Kapusta zasmażana to klasyk w polskiej kuchni. Smakuje doskonale podawana z tłuczonymi ziemniakami, a najlepiej jako dodatek do mielonych czy kotleta schabowego. Niektórzy lubią dodawać do niej pokrojony w kostkę boczek - staje się wtedy bardziej treściwa i wyjątkowo aromatyczna. Można też użyć smalcu, by nadać jej zapachu, od którego aż ślinka cieknie.

Jednak jeżeli preferujecie kapustę w wersji jarskiej, to wystarczy skroić do niej cebulę, koperek i dodać najważniejszy składnik, czyli masło! Dzięki niemu kapusta zasmażana wychodzi wyjątkowo kremowa. Warto dolać też do niej słodką śmietankę, by danie stało się jeszcze bardziej delikatne. Wypróbujcie poniższy przepis na kapustę zasmażaną - wyjdzie przepyszna. 

Przepis na młodą kapustę

Do przygotowania pysznej, młodej kapusty zasmażanej potrzebne wam będa składniki z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • 3 duże łyżki masła

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 cebula

  • ¾ opakowania słodkiej śmietanki

  • sok z połowy cytryny

  • pęczek koperku

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Usuńcie wierzchnie liście kapusty. Wytnijcie głąb, poszatkujcie drobno kapustę i opłuczcie pod bieżącą wodą.

  2. Pokrójcie cebulę w kostkę.

  3. Dodajcie masło na patelnię, rozgrzejcie i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie, aż się zeszkli, ale tak, by się nie przypaliła. Następnie dodajcie poszatkowaną kapustę.

  4. Do kapusty i cebuli dodajcie cukier, wymieszajcie i smażcie przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. 

  5. Kiedy kapusta puści już sok, przykryjcie patelnię pokrywką i duście do miękkości. Jeżeli trzeba, podlejcie kapustę wodą.

  6. Kiedy kapusta już zmięknie, dodajcie sól, pieprz i zabielcie śmietaną. Jeśli wolicie, gdy kapusta jest gęstsza, możecie dodać do niej łyżkę mąki, wymieszanej wcześniej z zimną wodą. Gdy kapusta będzie już gotowa, dodajcie do niej posiekany koperek i wymieszajcie. Smacznego!

Tak przygotowana kapusta będzie świetnym dodatkiem do obiadu - zwłaszcza do mięs. 

Źródło: przyslijprzepis.pl