Młoda kapusta wg Karola Okrasy. Sekretem jej smaku jest ten skarb ze słoiczka. Wystarczy kilka sztuk
Getty/iStock, AKPA
Newsy

Młoda kapusta wg Karola Okrasy. Sekretem jej smaku jest ten skarb ze słoiczka. Wystarczy kilka sztuk

W sklepach już można znaleźć młodą kapustę, więc nie ma na co czekać. Zanim zrobicie ją w tradycyjnej wersji, czyli zasmażaną, zwróćcie uwagę na przepis Karola Okrasy. Przyrządza młodą kapustę w zupełnie inny sposób, a na koniec polewa mega aromatycznym, pachnącym przyprawami sosem.

Sezonu na młodą kapustę po prostu nie można przegapić. Właśnie na wiosnę smakuje ona najlepiej i posłuży do zrobienia pysznych dań. Nie tylko kapusty zasmażanej - Karol Okrasa robi ją w jeszcze lepszej wersji.

Sekretem jest odpowiedni sposób gotowania i smażenia oraz sos. Okrasa robi go z suszonych pomidorów, które są niezwykle aromatyczne. Podkreśla, że taki sos przyda się nie tylko do kapusty, ale mnóstwa innych dań. Świetnie pasuje np. do mięsa z grilla. Wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się sami. 

Młoda kapusta z suszonymi pomidorami Karola Okrasy

Składniki:

 

  • mała główka młodej kapusty

  • 4 łyżki masła

  • 1 łyżka oleju

  • sól

  • pieprz

Składniki na sos z pomidorami suszonymi:

  • 5-6 suszonych pomidorów

  • 3 łyżki zalewy ze słoika z pomidorami

  • 1 duży ząbek czosnku

  • skórka z połowy cytryny

  • 2 łyżeczki tymianku

  • sól

  • pieprz

Na maślany sos:

  • 3 łyżki masła

  • 2 łyżki wody

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Sposób Karola Okrasy na pyszne kotlety mielone. Robi 1 nietypową rzecz z cebulą

Karol Okrasa smaży kotlety mielone tylko na tym 1 tłuszczu: „Na tym, co daje smak i aromat”

Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem Karola Okrasy. Oto jak najprostsza potrawa staje się wykwintnym daniem

Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem Karola Okrasy. Oto, jak zmienić proste danie w wykwintną potrawę

Przygotowanie:

  1. Młodą kapustę obierzcie z wierzchnich liści. Następnie przemyjcie ją i podzielcie na 4 części. 

  2. Kapustę należy teraz „parować”, czyli ugotować ją w garnku z niewielką ilością wody - tak, by kapusta była tylko częściowo zanurzona, a reszta ugotuje się dzięki działaniu pary. Włóżcie ćwiartki do garnka, przykryjcie go i parzcie kapustę od 5 do maksymalnie 10 minut. 

  3. W międzyczasie zróbcie sos z suszonych pomidorów. Wyjmijcie z zalewy 5-6 sztuk i bardzo drobno je pokrójcie. Przełóżcie je do miseczki, dodajcie przeciśnięty przez praskę lub posiekany ząbek czosnku oraz skórkę z cytryny (nie zapomnijcie jej wcześniej sparzyć). Na koniec jeszcze sól, pieprz i tymianek. 

  4. Gdy kapusta już będzie gotowa i woda się wygotuje, wlejcie olej, dodajcie masło oraz pieprz. Teraz należy zmniejszyć ogień i poczekać, aż kapusta zacznie się lekko karmelizować. 

  5. Po wszystkim wyjmijcie kapustę z garnka i przełóżcie na talerze. Do garnka, w którym się gotowała, a później karmelizowała, dodajcie kolejną porcję masła, trochę wody oraz sok z cytryny, kmin rzymski, sól i pieprz - to składniki do maślanego sosu. 

  6. Wszystko wymieszajcie i podgrzewajcie, aż masło się rozpuści i sos osiągnie jednolitą konsystencję. Dodajcie do niego zrobione wcześniej suszone pomidory z przyprawami, zamieszajcie. 

  7. Tak przygotowanym sosem polejcie podsmażoną kapustę. Smacznego!

Kotlety mielone

Przepis na młodą kapustę z koperkiem. Idealna do mięsa i na obiad
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Przepis na młodą kapustę z koperkiem. Idealna do mięsa i na obiad
Szukacie przepisu na pyszną młodą kapustę? Oto on! Kapusta na ciepło z koperkiem doskonale sprawdzi się na obiad.

