Mikstura usuwająca złogi cholesterolu z tętnic. Tylko 4 składniki idealnie oczyszczające
Adobe Stock
Newsy

Mikstura usuwająca złogi cholesterolu z tętnic. Tylko 4 składniki, każdy idealnie oczyszczający

Zmieszajcie cztery składniki, pijcie regularnie po dwie szklanki dziennie i sprawdźcie co się stanie. Pozytywny efekt murowany!

Dieta bogata w tłuszcze trans, produkty przetworzone i mięso powoduje, że podnosi się poziom cholesterolu we krwi. Z kolei jego nadmiar odkłada się w tętnicach i utrudnia prawidłowy przepływ krwi. W efekcie wzrasta zagrożenie rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Żeby tego uniknąć, warto działać dwutorowo:

  • Zmienić dietę na zdrową, złożoną z dużej ilości warzyw, kasz, orzechów, ograniczyć ilość spożywanego mięsa
  • Wspomagać się miksturą oczyszczającą. Na taką właśnie podajemy poniżej przepis.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak działa mikstura usuwająca złogi cholesterolu?

Każdy ze składników tego napoju jest ważny i ma swoje znaczenie w procesie oczyszczania. Ponieważ każdy z nich jest łatwo dostępny i tani, nie pomijajcie żadnego przygotowując ten napój:

  • Czosnek. Ma działanie przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe. Zmniejsza lepkość krwi, wpływa na rozkurczanie naczyń krwionośnych i uelastycznia je
  • Cytryna. Reguluje ciśnienie krwi i także poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. W rezultacie zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu
  • Imbir. Obniża poziom złego cholesterolu LDL, pobudza krążenie i działa przeciwzakrzepowo
  • Woda. Picie przynajmniej dwóch litrów wody, to zalecane norma dla każdego. Jeśli macie podwyższony poziom cholesterolu we krwi, prawidłowe picie wody staje się jeszcze ważniejsze Regularne picie lekko mineralizowanej, niegazowanej wody pobudza nerki do wydajniejszej pracy, a dzięki temu, lepszego wydalania substancji szkodliwych
Zobacz także
Poranna woda z cytryną nie pomaga na odchudzanie. Dietetyk wyjaśnia czy warto codziennie ją pić

Poranna woda z cytryną nie pomaga na odchudzanie. Lekarz wyjaśnia, czy warto codziennie ją pić

Sałatka z ogórków i imbiru na odporność i obrzęki. ...

Sałatka z ogórków i imbiru na odporność i obrzęki. Prosty przepis na zdrowie

Przepis na miksturę oczyszczającą:

Składniki:

  • 4 główki czosnku
  • 4 cytryny
  • 2 łyżeczki startego korzenia imbiru
  • 2 litry wody lekko mineralizowanej, niegazowanej

Przygotowanie:

  1. Zmiksujcie w blenderze wszystkie stałe składniki.
  2. Przełóżcie je do garnka z wodą i doprowadźcie do wrzenia.
  3. Odstawcie do ostygnięcia i przecedźcie przez gazę lub sitko.
  4. Przelejcie do ciemnej butelki i przechowujcie w lodówce.

Należy pić dwie szklanki dziennie, na dwie godziny przed posiłkiem. Najlepiej stosować napój przez miesiąc.

Źródło: O2

Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL
Adobe Stock
Newsy
Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL
Choć o cholesterolu myślimy z reguły w kontekście jego nadmiaru i martwimy się jego szkodliwym działaniem, odgrywa on również ważną i pozytywną rolę w naszym organizmie. Do czego służy i jak można wpływać na jego poziom poprzez jedzenie orzechów?

Cholesterol znajduje się w większości komórek ciała człowieka, bierze udział w produkcji hormonów, kwasów żółciowych, odgrywa ważną rolę w pracy mózgu. Jest więc niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak do właściwego działania naszych organów wystarcza tyle cholesterolu, ile samodzielnie produkuje nasz organizm w wątrobie. Jeśli dostarczamy sobie dodatkowego cholesterolu z pożywieniem, zaczynamy mieć go za dużo, a to właśnie nadmiar jest dla nas szkodliwy. Jest przyczyną chorób serca i układu krążenia, zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. To w końcu cholesterol jest dobry czy zły dla człowieka? Dobry i zły cholesterol i ich prawidłowe stężenia Potocznie mówimy o wysokim cholesterolu, jednak warto wiedzieć, że tak na dobrą sprawę cholesterole są dwa: dobry HDL i zły LDL. Oba wpływają na kondycję układu krwionośnego człowieka i ważne jest aby występowały we krwi w określonej proporcji, która pozwoli im prawidłowo współdziałać. Zły cholesterol LDL jest transportowany z wątroby do krwi i odkłada się w naczyniach krwionośnych, z kolei dobry HDL odpowiada za usuwanie nadmiaru i odprowadzanie go z powrotem do wątroby. Proste badanie krwi potrafi wykazać poziom złego, dobrego cholesterolu oraz poziom tej substancji ogółem. A jakie są normy dla cholesterolu? Warto je znać, żeby wiedzieć czy mamy problem: Cholesterol całkowity: poniżej 190 mg/dl (niektóre laboratoria jako normę podają 200 mg/dl); Dobry cholesterol HDL: od 40mg/dl do 60mg/dl; Zły cholesterol LDL: poniżej 115 mg/dl; Badanie poziomu cholesterolu, należy robić regularnie. Jeśli wyniki odbiegają od normy trzeba się skonsultować z lekarzem. Najczęściej pierwszym zaleceniem będzie odstawienie produktów sprzyjających odkładaniu się cholesterolu i...

Zmniejsza ryzyko zawału i miażdżycy, wspomaga pracę serca. Wystarczy ją tylko regularnie pić
Adobe Stock
Newsy
Zmniejsza ryzyko zawału i miażdżycy, wspomaga pracę serca. Wystarczy ją tylko regularnie pić
Pochodzi z tropikalnej Afryki, popularna jest w Indiach i w krajach arabskich. O czym mowa? To herbata z hibiskusa, niedoceniana często sojuszniczka w walce z chorobami układu krążenia.

Piliście kiedyś taką czerwoną herbatę? To ketmia szczawiowa. Ta nazwa niewiele mówi zapewne większości z was. Powszechnie znana jest bowiem pod nazwą hibiskus. Warto ją lepiej poznać, bo jest stworzona do picia przez osoby cierpiące na przewlekłe choroby układu krążenia. Dlaczego warto pić herbatę z hibiskusa? Herbatki z hibiskusa są zdrowe głównie dzięki zawartości jednego rodzaju związków. Chodzi o polifenole o wysokiej aktywności antyoksydacyjnej. Oprócz tego hibiskus zawiera takie cenne substancje jak kwasy fenolowe, a także różnego rodzaju kwasy organiczne. Tyle, jeśli chodzi o skład hibiskusa i jego „magiczne” substancje, działające na nasz organizm po wypiciu takich właśnie czerwonych, hibiskusowych herbatek. Pozostaje jeszcze pytanie, jak działa on na nasze ciało. Picie herbaty z hibiskusa: Obniża ciśnienie tętnicze krwi u osób z nadciśnieniem w wydatny sposób, przez co znacznie przyczynia się do zmniejszenia wystąpienia udarów mózgu i zawału serca Poprawia profil lipidowy organizmu – działa przeciwmiażdżycowo wpływając na poziom cholesterolu Nieznacznie obniża stężenie cukru we krwi Wspomaga walkę z nadwagą i otyłością brzuszną Działa ochronnie na wątrobę Przypuszcza się, że hibiskus może działać także antynowotworowo (komórki raka żołądka i raka płuc) Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe  (może pomagać w zapobieganiu próchnicy zębów) Przepis na herbatkę z hibiskusa Specjaliści twierdzą, by stosować ok. 4 do 9 g suszonych kwiatów hibiskusa dziennie. Taką właśnie porcję powinno się dzielić na 2-3 herbatki, pite o różnych porach dnia. Jak przyrządzić herbatę z hibiskusa? Zalejcie suszone kwiaty hibiskusa ok. 200 ml wody o temp. 90...

Czy wiecie co się stanie gdy dodacie kakao do kawy? Zyska właściwości zdrowotne
Adobe Stock
Newsy
Czy wiecie co się stanie, gdy dodacie kakao do kawy? Napój zyska nowe właściwości zdrowotne
Niektórzy lubią kawę, inni wolą kakao. Sprawdźcie, jak działa zmieszanie tych dwóch naparów.

Czy wiecie, że każdego dnia ludzie na świecie wypijają prawie trzy miliardy filiżanek kawy? Najwięcej piją jej Skandynawowie: 4 do 5 kubków dziennie. Polacy piją średnio 1 do 2 kubków. Cenimy pobudzające działanie kawy, a co się stanie, gdy dodamy do niej kakao? Kawa z dodatkiem kakao poprawia koncentrację i sprzyja odchudzaniu Kawa, poza tym, że pobudza dzięki kofeinie, ma także inne właściwości zdrowotne: Zawarte w niej antyoksydanty chronią przed nowotworami Picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera Przyspiesza metabolizm, wpływa więc na odchudzanie Zmniejsza ryzyko wystąpienie cukrzycy typu 2 Poprawia pamięć i koncentrację Zwiększa produkcję serotoniny, dzięki czemu poprawia nastrój Z kolei, kakao pijemy nie tylko ze względu na smak. Jego wartości lecznicze znali już i cenili Majowie i Aztekowie. Kakao także: Poprawia pamięć, szczególnie u osób starszych Może zapobiegać chorobom układu krążenia Picie kakao wpływa łagodząco na stres Podobnie jak kawa poprawia nastrój Może wpływać hamująco na rozwój kamicy nerkowej Dzięki występującej teobrominie działa hamująco na kaszel. Jest afrodyzjakiem, także dzięki tej samej teobrominie Dlaczego warto połączyć kawę i kakao? A co się stanie, gdy połączycie lecznicze działanie kawy z korzystnym dla zdrowia działaniem kakao? Badacze wskazują, że kawa i kakao działają synergicznie i wzmacniają szczególnie dwie z licznych, korzystnych właściwości każdego z nich. Taki napar wyjątkowo sprzyja podniesieniu poziomu koncentracji. Dzieje się tak, bo poprawia się krążenie krwi w mózgu, to wpływa na zdolność koncentracji, a jednocześnie obniżenie poziom lęku. W efekcie kawa z kakao podnoszą umiejętność skutecznego myślenia i...

Ten sok chroni przed udarem mózgu, podnosi odporność i obniża cholesterol. Wystarczą 3 składniki
AdobeStock
Newsy
Ta herbata obniża ciśnienie, zapobiega miażdżycy i udarom mózgu. Pijcie ją codziennie
Pijcie regularnie tę herbatę. Nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele właściwości prozdrowotnych.

Biała herbata ma łagodniejszy smak niż większość czarnych lub zielonych herbat ze względu na to, że jest wytwarzana z niedojrzałych jeszcze herbacianych liści. Podobnie jak zielona herbata, pochodzi z rośliny Camellia sinesis, ale różni się od niej smakiem i zawartością kofeiny, ponieważ jej delikatne liście są zbierane wcześnie, gdy są jeszcze pąkami. Herbata ta jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych, ale również najzdrowszych herbat świata. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety? Właściwości zdrowotne białej herbaty Biała herbata jest bogata w aminokwas l-teaninę, który wycisza umysł i poprawia koncentrację. Biała herbata ma właściwości przeciwutleniające, które zostały powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym potencjałem w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi. Podobnie jak inne herbaty, biała herbata jest bogata w przeciwutleniacze – szczególnie galusan epigallokatechiny (EGCG), który jest ważny w zwalczaniu skutków zapalenia i stresu oksydacyjnego. Biała herbata zawiera również mangan, który wspiera zdrowie kości, co jest ważne dla obniżenia ryzyka osteoporozy. Napój ten zawiera fitochemiczne przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami, które w przeciwnym razie mogłyby rozwinąć się w raka.  Spożywanie herbat z rośliny Camellia sineses wiąże się z działaniem ochronnym u osób z cukrzycą. Jak wykazały badania, picie białej herbaty przez ponad 12 miesięcy odwraca uszkodzenia oksydacyjne komórek serca, dzięki czemu serce odzyskuje aktywność przeciwutleniającą. Picie białej herbaty obniża poziom cholesterolu, obniża ciśnienie krwi i poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, co ostatecznie obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych...