Mleko ze sklepu też nada się do zrobienia domowego sera. Wystarczy pamiętać o 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy

Mleko ze sklepu też nada się do zrobienia domowego sera. Wystarczy pamiętać o 1 rzeczy

Rezygnujecie z prób zrobienia własnego sera, bo nie możecie dostać mleka prosto od krowy? Koniec z wymówkami. Wypróbujcie ten przepis i przekonajcie się sami, że ser można zrobić również z mleka sklepowego - pod jednym warunkiem.

Ser jest produktem, który nietrudno dostać w sklepie. Jednak nawet tutaj znajdą się osoby, które stwierdzą, że najlepszy będzie tylko ser domowej roboty. Rzeczywiście, przyrządzenie go wcale nie jest takie trudne, choć problematycznym składnikiem bywa ten najważniejszy, czyli mleko. Czy rzeczywiście musi być wiejskie, prosto od krowy? Sprawdźcie. 

Jakiego mleka użyć do zrobienia sera podpuszczkowego?

Niektórzy uważają, że do zrobienia domowego sera nadaje się tylko i wyłącznie mleko prosto od krowy, bez żadnych dodatków, które mogłyby zaburzyć proces wytworzenia sera. Nic bardziej mylnego.

Co prawda takie mleko sprawdzi się najlepiej, ale można wykorzystać również to ze sklepu. Pod jednym warunkiem - musi to być mleko tłuste i pasteryzowane. Czyli takie, które zwykle sprzedaje się w plastikowych butelkach stojących w lodówce. To w kartonie, przechowywane poza lodówką, się nie nadaje. Wypróbujcie poniższy przepis na ser podpuszczkowy właśnie z takiego zwykłego, „sklepowego” mleka. 

Jak zrobić domowy ser podpuszczkowy?

Składniki:

  • 10 litrów tłustego mleka pasteryzowanego (3,2%)

  • 0,5 g podpuszczki

  • sól kamienna niejodowana

Przyda się wam też: forma serowarska i termometr kuchenny.

Zobacz także
Ser feta zrobicie w domu bez żadnego problemu (w x minut). 2 proste składniki i zero kombinowania

Ser feta zrobicie w domu bez żadnego problemu. 2 proste składniki i zero kombinowania

Przepyszne domowe masło. Nawet nie musicie włączać miksera. Wystarczą 3 minuty i słoik

Przepyszne domowe masło. Nawet nie musicie włączać miksera. Wystarczą 3 minuty i słoik

Przygotowanie:

  1. Wlejcie mleko do garnka. Na małym ogniu powoli je podgrzewajcie, aż osiągnie temperaturę od 38 do 40 stopni Celsjusza. Warto sprawdzać ją na bieżąco specjalnym termometrem kuchennym. 

  2. W międzyczasie rozpuśćcie podpuszczkę w około 4 łyżkach wody. 

  3. Gdy mleko będzie już odpowiednio ciepłe, dodajcie do niego podpuszczkę i mieszajcie przez minutę. Wyłączcie gaz i poczekajcie godzinę, aż pojawi się skrzep.

  4. Następnie przykryjcie garnek i zaczekajcie, aż na jego powierzchni pojawi się skrzep. Po pół godzinie pokrójcie go na niewielkie kawałeczki, by powstało „ziarno”. 

  5. Teraz serwatkę przełóżcie do formy serowarskiej - najlepiej za pomocą sitka, by wybrać samo ziarno, bez płynu, jaki pozostał w garnku.

  6. Przez pierwszą godzinę do dwóch obracajcie formę z serem co kwadrans. Po tym czasie odstawcie formę na 12 godzin, aż cała serwatka spłynie, a ser stanie się bardziej zwarty. 

  7. Gdy podany czas będzie powoli dobiegał końca, przygotujcie w garnku solankę o stężeniu 20%, czyli w proporcji 1:5. Najlepiej jest użyć soli kamiennej niejodowanej. 

  8. Kiedy solanka będzie już gotowa i całkowicie ostudzona, włóżcie do niej ser. Po 12 godzinach powinien już być odpowiednio zwarty i nie będzie się rozpadał po wyjęciu z formy. Zostawcie go w solance na około 3 godziny. 

  9. Po tym czasie ser można odłożyć do lodówki i jest już gotowy do jedzenia. Smacznego!

Kotlety mielone

Ewa Wachowicz zdradza przepis na domowy, biały ser. Potrzebujecie 2 składników
Ewa Wachowicz Facebook/Pixabay
Newsy
Ewa Wachowicz zdradza przepis na domowy biały ser. Potrzebujecie 2 składników
Biały ser to nieodłączny składnik śniadań. Dobrej jakości, tłusty i wilgotny doskonale współgra ze świeżym chlebem. Taki jest właśnie ser przygotowany przez Ewę Wachowicz. 

Nie tak dawno ruszyły nowe odcinki programu „Ewa gotuje”, w których Ewa Wachowicz przyrządza kolejne polskie potrawy, a także dobrze znane produkty, jak chociażby biały ser. Zrobienie go nie jest specjalnie skomplikowane, wystarczą dwa składniki, garnek, durszlak i... pielucha.  Wskazówki dotyczące przygotowania białego sera   Ewa Wachowicz zawsze dzieli się z widzami swoimi sekretnymi sposobami na stworzenie jak najlepszego produktu końcowego. Tak jest również tym razem. Zobaczcie, co doradziła osobom robiącym biały ser.  Do przygotowania domowego, pysznego sera najlepsze jest mleko „prosto od krowy” lub świeże, niepasteryzowane. Takie, które stoi w sklepowych lodówkach.  Jeżeli używacie mleka pasteryzowanego, koniecznie dodajcie do niego 2 łyżki kwaśnej śmietany.  Do sprawdzania temperatury podgrzewanego mleka można użyć termometru kuchennego. Jednak wytrawne gospodynie poradzą sobie bez niego. Sprawdzanie temperatury wierzchem dłoni to stary, wypróbowany sposób.  By odcedzić i odcisnąć ser potrzebujecie odpowiedniego materiału. Doskonale nadaje się do tego bawełniana pielucha. Należy złożyć ją w trójkąt i zszyć z jednej strony.  Pozostałej po odcedzeniu serwatki nie wylewajcie. Jest bardzo zdrowa, możecie ją wypić lub ugotować na niej zupę.   Przepis na biały ser domowej roboty Składniki:  3 l mleka  2 łyżki śmietany (jeżeli mleko jest pasteryzowane)  Sposób przygotowania:  Mleko przelejcie do kamionki, dodajcie śmietanę i przykryjcie. Pozostawcie je przy kuchni lub w innym ciepłym miejscu na 3 dni.  Po tym czasie przełóżcie do garnka i postawcie na kuchni. Podgrzewajcie na wolnym ogniu przez minimum godzinę. Ważne, by temperatura nie...

Które mleko jest zdrowsze? Z kartonu czy z butelki? Zdziwicie się
Adobe Stock
Newsy
Które mleko jest lepsze? Z kartonu, z butelki, czy prosto od krowy? Babcia na wsi nie byłaby zadowolona
Poznajcie wady i zalety mleka od krowy, z butelki i z kartonu. Dowiedzcie się, czy warto pić mleko i które najlepiej wybierać dla zdrowia.

Mleko jest jednym z podstawowych artykułów spożywczych. Pewnie macie mleko, które najchętniej kupujecie i lubicie dodawać do kawy , płatków lub do gotowania owsianki . Sprawdźcie, czy dokonujecie zdrowego wyboru. Mleko UHT kontra świeże mleko – które jest zdrowsze? UHT to proces, w którym pozbawia się mleko bakterii na skutek podgrzania go na kilka sekund do bardzo wysokiej temperatury, w granicach 120-135 stopni. Dzięki temu procesowi giną bakterie i mleko ma znacznie dłuższą przydatność do spożycia. Karton z mlekiem może stać w sklepie nawet kilka miesięcy . Choć podczas podgrzewania mleka rozkłada się też część witamin, jest to naprawdę niewielka wartość. Mleko UHT cechuje się nieco niższą zawartością witaminy C i witamin z grupy B niż mleko prosto od krowy. Mleko jest jednak wartościowym pokarmem głównie ze względu na zawartość białka, wapnia i minerałów, których zawartość zupełnie nie zmienia się w wyniku procesu UHT. Możecie pić takie mleko z korzyścią dla zdrowia. Jeśli macie dostęp do świeżego mleka ze wsi lub świeżego mleka w butelce, pewnie powiecie, że nie ma porównania w smaku takiego mleka do tego z kartonu. To prawda, ale to przez zwiększoną zawartość tłuszczu. To korzystne pod względem smakowym, ale niekoniecznie pod względem wpływu na zdrowie. Tłuste mleko jest bardzo kaloryczne, pijcie je więc z umiarem. Odtłuszczone mleko możecie jednak stosować bez większych ograniczeń z korzyścią dla zdrowia. Właściwości odżywcze mleka Mleko to wydzielina gruczołów mlecznych ssaków. Najpopularniejsze w Polsce jest oczywiście mleko krowie, które jest najtańsze i najszerzej rozpowszechnione. Często można natknąć się w ostatnim czasie na informacje, że ludzie nie powinni pić mleka. Dla wszystkich wielbicieli nabiału mamy jednak dobrą wiadomość – nie jest to prawda. Mleko nie ma udowodnionych negatywnych...