Ania321, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem na młodą kapustę z dodatkiem koperku. Możecie podawać ją na ciepo jako samodzielne, lekkie danie albo jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Doskonale smakuje z klasycznymi potrawami jak np. kotlet schabowy albo mielony  z ziemniakami. Młoda kapusta ma bardziej intensywny zielony kolor niż stara, a w smaku jest nieco łagodniejsza i słodsza. Przepis na młodą kapustę z koperkiem Składniki 1 główka młodej kapusty 1 pęczek świeżego koperku 1 łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści i drobno poszatkujcie. Do dużego garnka wrzućcie kapustę, a następnie dolejcie tyle wody, aby przykryła kapustę. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 5 minut, odlejcie trochę wody i dodajcie przyprawy do smaku: sól, pieprz oraz przyprawę uniwersalną.  Do kapusty dodajcie również koncentrat pomidorowy oraz drobno posiekany koperek, całość wymieszajcie i gotujcie na wolnym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie zróbcie zasmażkę ze smalcu i czubatej łyżki mąki, a następnie całość dodajcie wraz ze śmietaną do kapusty.  Gotujcie przez minutę, ciągle mieszając, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Co można zrobić z młodej kapusty? Oprócz zasmażanej młodej kapusty możecie zrobić również przepyszny kapuśniak , który robi się ekspresowo albo gołąbki . Dzięki temu, że kapusta jest o wiele bardziej miękka niż ta starsza, z łatwością poradzicie sobie z zawijaniem gołąbków w liście. Młodą kapustę można...

Nie tylko koperek. Jakie przyprawy dodać do młodej kapusty? Te wydobędą jej smak
Gotujmy.pl/kasienka26
Newsy
Jakie przyprawy dodać do młodej kapusty? Nie tylko koperek podkręci jej wspaniały smak
Młodą kapustę też warto dobrze przyprawić. Przeczytajcie o tym, jakie przyprawy najlepiej pasują do młodej kapusty i dodajcie je do niej następnym razem.

Młoda kapusta występuje najczęściej w wersji duszonej, często z masłem i koperkiem . Niektórzy uwielbiają jej łagodny smak i nie dodają do niej żadnych przypraw. Młodą kapustę warto jeść w sezonie codziennie, dlatego dobrze poznać też inne sposoby na jej przygotowanie i doprawienie, żeby się wam nie znudziła. To przyprawy, które warto dodać do młodej kapusty. Przyprawy do młodej kapusty Poznajcie sposoby przyprawiania młodej kapusty, które wydobędą najlepszy smak z tego pysznego warzywa. Młoda kapusta z koperkiem Jeśli nie robiliście jeszcze młodej kapusty z koperkiem , koniecznie musicie zacząć od wypróbowania takiej kombinacji smakowej. Koperek delikatnie podkreśla smak młodej kapusty i niezwykle dobrze się z nią komponuje. To oczywiście największy klasyk. My chcemy zaproponować wam jednak inne odsłony młodej kapusty. Młoda kapusta z pomidorami Młoda kapusta o łagodnym smaku świetnie komponuje się z pomidorami . Nie dodawajcie ich za dużo, bo zdominują delikatny kapuściany smak, ale niewielka ilość doskonale podkręca jej smak. Pomidory możecie dodać w różnej formie: Łyżka koncentratu pomidorowego – dla pięknego koloru i delikatnego pomidorowego smaku 2 świeże pomidory – jeśli macie dobrej jakości pomidory, może być to najsmaczniejsza wersja Pół puszki pomidorów - jeśli nie uda wam się zdobyć świeżych pomidorów dobrej jakości Suszone pomidory z oliwy – niezwykle ciekawy dodatek do młodej kapusty. Pełnią rolę niebanalnej przyprawy. Pamiętajcie, że suszone pomidory mają mocny smak, kilka plastrów pokrojonych w paski wystarczy Suszone pomidory w proszku – pomidory suszone występują tez w sproszkowanej formie. Lubicie smak kapusty, ale chcecie nadać jej delikatny akcent smakowy? Suszone pomidory w proszku sprawdza się idealnie Młoda kapusta z miodem Młoda kapusta...

Przepis na duszoną młodą kapustę z miodem i czosnkiem. Smakuje i wygląda wspaniale
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na duszoną młodą kapustę z miodem i czosnkiem. Smakuje i wygląda wspaniale
Młoda duszona kapusta bez koncentratu pomidorowego? Tak, to możliwe. Jeśli w zamian dodacie do niej miodu, uzyskacie zupełnie nowy, ciekawszy smak tego popularnego dania.

