pieczony kurczak
Flickr
Newsy

Mistrz kuchni zdradził sekret idealnego kurczaka z piekarnika. Wystarczy piec go z dużą ilością 1 składnika. Każdy ma go w domu

Jak pieką kurczaka najzdolniejsi kucharze na świecie? Z odpowiedzią pospieszył Oli Martin, zwycięzca brytyjskiej edycji MasterChefa.

Kurczak w całości pieczony w domowym piekarniku to stały punkt programu w wielu polskich domach.

Niestety często zdarza się, że tak przygotowane danie zamiast podziwu domowników, powoduje rozczarowanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Złota proporcja?

Dlaczego? Wszystko przez to, że wysuszony w piekarniku kurczak nie ma nic wspólnego z soczystością w środku i chrupkością na zewnątrz.

Wbrew pozorom zwykłe pieczenie kurczaka wcale nie jest dziecinnie łatwym zajęciem. Nie wystarczy bezrefleksyjnie włożyć mięsa do pieca.

Nie wystarczy także stara maksyma, mówiąca o tym, że 1 kg mięsa drobiowego powinno się piec w piekarniku przez 60 min.

Taka proporcja oczywiście w pewnym sensie odpowiada prawdzie, ale jednak nie bierze pod uwagę jednego czynnika.

Udka a pierś

A jest nim oczywiście różnica między poszczególnymi częściami kurczaka. W skrócie: inaczej piecze się udko, a inaczej pierś.

Łatwo o tym zapomnieć, kiedy w głowie już maluje się obraz wielkiej uczty i dzielenia między domowników efektownie wypieczonej kury.

Tymczasem mięso z udek i skrzydełek potrzebuje znacznie dłuższego czasu pieczenia, niż delikatna pierś.

Zapobiec wysuszeniu

Tłustsze mięso podudzia po ok. godzinie pieczenia nie będzie odpowiednio upieczone, a pierś po tak długim czasie wysuszy się na wiór.

Co zatem czynić? Trzeba po prostu przyspieszyć czas pieczenia udek. Jak? Dobrym pomysłem jest ponacinanie mięsa na udkach razem ze skórą.

Wystarczy kilka nacięć ostrym nożem na całej długości kurzego udźca. Dzięki temu „dojdzie” ono w wysokiej temperaturze znacznie szybciej bez utraty jakości i smaku.

Dzięki temu wasza pierś nie będzie narażona na długie wysuszanie. To jednak nie wszystko. Najlepsi szefowie kuchni mają jeszcze kilka innych sztuczek.

Sztuczki MasterChefa

Jedną z nich jest podwiązanie nóżek kurczaka nićmi kuchennymi. Zbity w swoistą „kulkę” lepiej uchroni się przed wysuszeniem.

Nietypową sztuczką zaskoczył ostatnio Oli Martin. Brytyjski szef kuchni, który triumfował w tamtejszym MasterChefie, wykorzystał pewien składnik.

Zobacz także
kluski leniwe

Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

jak zrobić ciasto drożdżowe

Dodajecie do ciasta drożdżowego żółtka czy całe jajka? Tylko 1 z tych sposobów to gwarancja idealnie puszystego ciasta

Jest nim masło. Kucharz z Wielkiej Brytanii podlewa kurczaka roztopionym masłem niemal przez cały czas pieczenia swojego kurczaka.

Nie jest to szczególnie tani zabieg, ale według Brytyjczyka naprawdę warto zainwestować w swoją pieczeń.

Taka „królewska” maślana kąpiel sprawi, że kurczak lepiej zachowa soczystość w wewnątrz. Martin kończy podlewanie ok. 25-30 min przed wyciągnięciem mięsa z pieca.

Ten czas pozwala na uzyskanie eleganckiej, zwartej skórki na powierzchni kurczaka. Przyznajcie sami - palce lizać!

Następnie kurczak powinien przez całkiem długi czas po wyjęciu z piekarnika odpoczywać. Nawet ok. połowę czasu pieczenia. A potem? Czas na ucztę!

 

Dlaczego indyka i kurczaka w całości powinno się piec nogami bliżej tylnej ścianki piekarnika?
Adobe Stock
Newsy
Jak piec kurczaka w całości? Włóżcie go do piekarnika w ten sposób, a upiecze się równomiernie
Jak powinno się piec drób w całości, by wyszedł perfekcyjnie? Przeczytajcie nasze wskazówki. Wiemy nawet, gdzie poprawnie umiejscowić indyka i kurczaka, a także inne ptaki w piekarniku.

