
Lata 80. to czas odważnych, kolorowych strojów i szarej rzeczywistości. Wielu Polakom ten okres kojarzy się głównie z niedoborem różnych produktów pierwszej potrzeby. Kto przeżył te czasy ten pamięta, że obowiązywała reglamentacja artykułów spożywczych i nie tylko. Kupienie np. cukru czy mięsa nie było możliwe bez specjalnych kartek, a to tylko początek problemów.
Tak gotowało się w PRL-u
To utrudnienie wymusiło na Polakach szukanie sposobów na gotowanie z tego, co było pod ręką. Wtedy powstały przepisy na być może skromne, ale pożywne i smaczne dania. Niektóre z przepisów przetrwały do dziś, chociaż coraz mniej osób o nich pamięta.
Jednym z przykładów jest klasyczny makaron z serem twarogowym (koniecznie podsmażony dodatkowo na maśle). Najczęściej jada się go na słodko, z solidną porcją cukru i cynamonem, choć w niektórych częściach naszego kraju podaje się go na słono, ze skwarkami i z pieprzem.
Przyrządza się go szybko, dlatego jest świetnym „obiadem awaryjnym” na dni, w które nie macie pomysłu na to, co przygotować, a w lodówce pusto. Weźcie poniższy przepis i przypomnijcie sobie dawne czasy.
Przepis na makaron z serem na słodko
Składniki:
-
1 opakowanie makaronu typu świderki
-
250 g półtłustego twarogu
-
4 łyżki śmietany
-
1 łyżka masła
-
1 łyżka cukru
-
1 łyżeczka cukru waniliowego
-
cynamon do posypania
-
szczypta soli
Przygotowanie:
-
Zagotujcie w garnku wodę, dodajcie sól i wsypcie makaron. Gotujcie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedźcie.
-
W międzyczasie przygotujcie sobie ser do makaronu. Przełóżcie twaróg do miski i rozgniećcie widelcem.
-
W garnku, w którym gotował się makaron, rozpuśćcie łyżkę masła. Podsmażcie kluski i dodajcie do nich cukier biały, waniliowy, śmietanę i szczyptę soli.
-
Na koniec wrzućcie do makaronu twaróg, doprawcie cynamonem i wymieszajcie.
Tak przygotowany makaron jest od razu gotowy do podania na stół. Możecie też przyrządzić go w wersji na wytrawnie. Zrezygnujcie wówczas z cukru i cynamonu, a zamiast tego dodajcie podsmażony boczek lub skwarki.