Domowy ser mozzarella będzie o niebo lepszy niż ten ze sklepu. Wystarczy tylko kilka składników
Flickr
Newsy
Domowy ser mozzarella będzie o niebo lepszy niż ten ze sklepu. Wystarczy tylko kilka składników
Spróbujcie swoich sił w sztuce serowarstwa i zróbcie własny, domowy ser mozzarella - to wcale nie jest takie trudne!

Jeden z kluczowych składników kuchni włoskiej, czyli ser mozzarella, można z łatwością wykonać samodzielnie w domu. Choć sztuka serowarstwa jest dość trudna i przyrządzanie niektórych gatunków serów to niełatwe zadanie w warunkach domowych, akurat ser mozzarella należy do jednych z najprostszych receptur, z którymi poradzi sobie nawet laik. Większość potrzebnych składników kupicie w każdym sklepie - jedynie podpuszczkę będziecie musieli zamówić w specjalistycznym sklepie (są szeroko dostępne w sklepach internetowych). Jesteście ciekawi, jak można zrobić domową mozzarellę? Przepis na domowy ser mozzarella Do przygotowania mozzarelli będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 2 litry mleka pasteryzowanego 50 ml przefiltrowanej wody 65 ml soku z cytryny 2 łyżki soli niejodowanej kilkanaście kropel podpuszczki  Sprzęt: termometr kuchenny wysoki garnek średni garnek durszlak miska rózga kuchenna chochla nóż Przygotowanie: Do wysokiego garnka wlejcie mleko oraz sok z cytryny i wymieszajcie. Włóżcie termometr do garnka.  Włączcie palnik, na którym znajduje się garnek i na najmniejszej mocy powoli podgrzewajcie garnek, cały czas pilnując temperatury. Nie może ona przekroczyć 33 stopni Celsjusza. Jeżeli na powierzchni mleka nie pojawia się skrzep, pozwólcie mu się podgrzać do temperatury 37 stopni i wtedy wyłączcie gaz. W osobnym naczyniu rozpuśćcie podpuszczkę w 50 ml wody. Następnie wlejcie ją do garnka z mlekiem. Mieszajcie dłuższą chwilę, przykryjcie garnek i odstawcie go na 5 minut. Po tym czasie mleko powinno przypominać galaretkę. Jeśli jeszcze tak nie wygląda, poczekajcie kilka minut. Później powstały...

Kożuch na mleku
Flickr/Joel Kramer
Newsy
Największy koszmar dzieciństwa? Kożuch na mleku. Oto niezawodny sposób, żeby nie powstał
Gotowanie mleka nie należy do trudnych zdań kuchennych, jednak nie zawsze wychodzi za pierwszym razem. Przeszkodą może być kożuch, na wspomnienie którego na pewno cierpnie wam skóra.

Z nabiału korzystają najmłodsi, ale nie tylko. W dorosłym życiu Polacy sięgają po m.in. mleko bardzo często. Badania pokazują, że lubimy kawę z mlekiem, na jego bazie powstają naleśniki i desery. Mleko jako znane źródło wapnia Istnieją osoby, dla których mleko jest niezastąpionym produktem w codziennej diecie. Rezygnują z niego tylko ci, którzy mają nietolerancję laktozy i alergie. Jeśli nie przepadacie za krowim mlekiem, na rynku znajdziecie całe mnóstwo mlecznych napojów roślinnych. Z mleka rezygnować całkowicie jednak nie warto. Około 60% tłuszczu zawartego w mleku to nasycone kwasy tłuszczowe, potrzebne do sprawnego funkcjonowania organizmu. Białko mleka cechuje się ponadto wysoką wartością biologiczną, ponieważ zawiera wszystkie niezbędnie aminokwasy.  Laktoza jest praktycznie jedynym węglowodanem znajdującym się w mleku. Poprawia ona wchłanianie wapnia, magnezu i fosforu. Dla osób z jej nietolerancją dostępne jest w sprzedaży wspomniane wcześniej mleko bez laktozy. Takie nie spowoduje u nas żadnych reakcji alergicznych.  Mleko to także, a może przede wszystkim, źródło wielu składników mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, magnez, cynk, selen, oraz witamin z grupy B, A, D i E. Mleko i produkty mleczne stanowią główne źródło wapnia w diecie Europejczyków. Może być to nawet zapotrzebowanie bliskie 50-70%. Mleko używane do gotowania Najlepiej wybierać to tłuste. Właśnie ono nadaje się najbardziej do wypieków. Możecie również lubić mleko z miodem i cynamonem, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Co jeśli podczas gotowania na mleku pojawi się kożuch? Jest jedno rozwiązanie, które na zawsze zażegna tego typu problem. Jak uniknąć kożucha na mleku? Jeśli chcecie uniknąć jego powstania,...