
Sezonu na młodą kapustę po prostu nie można przegapić. Właśnie na wiosnę smakuje ona najlepiej i posłuży do zrobienia pysznych dań. Nie tylko kapusty zasmażanej - Karol Okrasa robi ją w jeszcze lepszej wersji.
Sekretem jest odpowiedni sposób gotowania i smażenia oraz sos. Okrasa robi go z suszonych pomidorów, które są niezwykle aromatyczne. Podkreśla, że taki sos przyda się nie tylko do kapusty, ale mnóstwa innych dań. Świetnie pasuje np. do mięsa z grilla. Wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się sami.
Młoda kapusta z suszonymi pomidorami Karola Okrasy
Składniki:
-
mała główka młodej kapusty
-
4 łyżki masła
-
1 łyżka oleju
-
sól
-
pieprz
Składniki na sos z pomidorami suszonymi:
-
5-6 suszonych pomidorów
-
3 łyżki zalewy ze słoika z pomidorami
-
1 duży ząbek czosnku
-
skórka z połowy cytryny
-
2 łyżeczki tymianku
-
sól
-
pieprz
Na maślany sos:
-
3 łyżki masła
-
2 łyżki wody
-
2 łyżeczki soku z cytryny
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Młodą kapustę obierzcie z wierzchnich liści. Następnie przemyjcie ją i podzielcie na 4 części.
-
Kapustę należy teraz „parować”, czyli ugotować ją w garnku z niewielką ilością wody - tak, by kapusta była tylko częściowo zanurzona, a reszta ugotuje się dzięki działaniu pary. Włóżcie ćwiartki do garnka, przykryjcie go i parzcie kapustę od 5 do maksymalnie 10 minut.
-
W międzyczasie zróbcie sos z suszonych pomidorów. Wyjmijcie z zalewy 5-6 sztuk i bardzo drobno je pokrójcie. Przełóżcie je do miseczki, dodajcie przeciśnięty przez praskę lub posiekany ząbek czosnku oraz skórkę z cytryny (nie zapomnijcie jej wcześniej sparzyć). Na koniec jeszcze sól, pieprz i tymianek.
-
Gdy kapusta już będzie gotowa i woda się wygotuje, wlejcie olej, dodajcie masło oraz pieprz. Teraz należy zmniejszyć ogień i poczekać, aż kapusta zacznie się lekko karmelizować.
-
Po wszystkim wyjmijcie kapustę z garnka i przełóżcie na talerze. Do garnka, w którym się gotowała, a później karmelizowała, dodajcie kolejną porcję masła, trochę wody oraz sok z cytryny, kmin rzymski, sól i pieprz - to składniki do maślanego sosu.
-
Wszystko wymieszajcie i podgrzewajcie, aż masło się rozpuści i sos osiągnie jednolitą konsystencję. Dodajcie do niego zrobione wcześniej suszone pomidory z przyprawami, zamieszajcie.
-
Tak przygotowanym sosem polejcie podsmażoną kapustę. Smacznego!