Mini kiwi jest jagodą z gatunku Aktinidia Arguta i jest znana jako mroozodporne kiwi. Do tej pory mini kiwi była uważana za roślinę uprawianą amatorsko. Aktualnie stanowi przyszłościowy owoc z potencjałem sadowniczym. Uprawia się ją między innymi w Europie, USA i Nowej Zelandii.

Owoce jak jagody

Mini kiwi ma wagę od kilku do kilkunastu gramów. Wielkością są porównywalne do deserowych winogron.
Są znacznie mniejsze niż znane na rynku, popularne i słodkie duże kiwi. Pokryte są delikatną, gładką, jadalną skórką. Można je jeść bez obierania wprost z opakowania. 

Owoce ze względu na dużą zawartość składników prozdrowotnych są zaliczane do żywności funkcjonalnej. To jedne z najbardziej odżywczych owoców! Wyróżniają się zdolnością do dojrzewania po zbiorze, co jest rzadkością wśród owoców jagodowych.

Sama natura

Rośliny mini kiwi są odporne na choroby i nie wymagają chemicznych oprysków. Owoce krzewu są zazwyczaj soczyste, słodkie i aromatyczne. Jagody kiwi są także uprawiane jako rośliny ozdobne. Można je znaleźć w dżemach, galaretkach, sałatkach, koktajlach, napojach sportowych i przekąskach.

Zobacz także:

Roślina jakich mało

Jagoda kiwi to liściasta roślina, która rośnie nawet do 20 stóp wysokości. Ma kwiaty w kształcie filiżanki, pachnące i kremowo białe. Roślina kwitnie w maju, zmieniając kwiaty w zielono żółtawe owoce. Jej miąższ jest szmaragdowo-zielony z licznymi, maleńkimi, czarnymi nasionami.

125 gramów owoców mini kiwi zawiera 22 gramy węglowodanów, 4 gramy błonnika pokarmowego, 360 mg potasu, 1,5 grama białka, 0,7 grama tłuszczu i 7 mg sodu.

Korzyści zdrowotne 

Jagoda kiwi słynie z bogactwa składników odżywczych i jest uważana za zdrową przekąskę. Pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Może przeciwdziałać chorobom układu krążenia, a także spowalnia proces starzenia się. Mini kiwi to doskonałe źródło witaminy C, błonnika, wapnia i witaminy A.

To owoc niezbędny dla mocnych kości, systemu odpornościowego i korzystny dla rozwoju mózgu. Pokrojone kiwi można wkomponować w wypieki, ciasta, babeczki czy słodkie omlety. Mini kiwi doskonale pasuje do pomarańczy, miodu i czekolady. Macie już pomysły jak je wykorzystać?