Mistrzowski sernik z przepisu Bożeny Dykiel. Będzie pyszny z tym 1 dodatkiem
AdobeStock, AKPA
Newsy

Mistrzowski sernik z przepisu Bożeny Dykiel. Będzie pyszny z tym 1 dodatkiem

Już za chwilę zacznie się pieczenie ciast przed świętami. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć sernika. Nie bójcie się wzbogacić go o różne dodatki, by był jeszcze smaczniejszy. Poznajcie przepis Bożeny Dykiel na sernik, który zawsze się udaje.

Chyba śmiało można powiedzieć, że sernik to obowiązkowe ciasto na każdym przyjęciu oraz podczas świąt. Wygląda efektownie, a do tego jak smakuje. Można zrobić go tradycyjnie, z samego sera, lub wzbogacić różnymi dodatkami. Zobaczcie, jak robi go Bożena Dykiel. 

Co Bożena Dykiel dodaje do sernika?

W serniku aktorki koniecznie muszą się znaleźć rodzynki. Może nie wszyscy za nimi przepadają, ale naprawdę warto - te suszone owoce nadają sernikowi odrobinę słodyczy i delikatności. Pamiętajcie o tym, by wcześniej je oczywiście namoczyć, żeby nie były twarde. Wypróbujcie poniższy przepis Bożeny Dykiel na sernik (naturalnie z rodzynkami). 

Zobacz także
Bożena Dykiel ma 72 lata i... figurę 40-latki! Znamy jej sekret

Bożena Dykiel ma 73 lata i figurę 40-latki! „Kobieta dojrzała wie więcej i umie więcej”

Pyszny sernik z brzoskwiniami z przepisu mamy. Te z cukierni mogą się schować

Pyszny sernik z brzoskwiniami z przepisu mamy. Te z cukierni mogą się schować

Przepis na pyszny sernik według Bożeny Dykiel (wersja bez spodu)

Składniki:

  • 1 kg twarogu mielonego z wiaderka

  • 6 jaj średniej wielkości

  • ¾ kostki masła

  • 2,5 szklanki cukru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • pół szklanki rodzynek

  • 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym lub waniliowym

Przygotowanie:

  1. Rozpocznijcie od przygotowania rodzynek. Należy przesypać je do miski i zalać gorącą wodą, by zmiękły. Odstawcie, aż ostygną.

  2. Do dużej miski przełóżcie twaróg. Może to być twaróg sernikowy z wiaderka, choć najlepszy będzie zwykły, tłusty i samodzielnie zmielony (oczywiście kilkukrotnie). 

  3. Wsypcie 2,5 szklanki cukru, 1 łyżkę cukru waniliowego oraz 2 całe opakowania budyniu. Do tego jeszcze 6 średnich jaj (lub 5 dużych) i ¾ kostki masła, czyli około 150 g.

  4. Teraz całość przemieszajcie łyżką, a następnie weźcie mikser i zmiksujcie, aż składniki się połączą i powstanie jednolita, gładka masa.

  5. Wsypcie wcześniej namoczone, a następnie odsączone rodzynki i wymieszajcie łyżką, by równomiernie je rozprowadzić w cieście.

  6. Tortownicę wysmarujcie masłem i oprószcie bułką tartą. Możecie też użyć po prostu papieru do pieczenia, choć w przypadku tortownicy (ze względu na jej kształt), klasyczne posmarowanie formy tłuszczem będzie łatwiejsze.

  7. Wlejcie ciasto do formy i włóżcie ją do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie przez około 50 minut.

  8. Po tym czasie wyłączcie piekarnik, uchylcie lekko drzwiczki i zostawcie sernik w środku aż do całkowitego ostudzenia. Smacznego!

Kotlety mielone

sernik anastazji
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sernik z rodzynkami siostry Anastazji. O smaku zadecyduje to, ile razy zmieliliście ser
Kto jak kto, ale siostra Anastazja zna się na wypiekach. Sprawdźcie, jaki jest jej przepis na udany sernik z rodzynkami.

