Dieta bogata w tłuszcze trans, produkty przetworzone i mięso powoduje, że podnosi się poziom cholesterolu we krwi. Z kolei jego nadmiar odkłada się w tętnicach i utrudnia prawidłowy przepływ krwi. W efekcie wzrasta zagrożenie rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Żeby tego uniknąć, warto działać dwutorowo:

  • Zmienić dietę na zdrową, złożoną z dużej ilości warzyw, kasz, orzechów, ograniczyć ilość spożywanego mięsa
  • Wspomagać się miksturą oczyszczającą. Na taką właśnie podajemy poniżej przepis.

Jak działa mikstura usuwająca złogi cholesterolu?

Każdy ze składników tego napoju jest ważny i ma swoje znaczenie w procesie oczyszczania. Ponieważ każdy z nich jest łatwo dostępny i tani, nie pomijajcie żadnego przygotowując ten napój:

  • Czosnek. Ma działanie przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe. Zmniejsza lepkość krwi, wpływa na rozkurczanie naczyń krwionośnych i uelastycznia je
  • Cytryna. Reguluje ciśnienie krwi i także poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. W rezultacie zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu
  • Imbir. Obniża poziom złego cholesterolu LDL, pobudza krążenie i działa przeciwzakrzepowo
  • Woda. Picie przynajmniej dwóch litrów wody, to zalecane norma dla każdego. Jeśli macie podwyższony poziom cholesterolu we krwi, prawidłowe picie wody staje się jeszcze ważniejsze Regularne picie lekko mineralizowanej, niegazowanej wody pobudza nerki do wydajniejszej pracy, a dzięki temu, lepszego wydalania substancji szkodliwych

Przepis na miksturę oczyszczającą:

Składniki:

  • 4 główki czosnku
  • 4 cytryny
  • 2 łyżeczki startego korzenia imbiru
  • 2 litry wody lekko mineralizowanej, niegazowanej

Przygotowanie:

  1. Zmiksujcie w blenderze wszystkie stałe składniki.
  2. Przełóżcie je do garnka z wodą i doprowadźcie do wrzenia.
  3. Odstawcie do ostygnięcia i przecedźcie przez gazę lub sitko.
  4. Przelejcie do ciemnej butelki i przechowujcie w lodówce.

Należy pić dwie szklanki dziennie, na dwie godziny przed posiłkiem. Najlepiej stosować napój przez miesiąc.

Źródło: O2

Zobacz także: