Młócili to w barach mlecznych, aż brzęczały widelce. Zróbcie to na obiad, by przypomnieć sobie smak dawnych lat
Getty/iStock
Newsy

Młócili to w barach mlecznych, aż brzęczały widelce. Przypomnijcie sobie ten smak dawnych lat

Kiedyś to danie królowało na wszystkich stołówkach i w barach mlecznych, a także w naszych domach. W czasach, gdy brakowało dosłownie wszystkiego, trzeba było sobie jakoś radzić i gotować obiady „z niczego”. Przypominamy dziś potrawę, która dawniej często gościła na polskich stołach.

Lata 80. to czas odważnych, kolorowych strojów i szarej rzeczywistości. Wielu Polakom ten okres kojarzy się głównie z niedoborem różnych produktów pierwszej potrzeby. Kto przeżył te czasy ten pamięta, że obowiązywała reglamentacja artykułów spożywczych i nie tylko. Kupienie np. cukru czy mięsa nie było możliwe bez specjalnych kartek, a to tylko początek problemów. 

Tak gotowało się w PRL-u

To utrudnienie wymusiło na Polakach szukanie sposobów na gotowanie z tego, co było pod ręką. Wtedy powstały przepisy na być może skromne, ale pożywne i smaczne dania. Niektóre z przepisów przetrwały do dziś, chociaż coraz mniej osób o nich pamięta.

Jednym z przykładów jest klasyczny makaron z serem twarogowym (koniecznie podsmażony dodatkowo na maśle). Najczęściej jada się go na słodko, z solidną porcją cukru i cynamonem, choć w niektórych częściach naszego kraju podaje się go na słono, ze skwarkami i z pieprzem.

Przyrządza się go szybko, dlatego jest świetnym „obiadem awaryjnym” na dni, w które nie macie pomysłu na to, co przygotować, a w lodówce pusto. Weźcie poniższy przepis i przypomnijcie sobie dawne czasy. 

Zobacz także
Ten zapomniany przysmak dzieciństwa jadł każdy z nas. Ewa Wachowicz podaje go z owocami

Ten zapomniany przysmak dzieciństwa jadł każdy z nas. Ewa Wachowicz podaje go z owocami

Bez margaryny i mleka w proszku. Blok czekoladowy w tej wersji jest równie prosty, ale o wiele smaczniejszy

Bez margaryny i mleka w proszku. Blok czekoladowy w tej wersji jest jeszcze smaczniejszy

Przepis na makaron z serem na słodko

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu typu świderki

  • 250 g półtłustego twarogu

  • 4 łyżki śmietany

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • cynamon do posypania

  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie w garnku wodę, dodajcie sól i wsypcie makaron. Gotujcie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedźcie.

  2. W międzyczasie przygotujcie sobie ser do makaronu. Przełóżcie twaróg do miski i rozgniećcie widelcem.

  3. W garnku, w którym gotował się makaron, rozpuśćcie łyżkę masła. Podsmażcie kluski i dodajcie do nich cukier biały, waniliowy, śmietanę i szczyptę soli. 

  4. Na koniec wrzućcie do makaronu twaróg, doprawcie cynamonem i wymieszajcie.

Tak przygotowany makaron jest od razu gotowy do podania na stół. Możecie też przyrządzić go w wersji na wytrawnie. Zrezygnujcie wówczas z cukru i cynamonu, a zamiast tego dodajcie podsmażony boczek lub skwarki.