Mleko czosnkowe – mikstura, która powstaje poprzez połączenie dwóch składników – czosnku i mleka – to napój, który ceniono już w starożytności. Jego prozdrowotne walory można by wymieniać bez końca.

Dlaczego warto pić mleko z czosnkiem?

Picie mleka z czosnkiem to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możecie podarować swojemu organizmowi w jesienno-zimowym grypowym okresie. Dlaczego?

  • Podnosi odporność. Czosnek doskonale podnosi odporność, pomagając zmniejszyć ryzyko przeziębienia, a także łagodzi objawy chorób i zapewnia szybszy powrót do zdrowia. Połączenie kilku ząbków czosnku z ciepłym mlekiem sprawia, że mikstura ta jest o wiele bardziej skuteczna.
  • Chroni serce. Zawarta w czosnku allicyna, jest znanym środkiem uspokajającym, relaksującym i zapobiegającym różnym chorobom serca i schorzeniom, takim jak hiperglikemia, hiperlipidemia i kardiomiopatia przerostowa. Aby czerpać maksymalne korzyści dla naszego serca, zaleca się regularne picie mleka czosnkowego.
  • Może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Świeży czosnek zawiera związki, które zapobiegają zniszczeniu oksydacyjnemu i mogą oczyszczać organizm z wolnych rodników. Jak wykazały badania, mleko czosnkowe może mieć pozytywny wpływ na zapobieganie rozwojowi groźnych guzów nowotworowych w naszym organizmie.
  • Pomaga kontrolować cukrzycę. Czosnek jest skuteczny w utrzymywaniu poziomu glukozy we krwi, kontrolowaniu cukrzycy i zapobieganiu długotrwałym powikłaniom związanym z tą chorobą.
  • Może pomóc w leczeniu i łagodzeniu różnych dolegliwości żołądkowych, m.in. zapobiega zaparciom.

Kto nie powinien pić mleka czosnkowego?

Mleko z dodatkiem czosnku to bardzo zdrowy napój, ale nie wszyscy powinni go pić. Z mikstury tej powinny zrezygnować osoby, które mają wrażliwy żołądek, ponieważ czosnek może podrażniać błony śluzowe układu pokarmowego.

Jak zrobić mleko z czosnkiem?

Nie warto faszerować się chemią. Kiedy dopadnie was przeziębienie, sięgnijcie po naturalną metodę leczenia, jaką jest picie mleka z czosnkiem.

Zobacz także:

Składniki:

  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierzcie z łupin i bardzo drobno posiekajcie.
  2. Posiekany czosnek podzielcie na 2 porcje i przełóżcie do dwóch kubków.
  3. Do kubków dodajcie po łyżeczce miodu.
  4. Mleko zagotujcie i zalejcie nim czosnek z miodem.
  5. Mleko z czosnkiem i miodem wymieszajcie, aby rozpuścił się miód.
  6. Mleko jest gotowe do picia.

Źródło: gotujmy.pl, healthline.com