Mizeria inaczej: zróbcie ogórki po chińsku, to zaskakujące połączenie odmieni wam dzień!
Adobe Stock
Newsy

Mizeria inaczej: zróbcie ogórki po chińsku, to zaskakujące połączenie odmieni wam dzień!

Sałatka z ogórków w wydaniu azjatyckim będzie pasować m.in. do klasycznych schabowych czy kurczaka – zamiast mizerii.

Mizeria to tradycyjna polska surówka, która gości na obiadowych stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Doskonale komponuje się z panierowanymi schabowymi czy też piersią z kurczaka. Najwięksi miłośnicy surówek z ogórków regularnie sięgają jednak po nowe, oryginalne przepisy i wariacje na temat klasycznej polskiej mizerii jak np. ogórki kiszone z curry. A ta wersja sałatki ogórkowej w wersji azjatyckiej jest szczególnie pyszna.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ogórki po chińsku (mizeria inaczej)

Słodko-pikantna zalewa sprawi, że ogórki zyskają zupełnie nowy smak. Nadal świetnie będą pasować do dań takich jak kurczak czy schabowe, ale nie tylko!

Składniki:

  • 1 długi ogórek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 0,5 papryczki chilii
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:

  1. Ogórka dokładnie umyjcie i pokrójcie lub poszatkujcie w plasterki. 
  2. Włóżcie warzywo do miski, dodajcie soli i odstawcie na 20 minut, aby ogórki puściły wodę. Po upływie czasu odlejcie płyn. 
  3. Drobno posiekajcie paprykę i czosnek. Do ogórków dodajcie czosnek, ocet, cukier i odrobinę soli dla smaku. Odstawcie na bok, aby przeszły smakiem.
  4. Papryczki zachowajcie na koniec i dodajcie je w ostatniej kolejności. 
  5. Mocno rozgrzejcie olej na patelni (aż będzie wyczuwalny jego sezamowy zapach), a następnie polejcie nim ogórki. Gotową sałatkę posypcie sezamem. 
Zobacz także
Jak zrobić zalewę do ogórków kiszonych? Z taką wyjdą najlepsze

Jak zrobić zalewę do ogórków kiszonych? Z taką wyjdą najlepsze

Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora

Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora

Ogórki – właściwości i składniki odżywcze

Ogórki praktycznie w całości składają się... z wody. To dzięki temu są tak niskokaloryczne i świetnie gaszą pragnienie (często dodaje się je właśnie do karafek z wodą np. na siłowniach, saunach czy w salonach spa). Warzywa te bogate są także w wiele witamin: C, B6, A, E, K oraz kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Zawierają także duże ilości potasu, fosforu, wapnia czy magnezu.

Czytaj także:

mizeria
Adobe Stock
Newsy
Czy powinno dodawać się ocet do mizerii? Wielu Polaków uważa, że to profanacja
Klasyczna mizeria jest przygotowywana z ogórków i kwaśnej śmietany. Niektórzy jednak dodają także ocet. Wiecie w jakim celu?

Żaden obiad nie może się obejść bez dodatku warzyw. Do klasycznych polskich obiadów zazwyczaj podawane są one w formie surówek bądź sałatek. Jedną z popularniejszych opcji jest mizeria . Idealnie sprawdza się między innymi do kotleta schabowego czy mielonego . Mizeria z octem Wbrew pozorom, dodatek octu do ogórków nie jest zbrodnią, a wręcz podkręca smak całego dania. Taka surówka nazywana jest „mizerią po warszawsku” - jest delikatnie słodko-cierpka. Dodatek octu ma za zadanie jeszcze bardziej podkreślić smak ogórków i śmietany. Mizeria po warszawsku Regionalna mazowiecka mizeria. Pochodzicie z innej części Polski? Przygotujcie ogórki w ten sposób, aby zaskoczyć swoich domowników. Składniki: 4 zielone ogórki ⅓ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki octu 100 g kwaśnej śmietany 18% mielony czarny pieprz Przygotowanie: Ogórki obierzcie oraz pokrójcie w cienkie plasterki. Przełóżcie je do miski i dokładnie posólcie. Wymieszajcie je, a następnie odstawcie na około 30 minut. Po upływie danego czasu, ogórki odciśnijcie dokładnie z nadmiaru wody i przełóżcie je do salaterki. Cukier rozpuśćcie w occie, a później dodajcie je do miski wraz ze śmietaną i mielonym, czarnym pieprzem. Całość dobrze wymieszajcie do połączenia się składników. Taka mizeria będzie idealnym dodatkiem do każdego obiadu. Smacznego! Dodatki do mizerii Każdy region inaczej przyrządza znane i lubiane przez wszystkich dania, dlatego też ostatecznie wiele przepisów może się nieco od siebie różnić. Tak jest również w przypadku mizerii. U każdego podstawą są oczywiście ogórki oraz śmietana - reszta składu zależy od preferencji i...

