pieczony kurczak
Flickr
Newsy

Mistrz kuchni zdradził sekret idealnego kurczaka z piekarnika. Wystarczy piec go z dużą ilością 1 składnika. Każdy ma go w domu

Jak pieką kurczaka najzdolniejsi kucharze na świecie? Z odpowiedzią pospieszył Oli Martin, zwycięzca brytyjskiej edycji MasterChefa.

Kurczak w całości pieczony w domowym piekarniku to stały punkt programu w wielu polskich domach.

Niestety często zdarza się, że tak przygotowane danie zamiast podziwu domowników, powoduje rozczarowanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Złota proporcja?

Dlaczego? Wszystko przez to, że wysuszony w piekarniku kurczak nie ma nic wspólnego z soczystością w środku i chrupkością na zewnątrz.

Wbrew pozorom zwykłe pieczenie kurczaka wcale nie jest dziecinnie łatwym zajęciem. Nie wystarczy bezrefleksyjnie włożyć mięsa do pieca.

Nie wystarczy także stara maksyma, mówiąca o tym, że 1 kg mięsa drobiowego powinno się piec w piekarniku przez 60 min.

Taka proporcja oczywiście w pewnym sensie odpowiada prawdzie, ale jednak nie bierze pod uwagę jednego czynnika.

Udka a pierś

A jest nim oczywiście różnica między poszczególnymi częściami kurczaka. W skrócie: inaczej piecze się udko, a inaczej pierś.

Łatwo o tym zapomnieć, kiedy w głowie już maluje się obraz wielkiej uczty i dzielenia między domowników efektownie wypieczonej kury.

Tymczasem mięso z udek i skrzydełek potrzebuje znacznie dłuższego czasu pieczenia, niż delikatna pierś.

Zapobiec wysuszeniu

Tłustsze mięso podudzia po ok. godzinie pieczenia nie będzie odpowiednio upieczone, a pierś po tak długim czasie wysuszy się na wiór.

Co zatem czynić? Trzeba po prostu przyspieszyć czas pieczenia udek. Jak? Dobrym pomysłem jest ponacinanie mięsa na udkach razem ze skórą.

Wystarczy kilka nacięć ostrym nożem na całej długości kurzego udźca. Dzięki temu „dojdzie” ono w wysokiej temperaturze znacznie szybciej bez utraty jakości i smaku.

Dzięki temu wasza pierś nie będzie narażona na długie wysuszanie. To jednak nie wszystko. Najlepsi szefowie kuchni mają jeszcze kilka innych sztuczek.

Sztuczki MasterChefa

Jedną z nich jest podwiązanie nóżek kurczaka nićmi kuchennymi. Zbity w swoistą „kulkę” lepiej uchroni się przed wysuszeniem.

Nietypową sztuczką zaskoczył ostatnio Oli Martin. Brytyjski szef kuchni, który triumfował w tamtejszym MasterChefie, wykorzystał pewien składnik.

Zobacz także
kluski leniwe

Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

jak zrobić ciasto drożdżowe

Dodajecie do ciasta drożdżowego żółtka czy całe jajka? Tylko 1 z tych sposobów to gwarancja idealnie puszystego ciasta

Jest nim masło. Kucharz z Wielkiej Brytanii podlewa kurczaka roztopionym masłem niemal przez cały czas pieczenia swojego kurczaka.

Nie jest to szczególnie tani zabieg, ale według Brytyjczyka naprawdę warto zainwestować w swoją pieczeń.

Taka „królewska” maślana kąpiel sprawi, że kurczak lepiej zachowa soczystość w wewnątrz. Martin kończy podlewanie ok. 25-30 min przed wyciągnięciem mięsa z pieca.

Ten czas pozwala na uzyskanie eleganckiej, zwartej skórki na powierzchni kurczaka. Przyznajcie sami - palce lizać!

Następnie kurczak powinien przez całkiem długi czas po wyjęciu z piekarnika odpoczywać. Nawet ok. połowę czasu pieczenia. A potem? Czas na ucztę!

 

Kurczak pieczony w całości
Adobe Stock
Newsy
Jak długo powinno się piec kurczaka? Tę wiedzę posiadają tylko nieliczni
Pieczenie kurczaka w całości wcale nie należy do prostych czynności. Wiedzą o tym doświadczone gospodynie. Wszystko z powodu różnych właściwości piersi i pozostałych części kurczaka.

Pieczony w całości prosiak dawniej był prawdziwym ukoronowaniem dobrego, wiejskiego wesela. Cały indyk to z kolei symbol amerykańskiego święta dziękczynienia. Także i w polskich domach pieczony w całości drób należy do najbardziej efektownych świątecznych dań. Dawniej piekliśmy gęsi i kaczki, dzisiaj na naszych stołach królują kurczaki. Noże w dłoń! Owszem, delikatne kurze mięso jest smaczne. Ale zwykle łatwiejsze jest jego przygotowanie partiami. Innego czasu pieczenia wymagają bowiem udka, innego skrzydełka, a jeszcze innego krucha pierś. Cała tajemnica pieczenia kurczaka w całości tkwi w długości pieczenia danej jego części. Pierś z kurczaka „dojdzie” znacznie szybciej niż tłuste udka i skrzydełka. Jak sobie z tym poradzić? Musimy wyrównać czas przygotowania udek i piersi. Czas więc na patent, którego być może nie jeszcze nie stosowaliście. Chodzi tutaj o delikatne ponacinanie udek aż do kości ostrym nożem. Zrobienie małych szczelin w mięsie podudzi spowoduje, że ta część kurczaka upiecze się szybciej. Podczas tego procesu uważajmy, by nie naruszyć skóry na całym kurczaku. Wytopiony tłuszcz ze skórki to esencja smaku kurczaka i delikatny płaszczyk, pod którym piecze się pierś! W ten właśnie sposób unikniemy przesuszenia piersi kurczaka, która po 2 godzinach pieczenia w średniej  temperaturze zwykle wysycha na tak zwany wiór. Kilka innych sztuczek Dzięki ponacinaniu udek, długość pieczenia całego kurczaka uda nam się zredukować do niecałej godziny. Różnica w smaku piersi będzie kolosalna! Możemy zastosować jeszcze jeden trik, by pierś stała się jeszcze bardziej soczysta. Do środka kurczaka włożyć należy całą cytrynę. Oprócz przypraw i ziół, pod skórę kurczaka możemy zaaplikować także nieco masła,...

Dlaczego indyka i kurczaka w całości powinno się piec nogami bliżej tylnej ścianki piekarnika?
Adobe Stock
Newsy
Jak piec kurczaka w całości? Włóżcie go do piekarnika w ten sposób, a upiecze się równomiernie
Jak powinno się piec drób w całości, by wyszedł perfekcyjnie? Przeczytajcie nasze wskazówki. Wiemy nawet, gdzie poprawnie umiejscowić indyka i kurczaka, a także inne ptaki w piekarniku.

Pieczenie całego kurczaka lub indyka zarezerwowane jest na wystawne, niedzielne obiady lub na różnego rodzaju rodzinne uroczystości. Nieprzypadkowo to właśnie cały pieczony indyk stał się symbolem amerykańskiego narodowego święta, znanego także pod nazwą Święta Dziękczynienia. Także i w polskich daniach drób pieczony w całości rezerwowany jest na duże święta czy uroczystości rodzinne. Nie ma to bowiem jak pyszny kurczak, kaczka czy też indyk wypieczony na złocisty kolor i podany z dodatkami w postaci pieczonych ziemniaczków i surówek... Jak ustawić mięso kurczaka i indyka do pieczenia? Jedna z ważnych, ale często zapominanych zasad pieczenia drobiu dużych rozmiarów mówi o tym, by ustawić go nóżkami w stronę dalszej ścianki piekarnika. Indyk lub kurczak musi więc „wjechać nogami do przodu” do piekarnika przez to, że to właśnie nogi, czyli udka pieką się najdłużej i wymagają wyższej temperatury niż delikatna pierś. Większe ciepło mają zagwarantowane właśnie w dalszej części piekarnika. Kiedy już wstawiliście swojego „kuraka” do pieczenia, pozostaje włączyć odpowiedni program i czekać na ucztę. Mniejsze ptaki wymagają ok. 45 minut pieczenia na każdy kilogram ich wagi.  W przypadku większych okazów czas ten wydłuża się o ok. 15 minut. Krótko mówiąc: 2-kilogramowy kurczak, podlewany regularnie sosem powinien być gotowy po ok. 2 godzinach pieczenia w temp. 180 st. C. W jakim naczyniu upiec kurczaka i indyka? Sposób pieczenia kurczaka i indyka znacząco od siebie nie odbiega. I w jednym, i w drugim przypadku konieczne jest zastosowanie się do kilku ważnych zasad samego pieczenia, ale i procesu przygotowania mięsa do pieczenia. Nic nie zastąpi oczywiście profesjonalnego rożna, na którym drób...

Filet z kurczaka z pomidorem i serem. Pomysł na smaczny obiad
Gotujmy.pl/thegrooba
Newsy
Filet z kurczaka z pomidorem i serem. Pomysł na smaczny obiad
Idealny pomysł na obiad to ten, który nie zajmuje zbyt dużo czasu. Zapiekane filety z kurczaka z pomidorem i serem świetnie sprawdzą się na szybki posiłek. Bliscy będą zachwyceni jego smakiem.

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Wówczas pojawia się ono w różnych formach, czy to kotlety, potrawki czy sosy. Każdy taki wariant jest pyszny, ale też czasem się przejada. Warto co jakiś czas zmieniać serwowane dania, aby urozmaicić codzienny jadłospis.  Danie z piekarnika  Potrawy przygotowywane w piekarniku są zdecydowanie zdrowsze niż te z patelni. Pieczone mięso nie przygotowuje się w tłuszczu, toteż jest mniej kaloryczne i bardziej soczyste. To świetna forma, gdyż takie dania nie zajmują zbyt dużo czasu w przyrządzaniu. Świetnie sprawdzą się dla zabieganych osób.  Zapiekane filety z kurczaka z pomidorem i serem  Kiedy znudzą się wam tradycyjne kotlety czy różnego rodzaju potrawki, warto przygotować dla bliskich szybkie filety z kurczaka z piekarnika. To zdecydowanie zdrowsza forma, gdyż nie potrzebują do obróbki znacznych ilości tłuszczu. Idealnym dodatkiem do kurczaka jest pomidor i ser, który na końcu jest zapiekany. To potrawa idealna na co dzień, jak i na niedzielny obiad. Przepis na filet z kurczaka z pomidorem i serem Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa typu Vegeta słodka papryka mielona pieprz czarny mielony czubryca zielona świeży tymianek 1 pomidor 1 mozzarella oliwa z oliwek Przygotowanie: Pierś z kurczaka dobrze opłuczcie pod ciepłą wodą, a później osuszcie ją ręcznikiem papierowym. Mięso podzielcie na niezbyt grube filety. W międzyczasie nagrzejcie piekarnik do 200 stopni. Filety z kurczaka dokładnie natrzyjcie przyprawą typu Vegeta, słodką mieloną papryką, czarnym pieprzem, zieloną czubrycą oraz świeżym tymiankiem. Naczynie żaroodporne dokładnie wysmarujcie oliwą z oliwek. Przyprawione mięso ułóżcie w przygotowanym naczyniu. Kurczaka wstawcie do...

Kurczak pieczony na butelce
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Wyjątkowo soczysty z mega chrupiącą skórką. Tylko tak upieczony kurczak wyjdzie idealny
Pieczenie kurczaka nie jest wcale tak prostym zadaniem, jak mogłoby się wydawać. By zachować jego soczysty smak, warto wykorzystać kilka sztuczek.

Dzisiaj przypomnimy wam stary i popularny patent z pieczeniem kurczaka na butelce z piwem. Niektórzy wybierają do tego celu także i puszkę. Jeśli zdecydujecie się na butelkę, nie zapomnijcie o oczyszczeniu szkła z nalepek i kleju. Musicie zachować szczególną uwagę przy tej czynności, by sztuczne barwniki dostały się do mięsa. Warto dopilnować, by piwo, na którym „posadzicie” swojego kurczaka pozostawało w pokojowej temperaturze. Wyjęte chwilę przed pieczeniem długo będzie się nagrzewało w samym piekarniku. A przecież idea pieczenia na piwie polega na tym, by złocisty napój parował i wylewał się w środku na mięso. Ta właśnie sztuczka sprawia, że kurze mięso pozostaje delikatne i soczyste od środka. By nie piec kurczaka za długo i nie wysuszyć piersi, warto pomyśleć o lekkim ponacinaniu udek nożem z zewnątrz. Soczysty kurczak na piwie – przepis Składniki: 1 cały kurczak 2 łyżki masła 2 łyżeczki oregano Szczypta pieprzu cayenne Sól i pieprz 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 piwo butelkowane (500 ml) Przygotowanie: Przyprawy pomieszajcie razem z roztopionym masłem. Kurczaka dokładnie oczyśćcie, osuszcie i natrzyjcie przyprawami. Jeśli jest to możliwie, odstawcie natartego przyprawami kurczaka do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Osadźcie kurczaka na oczyszczonej i odkapslowanej butelce. By „siedział” na butelce jeszcze stabilniej, możecie podwiązać jego nóżki nicią. Pieczcie w rozgrzanym piekarniku do temp. 180 st. C. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka. Przyjmuje się, że kilogramowy kurczak powinien piec się ok. godzinę. Jeżeli wasz kurczak waży z kolej 1,5 kg, pieczcie go przez półtorej godziny. Źródło: gotujmy.pl