Miksuję, wylewam na blaszkę i mam ciasto w 1 minutę. Pasuje do wszystkich owoców
Getty Images
Newsy

Miksuję, wylewam na blaszkę i mam ciasto w 1 minutę. Pasuje do wszystkich owoców

Warto mieć pod ręką kilka przepisów, które pozwolą wyczarować coś smacznego w bardzo krótkim czasie. Przydają się, gdy domownicy domagają się czegoś „na ząb”, albo gdy niezapowiedziani goście stoją już pod drzwiami. Ciasto z tego przepisu zrobicie w mgnieniu oka.

Owoce dojrzewają na krzewach aż miło i żal nie wykorzystać ich do zrobienia czegoś pysznego. Poza przetworami, które pierwsze przychodzą na myśl, można użyć przecież owoców do zrobienia smacznego ciasta.

To smakuje tak pysznie, że warto włączyć dla niego piekarnik nawet w ciepły, letni dzień. Wielką zaletą tego wypieku jest szybkość przygotowania - zobaczcie, jak je zrobić, a goście więcej was nie zaskoczą swoją wizytą. Raz, dwa i pachnące ciasto będzie gotowe. 

Jak zrobić błyskawiczne ciasto?

Takie szybkie ciasta robi się z niewielkiej ilości składników - a te, które są potrzebne, nie wymagają zastygania w lodówce czy wyrastania. Nie znajdziecie więc tutaj drożdży czy galaretki. Poniżej proponujemy wam wariację na temat tak zwanego ciasta kręconego - należy bowiem wymieszać tylko składniki, wylać na blaszkę, upiec i gotowe.

W tym przepisie tradycyjne masło zostało zastąpione olejem, dzięki czemu ciasto jest odpowiednio wilgotne, a jednocześnie dłużej pozostaje świeże. Weźcie potrzebne składniki i bierzcie się za mieszanie. 

Zobacz także
Jagodzianki z przepisu babci do zrobienia w 15 minut. Naładowane owocami po same brzegi

Jagodzianki z przepisu babci do zrobienia w 15 minut. Naładowane owocami po same brzegi

1 błyskawiczne ciasto, które nada się do 100 przepisów. Wystarczy wrzucić rabarbar czy truskawki

1 błyskawiczne ciasto, które nada się do 100 przepisów. Wystarczy wrzucić ulubione owoce

Przepis na ciasto w minutę

Składniki:

  • 100 ml mleka

  • 70 ml oleju

  • 160 g mąki

  • 100 g cukru

  • 2 jajka

  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo: ulubione, świeże owoce (np. czereśnie, wiśnie, maliny, truskawki, porzeczki, jagody).

Przygotowanie:

  1. Rozbijcie jajka i dodajcie do miski, bez oddzielania żółtek od białek.

  2. Wsypcie cukier waniliowy i zwykły. 

  3. Utrzyjcie jajka z cukrem na puch.

  4. Następnie wlejcie olej, mleko i wsypcie proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę.

  5. Za pomocą miksera wymieszajcie wszystkie składniki, aż się połączą, a masa będzie gładka i jednolita. Powinno wam to zająć kilka minut, na średnich obrotach urządzenia.

  6. Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia i wlejcie do niej ciasto.

  7. Z wierzchu ułóżcie świeże owoce i wciśnijcie je delikatnie w masę. Warto wcześniej oprószyć owoce mąką ziemniaczaną - dzięki temu nie „utoną” w cieście. 

  8. Włóżcie blaszkę (tortownica o średnicy 24 cm) do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczcie przez 35 minut.

  9. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową albo lukrem. Smacznego!