Naleśniki to wyjątkowo proste danie, które uczą się wykonywać już nawet dzieci. Ciasto na naleśniki przeważnie można wykonać z tego, co mamy w lodówce. Nadzienie to zupełnie dowolna kwestia – może ono być przeróżne, od słodkiego po słone. Najmłodsi uwielbiają naleśniki z cukrem, dżemem czy Nutellą, ale można także przygotować ich zdrowszą wersję opartą na twarożku i świeżych lub mrożonych owocach.
Przepis na naleśniki z serkiem i owocami
Składniki:
Naleśniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka białej oranżady
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej typu 450
- sól
- odrobina oleju
Ser:
- 450 g półtłustego twarogu
- 350 g mrożonych truskawek
- 1,5 szklanki mrożonych borówek
- 5 łyżek naturalnego jogurtu
- cukier do smaku
Przygotowanie:
Naleśniki:
Zobacz także:
- Do miski wlać wszystkie płyny, wbić jajka oraz wsypać sól i wymieszać.
- Następnie wsypać jedną szklankę mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Można zrobić to z pomocą trzepaczki, ale i miksera.
- Teraz wsypać resztę mąki i znowu dokładnie wymieszać, na koniec wlać olej i wymieszać ciasto.
- Porcje ciasta nalewać na rozgrzaną patelnię do naleśników, ciasto rozprowadzić po całej jej powierzchni i smażyć z obu stron.
- Usmażone naleśniki kłaść jeden na drugi na talerz.
Ser:
- Przez przystąpieniem do robienia naleśników wyjąć z zamrażarki owoce, truskawki posiekać i przełożyć do miski i wsypać borówki.
- Potem smażyć naleśniki postępując tak jak jest opisane wyżej. Do miski włożyć ser, rozdrobnić go mieszając z jogurtem i cukrem. Gdy ser będzie wystarczająco słodki dodać owoce i wymieszać masę serową.
- Na każdy naleśnik kłaść porcje masy serowej, zwijać dowolnie naleśniki (w rulony, rożki czy koperty) i kłaść na talerze. Naleśniki dodatkowo można polać jogurtem, ale nie jest to konieczne.
Czytaj też: