Naleśniki to wyjątkowo proste danie, które uczą się wykonywać już nawet dzieci. Ciasto na naleśniki przeważnie można wykonać z tego, co mamy w lodówce. Nadzienie to zupełnie dowolna kwestia – może ono być przeróżne, od słodkiego po słone. Najmłodsi uwielbiają naleśniki z cukrem, dżemem czy Nutellą, ale można także przygotować ich zdrowszą wersję opartą na twarożku i świeżych lub mrożonych owocach.

Przepis na naleśniki z serkiem i owocami

Składniki:

Naleśniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka białej oranżady
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typu 450
  • sól
  • odrobina oleju

Ser:

  • 450 g półtłustego twarogu
  • 350 g mrożonych truskawek
  • 1,5 szklanki mrożonych borówek
  • 5 łyżek naturalnego jogurtu
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

Naleśniki: 

Zobacz także:

  1. Do miski wlać wszystkie płyny, wbić jajka oraz wsypać sól i wymieszać. 
  2. Następnie wsypać jedną szklankę mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Można zrobić to z pomocą trzepaczki, ale i miksera.
  3. Teraz wsypać resztę mąki i znowu dokładnie wymieszać, na koniec wlać olej i wymieszać ciasto.
  4. Porcje ciasta nalewać na rozgrzaną patelnię do naleśników, ciasto rozprowadzić po całej jej powierzchni i smażyć z obu stron. 
  5. Usmażone naleśniki kłaść jeden na drugi na talerz. 

Ser:

  1. Przez przystąpieniem do robienia naleśników wyjąć z zamrażarki owoce, truskawki posiekać i przełożyć do miski i wsypać borówki. 
  2. Potem smażyć naleśniki postępując tak jak jest opisane wyżej. Do miski włożyć ser, rozdrobnić go mieszając z jogurtem i cukrem. Gdy ser będzie wystarczająco słodki dodać owoce i wymieszać masę serową. 
  3. Na każdy naleśnik kłaść porcje masy serowej, zwijać dowolnie naleśniki (w rulony, rożki czy koperty) i kłaść na talerze. Naleśniki dodatkowo można polać jogurtem, ale nie jest to konieczne.

Czytaj też: