Minuta roboty i na patelnię. Wystarczy, że macie w domu 2 jajka i odrobinę tego produktu
AdobeStock
Newsy

Minuta roboty i na patelnię. Wystarczy, że macie w domu 2 jajka i odrobinę tego produktu

Znudziły się wam już zwykłe kanapki i jajecznica na śniadanie, a na coś bardziej skomplikowanego nie macie czasu? Tę potrawę zrobicie w mgnieniu oka i to z produktów, które zalegają wam w kuchni. Wychodzi pysznie i nic się nie marnuje.

Lubicie śniadania na ciepło? Chyba każdy za nimi przepada, ale niestety zwykle brakuje rano czasu na takie frykasy. Jednak nawet, jeśli każdego dnia w biegu przygotowujecie się do wyjścia z domu, na pewno znajdziecie czas na przygotowanie chrupiących i pachnących cynamonem tostów francuskich. Przyrządza się je błyskawicznie i można w ten sposób wykorzystać zalegające w lodówce (oraz w chlebaku) produkty. Sprawdźcie, jak je przygotować. 

Przepis na tosty francuskie z chałki

Składniki:

  • 2 jajka

  • 6 kromek chałki

  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka masła

  • cynamon

Dodatkowo: miód lub syrop klonowy, owoce, bakalie. 

Zobacz także
Wyglądają jak racuchy, ale są 100x lepsze. Wsypcie 2 łyżeczki do masy na te placuszki, a oczarują was smakiem

Wyglądają jak racuchy, ale są 100x lepsze. Dodajcie 2 łyżeczki tego produktu do masy na te placuszki, a oczarują was smakiem

Racuchy i placki na sodzie w pójdą w odstawkę. 2 minuty przygotowania i na patelnię

Racuchy i placki na sodzie w pójdą w odstawkę. 2 minuty przygotowania i na patelnię

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka do głębokiego talerza. Roztrzepcie je za pomocą widelca lub rózgi kuchennej. Dodajcie mleko (może być też napój roślinny) i wymieszajcie. 

  2. Pokrójcie chałkę w grube kromki.

  3. W międzyczasie rozgrzejcie już na patelni połowę masła i oleju (lub całość, jeśli na patelni zmieści się 6 kromek chałki). 

  4. Teraz namaczajcie chałkę w jajku z mlekiem i od razu przekładajcie na gorący tłuszcz. Ten rodzaj pieczywa nasiąka bardzo szybko, dlatego nie ma na co czekać i smażyć.

  5. Zmniejszcie ogień i smażcie chałki po 2-3 minuty na każdą stronę, aż się zarumienią. 

  6. Po usmażeniu ułóżcie kromki na talerzu. Posypcie szczyptą cynamonu.

I gotowe! To najbardziej podstawowa forma podania tostów francuskich z chałki. Polecamy wam dodać też do nich świeże owoce ułożone na talerzu, np. kiwi, banana, pomarańczę, jabłko czy maliny. Do tego bakalie oraz coś słodkiego, czyli miód albo syrop klonowy, którym można polać tosty i owoce. Smacznego!

Czy chleb w jajku i tost francuski to to samo?

Przepis na tosty francuskie może się wam wydawać znajomy. W końcu do złudzenia przypominają znany chyba wszystkim chleb w jajku, zwany też przez niektórych „jajochlebkiem”. Jednak potrawy te nieco się od siebie różnią.

W polskiej wersji chleb moczy się po prostu w jajku i smaży na oleju. Z kolei tosty francuskie przyrządza się się z chałki lub pieczywa brioche (typ drożdżówki), które jest bardzo lekkie i delikatne. Do tego kromki moczy się w jajku z dodatkiem mleka, a następnie smaży na samym maśle lub z dodatkiem oleju. Tosty francuskie zwykle podaje się na słodko z miodem, śmietaną albo owocami. 

Kotlety mielone

Został wam czerstwy chleb? Ten smaczny patent na jego wykorzystanie was zachwyci
Flickr
Newsy
Został wam czerstwy chleb? Nie wyrzucajcie go, zrobicie z niego coś pysznego na śniadanie
Czerstwy chleb lub bułka zalegające w waszych chlebakach to częsty widok i problem. Bo przecież ile można robić bułki tartej lub karmić kaczki? Zobaczcie, jak wykorzystać czerstwe pieczywo do pysznego śniadania. 

Świeży i pachnący chleb na pierwszy posiłek to ideał. Można oczywiście odświeżyć go w piekarniku lub nad garnkiem z gotującą się wodą. Jeżeli jednak macie ochotę na pyszne i słodkie śniadanie, do którego doskonale przyda się czerstwe pieczywo – koniecznie wypróbujcie tę propozycję.  W dobie inflacji, gdy ceny pieczywa pną się w górę i pojawia się widmo jego braku, należy bardziej niż kiedykolwiek zwracać uwagę na wykorzystywanie do końca tego produktu. Czerstwy chleb można zużyć na kilka sposobów, np. zrobić z nich pyszne tosty francuskie ze słodkim twarożkiem i sezonowymi owocami. Po tak przyrządzonym śniadaniu każdy dzień będzie wspaniały. I nic się nie zmarnuje.  Z czego zrobić słodkie i tanie śniadanie w stylu zero waste  Taki posiłek jest iście królewski. Możecie go wykonać zawsze wtedy, gdy zauważycie w swoim domu resztki czerstwego pieczywa, gdyż takie nadaje się do tego celu najlepiej.   Możecie wykorzystać również dowolny twarożek, serek mascarpone, twaróg do serników lub ser biały, który akurat macie w domu. A dodatkowo owoce, których obecnie nie brakuje na straganach i działkach.  Jest to śniadanie, które smakuje i wygląda jak milion dolarów, a zrobione jest z tego, co macie w lodówce i chlebaku.  Przepis na tosty francuskie z twarożkiem i owocami    Składniki:  6 kromek czerstwego chleba lub chałki  200 g twarożku (może być śmietankowy lub serek mascarpone)  100 g sezonowych owoców, np. malin, borówek, jagód lub śliwek  2 jajka  2 łyżki mleka  2 łyżki masła  2 łyżki cukru  esencja z wanilią  szczypta soli  Sposób przygotowania:  W...

pijani rycerze grzanki z winem, na maśle i w jajku
Flickr
Newsy
Rodzina będzie błagała o dokładkę "pijanych rycerzy". Wystarczy dodać do tych grzanek pewien napój
Tak wystrzałowych grzanek na słodko jeszcze nie jedliście. Uważajcie tylko z podawaniem ich dzieciom!

To jedno z tych dań, od których  może zaszumieć w głowie. I to dosłownie! Wszystko przez maczanie czerstwego chleba w winie, najlepiej czerwonym… Jakby tego było mało, „pijani rycerze” muszą być smażeni w naprawdę potężnej dawce masła. Wszystko po to by potem rozpływały się w ustach. „Pijani rycerze” nasiąkają alkoholem Wino i masło, a także jajko, w którym trzeba obtoczyć „pijanych rycerzy” przed zasmażeniem… Lepiej nie przesadzać z ich jedzeniem w trosce o swój żołądek. Raz na jakiś czas, warto jednak zdecydować się na przygotowanie tego typu deseru. To świetna odmiana od zwykłych grzanek w jajku, które przyrządzacie zwykle na śniadanie. Uwaga! Należy zachować szczególną ostrożność w karmieniu „pijanymi rycerzami” swoich dzieci. Dla bezpieczeństwa lepiej przyrządzić je, kiedy wasi mali podopieczni będą poza domem. Grzanki na słodko z czerstwego chleba lub bułek W zależności od tego, jak długo i obficie moczyliście grzanki w winie, wasi „rycerze” mogą mocniej nasiąknąć procentami. Dodatek cukru sprawia, że ten wymyślny deser przypomina nieco tosty francuskie – czyli grzanki na jajku z dodatkiem cukru i cynamonu. Ten przepis też warto zapamiętać. A teraz czas już na przygotowanie „pijanych rycerzy”. Do ich przygotowania nada się czerstwy chleb. Jeżeli chcecie, możecie użyć także bułki. Przepis na grzanki w jajku: „pijani rycerze” Składniki: 4-6 kromek czerstwego chleba Kieliszek białego lub czerwonego wina 2 jajka Opcjonalnie - 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Pół łyżeczki zmielonego cynamonu Kilka łyżek masła do smażenia Przygotowanie: Kromki zalejcie winem i poczekajcie, aż...

ile chleba można zjeść
Pixabay
Newsy
Ile kromek chleba możecie dziennie zjeść, żeby nie przytyć? Dietetycy wyłożyli karty na stół
By schudnąć, trzeba ograniczyć jedzenie pieczywa – wiele osób trzyma się tej zasady. A ile chleba można zjeść, żeby nie przytyć?

Jeżeli kiedykolwiek próbowaliście się odchudzać, to na pewno znacie porady, jakich najczęściej udziela się osobom chcącym stracić kilka kilogramów. „Nie jedz słodyczy”, „Nie jedz tłusto”, „Zacznij jeść dużo warzyw”, „Ogranicz chleb”. Ile w tym prawdy? Zanim zaczniecie się odchudzać, warto poznać zdanie specjalistów w tej dziedzinie, czyli dietetyków. Dowiedzcie się, ile chleba można jeść dziennie! Co znajduje się w pieczywie? Najpierw należy odpowiedzieć sobie na pytanie „Dlaczego chleb tuczy?”. I czy rzeczywiście to właśnie nadmiar spożywanego pieczywa odpowiada za odkładające się kilogramy? Jeżeli przyjrzeć się ilości kalorii w chlebie, to można mieć co do tego wątpliwości. Jedna kromka pieczywa ma 80 kalorii – wydaje się, że to niewiele. Ale przecież na pewno nie jecie suchego chleba! Każdy dodaje do niego jakieś smarowidło w postaci masła, pasztetu albo serków topionych. Do tego wędlina, żółty ser i szybko kalorii robi się coraz więcej. A na jednej kanapce zwykle się nie kończy! Łatwo można więc wyliczyć, że trzy kromki z grubym kawałkiem tłustej wędliny i żółtym serem mają tyle kalorii, co sycący obiad. Ciemny czy jasny chleb? Kolejną kwestią jest rodzaj pieczywa. Popularne stało się jedzenie chleba pełnoziarnistego, który podobno jest bardziej dietetyczny od tradycyjnego, białego chleba z mąki pszennej. Ale czy rzeczywiście ciemne pieczywo jest mniej tuczące? Znów warto spojrzeć na tabele z których wynika, że niezależnie od rodzaju mąki użytej do pieczenia chleba, zarówno ciemne i jasne pieczywo ma podobną ilość kalorii. Z czego więc wynika „dietetyczność” pełnoziarnistego chleba? Wszystko dzięki błonnikowi, którego w ciemnym pieczywie jest znacznie więcej niż w jasnym. Odpowiada...

Chleb w jajku
Robert6666/Adobe Stock
Przepisy
Rewolucyjny przepis na smażony chleb w jajku. Wystarczy dodać te składniki. Dzięki temu będzie jeszcze lepszy
Ach, któż z nas nie zajadał się tym prostym, a jakże smacznym daniem w dzieciństwie u dziadków? Czas na chwileczkę nostalgii z niewielką nowoczesną nutą!

Jaja prosto z kurnika, smalec i wiejski chleb, który babcia odsmażała nam w dzieciństwie. Ten, kto tego nie przeżył, nie wie, co stracił. Jest jednak szansa, by wraz z nami przygotować to proste i wspaniałe danie. Poniżej przedstawimy wam 3 wersje tej potrawy. Tradycyjny chleb z jajkiem Pierwszą z nich będzie klasyk, absolutna podstawa, którą roboczo nazwijmy „pochwałą prostoty”. Tutaj nie będziemy potrzebowali zbyt wielu składników. Szybkie danie z chleba, tłuszczu i jajek posłuży wam w trudnych momentach. Choćby wtedy, gdy w lodówce hula wiatr, a natychmiast chce się zjeść coś ciepłego. Składniki: 2-3 jaja tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane, ale może być to także olej roślinny albo smalec) chleb (najsmaczniejsze „grzanki” wyjdą z pieczywem białym, ale ciemniejszy chleb także można wykorzystać. Chleb nie musi być świeży. W końcu nasze zaradne babcie w ten sposób pozbywały się lekko czerstwiejącego pieczywa!) Sól Przygotowanie: Jaja roztrzepcie w naczyniu na gładką masę i od razu dodajcie sól. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Chleb maczacie w masie jajecznej. Możecie dodać do jajek nieco mleka. Wtedy „grzanki” zyskają trochę na delikatności. Chleb smażcie na patelni na złoty kolor z obu stron. Chleb z jajkiem i żółtym serem (lub szynką) Drugim wariantem jest propozycja dla nieco bardziej wybrednych smakoszy. Tutaj możliwości jest wiele. Możecie dodać do masy jajecznej trochę ulubionego startego żółtego sera. Jeszcze ciekawszym rozwiązaniem jest dodanie sera po przewróceniu chleba wysmażonego z jednej strony i przymknięcie patelni pokrywką, tak by ser ładnie się rozpuścił. Do masy jajecznej możecie dodać także nieco pokrojonej w kostkę szynki.  Poniżej nasza propozycja:...