71-letnia siostra Anastazja Pustelnik niejedno już ciasto w życiu upiekła. Jej wypieki z zasady muszą być więc do bólu konserwatywne i tradycyjne. Nic w tym jednak złego! Pieczenie ciast tym różni się od gotowania obiadów, że mniej w nich miejsca na eksperymenty i odstępstwa od przepisów. Nie inaczej jest w przypadku przepisu siostry Anastazji na sernik z rodzynkami. Musicie trzymać się żelaznych zasad zakonnicy, by wyszedł taki, jak należy. Ile razy powinno się mielić twaróg na sernik? Pierwszą, podstawową i najważniejszą zasadą przy pieczeniu ciast z twarogu, jest właśnie wybranie odpowiedniego kawałka białego sera. Niestety, ale zakup wiaderka z gotowym serem twarogowym na sernik, to pójście na skróty. Nie tędy droga! Gotowe wiaderka są przesłodzone, nieciekawe w smaku, a dodatkowo po upieczeniu, mają często zbyt rzadką konsystencję. Nie ma to jak klasyczny twaróg, koniecznie przemielony w maszynce przynajmniej 2 razy, a najlepiej 3. To właśnie sekret sernikowej perfekcji siostry Anastazji. Oprócz tego, ważny jest spód. Siostra Anastazja poleca „ucieraną klasykę”. Przepis na sernik siostry Anastazji Składniki na spód: 10 dag masła lub margaryny 10 dag cukru pudru 10 dag mąki 4 żółtka Pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki pozostałe: 1,5 kg sera białego 12 jaj 40 dag cukru kryształu Kostka margaryny lub masła – 25 dag 3 budynie waniliowe 0,5 l mleka Spora garść rodzynek Przygotowanie: Ser zmielcie w maszynce 2-3 razy. Utrzyjcie tłuszcz na ciasto, stopniowo dodawajcie cukier, żółtka, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia. 2 budynie zagotujcie na mleku i wystudźcie. Margarynę na sernik utrzyjcie z cukrem, potem dodawajcie żółtka, a na końcu ser z dodatkiem 1 budyniu w proszku i rodzynki. Białka ubijcie na...

Sernik nie pęknie, jeśli zrobicie z nim 1 rzecz od razu po upieczeniu
Flickr
Newsy
Sernik nie pęknie, jeśli zrobicie z nim 1 rzecz od razu po upieczeniu. Wielu o tym wciąż zapomina
Na pewno nikogo nie cieszy widok popękanego sernika. By zapobiec takiej katastrofie, pamiętajcie o jednej rzeczy podczas przygotowywania tego ciasta.

Obawiacie się, że sernik pieczony na święta lub inną okazję popęka? By uniknąć wpadki, warto się dowiedzieć, dlaczego sernik może w ogóle pękać i co zrobić, żeby był zwarty i pięknie się prezentował po upieczeniu. To bardzo proste i nie wymaga żadnych specjalnych składników do ciasta ani sprzętów - sprawdźcie sami.  Co zrobić, żeby sernik nie pękł po upieczeniu? Często powodem pękania sernika po upieczeniu jest zbyt wysoka temperatura, w jakiej się piekł. Jednak to nie wszystko. Może się tak też stać w sytuacji, gdy wyciągniecie go zbyt szybko z piekarnika albo gdy użyte do niego składniki nie miały jednakowej temperatury.  By sernik nie popękał, należy dodać do niego lekko ubite białka (ale nie na sztywno!), a po upieczeniu koniecznie starannie odciąć nożem ciasto od krawędzi tortownicy. Taki zabieg zapobiegnie pękaniu i dodatkowo ułatwi wyjęcie ciasta z formy.  Jeszcze jednym sprawdzonym trikiem, który zmniejsza ryzyko popękania sernika, jest wstawienie do piekarnika podczas pieczenia ciasta naczynia z wrzącą wodą. Woda pod wpływem wysokiej temperatury zamieni się w parę wodną i nawilży sernik podczas pieczenia. Przepis na sernik, który nigdy nie pęka Składniki: 1 kg zmielonego twarogu lub sera z wiaderka 1 kostka masła 6 jajek 80 g cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Wyjmijcie masło z lodówki, by osiągnęło temperaturę pokojową - powinno być miękkie. Włóżcie masło do miski, wsypcie cukier i utrzyjcie na puch - zajmie wam to od 8 do 10 minut. Cały czas mieszając, dodajcie 6 żółtek, jedno po drugim.  Wlejcie 1 łyżkę ekstraktu waniliowego albo jedno opakowanie cukru waniliowego. ...

Makowiec japoński
Gotujmy.pl/mycha
Newsy
Najlepszy przepis na makowiec japoński. Proste ciasto na święta z kilku składników
Jeśli chcecie podać na stół wielkanocny wyjątkowe ciasto, koniecznie wypróbujcie ten niezawodny przepis na makowiec japoński. Jest delikatny i wilgotny dzięki 1 składnikowi.

To jest idealna propozycja ciasta dla wszystkich smakoszy makowców  i nie tylko. Jeśli wprost przepadacie za wilgotnymi i delikatnymi ciastami, to ten przepis zdecydowanie przypadnie wam do gustu! Ciasto jest pyszne, wilgotne od jabłek i rodzynek. Bez spodu i bez zawijania. Proste i niezwykle szybkie do zrobienia. Czy można chcieć więcej?  Przepis na makowiec japoński  Będziecie potrzebować:  500 g suchego mielonego maku 250 g miękkiego masła 2,5 szklanki mleka 3,2% 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 1 kg jabłek prażonych ze słoika 220 g kaszy manny 6 większych jajek  garść rodzynek garść żurawiny suszonej garść moreli suszonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dekoracji: polewa czekoladowa brzoskwinie z puszki Sposób przygotowania: W garnku ugotujcie 2,5 szklanki mleka z 50 g masła, cukrem waniliowym oraz 3 łyżkami miodu.  Do gorącego mleka wsypcie zmielony suchy mak i gotujcie go na niewielkim ogniu aż spęcznieje, a  mleko odparuje. Dodajcie rodzynki, żurawinę i pokrojone na mniejsze kawałki morele. Odłóżcie do ostudzenia.  Resztę masła czyli 200 g zmiksujcie z 2 szklankami cukru pudru na puszystą masę.  Jajka oddzielcie od białek.  Następnie dodajcie do maślanej masy po jednym żółtku nie przerywając miksowania.  Do maślano-żółtkowej masy dodajcie stopniowo ostudzoną masę makową. Wszystko razem zmiksujcie.  Na koniec dodajcie do masy prażone jabłka ze słoika oraz kaszę. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Białka jaj ubijcie ze szczyptą soli i dodajcie do makowej masy, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłóżcie na blachę o wymiarach 25 cm na 40 cm wcześniej przykrytą papierem do pieczenia. Powierzchnię...

sernik przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajecie ten składnik do świątecznego sernika? Uważajcie, bo może być bardzo toksyczny
Produkty spożywcze pełne są dziś niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Sprawdźcie, co kryje się w popularnym składniku do wielkanocnego sernika!

Już za chwilę Wielkanoc! Na świątecznych stołach nie będzie mogło zabraknąć pysznego żurku z kiełbasą, faszerowanych jajek, sałatki jarzynowej i pieczonego schabu. A na deser koniecznie musi się pojawić babka wielkanocna i sernik. Jaki według was jest idealny – z rodzynkami, czy bez? Nie wszyscy lubią ciasto z bakaliami i okazuje się, że ich niechęć do rodzynek może mieć solidne podstawy! Dowiedzcie się, czy rzeczywiście bakalie są takie zdrowe. Czy bakalie są zdrowe? Wiele osób z chęcią dodaje rodzynki i inne bakalie do świątecznego sernika. Okazuje się jednak, że nawet ta pyszna przekąska może mieć negatywny wpływ na zdrowie! Bakalie pełne są bowiem pestycydów, czyli substancji używanych do ochrony roślin przed szkodnikami. W rodzynkach i innych suszonych owocach można też znaleźć fumiganty – to środki zwalczające szkodniki w trakcie suszenia owoców. Wpływ pestycydów na zdrowie Zawarte w bakaliach pestycydy niestety nie są obojętne dla zdrowia. Ich częste spożycie może zaburzyć prawidłową pracę mózgu oraz układu hormonalnego i rozrodczego! Przepis na sernik wielkanocny bez spodu Na szczęście sernik może być równie smaczny bez rodzynek! Wypróbujcie przepis na wielkanocny sernik: Składniki: Kilogram mielonego twarogu 1 kostka masła 4 jajka ¾ szklanki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej Aromat waniliowy do ciast Oraz tortownica o średnicy 24 cm. Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmijcie wcześniej z lodówki twaróg na sernik oraz jajka. Jeśli nie macie tyle czasu, by czekać aż składniki nieco się ogrzeją, możecie podnieść ich temperaturę wkładając je do miski z letnią wodą. Uważajcie, by nie była zbyt ciepła – wówczas jajka się zetną! Do dużej...