Mizeria to tradycyjna polska surówka, która gości na obiadowych stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Doskonale komponuje się z panierowanymi schabowymi czy też piersią z kurczaka. Najwięksi miłośnicy surówek z ogórków regularnie sięgają jednak po nowe, oryginalne przepisy i wariacje na temat klasycznej polskiej mizerii jak np. ogórki kiszone z curry. A ta wersja sałatki ogórkowej w wersji azjatyckiej jest szczególnie pyszna.
Przepis na ogórki po chińsku (mizeria inaczej)
Słodko-pikantna zalewa sprawi, że ogórki zyskają zupełnie nowy smak. Nadal świetnie będą pasować do dań takich jak kurczak czy schabowe, ale nie tylko!
Składniki:
- 1 długi ogórek
- 2-3 ząbki czosnku
- 0,5 papryczki chilii
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
Przygotowanie:
- Ogórka dokładnie umyjcie i pokrójcie lub poszatkujcie w plasterki.
- Włóżcie warzywo do miski, dodajcie soli i odstawcie na 20 minut, aby ogórki puściły wodę. Po upływie czasu odlejcie płyn.
- Drobno posiekajcie paprykę i czosnek. Do ogórków dodajcie czosnek, ocet, cukier i odrobinę soli dla smaku. Odstawcie na bok, aby przeszły smakiem.
- Papryczki zachowajcie na koniec i dodajcie je w ostatniej kolejności.
- Mocno rozgrzejcie olej na patelni (aż będzie wyczuwalny jego sezamowy zapach), a następnie polejcie nim ogórki. Gotową sałatkę posypcie sezamem.
Ogórki – właściwości i składniki odżywcze
Ogórki praktycznie w całości składają się... z wody. To dzięki temu są tak niskokaloryczne i świetnie gaszą pragnienie (często dodaje się je właśnie do karafek z wodą np. na siłowniach, saunach czy w salonach spa). Warzywa te bogate są także w wiele witamin: C, B6, A, E, K oraz kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Zawierają także duże ilości potasu, fosforu, wapnia czy magnezu.
Czytaj także: