Młoda kapusta wychodzi najlepsza tylko z tym składnikiem. Cudownie kremowa
ziutula/gotujmy.pl
Newsy

Młoda kapusta wyjdzie wam najlepiej tylko z tym składnikiem. Cudownie kremowa

Znaliście taki przepis na kapustę zasmażaną? Wyjdzie wam po prostu idealna!

Kapusta zasmażana to klasyk w polskiej kuchni. Smakuje doskonale podawana z tłuczonymi ziemniakami, a najlepiej jako dodatek do mielonych czy kotleta schabowego. Niektórzy lubią dodawać do niej pokrojony w kostkę boczek - staje się wtedy bardziej treściwa i wyjątkowo aromatyczna. Można też użyć smalcu, by nadać jej zapachu, od którego aż ślinka cieknie.

Jednak jeżeli preferujecie kapustę w wersji jarskiej, to wystarczy skroić do niej cebulę, koperek i dodać najważniejszy składnik, czyli masło! Dzięki niemu kapusta zasmażana wychodzi wyjątkowo kremowa. Warto dolać też do niej słodką śmietankę, by danie stało się jeszcze bardziej delikatne. Wypróbujcie poniższy przepis na kapustę zasmażaną - wyjdzie przepyszna. 

Przepis na młodą kapustę

Do przygotowania pysznej, młodej kapusty zasmażanej potrzebne wam będa składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • 3 duże łyżki masła

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 cebula

  • ¾ opakowania słodkiej śmietanki

  • sok z połowy cytryny

  • pęczek koperku

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Kapusta zasmażana według Tomasza Strzelczyka. „Wszystko robię w jednej patelni"

Kapusta zasmażana według Tomasza Strzelczyka z 1 dodatkiem: „Wszystko robię w jednej patelni"

Szybki bigos ze słodkiej kapusty. Tak pyszny, że będziecie chcieli jeść go codziennie

Szybki bigos ze słodkiej kapusty. Tak pyszny, że będziecie chcieli jeść go codziennie

Przygotowanie:

  1. Usuńcie wierzchnie liście kapusty. Wytnijcie głąb, poszatkujcie drobno kapustę i opłuczcie pod bieżącą wodą.

  2. Pokrójcie cebulę w kostkę.

  3. Dodajcie masło na patelnię, rozgrzejcie i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie, aż się zeszkli, ale tak, by się nie przypaliła. Następnie dodajcie poszatkowaną kapustę.

  4. Do kapusty i cebuli dodajcie cukier, wymieszajcie i smażcie przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. 

  5. Kiedy kapusta puści już sok, przykryjcie patelnię pokrywką i duście do miękkości. Jeżeli trzeba, podlejcie kapustę wodą.

  6. Kiedy kapusta już zmięknie, dodajcie sól, pieprz i zabielcie śmietaną. Jeśli wolicie, gdy kapusta jest gęstsza, możecie dodać do niej łyżkę mąki, wymieszanej wcześniej z zimną wodą. Gdy kapusta będzie już gotowa, dodajcie do niej posiekany koperek i wymieszajcie. Smacznego!

Tak przygotowana kapusta będzie świetnym dodatkiem do obiadu - zwłaszcza do mięs. 

Źródło: przyslijprzepis.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gotujecie kapustę, a w całym domu unosi się nieznośny smrodek? Zróbcie tę 1 rzecz i po problemie
Flickr
Newsy
Gotujecie kapustę, a w całym domu unosi się nieznośny smrodek? Zróbcie tę 1 rzecz i po problemie
Kapusta, choć jest smaczna i bardzo zdrowa, ma jedną ogromną wadę - zapach podczas gotowania. Po podgrzaniu jest wyjątkowo nieznośny, ale zamiast się męczyć, można z nim walczyć. Poznajcie prosty trik na zneutralizowanie zapachu gotowanej kapusty.

Nie ma co ukrywać, że potrawy polskiej kuchni są bardzo aromatyczne - zwłaszcza w fazie przygotowywania. Zapach gotującej się lub smażonej kapusty jest bardzo intensywny i nie każdemu odpowiada. Jeśli macie dość wietrzenia całego mieszkania za każdym razem, gdy robicie dania z kapustą w roli głównej, wypróbujcie nasz patent, który pozwoli wam ograniczyć ten problem.  Jak usunąć brzydki zapach kapusty podczas gotowania? Metodą na zmniejszenie intensywności zapachu kapusty jest dodanie do garnka lub na patelnię kromki chleba - najlepiej razowego. Ten sposób najlepiej się sprawdza w przypadku takich potraw jak bigos czy kapusta zasmażana, gdy trzeba gotować ją długo. Po prostu włóżcie do garnka jedną grubą, czerstwą kromkę chleba razowego. Brzydki zapach wsiąknie w niego jak w gąbkę. A jeżeli w mieszkaniu już brzydko pachnie kapustą, weźcie niewielką patelnię, rozgrzejcie i wsypcie na nią kilka łyżek kawy mielonej. Po podgrzaniu, jej piękny zapach szybko zneutralizuje aromat kapusty.  Skoro już wiecie, jak zrobić kapustę bez nieznośnego smrodku unoszącego się w mieszkaniu, wypróbujcie nasz prosty przepis na kiszoną kapustę zasmażaną.  Przepis na kiszoną kapustę zasmażaną na szybko Do przygotowania szybkiej kapusty zasmażanej będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram kiszonej kapusty 1 duża cebula 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu  pół łyżeczki soli 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy kilka ziarenek czarnego pieprzu Dodatkowo, do zasmażki potrzebujecie 1 dużej łyżki masła i 2 łyżek mąki.  Przygotowanie: Przełóżcie kapustę kiszoną na sito i odciśnijcie z soku. Oczywiście go nie wylewajcie - sok z kiszonej kapusty doskonale działa na...

Przepis na kapustę zasmażaną. Idealny dodatek do obiadu
rzelkazag/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kapustę zasmażaną. Idealny dodatek do obiadu
Smakuje świetnie zarówno jako przystawka, jak i dodatek do kotletów i ziemniaków. Wypróbujcie prosty przepis na kapustę zasmażaną!

Kapusta zasmażana to klasyka polskiej kuchni. Tak przygotowana kapusta będzie doskonale pasować do wielu dań, zwłaszcza do kotletów schabowych albo mielonych . Najlepiej smakuje oczywiście młoda kapusta zasmażana. Do tego dodajcie świeży koperek i podsmażony boczek – po prostu niebo w gębie! Kapusta zasmażana słynie ze swojego niezwykłego aromatu i wspaniałego smaku, dlatego warto od czasu do czasu przygotować ją na obiad. Nikt się jej nie oprze! Wypróbujcie świetny przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem i koperkiem, autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na kapustę zasmażaną Do przygotowania kapusty zasmażanej potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Połowa główki młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula dymka 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 kostka rosołowa warzywna 1 płaska łyżeczka soli 150 g boczku wedzonego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Świeży koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie kapustę z wierzchnich liści i poszatkujcie. Marchew obierzcie i zetrzyjcie na tarce, a cebulę pokrójcie bardzo drobno. Wszystkie składniki włóżcie do garnka, zalejcie wodą i dodajcie: ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz kostkę rosołową. Zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie do miękkości. Boczek pokrójcie w kostkę i usmażcie na suchej patelni (nie potrzeba dodawać do niego oleju ani smalcu, ponieważ z boczku wytopi się dużo tłuszczu). Smażcie tak długo, aż boczek się przyrumieni. Rozpuśćcie na patelni dwie łyżki masła, dodajcie łyżkę mąki i mieszajcie tak, by powstała zasmażka. Dodajcie do garnka ostudzony boczek z tłuszczem ze smażenia oraz zasmażkę. Całość gotujcie przez 5 minut na małym ogniu cały czas mieszając – uważajcie, żeby...

Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na wiosenny obiad
Bigos z młodej kapusty, pomidorów i marchewki jest lżejszy od tradycyjngo bigosu z kapusty kiszone. Ten przepis posmakuje wszystkim miłośnikom dań z młodej kapusty.

Bigos ze słodkiej, młodej kapusty to bardzo ciekawa propozycja na rodzinny obiad. Do kapusty wystarczy dodać smaczne, popularne warzywa, takie jak marchew, paprykę i pomidora, oraz przyprawy typowe dla bigosu – kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Do tego podsmażona kiełbasa, świeży koperek i bigos z młodej kapusty gotowy! Wypróbujcie przepis na to danie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na bigos z młodej kapusty Do przygotowania wyjątkowego bigosu z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka młodej kapusty 200 g cienkiej kiełbasy 1 pomidor 1 marchewka 1 pęczek koperku 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie liście. Wytnijcie głąb i ostrym nożem drobno poszatkujcie kapustę. Przełóżcie ją do dużego garnka i zalejcie wodą. Posólcie i zaraz po tym, gdy kapusta się zagotuje, odcedźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie drobno. Do garnka z kapustą dodajcie łyżkę masła i cebulę. Gdy masło się rozpuści, całość podsmażajcie co chwilę mieszając. Podlejcie wodą, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę uniwersalną, łyżeczkę kminku, posiekany koperek i obraną, pokrojoną w półplasterki marchewkę. Przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez 15 minut. Pokrójcie kiełbasę w plasterki i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Gotową kiełbasę dodajcie do garnka z bigosem. Umyjcie paprykę, przekrójcie na pół i wytnijcie gniazda nasienne. Pokrójcie w kostkę. Umytego pomidora pokrójcie w plasterki i dodajcie wraz z...

Przepis na kapuśniak zabielany z młodej kapusty. Znacie taką zupę? W sam raz na wiosnę!
Adobe Stock
Newsy
Przepis na kapuśniak zabielany z młodej kapusty. Wyjdzie bardzo smaczna bez zasmażki
Kapuśniak kojarzy się raczej z kapustą kiszoną. Dzisiaj prezentujemy go w mniej kwaśnej, wiosennej wersji - na młodej kapuście. Dodatkowo polecamy zabielić go świeżą śmietaną.

Kapusta zasmażana , gołąbki z młodej kapusty , bigos z młodej kapusty – to wszystko znacie na pewno już dobrze. A czy myśleliście o tym, żeby z młodej kapusty przygotować dość  lekką i pożywną zupę? Kto powiedział, że kapuśniak musi być koniecznie z kiszonej kapusty? Nazwa tego dania daje zdecydowanie większe pole do popisu. Warto skorzystać więc z dobrodziejstwa, jakim jest młoda, tegoroczna kapusta i ugotować coś tak pysznego, jak kapuśniak zabielany z młodej kapusty. Przepis na kapuśniak zabielany z młodej kapusty Składniki: Ok. 60 dag mięsa wieprzowego lub drobiowego z kością 1-2 marchewki Duża cebula Pietruszka 4-5 ziemniaków Ok. 50 dag świeżej kapusty (ok. połowa małej główki) Opcjonalnie – 20 dag kiełbasy Natka pietruszki Łyżeczka kminku Pół łyżeczki cząbru Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Olej Śmietana 18% do zup Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, zalejcie wodą i gotujcie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, zbierając szumy. Obierzcie warzywa. Pietruszkę i marchewkę zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokrójcie w małe kawałki, a cebulę pokrójcie drobno. Jeżeli nie macie czasu na ścieranie warzyw na tarce, możecie śmiało pokroić je wszystkie na drobne kawałki. Rozgrzejcie na patelni olej. Podsmażcie cebulę, dodajcie potem pokrojoną kiełbasę, marchewkę i pietruszkę i poszatkowaną kapustę. Przesmażcie całość przez kilka minut. Dodajcie podsmażone do wywaru mięsnego. Przegotujcie wszystko razem, dodajcie ziemniaki. Gotujcie zupę do miękkości ziemniaków i kapusty. Doprawcie do smaku przyprawami i solą. Zabielcie zupę śmietaną. Uważajcie, by zupa się nie zwarzyła – zahartujcie śmietanę odrobiną gorącej zupy i dopiero potem wlejcie ją do środka. Podawajcie z...