Mini kiwi
Flickr/Leslie Seaton
Newsy

Mini kiwi i ich wspaniałe korzyści dla zdrowia i urody. Jedz, a nie pożałujesz

Kiwi wielkości kciuka jest wieloletnim pnączem pochodzącym z Japonii, Chin, Korei i Syberii. Od niepamiętnych czasów cieszy niezwykłymi właściwościami. Chcecie się dowiedzieć o czym mówimy?

Mini kiwi jest jagodą z gatunku Aktinidia Arguta i jest znana jako mroozodporne kiwi. Do tej pory mini kiwi była uważana za roślinę uprawianą amatorsko. Aktualnie stanowi przyszłościowy owoc z potencjałem sadowniczym. Uprawia się ją między innymi w Europie, USA i Nowej Zelandii.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Owoce jak jagody

Mini kiwi ma wagę od kilku do kilkunastu gramów. Wielkością są porównywalne do deserowych winogron.
Są znacznie mniejsze niż znane na rynku, popularne i słodkie duże kiwi. Pokryte są delikatną, gładką, jadalną skórką. Można je jeść bez obierania wprost z opakowania. 

Owoce ze względu na dużą zawartość składników prozdrowotnych są zaliczane do żywności funkcjonalnej. To jedne z najbardziej odżywczych owoców! Wyróżniają się zdolnością do dojrzewania po zbiorze, co jest rzadkością wśród owoców jagodowych.

Sama natura

Rośliny mini kiwi są odporne na choroby i nie wymagają chemicznych oprysków. Owoce krzewu są zazwyczaj soczyste, słodkie i aromatyczne. Jagody kiwi są także uprawiane jako rośliny ozdobne. Można je znaleźć w dżemach, galaretkach, sałatkach, koktajlach, napojach sportowych i przekąskach.

Roślina jakich mało

Jagoda kiwi to liściasta roślina, która rośnie nawet do 20 stóp wysokości. Ma kwiaty w kształcie filiżanki, pachnące i kremowo białe. Roślina kwitnie w maju, zmieniając kwiaty w zielono żółtawe owoce. Jej miąższ jest szmaragdowo-zielony z licznymi, maleńkimi, czarnymi nasionami.

125 gramów owoców mini kiwi zawiera 22 gramy węglowodanów, 4 gramy błonnika pokarmowego, 360 mg potasu, 1,5 grama białka, 0,7 grama tłuszczu i 7 mg sodu.

Korzyści zdrowotne 

Jagoda kiwi słynie z bogactwa składników odżywczych i jest uważana za zdrową przekąskę. Pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Może przeciwdziałać chorobom układu krążenia, a także spowalnia proces starzenia się. Mini kiwi to doskonałe źródło witaminy C, błonnika, wapnia i witaminy A.

To owoc niezbędny dla mocnych kości, systemu odpornościowego i korzystny dla rozwoju mózgu. Pokrojone kiwi można wkomponować w wypieki, ciasta, babeczki czy słodkie omlety. Mini kiwi doskonale pasuje do pomarańczy, miodu i czekolady. Macie już pomysły jak je wykorzystać?

 

Kto nie może jeść czarnego bzu? Jeśli chorujecie na to, zrezygnujcie z soku i dżemu
Adobe Stock
Newsy
Kto nie może jeść czarnego bzu? Jeśli cierpicie na tę chorobę, zrezygnujcie z soku i innych przetworów
Co warto wiedzieć o czarnym bzie, żeby czerpać z jego zdrowotnych właściwości i uniknąć skutków niekorzystnych dla zdrowia?

