Mleko czosnkowe – mikstura, która powstaje poprzez połączenie dwóch składników – czosnku i mleka – to napój, który ceniono już w starożytności. Jego prozdrowotne walory można by wymieniać bez końca.
Dlaczego warto pić mleko z czosnkiem?
Picie mleka z czosnkiem to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możecie podarować swojemu organizmowi w jesienno-zimowym grypowym okresie. Dlaczego?
- Podnosi odporność. Czosnek doskonale podnosi odporność, pomagając zmniejszyć ryzyko przeziębienia, a także łagodzi objawy chorób i zapewnia szybszy powrót do zdrowia. Połączenie kilku ząbków czosnku z ciepłym mlekiem sprawia, że mikstura ta jest o wiele bardziej skuteczna.
- Chroni serce. Zawarta w czosnku allicyna, jest znanym środkiem uspokajającym, relaksującym i zapobiegającym różnym chorobom serca i schorzeniom, takim jak hiperglikemia, hiperlipidemia i kardiomiopatia przerostowa. Aby czerpać maksymalne korzyści dla naszego serca, zaleca się regularne picie mleka czosnkowego.
- Może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Świeży czosnek zawiera związki, które zapobiegają zniszczeniu oksydacyjnemu i mogą oczyszczać organizm z wolnych rodników. Jak wykazały badania, mleko czosnkowe może mieć pozytywny wpływ na zapobieganie rozwojowi groźnych guzów nowotworowych w naszym organizmie.
- Pomaga kontrolować cukrzycę. Czosnek jest skuteczny w utrzymywaniu poziomu glukozy we krwi, kontrolowaniu cukrzycy i zapobieganiu długotrwałym powikłaniom związanym z tą chorobą.
- Może pomóc w leczeniu i łagodzeniu różnych dolegliwości żołądkowych, m.in. zapobiega zaparciom.
Kto nie powinien pić mleka czosnkowego?
Mleko z dodatkiem czosnku to bardzo zdrowy napój, ale nie wszyscy powinni go pić. Z mikstury tej powinny zrezygnować osoby, które mają wrażliwy żołądek, ponieważ czosnek może podrażniać błony śluzowe układu pokarmowego.
Jak zrobić mleko z czosnkiem?
Nie warto faszerować się chemią. Kiedy dopadnie was przeziębienie, sięgnijcie po naturalną metodę leczenia, jaką jest picie mleka z czosnkiem.
Zobacz także:
Składniki:
- 0,5 l mleka
- 2 łyżeczki miodu
- 4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Czosnek obierzcie z łupin i bardzo drobno posiekajcie.
- Posiekany czosnek podzielcie na 2 porcje i przełóżcie do dwóch kubków.
- Do kubków dodajcie po łyżeczce miodu.
- Mleko zagotujcie i zalejcie nim czosnek z miodem.
- Mleko z czosnkiem i miodem wymieszajcie, aby rozpuścił się miód.
- Mleko jest gotowe do picia.
Źródło: gotujmy.pl, healthline.com