Prozdrowotne właściwości liści laurowych znane są nie od dziś. Obecnie używa się ich najczęściej jako przyprawy do zup, marynat czy zalewy, ale można przecież wykorzystać je w jeszcze inny sposób. Możecie być pewni, że wasz organizm wam za to podziękuje.

Z liści laurowych z powodzeniem można przygotować napar, który poprawi wasze samopoczucie i pozytywnie wpłynie na całe ciało. Wystarczy dodać do niego jeszcze tylko jedno niepozorne warzywo, a otrzymacie prawdziwą bombę pełną witamin. 

Jak działa herbatka z liści laurowych?

Ten prosty napar składa się z liści laurowych oraz czosnku. Liście pomogą usunąć produkty przemiany materii, ze względu na ich działanie moczopędne i napotne. Do tego działają wspomagająco przy podwyższonym cholesterolu, nadciśnieniu i grzybicy.

Zobacz także:

Czosnek z kolei to skarbnica witamin i składników odżywczych, bardzo pomocnych przy domowym leczeniu różnych infekcji. W końcu czosnek jest naturalnym antybiotykiem - zawarta w nim allicyna działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. By maksymalnie skorzystać z właściwości czosnku, należy go rozgnieść lub bardzo drobno pokroić. Połączcie zalety liści laurowych oraz czosnku i sporządźcie napar z tych dwóch składników. 

Jak zrobić herbatkę z liści laurowych?

Składniki:

  • 2 szklanki wody

  • 4 suszone liście laurowe

  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Wlejcie do małego garnka dwie szklanki wody. Zagotujcie.

  2. Gdy woda zacznie wrzeć, wsypcie liście laurowe. Zmniejszcie ogień i gotujcie przez 4 minuty.

  3. Następnie obrany czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do garnka. Zdejmijcie go z ognia i odstawcie do ostudzenia. 

Stosowanie:

Tak przygotowaną herbatkę należy wypić tego samego dnia, między posiłkami. By przełamać lekko gorzki smak naparu, możecie dodać do niego miód. Pamiętajcie, by zrobić to, gdy herbatka będzie już schłodzona, ponieważ w wysokiej temperaturze miód traci swoje prozdrowotne właściwości.