
Chyba śmiało można powiedzieć, że sernik to obowiązkowe ciasto na każdym przyjęciu oraz podczas świąt. Wygląda efektownie, a do tego jak smakuje. Można zrobić go tradycyjnie, z samego sera, lub wzbogacić różnymi dodatkami. Zobaczcie, jak robi go Bożena Dykiel.
Co Bożena Dykiel dodaje do sernika?
W serniku aktorki koniecznie muszą się znaleźć rodzynki. Może nie wszyscy za nimi przepadają, ale naprawdę warto - te suszone owoce nadają sernikowi odrobinę słodyczy i delikatności. Pamiętajcie o tym, by wcześniej je oczywiście namoczyć, żeby nie były twarde. Wypróbujcie poniższy przepis Bożeny Dykiel na sernik (naturalnie z rodzynkami).
Przepis na pyszny sernik według Bożeny Dykiel (wersja bez spodu)
Składniki:
-
1 kg twarogu mielonego z wiaderka
-
6 jaj średniej wielkości
-
¾ kostki masła
-
2,5 szklanki cukru
-
1 łyżka cukru waniliowego
-
pół szklanki rodzynek
-
2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym lub waniliowym
Przygotowanie:
-
Rozpocznijcie od przygotowania rodzynek. Należy przesypać je do miski i zalać gorącą wodą, by zmiękły. Odstawcie, aż ostygną.
-
Do dużej miski przełóżcie twaróg. Może to być twaróg sernikowy z wiaderka, choć najlepszy będzie zwykły, tłusty i samodzielnie zmielony (oczywiście kilkukrotnie).
-
Wsypcie 2,5 szklanki cukru, 1 łyżkę cukru waniliowego oraz 2 całe opakowania budyniu. Do tego jeszcze 6 średnich jaj (lub 5 dużych) i ¾ kostki masła, czyli około 150 g.
-
Teraz całość przemieszajcie łyżką, a następnie weźcie mikser i zmiksujcie, aż składniki się połączą i powstanie jednolita, gładka masa.
-
Wsypcie wcześniej namoczone, a następnie odsączone rodzynki i wymieszajcie łyżką, by równomiernie je rozprowadzić w cieście.
-
Tortownicę wysmarujcie masłem i oprószcie bułką tartą. Możecie też użyć po prostu papieru do pieczenia, choć w przypadku tortownicy (ze względu na jej kształt), klasyczne posmarowanie formy tłuszczem będzie łatwiejsze.
-
Wlejcie ciasto do formy i włóżcie ją do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie przez około 50 minut.
-
Po tym czasie wyłączcie piekarnik, uchylcie lekko drzwiczki i zostawcie sernik w środku aż do całkowitego ostudzenia. Smacznego!