Na przykład w okolicach dużego palca stopy. Stąd już krótka droga do potwornego bólu w stawach stopy i obrzęków. Kto znajduje się w grupie ryzyka zachorowania na artretyzm? Tego typu schorzenia są częste u osób prowadzących mało aktywny tryb życia i żywiących się w niezdrowy sposób. Duże ilości czerwonego mięsa , niezdrowe przekąski, nabiał, produkty mączne, alkohol, tłuszcze, słodkie, barwione napoje prowadzą do zakwaszenia organizmu i są często jednym z powodów wystąpienia nadmiaru kwasu moczowego w organizmie. Innym czynnikiem, który sprzyja pojawieniu się artretyzmu, jest złe nawadnianie organizmu . Jeżeli nie pijecie dziennie wystarczająco dużej ilości płynów, istnieje duża szansa, że nadmiar kwasu moczowego nie zostanie odprowadzony z organizmu.   Jednym z domowych sposobów na zwalczanie stanów zapalnych i na zapobiegnięcie krystalizacji kwasu moczowego w stawach jest picie zdrowych koktajli, takich choćby jak ten przedstawiony przez nas w poniższym przepisie. Pamiętajcie jednak, że domowe soki nie zastąpią właściwie postawionej diagnozy i porady lekarskiej....

Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania
AdobeStock
Newsy
Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania
Chcecie ulepszyć grillowane potrawy i obiad przygotowany z grilla? Wypróbujcie tę metodę!

Maj to rozpoczęcie sezonu grillowego. Pewnie jesteście już po pierwszych imprezach grillowych lub macie je zaplanowane, gdy pogoda zrobi się lepsza. Na grillu królują oczywiście kiełbasy , karkówka, szaszłyki i kaszanka. By impreza grillowa była jednak udana, nie można zapomnieć o dodatkach. Dodatki do grilla Organizując grilla, nie myślcie tylko o mięsie i potrawach tradycyjnie uznawanych za grillowe. Hitem wśród gości może okazać się też jakiś banalny z pozoru dodatek. Przemyślcie to dokładnie. Do potraw z grilla przygotujcie: Pieczywo (możecie podać je w formie grzanek z masłem czosnkowym) Podgotowane ziemniaki, które możecie ugrillować Różnorodne sałatki grillowe Grillowe dania wegetariańskie np. bakłażana faszerowanego serem pleśniowym Kieszonka aluminiowa na grilla Pewnie wiecie, że grillowanie mięsa bezpośrednio nad ogniem nie jest zbyt zdrowe . Tłuszcz, który kapie na węgielki , powoduje powstawanie rakotwórczych substancji. Wykorzystajcie więc do grillowania tacki aluminiowe albo sprytną metodę na złożenie kieszonki z folii. Żeby zrobić kieszonkę z folii na grilla, potrzebujecie tylko dobrej techniki i folii. Weźcie arkusz folii aluminiowej. Złóżcie ją na pół Złóżcie ją jeszcze raz. Zakręćcie dwa przeciwległe boki bardzo szczelnie. Kieszonka jest gotowa. Włóżcie do kieszonki dany produkt i zawińcie pozostałe boki. Możecie w ten sposób zrobić naprawdę wiele dodatków grillowych. Dodatki na grilla z kieszonki aluminiowej Brokuły czosnkowe – włóżcie do kieszonki podgotowane brokuły, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, słonecznik i oliwę z oliwek. Grillujcie na grillu przez jakiś czas. Czosnkowe brokuły z grilla są przepyszne. Marchewki z cebulą...

rosół na kościach przepis
AdobeStock
Newsy
Pobolewają was stawy? Zróbcie kolagenowy rosół. Wywar z tego przepisu dosłownie postawi was na nogi
Na ból stawów nie ma nic lepszego, niż domowy rosół na kościach. Wypróbujcie ten przepis!

Ból stawów to jedna z bardziej męczących dolegliwości. Skutecznie utrudnia codziennie czynności i dosłownie odbiera smak życia. Jeżeli wcześniej nie mieliście problemów ze stawami, to koniecznie powinniście udać się do lekarza, ponieważ może to być objaw poważniejszej choroby. W przypadku, gdy przyczyna bólu jest już rozpoznana, możecie spróbować za pomocą domowych sposobów nieco złagodzić dyskomfort. Co powiecie na rosół kolagenowy? Powody bólu stawów Przyczyn bólu w stawach jest bardzo wiele. Są to m.in.: Nadmiar aktywności fizycznej Nadwaga lub otyłość Choroby reumatyczne Choroby jelit Dna moczanowa Infekcje Choroba zwyrodnieniowa stawów Urazy mechaniczne Przepis na rosół kolagenowy Gdy przyczyna bólu tkwi w zdegenerowaniu chrząstki stawowej, należy ją uzupełniać. A najlepszy będzie do tego naturalny kolagen zawarty w kościach ! Spróbujcie tego przepisu na naturalny i bardzo zdrowy rosół z dużą ilością kolagenu: Składniki: 2 kilogramy cielęcych, wołowych lub wieprzowych kości szpikowych przeciętych na pół 1 kilogram kurzych łapek, szyjek i skrzydełek drobiowych 1 kilogram nóżek wieprzowych Pół kilo drobiowych podrobów 2 marchwie 2 pietruszki Pół selera 1 por 1 cytryna 2 cebule 1 liść kapusty Pieprz ziarnisty Liście laurowe Ziele angielskie Sól Przygotowanie: Kości oraz mięso umyjcie i włóżcie do dużego garnka. Zalejcie wszystko wodą tak, by przykryła całe mięso i kości. Wlejcie sok z jednej cytryny. Gotujcie wywar przez minimum 3 godziny, a najlepiej od 6 do 8 godzin. Pod koniec gotowania (około godzinę przed zakończeniem) wrzućcie do garnka obrane i pokrojone w kostkę...