Pigwa
Newsy

Jakie właściwości ma pigwa? Przepis na miksturę do herbaty z 2 składników 

Owocowe wyciągi na rozgrzewkę i przeziębienie nie muszą być nalewkami. Można je zrobić bez dodatku alkoholu. Podpowiadamy jak.

Pigwa pospolita jest popularną rośliną, hodowaną w ogródkach na nalewki i inne przetwory. Ma duże, twarde owoce, przypominające jabłka albo gruszki. Jest jednak dużo bardziej kwaśna, od najkwaśniejszych jabłek. Czasem mylona jest z pigwą japońską, odmianą o nieco mniejszych owocach. Na szczęście oba gatunki nadają się na przetwory, mają też podobne właściwości, więc działają równie skutecznie na odporność i przeziębienie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lecznicze właściwości pigwy

Pigwa przede wszystkim zawiera duże ilości witaminy C, stąd jej wyjątkowo kwaśny smak. Możemy w niej znaleźć także wiele witamin i minerałów, dzięki którym owoce wzmacniają odporność organizmu. Pigwa jest skarbnicą witaminy B, a z minerałów, zapasem  wapnia, potasu, żelaza, miedzi, magnezu i fosforu.

Zawiera też garbniki, pektyny i olejki eteryczne. Sok z owoców tej rośliny jest polecany do picia z miodem przy suchym kaszlu, przeziębieniu i grypie, a profilaktycznie w czasie jesiennego przesilenia, skutkującego obniżeniem odporności i większą podatnością na zarażenia.

Leczniczo działają także nasiona pigwy. Napar z nasion łagodzi niestrawność. Dzięki niemu możemy się również pozbyć zgagi i refluksu . Pomaga też na nieżyt żołądka i jelit.

Z pestek, z kolei można przygotować nalewkę, zwaną pestkówką lub zwykły wyciąg dodawany do herbaty, na poprawę apetytu.

Zobacz także
Ta nalewka świetnie wzmacnia organizm i dobrze działa na wątrobę. Pomoże też przy nadciśnieniu

Ta nalewka świetnie wzmacnia organizm i dobrze działa na wątrobę. Pomoże też przy nadciśnieniu

Ta nalewka pomaga w walce z żylakami i obrzękami. Podajemy najprostszy przepis

Ta nalewka pomaga w walce z żylakami i obrzękami. Podajemy najprostszy przepis

Mikstura z pigwy, na odporność i szybsze wyzdrowienie

Najczęściej owoce pigwy wykorzystuje się do przygotowania nalewki na zimę. Trunek na alkoholu, nie może jednak być pity przez każdego. Równie skutecznym przetworem z pigwy, będzie przygotowanie soku do herbaty, bez dodatku alkoholu.

Można go zrobić bardzo łatwo i bardzo szybko. Potrzebne będą tylko 2 składniki:

  • 1 kilogram owoców pigwy,
  • 500 gram cukru.

Owoce myjemy, usuwamy gniazda nasienne i nie obierając, kroimy na małe kawałki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka dni. Gdy z owoców zacznie wyciekać syrop, przekładamy wszystko do czystych, wyparzonych słoiczków. Słoiki pasteryzujemy, ustawiając w garnku z wodą. Wodę powoli zagotowujemy i pasteryzujemy słoiki przez 15 minut.

Co jeszcze można zrobić z pigwy?

Owoce pigwy nie bywają jedzone na surowo, bo są bardzo twarde i kwaśne. Z powodu swojego smaku, są nazywane nawet polską cytryną.

Doskonale sprawdzają się jednak w przetworach. Przede wszystkim przygotowuje się z nich nalewki, ale można robić dżemy, powidła, soki, kompoty, a nawet wina. Żeby zrównoważyć bardzo kwaśny smak, pigwę z reguły dosładza się. Można równoważyć kwaśność za pomocą cukru, miodu czy innych, popularnych na rynku słodzików.

Źródło: Onet.pl. poradnikzdrowie.pl

Czy można zjeść pigwę na surowo? Podpowiadamy, jak najlepiej ją jeść
Pixabay
Newsy
Czy można zjeść pigwę na surowo? Podpowiadamy, jak najlepiej ją jeść
Biorąc pod uwagę to, że owoce pigwy są pełne witamin i minerałów, oczywiście ich jedzenie na surowo, bez przetworzenia, byłoby bardzo uzasadnione. Tylko jak to robić, skoro jest taka kwaśna?