Pieczenie całego kurczaka lub indyka zarezerwowane jest na wystawne, niedzielne obiady lub na różnego rodzaju rodzinne uroczystości. Nieprzypadkowo to właśnie cały pieczony indyk stał się symbolem amerykańskiego narodowego święta, znanego także pod nazwą Święta Dziękczynienia. Także i w polskich daniach drób pieczony w całości rezerwowany jest na duże święta czy uroczystości rodzinne. Nie ma to bowiem jak pyszny kurczak, kaczka czy też indyk wypieczony na złocisty kolor i podany z dodatkami w postaci pieczonych ziemniaczków i surówek... Jak ustawić mięso kurczaka i indyka do pieczenia? Jedna z ważnych, ale często zapominanych zasad pieczenia drobiu dużych rozmiarów mówi o tym, by ustawić go nóżkami w stronę dalszej ścianki piekarnika. Indyk lub kurczak musi więc „wjechać nogami do przodu” do piekarnika przez to, że to właśnie nogi, czyli udka pieką się najdłużej i wymagają wyższej temperatury niż delikatna pierś. Większe ciepło mają zagwarantowane właśnie w dalszej części piekarnika. Kiedy już wstawiliście swojego „kuraka” do pieczenia, pozostaje włączyć odpowiedni program i czekać na ucztę. Mniejsze ptaki wymagają ok. 45 minut pieczenia na każdy kilogram ich wagi.  W przypadku większych okazów czas ten wydłuża się o ok. 15 minut. Krótko mówiąc: 2-kilogramowy kurczak, podlewany regularnie sosem powinien być gotowy po ok. 2 godzinach pieczenia w temp. 180 st. C. W jakim naczyniu upiec kurczaka i indyka? Sposób pieczenia kurczaka i indyka znacząco od siebie nie odbiega. I w jednym, i w drugim przypadku konieczne jest zastosowanie się do kilku ważnych zasad samego pieczenia, ale i procesu przygotowania mięsa do pieczenia. Nic nie zastąpi oczywiście profesjonalnego rożna, na którym drób...

Filet z kurczaka z pomidorem i serem. Pomysł na smaczny obiad
Gotujmy.pl/thegrooba
Newsy
Filet z kurczaka z pomidorem i serem. Pomysł na smaczny obiad
Idealny pomysł na obiad to ten, który nie zajmuje zbyt dużo czasu. Zapiekane filety z kurczaka z pomidorem i serem świetnie sprawdzą się na szybki posiłek. Bliscy będą zachwyceni jego smakiem.

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Wówczas pojawia się ono w różnych formach, czy to kotlety, potrawki czy sosy. Każdy taki wariant jest pyszny, ale też czasem się przejada. Warto co jakiś czas zmieniać serwowane dania, aby urozmaicić codzienny jadłospis.  Danie z piekarnika  Potrawy przygotowywane w piekarniku są zdecydowanie zdrowsze niż te z patelni. Pieczone mięso nie przygotowuje się w tłuszczu, toteż jest mniej kaloryczne i bardziej soczyste. To świetna forma, gdyż takie dania nie zajmują zbyt dużo czasu w przyrządzaniu. Świetnie sprawdzą się dla zabieganych osób.  Zapiekane filety z kurczaka z pomidorem i serem  Kiedy znudzą się wam tradycyjne kotlety czy różnego rodzaju potrawki, warto przygotować dla bliskich szybkie filety z kurczaka z piekarnika. To zdecydowanie zdrowsza forma, gdyż nie potrzebują do obróbki znacznych ilości tłuszczu. Idealnym dodatkiem do kurczaka jest pomidor i ser, który na końcu jest zapiekany. To potrawa idealna na co dzień, jak i na niedzielny obiad. Przepis na filet z kurczaka z pomidorem i serem Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa typu Vegeta słodka papryka mielona pieprz czarny mielony czubryca zielona świeży tymianek 1 pomidor 1 mozzarella oliwa z oliwek Przygotowanie: Pierś z kurczaka dobrze opłuczcie pod ciepłą wodą, a później osuszcie ją ręcznikiem papierowym. Mięso podzielcie na niezbyt grube filety. W międzyczasie nagrzejcie piekarnik do 200 stopni. Filety z kurczaka dokładnie natrzyjcie przyprawą typu Vegeta, słodką mieloną papryką, czarnym pieprzem, zieloną czubrycą oraz świeżym tymiankiem. Naczynie żaroodporne dokładnie wysmarujcie oliwą z oliwek. Przyprawione mięso ułóżcie w przygotowanym naczyniu. Kurczaka wstawcie do...

