
Zielona, soczysta i lekko słodka młoda kapusta króluje już w warzywniakach i supermarketach. Będzie tak smaczna aż do sierpnia, dlatego warto wykorzystać letni sezon i często uwzględniać to warzywo w swoich obiadowych planach.
Zwykle kapustę podsmaża się na patelni z koperkiem i dodaje do kotletów, ale można ją wykorzystać do zrobienia jeszcze wielu innych, pysznych rzeczy. Sprawdźcie poniżej, w jaki sprytny sposób z jednej główki kapusty przygotujecie smaczny, zdrowy i chrupiący obiad dla swojej rodziny.
Przepis na kotlety z młodej kapusty
Składniki:
-
1 główka młodej kapusty
-
2 białe cebule
-
2 jajka
-
1 szklanka bułki tartej
-
tarty żółty ser
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Obierzcie kapustę z wierzchnich liści. Ostrym nożem poszatkujcie ją drobno i wsypcie do miski.
-
Cebulę pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na oleju.
-
Kiedy cebula już się podsmaży, odciśnijcie sok z kapusty, który zebrał się w misce. Dodajcie do niej zeszkloną cebulę.
-
Zetrzyjcie na tarce żółty ser. Rodzaj zależy od waszych osobistych upodobań - jeśli wolicie łagodny smak, wybierzcie ser typu gouda. Wielbiciele wyrazistych dań powinni wybrać np. mazdamer lub cheddar.
-
Wsypcie do kapusty ser oraz część bułki tartej. Wymieszajcie.
-
Na koniec dodajcie jeszcze 1 jajko oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszajcie, aż składniki się połączą.
-
Na dużej patelni rozgrzejcie olej. Przygotujcie 2 miseczki - do jednej wsypcie bułkę tartą, a do drugiej wbijcie jajko i roztrzepcie.
-
Z masy formujcie kotleciki. Każdy z nich zanurzcie w jajku, obtoczcie w bułce i połóżcie na patelni.
-
Smażcie kotlety na średnim ogniu, aż się ozłocą z obu stron. Smacznego!
Inne pomysły na młodą kapustę bez zasmażania
Kapusta zasmażana to absolutny klasyk, ale zamiast niej możecie przyrządzić jeszcze inne pyszności. Zerknijcie do poniższych przepisów użytkowników Gotujmy.pl - może znajdziecie coś dla siebie?