Już za nieco ponad 2 tygodnie będziemy obchodzili święta! Najwyższa pora zastanowić się nad wielkanocnymi smakołykami. Jednym z ulubionych ciast Polaków jest w tym okresie sernik. Ten z naszego przepisu to istne mistrzostwo świata!

Sernik z pistacjami, nerkowcem i białą czekoladą

Sernik z naszego przepisu świetnie się sprawdzi jako dodatek do wielkanocnej kawy lub herbaty. Jest lekki i wspaniale kremowy. Lekko solone pistacje, delikatne orzechy nerkowca i nuta białej czekolady – to połączenie, które po prostu musi smakować. Koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Składniki:

Tortownica o średnicy 16-18 cm

Spód:

Zobacz także:

  • 150g herbatników
  • 50g masła

Masa serowa:

  • 300g ricotty (można zastąpić mielonym twarogiem)
  • 3 łyżki masła z pistacji i orzechów nerkowca
  • 5 łyżek cukru pudru

Wierzch:

  • 400 ml śmietanki 30-36%
  • 60g białej czekolady

Do dekoracji:

  • 20g solonych pistacji (drobno posiekanych)

Przygotowanie:

  1. Wierzch. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy i schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.
  2. Spód. Ciastka rozdrobnić i dokładnie wymieszać z rozpuszczonym masłem. Całość wklepać w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Masa serowa. Wszystkie składniki masy serowej starannie zmiksować. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód.
  4. Na wierzch wylewamy zmiksowaną śmietankę z czekoladą. Dekorujemy wedle uznania i schładzamy w lodówce.