Miodek turecki krakowski przysmak sprzedawany raz w roku
Adobe Stock
Newsy

Znacie miodek turecki? Ten przysmak sprzedawany jest tylko raz w roku na południu Polski

Warszawska „pańska skórka”, „lubelskie szczypki” i krakowski „miodek", to słodycze jadane od dziesięcioleci w okolicach Święta Zmarłych. Skąd się w ogóle wzięły przy bramach cmentarnych?

Miodek turecki to rodzaj słodkości wytwarzanych chałupniczo i sprzedawanych w bramach cmentarzy w czasie Wszystkich Świętych i Zaduszek. Cukierki były produkowane w Krakowie i na tym terenie znane są już od lat 20. XX w. Zawsze uwielbiały je dzieciom, które z ich powodu chętniej uczestniczyły w rodzinnych wyprawach na cmentarz.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest miodek turecki?

Pierwsze słodycze pojawiły się na ulicach Krakowa już w latach 20. A pierwszym miejscem ich sprzedaży był Cmentarz Rakowicki.  Handlarze układali całe bloki i na miejscu rozbijali i kruszyli na drobniejsze kawałki. Następnie odważali porcje i pakowali do papierowych torebek zwiniętych w rożki.

Dzisiaj miodek można kupić w już odmierzonych kawałkach, kształtem przypominających bryłki lub sześciany. Słodycze pakuje się do foliowych torebek, zwijanych wzorem tych tradycyjnych w tutki. Cukierki rzadko są dostępne poza Świętem Zmarłych. Czasem można je znaleźć na kramach odpustowych podczas świąt kościelnych obok obwarzanków czy oscypków.

Nazwa smakołyku pochodzi prawdopodobnie od tureckich wyrobów cukierniczych, takich jak chałwa czy rachatłukum. Miodek ma podobny skład i podobnie jak one, sprzedawany jest w blokach lub bryłkach. Jeden ze składników cukierków – miód, traktowany był jako substancja pochodząca z zaświatów, pokarm bogów i dusz zmarłych. To prawdopodobnie z powodu tych wierzeń słodycze pojawiły się w pobliżu cmentarzy i są sprzedawane w czasie obrzędów zadusznych.

Zobacz także
Macie ciągle ochotę na słodycze? Zacznijcie jeść te produkty

Macie ciągle ochotę na słodycze? Zacznijcie jeść te produkty, a oprzecie się pokusie

blok czekoladowy

Blok czekoladowy, czyli PRL-owska gratka. Z tego przepisu smakuje jak ten, który robiła mama

Różne odmiany miodków tureckich

Tradycyjne karmelki zawsze miały kremową barwę, choć zdarzały się bryłki w kremowo-brązowe nieregularne pasy, sprzedawane jako miodek czekoladowy. Cukierek ma miodowy smak i dodatek pokruszonych orzechów. W drugiej połowie XX wieku zaczęto dodawać do niego karmelizowanego cukru i kakao.

A dziś, dzięki barwnikom spożywczym i olejkom aromatycznym można kupić miodki o smaku śmietankowym, czekoladowym, rumowym, migdałowym czy waniliowym. Cukierki bywają kruche, albo ciągnące, nadające się do żucia. Pewnego rodzaju odpowiednikiem miodku tureckiego w innych regionach Polski są: warszawska pańska skórka" i lubelskie szczypki".

Przepis na miodek turecki:

Składniki:

  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • Pół płaskiej łyżeczki sody
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. W rondlu podgrzewajcie cukier i wolno karmelizujcie go, aż zrobi się prawie biały.
  2. Dodajcie cukier waniliowy i jeszcze chwilę gotujcie. Następnie dodajcie sodę i też  zagotujcie.
  3. Na koniec dodajcie pokruszone orzechy lub inne bakalie oraz  wlejcie miód. Wszystko dokładnie wymieszajcie i przelejcie na blachę, na której masa stwardnieje.
  4. Po stwardnieniu masy podzielcie ją na kawałki, możecie rozłupać lub pokroić dużym, ostrym nożem.

Źródło: Beszamel.pl, haps.pl

kogel mogel zapiekany
Gotujmy.pl
Newsy
Któż nie kocha tego klasyka PRLu. Oto przepis na pyszny kogel-mogel w nowej wersji
Też zajadaliście się koglem-moglem, gdy byliście dziećmi? Kto nie zna tego prostego deseru! Przypomnijcie sobie jego smak i przygotujcie jego unowocześnioną wersję - jest równie pyszna.

Wiele osób z rozrzewnieniem wspomina dania, które jedliśmy w PRLu. I nic dziwnego – w końcu kojarzą te smaki z najlepszymi latami swojej młodości! Dawniej brakowało wielu produktów, dlatego gospodynie musiały wykazać się niesamowitą kreatywnością nie tylko w kwestii przygotowywania dań, ale i całej logistyki! Gdy było wiadomo, że trzeba odstać w kolejce by kupić podstawowe produkty lub ktoś nam przekazał wiadomość, że pojutrze będzie można kupić schab w jednym sklepie, to trzeba było naprzód planować domowe posiłki! Pamiątki z tamtych lat to uwielbiane do dziś zimne nóżki, paprykarz szczeciński czy kogel-mogel. Ten ostatni to ulubiony deser dzieci, ponieważ przygotowywało się go szybko, z minimalnej ilości składników. Gdy czekolada i inne słodycze nie były w ogóle dostępne w sklepach, jajko z cukrem było jedynym, na co dzieci mogły sobie pozwolić. Przypomnijmy sobie ten smak z przepisem na kogel-mogel w nieco unowocześnionej wersji! Przepis na pieczony kogel-mogel Odświeżony kogel-mogel różni się sposobem przygotowania – zamiast jeść je na surowo, jajka pieczemy w piekarniku! W tym celu wykorzystamy kokilki i dodamy smaczne dodatki. Kokilek nie trzeba wykładać papierem ani smarować ich masłem – będziemy bezpośrednio do środka wkładać świeże owoce. Składniki 40 dag truskawek lub malin 5 żółtek 30 g cukru 1 saszetka cukru wanilinowego 2 dojrzałe banany 10 dag orzechów laskowych Przygotowanie Kroimy banana i wkładamy go do czystych kokilek wraz z truskawkami. Do miski dodajemy żółtka, cukier biały i wanilinowy. Miksujemy. Ubitymi z cukrem żółtkami zalewamy owoce. Następnie posypujemy wierzch orzechami (możemy je wcześniej posiekać) Układamy kokilki na blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika....

oreo czy jest wegańskie
AdobeStock
Zdrowie
MIT o ciasteczkach Oreo, w który musisz PRZESTAĆ wierzyć!
Uwielbiasz ciasteczka Oreo? Koniecznie sprawdź, czy też znasz ten mit!

Herbatniki przekładane słodkim, mlecznym kremem lub czekoladą są znane w Polsce od dawna i sprzedawane przez różnych producentów. Od kilku dobrych lat na polskim rynku dostępne są kolejne łakocie tego typu – ciasteczka Oreo, które są szalenie popularne w Stanach Zjednoczonych od blisko stu lat! Polacy je pokochali – można już kupić nie tylko ciastka, ale i czekoladę z ciasteczkami Oreo, napoje i lody o smaku Oreo, a nawet zrobić w domu ciasto smakujące jak popularne ciastka! Jednak krąży wokół nich jeden mit, w który wierzy wiele osób. Jeśli jesteście jednymi z nich, to mocno się zdziwicie, gdy przeczytacie jaka jest prawda! Ciastka Oreo – przysmak Ameryki Historia ciasteczek Oreo zaczyna się w 1912 roku. Wtedy trafiły na rynek USA i szybko podbiły serca Amerykanów. Do dziś są to jedne z najlepiej sprzedających się słodyczy i nawet doczekały się wyjątkowego wyróżnienia! Fragment Dziewiątej Alei w Nowym Jorku zyskał nazwę „Oreo Way”, czyli w wolnym tłumaczeniu ulica lub droga Oreo. Ciasteczka składają się z dwóch ciemnych herbatników przekładanych słodkim kremem. Przez lata ciastka doczekały się wielu limitowanych edycji produkowanych z okazji różnych wydarzeń, jednak najbardziej klasyczna wersja to ciemne, prawie czarne ciasteczka z wytłoczonym z wierzchu ozdobnym wzorem i napisem „Oreo” po środku. Co ciekawe, firma nie określa jakiego koloru są te ciastka. Także jeśli zastanawialiście się, czy sławne herbatniki są czarne czy ciemnobrązowe, to spokojnie możecie używać obu tych określeń. MIT o ciastkach Oreo! W Stanach Zjednoczonych wokół sławnych ciastek krąży pewien mit, który dotarł już nawet do naszego kraju. Część osób bowiem wierzy, że te ciasteczka są w pełni wegańskie . Rzeczywiście, patrząc na ich skład można...

Piernik
gotujmy.pl/luna
Newsy
Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 
Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 

Nie ma wspanialszego ciasta na święta. Pachnący miodem i przyprawami korzennymi piernik. Z bakaliami i suszonymi śliwkami. Pysznie miękki i aromatyczny, z polewą czekoladową. Przy jego pieczeniu zapach rozchodzi się po całym domu, kusząc wszystkich domowników. Dzięki niemu czuć magię świat.  Staropolski piernik  Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. W Polsce pojawił się już w połowie XVIII wieku i był symbolem majętności. Dziś piernik i pierniczki o pięknych wzorach kojarzą się właśnie ze świętami Bożego Narodzenia.  Wystarczy trochę czasu i serca By upiec wyśmienity piernik na święta nie potrzeba wielkich umiejętności. Wystarczy trochę czasu i serca. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Ogromnym plusem piernika jest to, że długo utrzymuje świeżość i z każdym kolejnym dniem jego smak jest coraz lepszy. Dlatego warto zrobić go 5 dni przed świętami. Niebezpieczne może być jedynie to, że może zostać zjedzony.    Do zrobienia piernika z bakaliami będziesz potrzebować:  Składniki na ciasto: 35 dag mąki pszennej 3 jajka 12 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao  1 łyżka przyprawy do piernika  15 dag cukru brązowego 20 dag miodu  3 dag suszonych śliwek 2 dag rodzynek 5 dag orzechów włoskich Składniki na polewę czekoladową: 10 dag czekolady gorzkiej 1 łyżeczka oleju 4 dag masła Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem i olejem roztopić w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszać.  Przygotowanie piernika: Oddzielamy żółtka od białek. Orzechy kruszymy na mniejsze kawałki a śliwki kroimy w małe paski. Przesianą mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, kakao i...

Blok czekoladowy
gotujmy.pl/Martyna12
Newsy
Najprostszy babciny przepis na blok czekoladowy. Przygotowanie tej pyszności zajmuje chwilę
Jeśli nigdy nie robiliście tego deseru, będziecie zaskoczeni prostotą jego wykonania. Poznajcie łatwy i tani przepis.

Blok czekoladowy to chyba jeden z najbardziej popularnych łakoci z kultowych czasów PRL-u. Obecnie nie jest już tak popularny, gdy w każdym sklepie półki uginają się od przeróżnych słodkości. Niesłusznie! Są wśród was zapewne i tacy, którzy nadal darzą go wielkim sentymentem. Pyszny, domowy blok czekoladowy Na blok czekoladowy mówi się w różnorodny sposób. To wyrób czekoladopodobny, któremu popularnością może dorównać tylko kogel-mogel, oranżada, "Ptyś", "Polo Cockta", guma "Donald", lody na ciepło i Cola Cao. To słodkości, które najbardziej utkwiły w pamięci z czasów PRL-u. Zajadaliście się nimi z ogromnym zadowoleniem i satysfakcją? Nie musicie odpowiadać. Znamy doskonale odpowiedź.  Bloki czekoladowe miały jednak mały mankament. Jako produkty deficytowe, nieczęsto gościły na sklepowych półkach. Z dużym prawdopodobieństwem sukcesu mogliście je znaleźć w rodzinnych i lokalnych sklepikach. Jeśli nie lubiliście zastępowania bloku czymś innym, zostawało odtworzenie go w domowych warunkach. Ówczesna gospodyni domowa musiała sia wykazać inwencją twórczą! Brakowało większości produktów, więc aby zadowolić rodzinę trzeba było się niekiedy solidnie nagłowić. Za przykład przepisu, który sprawdzi się w każdych warunkach, może posłużyć właśnie blok czekoladowy. Składał się z niewielu składników i był niezwykle prosty w wykonaniu! Wy tez macie wrażenie, że wystarczyło pomieszanie kilku składników i przysmak był właściwie gotowy? Przepis na blok z zeszytu babci Blok czekoladowy bywał popisowym deserem babć. Jeśli macie sentyment do PRL-u, sięgnijcie po domowy przepis na blok. Jest niesamowicie banalny w wykonaniu! Składniki:...