Kurczak pieczony
beatris/gotujmy.pl
Przepisy
Soczysty kurczak pieczony z boczkiem. Upiecz całego kurczaka „na jednym ogniu”
Pieczony w całości kurczak to niezwykle efektowne danie. Są sposoby, by nie stracił na soczystości podczas pieczenia. Sprawdźcie sami!

Podczas pieczenia całego kurczaka najsmaczniej wychodzą nam zwykle podudzia i skrzydełka. Ich mięso jest jednocześnie delikatne i odpowiednio tłuste. Dobrze wypieczone potrafią po prostu rozpływać się w ustach. Problem sprawiają za to piersi. To cenne mięso ma inne właściwości niż choćby udka – to przede wszystkim mniej tłuszczu. To wszystko decyduje o tym, że pierś z kurczaka potrzebuje znacznie mniej czasu na ugotowanie czy upieczenie. Jak pogodzić ogień z wodą i umiejętnie upiec całego kurczaka „na jednym ogniu”? To wcale nie musi być trudne zadanie. Do tego kulinarnego triku będziemy potrzebowali pokrojonego w plastry boczku. Tłuszcz z tego wieprzowego mięsa sprawi, że nasza pierś nie wysuszy się nam na wiórka! Skorzystajcie z tego patentu, żeby móc cieszyć się smakiem całego kurczaka, a nie tylko jego poszczególnych części. Przepis na soczystego kurczaka pieczonego z boczkiem w całości: Składniki: Cały kurczak (najlepiej zagrodowy) 15 dag wędzonego boczku w plasterkach 1 łyżka czosnku granulowanego Szczypta soli ziołowej Pół łyżeczki rozmarynu Pół łyżeczki cząbru Pół łyżeczki bazylii Ćwierć łyżeczki tymianku Kilka łyżek oleju Pieprz Przygotowanie: Przygotowanego do pieczenia kurczaka ustawiamy w żaroodpornym naczyniu. Podważamy delikatnie skórkę kurczaka na piersiach i umieszczamy pod nią plasterki wędzonego boczku. Szczelnie wypełnijmy kurczaka boczkiem – w ten sposób zapewnimy mu izolację przed wysuszeniem. Przyprawy i zioła wsypujemy do jednej miseczki, dodajemy do nich olej i mieszamy. Powstałą  marynatą dokładnie nacieramy naszego kurczaka. Kurczaka pieczemy piersiami do góry. Pieczemy mięso przez godzinę w temperaturze 160 st. C., a następnie przewracamy go na drugą stronę i...

Chrupiący kurczak
Gotujmy.pl
Newsy
Zdradzamy sekret na chrupiącego kurczaka. Najlepsza marynata do mięs
Marynowanie to konserwowanie nie tylko przy użyciu octu. Same marynaty mają niewielką wartość odżywczą, ale ogromne walory smakowe! Zapraszamy po przepis na jedną z lepszych.

Marynować można różnego rodzaju mięso, jednak leżakowanie w przyprawach najbardziej lubi drób. To najpopularniejsze mięso na świecie. Marynata, którą chcemy wam zdradzić, jest uniwersalna i bardzo prosta do zrobienia.  Marynata do drobiu Nadaje się do całego drobiu, skrzydełek, udek i pałek z kurczaka . Dzięki niej wasz przyrządzony w domu kurczak będzie soczysty i chrupiący. Wystarczy kwadrans, żeby ją przygotować, a potrzebne produkty macie najprawdopodobniej w lodówce! Składniki marynaty: 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek 2 płaskie łyżki musztardy np. delikatesowej 5 średnich ząbków czosnku 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu lub np. syropu klonowego garść posiekanych ziół np. rozmaryn, oregano, czy tymianek po płaskiej łyżce słodkiej papryki i soli po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki Kalorie w marynacie Kaloryczność marynaty to około 500 kalorii, a jej pojemność to średniej wielkości szklanka (250 ml). Proporcja ze składników wyżej starczy do obłożenia całego kurczaka lub też do 1,5 kilograma piersi, udek, pałek, czy skrzydełek z kurczaka.  Jak zrobić marynatę do kurczaka? Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę bezpośrednio do miseczki. Wyciskamy również cztery łyżki soku z cytryny lub limonki. Jeśli zamienicie mięso na kaczkę lub indyka, równie dobrze sprawdzi się kilka łyżek soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. Przygotowujemy po płaskiej łyżce słodkiej papryki oraz soli. Do tego jeszcze po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki. Siekamy drobno pół gałązki świeżego rozmarynu. Zamiast rozmarynu można użyć oregano lub tymianku.  Do miseczki z sokiem z cytryny i czosnkiem wrzucamy wszystkie...