Mikstura z liści laurowych z dodatkiem 1 warzywa to domowe remedium na spadek odporności. Pomoże też na trawienie
AdobeStock
Newsy

Mikstura z liści laurowych z dodatkiem 1 warzywa to remedium na spadek odporności. Pomoże też na trawienie

Wystarczą 2 składniki, by zrobić napar pełen witamin. Pijcie po 2 szklanki dziennie, by w pełni wykorzystać jego właściwości.

Prozdrowotne właściwości liści laurowych znane są nie od dziś. Obecnie używa się ich najczęściej jako przyprawy do zup, marynat czy zalewy, ale można przecież wykorzystać je w jeszcze inny sposób. Możecie być pewni, że wasz organizm wam za to podziękuje.

Z liści laurowych z powodzeniem można przygotować napar, który poprawi wasze samopoczucie i pozytywnie wpłynie na całe ciało. Wystarczy dodać do niego jeszcze tylko jedno niepozorne warzywo, a otrzymacie prawdziwą bombę pełną witamin. 

Jak działa herbatka z liści laurowych?

Ten prosty napar składa się z liści laurowych oraz czosnku. Liście pomogą usunąć produkty przemiany materii, ze względu na ich działanie moczopędne i napotne. Do tego działają wspomagająco przy podwyższonym cholesterolu, nadciśnieniu i grzybicy.

Czosnek z kolei to skarbnica witamin i składników odżywczych, bardzo pomocnych przy domowym leczeniu różnych infekcji. W końcu czosnek jest naturalnym antybiotykiem - zawarta w nim allicyna działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. By maksymalnie skorzystać z właściwości czosnku, należy go rozgnieść lub bardzo drobno pokroić. Połączcie zalety liści laurowych oraz czosnku i sporządźcie napar z tych dwóch składników. 

Zobacz także
Odmładzający napar z liści laurowych i 2 składników. Spowalnia starzenie i pomoże wzmocnić kości

Odmładzający napar z liści laurowych i 2 składników. Spowalnia starzenie i pomoże wzmocnić kości

Połóżcie liść laurowy w tym miejscu i poczekajcie. Od teraz zawsze będziecie już tak robili

Połóżcie liść laurowy w tym miejscu i poczekajcie. Od teraz zawsze będziecie już tak robili

Jak zrobić herbatkę z liści laurowych?

Składniki:

  • 2 szklanki wody

  • 4 suszone liście laurowe

  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Wlejcie do małego garnka dwie szklanki wody. Zagotujcie.

  2. Gdy woda zacznie wrzeć, wsypcie liście laurowe. Zmniejszcie ogień i gotujcie przez 4 minuty.

  3. Następnie obrany czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do garnka. Zdejmijcie go z ognia i odstawcie do ostudzenia. 

Stosowanie:

Tak przygotowaną herbatkę należy wypić tego samego dnia, między posiłkami. By przełamać lekko gorzki smak naparu, możecie dodać do niego miód. Pamiętajcie, by zrobić to, gdy herbatka będzie już schłodzona, ponieważ w wysokiej temperaturze miód traci swoje prozdrowotne właściwości. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dodajcie te przyprawy do herbaty, a od razu poczujecie się lepiej
AdobeStock
Newsy
Herbata z liści laurowych: wawrzyn obniża ciśnienie i ułatwia zasypianie
Napar z liści laurowych wypijany regularnie obniży ciśnienie krwi i pomoże szybciej zasnąć. Taka herbata z liści wawrzynu doskonale wpłynie na wasze zdrowie. Zróbcie ją według tego przepisu.

Zdrowotne napary z ziół i przypraw stanowią wspaniały dodatek do codziennej diety. Pomagają w wielu dolegliwościach, a do tego po prostu dobrze smakują. Jednym z nich jest napar z wawrzynu i cynamonu – możecie go pić od razu po przygotowaniu lub dodawać do ulubionej herbaty. Poznajcie właściwości zdrowotne cynamonu i wawrzynu oraz prosty przepis na napar z tych składników. Właściwości liści laurowych Liście laurowe to liście wawrzynu szlachetnego, pochodzącej z krajów śródziemnomorskich rośliny. Uprawia się ją głównie w Grecji, gdzie w starożytności były symbolem chwały. Dziś znajdują zastosowanie w kuchni ze względu na bardzo charakterystyczny zapach i aromat. Dania z dodatkiem liści laurowych mają głębszy smak i mocniejszy zapach – wykorzystuje się je choćby do rosołu czy kapuśniaku z kiszonej kapusty . Stanowią też doskonały dodatek do sosów, pasztetów i bigosu . Liście laurowe – właściwości zdrowotne Liście wawrzynu to nie tylko wspaniała przyprawa – są one znane także ze swoich właściwości zdrowotnych. Na przykład mielone liście laurowe mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi oraz cholesterolu. Ze względu na właściwości relaksujące, liście laurowe są polecane osobom zestresowanym, cierpiącym na nerwicę i bezsenność. Pomogą również na problemy z wypadaniem włosów – płukanka z liści laurowych wzmocni cebulki i przyśpieszy porost włosów. Przepis na herbatę z liśćmi laurowymi i cynamonem Do przygotowania zdrowej herbaty z liśćmi laurowymi potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki wody 2 liście laurowe 1 laska cynamonu Przygotowanie: Do garnka włóżcie laskę cynamonu i dwa liście laurowe. Wlejcie dwie szklanki wody i zagotujcie. Gotujcie napar pod...

Dokuczają wam nerki i problemy skórne? Herbatka z tych liści przyniesie ukojenie
AdobeStock
Newsy
Dokucza wam ból nerek i problemy skórne? Herbatka z tych liści przyniesie ukojenie
Lubicie domowe herbatki na różne dolegliwości? Zerwijcie liście tej rośliny, która właśnie owocuje i zróbcie z niej zdrową herbatę.

Gdy różne dolegliwości dają o sobie znać, warto zastosować właściwe remedium, które sobie z nimi poradzi. Jeśli preferujecie naturalne, ludowe metody, wypróbujcie herbatkę z liści winogron - pomoże na problemy z nadciśnieniem, nerkami, ale nie tylko. Sprawdźcie, jak ją zrobić.  Właściwości zdrowotne winogron  Winogrona oraz ich liście są pełne witamin, składników odżywczych i substancji, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. W winogronach znajdziecie przede wszystkim polifenole - antyoksydanty, które spowalniają starzenie się, a także mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Ponadto, znajdują się w nich: pektyny garbniki zdrowe cukry witamina A witamina B1 witamina B2 witamina C Winogrona posiadają też zdolność do przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.  Z kolei liście winogron znajdują zastosowanie zarówno w kuchni, jak i domowym leczeniu. Na południu Europy liście te (często ukiszone) wykorzystuje się do robienia niewielkich gołąbków. A jakie jest ich działanie lecznicze?  Liście winogron działają łagodząco w przypadku problemów z nerkami (działają moczopędnie), wątrobą, a także sercem - mogą zapobiegać miażdżycy czy zakrzepom. Ponadto, liście winogron wykazują działanie przeciwzapalne. Z tego względu herbatka z liści przynosi ukojenie przy bólu gardła, a także wspomaga gojenie się ran. Stosowana bezpośrednio na skórę pomoże zmniejszyć objawy trądziku.  Przepis na herbatkę z liści winogron Do przygotowania herbatki potrzebnych wam będzie kilka świeżych liści winogron. Najlepsze są wtedy, gdy roślina kwitnie i owocuje. Teraz, gdy winogrona są dojrzałe jest ostatni dzwonek na zebranie liści i wykorzystanie ich do zrobienia herbaty - późną jesienią będzie już...

Herbata sułtana na odporność. Zrobicie ją ze składników, które macie w kuchni
Adobe Stock
Newsy
Herbata sułtana na odporność. Bez problemu zrobicie ją ze składników, które macie w kuchni
Kilka składników, kilkanaście minut pracy i otrzymacie specyfik, który poprawia odporność i obniża cholesterol. Niektórzy nawet twierdzą, że chroni przez Covid-19.

Ta indonezyjska herbatka nazywa się wedang uwuh, z czego „wedang” oznacza „napój”, a „uwuh” – „śmieci”. Swoją nazwę napar wziął stąd, że nie przecedza się go przez sito, tylko wszystkie składniki pływają w dzbanku czy szklance, sprawiając wrażenie, jakby pływały w nim śmieci. Niech was jednak nie zmyli ta zniechęcająca nazwa. Herbata jest naprawdę zdrowa i smaczna. W wersji oryginalnej zawiera poza składnikami, których my używamy, także korę z drzewa sappan, dzięki której napar zyskuje czerwoną barwę. My proponujemy zrobienie tej wartościowej herbatki wyłącznie ze składników dostępnych w naszym kraju. Kolor jest inny, jednak działanie pozostaje to samo.  Wedang uwuh – zdrowa herbatka sułtana. Doskonała na grypę Ta aromatyczna herbatka, pełna korzennych, orientalnych smaków jest podawana na ciepło, a nawet na gorąco. Jest słodka, smaczna i nie tylko rozgrzewa i chroni przed przeziębieniem, ale ma też inne prozdrowotne działania. Przygotowuje się ją z cynamonu, imbiru, goździków, kardamonu i trawy cytrynowej. Można ją posłodzić cukrem, ale jeszcze lepszy będzie miód. Poprawia odporność w czasie sezonu grypowego, może obniżać poziom złego cholesterolu, korzystnie działa na krążenie, zawiera przeciwutleniacze, działa więc też przeciwzapalnie. W czasie epidemii koronawirusa Indonezyjczycy są przekoanani, że chroni także przed Covid-19 i piją ją jako panaceum na tę chorobę. Przepis na herbatkę sułtana Składniki 1 kawałek imbiru 4-5 cm 5 liści limonki 2 liście laurowe 2 laski cynamonu 5 goździków 5 ziaren kardamonu 1 gwiazdka anyżu 1 łodyga trawy cytrynowej 2 łyżki miodu (lub do smaku) woda Przygotowanie Imbir obierzcie i pokrójcie wzdłuż, na podłużne...

Przepis na udka z kurczaka duszone pod obierkami cebuli. Wyjdą wam idealnie, jeśli zrobicie 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Przepis na udka z kurczaka duszone pod obierkami cebuli. Wyjdą wam idealnie, jeśli zrobicie 1 rzecz
Modne wyrażenie „zero waste” oznacza lepsze wykorzystanie tego, co już kupiliśmy. Wyrzucajmy więc mniej i poza cebulą wykorzystajmy jej łupiny. Spójrzcie na korzyści.

Cebula wykorzystywana jest nie tylko w kuchni. Ma też właściwości lecznicze. Zawiera duże ilości składników odżywczych w tym witamin A, B, C, E i K, minerałów, takich jak wapń, potas, magnez, żelazo, cynk czy kwas foliowy i błonnika pokarmowego. Ale najważniejsze w cebuli jest to, że jest źródłem kwercetyny – naturalnego antyoksydantu, który nie tylko opóźnia procesy starzenia, ale chroni też przed nowotworami. Wszystkie te zdrowotne właściwości można znaleźć nie tylko w cebuli, ale też w jej otoczce, czyli łupinie. Zanim więc wyrzucicie obierki zastanówcie się czy nie warto, zamiast do śmieci, wrzucić je do garnka. Oto, jak to zrobić. Przepis na udka z kurczaka w obierkach cebuli Składniki: 4 udka lub podudzia z kurczaka 3 duże cebule 4 szklanki wody 3 liście laurowe 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka sproszkowanej chili sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy 4 szklanki wody. Dokładamy obierki z 3 cebul i gotujemy 15 minut, na małym ogniu, pod przykryciem. Gdy wywar stanie się żółto-pomarańczowy, wyławiamy obierki i odkładamy je na bok, a do wywaru dodajemy pozostałe przyprawy: liście laurowe, chili, sól i pieprz. Na koniec w wywarze z przyprawami układamy kurczaka, a na nim wyłowione wcześniej obierki cebuli. Wszystkie składniki powinny być przykryte płynem. Danie dusimy na średnim ogniu przez ok. 45 minut, do miękkości mięsa. Nie każdy może jeść potrawy z cebulą. Jakie są przeciwskazania? Oczywiście cebula ma najwięcej wartości, gdy jest jedzona na surowo. Jednak w takiej postaci najczęściej powoduje też dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego i jelit. Zarówno sama cebula, jak i dania z jej dodatkiem, nie są wskazane dla osób z chorobami wątroby, chorobami nerek, woreczka żółciowego czy chorych z niewydolnością serca. Dania z cebulą mogą...