Lubicie śniadania na ciepło? Chyba każdy za nimi przepada, ale niestety zwykle brakuje rano czasu na takie frykasy. Jednak nawet, jeśli każdego dnia w biegu przygotowujecie się do wyjścia z domu, na pewno znajdziecie czas na przygotowanie chrupiących i pachnących cynamonem tostów francuskich. Przyrządza się je błyskawicznie i można w ten sposób wykorzystać zalegające w lodówce (oraz w chlebaku) produkty. Sprawdźcie, jak je przygotować. 

Przepis na tosty francuskie z chałki

Składniki:

  • 2 jajka

  • 6 kromek chałki

  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka masła

  • cynamon

Dodatkowo: miód lub syrop klonowy, owoce, bakalie. 

[content:0_11028,0_11011:undefined]

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka do głębokiego talerza. Roztrzepcie je za pomocą widelca lub rózgi kuchennej. Dodajcie mleko (może być też napój roślinny) i wymieszajcie. 

  2. Pokrójcie chałkę w grube kromki.

  3. W międzyczasie rozgrzejcie już na patelni połowę masła i oleju (lub całość, jeśli na patelni zmieści się 6 kromek chałki). 

  4. Teraz namaczajcie chałkę w jajku z mlekiem i od razu przekładajcie na gorący tłuszcz. Ten rodzaj pieczywa nasiąka bardzo szybko, dlatego nie ma na co czekać i smażyć.

  5. Zmniejszcie ogień i smażcie chałki po 2-3 minuty na każdą stronę, aż się zarumienią. 

  6. Po usmażeniu ułóżcie kromki na talerzu. Posypcie szczyptą cynamonu.

I gotowe! To najbardziej podstawowa forma podania tostów francuskich z chałki. Polecamy wam dodać też do nich świeże owoce ułożone na talerzu, np. kiwi, banana, pomarańczę, jabłko czy maliny. Do tego bakalie oraz coś słodkiego, czyli miód albo syrop klonowy, którym można polać tosty i owoce. Smacznego!

Zobacz także:

Czy chleb w jajku i tost francuski to to samo?

Przepis na tosty francuskie może się wam wydawać znajomy. W końcu do złudzenia przypominają znany chyba wszystkim chleb w jajku, zwany też przez niektórych „jajochlebkiem”. Jednak potrawy te nieco się od siebie różnią.

W polskiej wersji chleb moczy się po prostu w jajku i smaży na oleju. Z kolei tosty francuskie przyrządza się się z chałki lub pieczywa brioche (typ drożdżówki), które jest bardzo lekkie i delikatne. Do tego kromki moczy się w jajku z dodatkiem mleka, a następnie smaży na samym maśle lub z dodatkiem oleju. Tosty francuskie zwykle podaje się na słodko z miodem, śmietaną albo owocami.