Ta niepozorna przyprawa skrywa w sobie więcej dobroci, niż może wam się wydawać. Kojarzy nam się raczej z sezonem zimowym, choć stosować można ją przecież przez cały rok. Chodzi tutaj o goździki, które nie tylko pięknie pachną, ale mają też wspaniałe właściwości zdrowotne. Sprawdźcie, jak je wykorzystać. 

Właściwości zdrowotne goździków 

Mało kto wie, że goździki są naturalnym sprzymierzeńcem dla osób, które cierpią na takie choroby metaboliczne, jak cukrzyca czy insulinooporność. Nie zastąpią one oczywiście leków - jeżeli wymienione schorzenia was dotyczą, pierwsze, co powinniście zrobić, to udać się do lekarza i stosować zalecone przez niego lekarstwa. Goździki mogą się jednak okazać pomocne ze względu na ich zdolność do stymulowania pracy trzustki.

Goździki na regulowanie poziomu cukru we krwi

W trakcie badań na myszach z insulinoopornością zauważono, że ekstrakt z goździków przyczynił się do wyregulowania u nich poziomu cukru i krzywej cukrowej. Nie potwierdzono jeszcze jednak, by tak samo działo się w przypadku ludzi.

Zobacz także:

Mimo to, cukrzycy mogą stosować goździki w swojej diecie także ze względu na znajdujące się w nich przeciwutleniacze oraz ich działanie przeciwbakteryjne. Przyprawa ta jest też całkowicie pozbawiona cukru. Można ją dodawać do różnych potraw, np. owsianki, ciast i innych deserów. Polecamy wam przyrządzić z nich też miksturę, która pozwoli wam wykorzystać dobroczynne właściwości goździków. 

Jak zrobić miksturę z goździków?

Składniki:

  • 2 łyżeczki octu jabłkowego

  • 1 łyżeczka goździków

  • pół płaskiej łyżeczki cynamonu

  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

  1. Zmielcie goździki w moździerzu.

  2. Wsypcie do szklanki zmielone goździki oraz cynamon i zalejcie wodą. 

  3. Dolejcie 2 łyżeczki octu jabłkowego i wymieszajcie. 

Powstałą miksturę należy pić raz dziennie przed posiłkiem (ok. pół szklanki płynu) - rano lub wieczorem. Pierwsze efekty zauważycie już po 2 tygodniach. Później możecie stosować miksturę z goździków kilka razy w tygodniu w razie potrzeby.