Młoda kapusta bez zasmażania. Za kilka zł zrobicie z niej górę pyszności na obiad dla całej rodziny
Getty/iStock
Newsy

Młoda kapusta bez zasmażania. Za kilka zł zrobicie z niej górę pyszności na obiad dla całej rodziny

Póki trwa sezon na młodą kapustę, trzeba z niego korzystać i zajadać się bez ograniczeń. Jednak klasyczna kapusta zasmażana może się niestety prędko znudzić. Unikniecie powtarzalności, jeśli przyrządzicie ją w taki, ciekawy sposób.

Zielona, soczysta i lekko słodka młoda kapusta króluje już w warzywniakach i supermarketach. Będzie tak smaczna aż do sierpnia, dlatego warto wykorzystać letni sezon i często uwzględniać to warzywo w swoich obiadowych planach.

Zwykle kapustę podsmaża się na patelni z koperkiem i dodaje do kotletów, ale można ją wykorzystać do zrobienia jeszcze wielu innych, pysznych rzeczy. Sprawdźcie poniżej, w jaki sprytny sposób z jednej główki kapusty przygotujecie smaczny, zdrowy i chrupiący obiad dla swojej rodziny. 

Przepis na kotlety z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • 2 białe cebule

  • 2 jajka

  • 1 szklanka bułki tartej

  • tarty żółty ser

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Zapomnijcie o majonezie i occie. Doprawcie surówkę z młodej kapusty tymi 2 składnikami, a oczaruje was smakiem

Zapomnijcie o oleju i occie. Doprawcie surówkę z młodej kapusty tymi 2 składnikami, a oczaruje was smakiem

Ten przepis krąży w mojej rodzinie od pokoleń. Młoda kapusta będzie hitem, gdy zrobicie ją w ten sposób

Ten przepis krąży w mojej rodzinie od pokoleń. Młoda kapusta będzie hitem, gdy zrobicie ją w ten sposób

Przygotowanie:

  1. Obierzcie kapustę z wierzchnich liści. Ostrym nożem poszatkujcie ją drobno i wsypcie do miski. 

  2. Cebulę pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na oleju. 

  3. Kiedy cebula już się podsmaży, odciśnijcie sok z kapusty, który zebrał się w misce. Dodajcie do niej zeszkloną cebulę.

  4. Zetrzyjcie na tarce żółty ser. Rodzaj zależy od waszych osobistych upodobań - jeśli wolicie łagodny smak, wybierzcie ser typu gouda. Wielbiciele wyrazistych dań powinni wybrać np. mazdamer lub cheddar.

  5. Wsypcie do kapusty ser oraz część bułki tartej. Wymieszajcie.

  6. Na koniec dodajcie jeszcze 1 jajko oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszajcie, aż składniki się połączą.

  7. Na dużej patelni rozgrzejcie olej. Przygotujcie 2 miseczki - do jednej wsypcie bułkę tartą, a do drugiej wbijcie jajko i roztrzepcie.

  8. Z masy formujcie kotleciki. Każdy z nich zanurzcie w jajku, obtoczcie w bułce i połóżcie na patelni. 

  9. Smażcie kotlety na średnim ogniu, aż się ozłocą z obu stron. Smacznego!

Inne pomysły na młodą kapustę bez zasmażania 

Kapusta zasmażana to absolutny klasyk, ale zamiast niej możecie przyrządzić jeszcze inne pyszności. Zerknijcie do poniższych przepisów użytkowników Gotujmy.pl - może znajdziecie coś dla siebie?