Z czarnego bzu używamy zarówno kwiatów jak i owoców. Z kwiatów najczęściej robione są napary, z owoców – przetwory. Niedojrzałe owoce tej rośliny są trujące, z kolei przetwory z dojrzałych, nie tylko są smakołykiem, ale też cenionym, domowym lekiem na przeziębienie. Nie wszyscy jednak mogą leczyć grypę i zbijać gorączkę pijąc soki z czarnego bzu. Są osoby, które powinny zrezygnować z przygotowywania zapasów na zimę z dodatkiem tej rośliny. Czarny bez jako składnik wykorzystywany w medycynie naturalnej To roślina, która nie wymaga szczególnych warunków do wzrostu. Rośnie na zwykłych, niespecjalnie żyznych glebach, znosi trudne warunki atmosferyczne, jak w Polsce, z dużymi różnicami temperatury pomiędzy dniem i nocą, a także latem i zimą. Dlatego znana jest na niemal całym świecie, a jej kwiaty i jagody cenione są w wielu krajach i to już od starożytności. Czarny bez wykorzystywany jest w medycynie ludowej we Francji, gdzie został uznany za tradycyjny lek ziołowy. W Niemczech powszechnie używa się w zielarstwie kwiatów tej rośliny. Na Bliskim Wschodzie, choćby w Izraelu ekstrakt z owoców uważany jest za suplement diety. Także w naszym kraju stosowany jest od wieków, a przepisy na napary z kwiatów i przetwory z owoców, przekazywane są z pokolenia na pokolenie, w wielu polskich rodzinach. Dlaczego niektórzy nie mogą jeść przetworów z czarnego bzu? Warto jednak wiedzieć, że są pewne choroby i sytuacje będące przeciwskazaniami do jedzenie potraw z dodatkiem tej rośliny. Naparów i przetworów z jej kwiatów nie mogą spożywać osoby, które biorą leki przeciwcukrzycowe. Czarny bez w interakcji z tymi rodzajami leków, powoduje obniżenie poziomu cukru. Cukrzycy zdecydowanie powinni unikać czarnego...

Ta herbata obniża cisnienie, zapobiega miażdżycy i udarom mózgu. Pijcie ją codziennie
AdobeStock
Newsy
Ten sok chroni przed udarem mózgu, podnosi odporność i obniża cholesterol. Wystarczą 3 składniki
Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach soku z głogu? Pijcie go regularnie, aby czerpać z niego maksimum korzyści zdrowotnych.

Jagody głogu to drobne owoce, które rosną na drzewach i krzewach należących do rodzaju Crataegus. Rodzaj ten obejmuje setki gatunków. Najczęściej możemy je spotkać w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Owoce głogu są pełne wartości odżywczych, mają cierpki, pikantny smak i łagodną słodycz, a ich kolor waha się od żółtego do ciemnoczerwonego lub czarnego. Owoce głogu od wieków są wykorzystywane, jako naturalny lek na problemy trawienne, niewydolność serca i nadciśnienie. Przygotujcie z nich sok i cieszcie się jego walorami zdrowotnymi.  Korzyści zdrowotne głogu Jagoda głogu jest jednym z najbardziej znanych źródeł polifenoli, które są silnymi związkami przeciwutleniającymi występującymi w roślinach Przeciwutleniacze pomagają neutralizować niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami, które mogą prowadzić do wielu groźnych chorób. Owoce głogu zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre typy nowotworów, cukrzycę typu 2, astmę oraz niektóre infekcje i problemy sercowe.  Jagoda głogu ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą wzmocnić układ odpornościowy. W tradycyjnej medycynie chińskiej jagody głogu są jednym z najczęściej zalecanych produktów spożywczych pomagających w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi. Liczne badania wykazały, że głóg może działać jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, co oznacza, że może rozluźniać zwężone naczynia krwionośne, ostatecznie obniżając ciśnienie krwi. Ekstrakt z głogu obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Jagody głogu i ekstrakt z głogu są stosowane od wieków w leczeniu problemów trawiennych, zwłaszcza niestrawności i bólu brzucha. Zawierają błonnik, który wspomaga trawienie, zmniejszając...

Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd
AdobeStock
Newsy
Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd
Czy można zjeść kiwi w całości ze skórką? To was zaskoczy!

Kiwi to jedno z popularniejszych owoców egzotycznych w Polsce. Ze względu na jego charakterystyczny smak doskonale komponuje się z innymi owocami w sałatce i stanowi ciekawy dodatek do koktajli i drinków. Większość osób obiera kiwi przed zjedzeniem go – czy słusznie? Właściwości zdrowotne kiwi Ciekawi was, skąd właściwie wzięło się kiwi ? Te owoce to tak naprawdę jagody, które rosną na drzewie aktinidia, uprawianym w Azji. Początkowo były znane pod nazwą „chińskie gęsie jagody”, a obecną nazwę kiwi zawdzięcza Nowozelandczykom. Nazwali tak te owoce, nawiązując do występującego w Nowej Zelandii ptaka kiwi. Owoce kiwi są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają bardzo dużo witaminy C oraz antyoksydantów, które działają przeciwstarzeniowo. Znajdują się w nich także bardzo zdrowe kwasy omega-3 i luteinę , która pozytywnie wpływa na kondycję oczu. Czy można jeść kiwi ze skórką? Wyobrażacie sobie zjeść kiwi ze skórką? Jej chropowata faktura zdecydowanie do tego nie zachęca, jednak okazuje się, że jak najbardziej skórkę od kiwi można, a nawet powinno się jeść! To właśnie w skórce znajduje się najwięcej antyoksydantów i witaminy C, a także błonnika, który odpowiada za prawidłowe trawienie i przemianę materii. A jak zjeść kiwi ze skórką? Należy po prostu pozbyć się włosków, najlepiej za pomocą szczoteczki lub chropowatej część gąbki do mycia naczyń. Dobrze też jest już w sklepie wybierać takie kiwi, które są miękkie i gładkie. Jeżeli natomiast nie przekonuje was perspektywa jedzenia całego kiwi ze skórką, możecie po prostu zblendować je w całości z innymi owocami i zrobić koktajl . Które owoce warto jeść ze skórką? Nie tylko kiwi można zjeść ze skórką! Nadaje...

Rosną w lasach i ogrodach. Tych owoców pod żadnym pozorem nie zbierajcie!
AdobeStock
Newsy
Rosną w lasach i ogrodach. Tych owoców pod żadnym pozorem nie zbierajcie!
Nie wszystkie owoce są dla nas zdrowe. Lato to czas, gdy w lasach i ogrodach rosną owoce, których kategorycznie powinniśmy unikać. Wyjaśniamy, jakie!

Lato to czas, w którym natura dzieli się z nami tym, co najlepsze. Na drzewach i krzewach rosną wówczas przepyszne owoce a ziemia wypuszcza plony w postaci smacznych i zdrowych warzyw. Nie wszystko, co teraz kwitnie nadaje się jednak do spożycia. Jakich owoców powinniśmy kategorycznie unikać? Tych owoców pod żadnym pozorem nie zbierajcie W naszych lasach i ogrodach rosną teraz maliny , porzeczki , jeżyny, borówki oraz jagody . Poza wspaniałym smakiem, owoce te skrywają w sobie prawdziwe bogactwo witamin, składników odżywczych oraz przeciwutleniaczy. Istnieją jednak owoce, których pod żadnym pozorem nie powinniśmy zbierać. O jakie owoce chodzi? Mimo iż owoce z poniższej listy wyglądają bardzo apetycznie, nigdy ich nie jedzcie, ponieważ są bardzo toksyczne, a nawet mogą okazać się śmiertelne. Czy wiecie, że niektóre leśne owoce są do siebie łudząco podobne, ale podczas gdy jedne z nich są bardzo zdrowe, inne mogą być niezwykle trujące? Mowa m.in. o jagodach jadalnych i trujących, a konkretnie o owocach czworolistu (zdjęcie poniżej), które bardzo przypominają owoce borówki czarnej, zwanej czarną jagodą. Niestety, w przeciwieństwie do niej są niezwykle trujące. Równie niebezpieczny może być pokrzyk wilcza jagoda (zdjęcie poniżej). To roślina, która ma owoce niemal identyczne do owoców jagód. Kolejną taką rośliną jest czarny bez . Czarny bez oczywiście jest bardzo zdrowy, ale zawsze trzeba go poddawać obróbce termicznej. Nigdy nie powinien on być spożywany na surowo. Owoce czarnego bzu wyglądają niezwykle kusząco. Niestety, spożycie ich w surowej postaci, w szczególności niedojrzałych, może doprowadzić do silnego zatrucia. Głównymi objawami takiego zatrucia są m.in. nudności, wymioty, bóle i zwroty głowy oraz...