Już za nieco ponad 2 tygodnie będziemy obchodzili święta! Najwyższa pora zastanowić się nad wielkanocnymi smakołykami. Jednym z ulubionych ciast Polaków jest w tym okresie sernik. Ten z naszego przepisu to istne mistrzostwo świata!
Sernik z pistacjami, nerkowcem i białą czekoladą
Sernik z naszego przepisu świetnie się sprawdzi jako dodatek do wielkanocnej kawy lub herbaty. Jest lekki i wspaniale kremowy. Lekko solone pistacje, delikatne orzechy nerkowca i nuta białej czekolady – to połączenie, które po prostu musi smakować. Koniecznie sprawdźcie ten przepis!
Składniki:
Tortownica o średnicy 16-18 cm
Spód:
Zobacz także:
- 150g herbatników
- 50g masła
Masa serowa:
- 300g ricotty (można zastąpić mielonym twarogiem)
- 3 łyżki masła z pistacji i orzechów nerkowca
- 5 łyżek cukru pudru
Wierzch:
- 400 ml śmietanki 30-36%
- 60g białej czekolady
Do dekoracji:
- 20g solonych pistacji (drobno posiekanych)
Przygotowanie:
- Wierzch. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy i schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.
- Spód. Ciastka rozdrobnić i dokładnie wymieszać z rozpuszczonym masłem. Całość wklepać w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Masa serowa. Wszystkie składniki masy serowej starannie zmiksować. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód.
- Na wierzch wylewamy zmiksowaną śmietankę z czekoladą. Dekorujemy wedle uznania i schładzamy w lodówce.