Chyba śmiało można powiedzieć, że sernik to obowiązkowe ciasto na każdym przyjęciu oraz podczas świąt. Wygląda efektownie, a do tego jak smakuje. Można zrobić go tradycyjnie, z samego sera, lub wzbogacić różnymi dodatkami. Zobaczcie, jak robi go Bożena Dykiel. 

Co Bożena Dykiel dodaje do sernika?

W serniku aktorki koniecznie muszą się znaleźć rodzynki. Może nie wszyscy za nimi przepadają, ale naprawdę warto - te suszone owoce nadają sernikowi odrobinę słodyczy i delikatności. Pamiętajcie o tym, by wcześniej je oczywiście namoczyć, żeby nie były twarde. Wypróbujcie poniższy przepis Bożeny Dykiel na sernik (naturalnie z rodzynkami). 

Przepis na pyszny sernik według Bożeny Dykiel (wersja bez spodu)

Składniki:

  • 1 kg twarogu mielonego z wiaderka

  • 6 jaj średniej wielkości

  • ¾ kostki masła

  • 2,5 szklanki cukru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • pół szklanki rodzynek

  • 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym lub waniliowym

Przygotowanie:

  1. Rozpocznijcie od przygotowania rodzynek. Należy przesypać je do miski i zalać gorącą wodą, by zmiękły. Odstawcie, aż ostygną.

  2. Do dużej miski przełóżcie twaróg. Może to być twaróg sernikowy z wiaderka, choć najlepszy będzie zwykły, tłusty i samodzielnie zmielony (oczywiście kilkukrotnie). 

  3. Wsypcie 2,5 szklanki cukru, 1 łyżkę cukru waniliowego oraz 2 całe opakowania budyniu. Do tego jeszcze 6 średnich jaj (lub 5 dużych) i ¾ kostki masła, czyli około 150 g.

  4. Teraz całość przemieszajcie łyżką, a następnie weźcie mikser i zmiksujcie, aż składniki się połączą i powstanie jednolita, gładka masa.

  5. Wsypcie wcześniej namoczone, a następnie odsączone rodzynki i wymieszajcie łyżką, by równomiernie je rozprowadzić w cieście.

  6. Tortownicę wysmarujcie masłem i oprószcie bułką tartą. Możecie też użyć po prostu papieru do pieczenia, choć w przypadku tortownicy (ze względu na jej kształt), klasyczne posmarowanie formy tłuszczem będzie łatwiejsze.

  7. Wlejcie ciasto do formy i włóżcie ją do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie przez około 50 minut.

  8. Po tym czasie wyłączcie piekarnik, uchylcie lekko drzwiczki i zostawcie sernik w środku aż do całkowitego ostudzenia. Smacznego!