Nie ma lepszego dodatku do kanapki. Jak zrobić ogórki „krokodylki”?
AdobeStock
Newsy
Nie ma lepszego dodatku do kanapki. Jak zrobić ogórki „krokodylki”?
Słyszeliście kiedyś o ogórkach krokodylkach? To wspaniały dodatek do kanapek lub innych dań. Zróbcie je a będziecie się nimi zajadać.

Ogórki kiszone , ogórki małosolne , ogórki konserwowe , mizeria . Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie tych wspaniałych letnich warzyw. A co powiecie na ogórki krokodylki w zalewie z octu z dodatkiem czosnku i chili ? Jak zrobić ogórki „krokodylki”? Sezon ogórkowy w pełni. Jeśli przygotowujecie właśnie przetwory na zimę, koniecznie przetestujcie nasz przepis na ogórki krokodylki. Ogórki krokodylki to świetny dodatek do kanapek, mięsnych dań i jedzenia solo, prosto ze słoika. Do ich przygotowania najlepiej nadają się przerośnięte ogórki, z którymi zwykle nie za bardzo wiadomo, co zrobić. Przygotujcie ogórki w pysznej zalewie octowej z dodatkiem czosnku i chili a zakochacie się w ich niebanalnym smaku. Składniki: 2 kg ogórków 1 kg cukru 1 szklanka octu 2-3 łyżeczki chili  2 główki czosnku 2 łyżki soli Przygotowanie: Ogórki obierzcie i pokrójcie na połówki lub ćwiartki. Przełóżcie ogórki do dużej miski i zasypcie je 2 łyżkami soli. Wymieszajcie i odstawcie na 5 godzin.  Po upływie tego czasu należy odlać sok. Przygotujcie zalewę - wsypcie do garnka cukier, dodajcie ocet i zagotujcie zalewę. Zalejcie gorącą zalewą ogórki i wymieszajcie. Dodajcie chili, pokrojone ząbki czosnku a następnie całość wymieszajcie. Ogórki odstawcie na 12 h. Po upływie tego czasu ogórki można przełożyć do słoików, zalać zalewą i mocno zakręcić. Nie trzeba ich pasteryzować. Jak smakują ogórki krokodylki? Ogórki krokodylki z chili to świetna alternatywa dla tradycyjnych ogórków kiszonych, konserwowych czy małosolnych. W smaku są troszkę słodkie, a troszkę...

kapusta małosolna przepis
Adobe Stock
Newsy
Przepis na małosolną kapustę: lepsza od kiszonej
Jeśli jeszcze nie jedliście małosolnej kapusty, najwyższa pora to zmienić. Zróbcie ją z tego przepisu, a będziecie mogli się nią zajadać już po 2 dniach!

Warzywa małosolne są zdrowe, choć powinniście wystrzegać się spożywania ich w nadmiarze, jeśli cierpicie na nadciśnienie . Niewiele osób wie jednak, że nie tylko ogórki nadają się do przygotowania w wersji małosolnej. Możecie tak zrobić też kapustę! Gorąco polecamy, ponieważ to idealny sposób na przygotowanie pysznej wiosennej surówki do obiadu . Poza tym ci z was, którzy cierpią na wzdęcia i niestrawność po kapuście kiszonej, taką małosolną możecie jeść bez przeszkód. Zainteresowani? Spieszymy z przepisem! Przepis na małosolną kapustę Możecie przygotować ją właściwie z każdego rodzaju kapusty, nawet włoskiej i czerwonej. Jednak nam najbardziej smakuje małosolna młoda kapusta. Zróbcie ją wg tego przepisu: Składniki: mała główka młodej kapusty  2 marchewki 2 łyżki soli pęczek koperku opcjonalnie: ziele angielskie, czosnek, kminek i liść laurowy Przygotowanie kapusty małosolnej poszatkujcie kapustę i przełóżcie do miski dodajcie sól i ugniećcie widelcem marchewkę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach  posiekajcie koperek dodajcie marchewkę i koperek do miski z kapustą i solą, wymieszajcie, jeszcze trochę ugniećcie widelcem jeśli lubicie bardziej wyraziste, ostre smaki, dodajcie kminek, liście laurowe, ziele angielskie i dwa ząbki czosnku odstawcie na 3 godziny, aż kapusta puści sok po tym czasie przełóżcie do słoika wraz z sokiem, mocno ugniećcie i odstawcie słoik w ciepłe miejsca na 2-3 dni (możecie przykryć ściereczka kuchenną lub gazą, ale nie zakręcajcie słoika). Po 2-3 dniach kapusta małosolna jest gotowa. Przełóżcie ją do lodówki, by zatrzymać kiszenie i podawajcie jako pyszną surówkę do obiadu.  Pasuje świetnie do kotletów mielonych...

Ogórki małosolne z chili i miodem. Prosty przepis na smaczne ogórki małosolne
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Ogórki małosolne z chili i miodem. Prosty przepis na chrupkie ogórki małosolne
Przygotujcie ogórki małosolne z odrobiną miodu i papryczki chili. Jesteśmy pewni, że będziecie się nimi zajadać i będą hitem tegorocznego grilla!

Ogórki małosolne to pyszny i prosty dodatek do dań z grilla czy kanapek. Pójdźcie o krok dalej i przygotujcie ogórki małosolne w nieco innej wersji - z miodem i papryczkami chili. W takim oryginalnym wydaniu są naprawdę pyszne i w mig znikają ze słoika. Ogórki małosolne z chili i miodem Chrupiące, domowe ogórki małosolne to doskonały dodatek do kanapek czy obiadu. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a pierwsze ogórki można wyjadać już po kilku godzinach od przygotowania. Jeżeli chcecie małej odmiany, przygotujcie ogórki małosolne z dodatkiem miodu i chili. Co powiecie na ogórki małosolne w takim oryginalnym wydaniu? Sprawdziliśmy – są naprawdę pyszne! Jak je przygotować? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis! Składniki: 0,5 kg ogórków gruntowych 1 papryczka chili 1 łyżka miodu 1 litr wody 1 łyżka soli 2 plasterki chrzanu (lub 1 liść chrzanu) 1-2 gałązki koperku 1 ząbek czosnku Liść dębu lub wiśni Przygotowanie: Wodę gotujemy, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy je w grubsze plasterki. Do słoika wkładamy garść pokrojonych ogórków, dodajemy plasterek chrzanu, kilka plasterków czosnku i kilka plasterków papryczki chili, następnie układamy kolejną warstwę ogórków, gałązkę kopru, liść dębu i chili. I znowu ogórki, chrzan, czosnek i chili i ogórki (kolejność nie ma większego znaczenia tak naprawdę, ale fajnie jak smaki przenikają się warstwami, a nie wszystkie znajdują się w 1 miejscu), koperek. Ogórki polewamy 1 łyżką płynnego miodu, a następnie zalewamy je przygotowaną wcześniej wodą z solą. Słoik zamykamy (możemy nim lekko potrząsnąć, aby woda i miód się...