Sezonu na młodą kapustę po prostu nie można przegapić. Właśnie na wiosnę smakuje ona najlepiej i posłuży do zrobienia pysznych dań. Nie tylko kapusty zasmażanej - Karol Okrasa robi ją w jeszcze lepszej wersji.

Sekretem jest odpowiedni sposób gotowania i smażenia oraz sos. Okrasa robi go z suszonych pomidorów, które są niezwykle aromatyczne. Podkreśla, że taki sos przyda się nie tylko do kapusty, ale mnóstwa innych dań. Świetnie pasuje np. do mięsa z grilla. Wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się sami. 

Młoda kapusta z suszonymi pomidorami Karola Okrasy

Składniki:

 

  • mała główka młodej kapusty

  • 4 łyżki masła

  • 1 łyżka oleju

  • sól

  • pieprz

Składniki na sos z pomidorami suszonymi:

  • 5-6 suszonych pomidorów

  • 3 łyżki zalewy ze słoika z pomidorami

  • 1 duży ząbek czosnku

  • skórka z połowy cytryny

  • 2 łyżeczki tymianku

  • sól

  • pieprz

Na maślany sos:

  • 3 łyżki masła

  • 2 łyżki wody

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Młodą kapustę obierzcie z wierzchnich liści. Następnie przemyjcie ją i podzielcie na 4 części. 

  2. Kapustę należy teraz „parować”, czyli ugotować ją w garnku z niewielką ilością wody - tak, by kapusta była tylko częściowo zanurzona, a reszta ugotuje się dzięki działaniu pary. Włóżcie ćwiartki do garnka, przykryjcie go i parzcie kapustę od 5 do maksymalnie 10 minut. 

  3. W międzyczasie zróbcie sos z suszonych pomidorów. Wyjmijcie z zalewy 5-6 sztuk i bardzo drobno je pokrójcie. Przełóżcie je do miseczki, dodajcie przeciśnięty przez praskę lub posiekany ząbek czosnku oraz skórkę z cytryny (nie zapomnijcie jej wcześniej sparzyć). Na koniec jeszcze sól, pieprz i tymianek. 

  4. Gdy kapusta już będzie gotowa i woda się wygotuje, wlejcie olej, dodajcie masło oraz pieprz. Teraz należy zmniejszyć ogień i poczekać, aż kapusta zacznie się lekko karmelizować. 

  5. Po wszystkim wyjmijcie kapustę z garnka i przełóżcie na talerze. Do garnka, w którym się gotowała, a później karmelizowała, dodajcie kolejną porcję masła, trochę wody oraz sok z cytryny, kmin rzymski, sól i pieprz - to składniki do maślanego sosu. 

  6. Wszystko wymieszajcie i podgrzewajcie, aż masło się rozpuści i sos osiągnie jednolitą konsystencję. Dodajcie do niego zrobione wcześniej suszone pomidory z przyprawami, zamieszajcie. 

  7. Tak przygotowanym sosem polejcie podsmażoną kapustę. Smacznego!