Wbrew pozorom sposobów na młodą kapustę jest całe mnóstwo. Na ostro , tradycyjnie z koperkiem , a la bigos – gospodynie domowe ogranicza ich tylko własna fantazja i pomysłowość. Dzisiaj podpowiadamy wam jak zastąpić w młodej duszonej kapuście koncentrat pomidorowy. Niektórzy wolą kapustę w bardziej zielonym kolorze. W takim wypadku trzeba jej zapewnić słodycz z innego źródła. Słodkość pomidorów najprościej zamienić dodatkiem łyżeczki cukru. To jednak droga na skróty. O wiele więcej aromatu i smaku doda waszej kapuście miód. Wystarczą 3 niewielkie łyżeczki dodane do gotującej się kapusty. Oprócz nadania odpowiedniego, delikatnie słodkiego smaku karmelizujący się podczas duszenia miód sprawi także, że potrawa nabierze błysku także i dosłownie. Wypróbujecie naszego przepisu? Przepis na duszoną młodą kapustę z miodem Składniki: Nieduża główka młodej kapusty Pęczek koperku 25 dag boczku 2 ząbki czosnku 3 łyżki miodu Sok z połowy cytryny lub ok. 2 łyżki octu Płaska łyżka soli 2 łyżki mąki Sól Pieprz Przygotowanie: Kapustę pozbawcie twardszych, grubszych liści i umyjcie. Drobno posiekajcie młodą kapustę. Zalejcie posiekaną kapustę 2 szklankami wody i posólcie. Dodajcie do garnka z kapustą miód, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duście kapustę przez ok. 15 min. Boczek pokrójcie i podsmażcie na patelni do uzyskania rumianego koloru. Wsypcie na patelnię 2 łyżki mąki w celu przygotowania zasmażki. W razie potrzeby dodajcie na patelnię odrobinę wody. Dodajcie przygotowaną zasmażkę do kapusty. Koperek posiekajcie, dodajcie do kapusty i duście jeszcze przez kilka minut. Podawajcie z młodym ziemniakami lub ze świeżym białym pieczywem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Idealna zupa na lato. Zróbcie lekką zupę z młodej kapusty SEO: Przepis na zupę z młodej kapusty z dodatkami. Lekki i pyszny letni obiad
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Przepis na zupę z młodej kapusty z dodatkami. Lekki i pyszny letni obiad
Ta zupa idealnie sprawdzi się na letni obiad. Jest bardzo lekka, ale dobrze syci. Wykorzystajcie do niej młodą kapustę i kilka innych dodatków.

Sezon na młodą kapustę w pełni. Jeśli zrobiliście już duszoną młodą kapustę z koperkiem , kapustę w słodko-kwaśnej wersji i macie ochotę na więcej pomysłów z kapustą w roli głównej , bardzo ucieszy was ten przepis. To świetny pomysł na obiad w ciepły dzień, kiedy nie za bardzo macie ochotę na ciężki posiłek lub kilkudaniowy obiad. Przepis na lekką zabielaną zupę z młodą kapustą Ta zupa wręcz smakuje wiosną. Zrobicie ją z młodej kapusty i kilku innych dodatków. Swobodnie możecie modyfikować ten przepis i zrobić go z warzyw, które macie akurat pod ręką. Receptura jest bardzo elastyczna. Składniki na zupę z młodej kapusty Młoda kapusta 3 litry wody 5 ziemniaków Pół pęczka włoszczyzny Puszka groszku konserwowego 2 łyżki masła Papryka chili Łyżeczka curry Trochę soli 200 g śmietany 12% 4 łyżeczki mąki Pęczek natki pietruszki Pół łyżeczki zielonego pieprzu Przygotowanie wiosennej zupy z młodej kapusty Opłuczcie kapustę pod wodą. Pokrójcie kapustę w drobne kawałki i włóżcie do miski. Wodę zagotujcie w garnku. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w kostkę. Obierzcie włoszczyznę i pokrójcie ją w drobną kostkę lub słupki, albo wykorzystajcie mrożoną włoszczyznę. Włóżcie ziemniaki i włoszczyznę do gotującej się wody i gotujcie je przez ok. 15 minut. Możecie dodać też liście laurowe, ziele angielskie i inne przyprawy. Wsypcie pokrojoną kapustę. Otwórzcie puszkę groszkiem i wsypcie groszek z zalewą do zupy. Dodajcie do zupy masło i gotujcie przez ok. 10 minut. Słodką śmietankę wymieszajcie z mąką i wlejcie do zupy. Mieszajcie do zagotowania. Wsypcie siekaną natkę pietruszki, pieprz zielony, paprykę chili i curry. Doprawcie zupę do smaku solą....