Jedzenie surowej pigwy byłoby dobre dla zdrowia. Co z tego, jeśli nikt nie ma ochoty wgryzać się w twardy, trudny do pogryzienia miąższ, który na domiar złego jest nieprzeciętnie kwaśny i cierpki. Dlatego z owoców z reguły robi się wartościowe przetwory, które do tego są smaczne, jeśli dodamy cukier. Podpowiadamy jak używać pigwy bez przetworzenia i czerpać z niej jak najwięcej wartości. Składniki odżywcze i wartości pigwy Pigwa to roślina wieloletnia, która obecnie występuje jedynie hodowlach. Często mylona jest z dzikim pigwowcem, ma jednak od niego znacznie większe owoce. Przypomina trochę jabłko, jest jednak twardsza i bardziej kwaśna. To roślina, z której najczęściej przygotowuje się przetwory, konfitury, soki czy nalewki. W okresie jesienno-zimowym jest cenionym, domowym preparatem, stosowanym na podniesienie odporności i przeziębienie. Pigwa jest owocem o bardzo niskiej kaloryczności. 100g pigwy ma jedynie 57 kcal. Ponadto, znajduje się w niej duża ilość beta-karotenu, witamin i minerałów, flawonoidówi antocyjanów. Witaminy i minerały zawarte w owocach pigwy: Witamina C – 15.0 mg Tiamina – 0,020 mg Ryboflawina – 0,030 mg Niacyna - 0,200 mg Witamina B6 - 0,040 mg Kwas foliowy - 3 µg Witamina A – 40 IU Wapń – 11 mg Żelazo - 0,70 mg Magnez - 8 mg Fosfor - 17 mg Potas - 197 mg Sód – 4 mg Cynk - 0,04 mg Jak spożywać pigwę na surowo? Najczęściej przygotowywane są z niej napary, nalewki i soki. W okresie zimowym dodawana jest do herbaty. A jak zjadać ją na surowo, nie pozbywając się wartości odżywczych, witamin i minerałów, które w części tracimy, smażąc z owoców dżemy czy konfitury? Owoce w cukrze. Ponieważ owoce są bardzo twarde, najlepiej zetrzeć je na tarce...

Syrop z tego owocu przyniesie ulgę przy alergii. Banalnie prosty w przygotowaniu
AdobeStock
Newsy
Syrop z tego owocu przyniesie ulgę przy alergii. Banalnie prosty w przygotowaniu
Gdy doskwiera wam alergiczny katar sienny lub czujecie spadek odporności, zróbcie domowy syrop z owoców pigwy. Poznajcie ich dobroczynne właściwości.

Wiosna oznacza długie i słoneczne dni, kwiaty, zazielenione drzewa oraz… rozpoczęcie sezonu na alergie. Gdy doskwiera wam katar sienny i inne nieprzyjemne objawy, warto wspomóc swój organizm naturalnymi, domowymi sposobami. Poznajcie wiosenny superfood, czyli syrop z pigwy! Właściwości owoców pigwy Pigwa, a dokładniej pigwowiec japoński, to roślina coraz popularniejsza w Polsce ze względu na jej owoce, które doskonale nadają się do tworzenia wszelkiego rodzaju przetworów, syropów, a także nalewek. Na surowo są bardzo twarde i niesmaczne, dlatego właśnie wykorzystuje się na różne sposoby. Syrop z pigwy zawiera wiele witamin i przeciwutleniaczy, w tym: witaminy z grupy B witaminę C fenole magnez potas miedź żelazo Syrop z pigwy na alergię i przeziębienie Ze względu na bogactwo witamin, a zwłaszcza witaminy C, syrop z owoców pigwowca japońskiego doskonale przydaje się w sytuacji, gdy jesteście narażeni na spadek odporności - nie tylko zimą. Także późną wiosną i latem nietrudno o przeziębienie, zwłaszcza gdy na zewnątrz panuje upał i wsiadacie do klimatyzowanego samochodu. Ponadto, syrop pomoże złagodzić dolegliwości związane ze zgagą, niestrawnością, a także przyśpieszy przemianę materii. Co ciekawe, wykazuje on także właściwości antyalergiczne. Obejrzyjcie materiał o tym, jak samodzielnie wykonać syrop z pigwy: Jak stosować syrop z pigwy? Przyjmuje się, że optymalna, dzienna dawka syropu to ok. 50 ml w przypadku osoby dorosłej oraz 25 ml u dzieci. Najlepiej wymieszać syrop z wodą lub dodać go od herbaty, ponieważ jest bardzo słodki. Właśnie ze względu na słodycz trzeba być ostrożnym i nie przekraczać tej dawki - nadmiar syropu może wywołać nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego.  Syrop z pigwy w kuchni Owoce...

Śpiewały o niej Brathanki i Sława Przybylska, rośnie przy każdej drodze. Oto jak zrobić z niej konfiturę
Adobe Stock
Newsy
Drzewa z tymi jagodami rosną przy każdej drodze. Zróbcie z niej smaczną i zdrową konfiturę
Konfitury to doskonały dodatek do mięs i serów. Kwaśno-słodkie mogą bardzo dobrze uzupełniać smaki głównego dania. Prezentujemy jedną z nich.

Drewno tego drzewa jest twarde i wytrzymałe. Wędrowcy robili z niego laski, nieraz wplatano je w wieńce dożynkowe, na szczęśliwe, dorodne plony. Czerwone korale wieszane na szyjach przez dzieci i młode dziewczęta to też klasyczne wykorzystanie tych owoców.  Czy można jeść surowe owoce jarzębiny? Jagody tego drzewa uwielbiają ptaki: jemiołuszki, gile i drozdy. Smakuje sarnom, jeleniom, dzikom i wiewiórkom. Surowe owoce nie są jednak jadalne dla ludzi. Mimo to uważamy je za wielki przysmak. Mają dużo wartości odżywczych i właściwości leczniczych. Robimy z nich soki i konfitury.  Warto o tym pamiętać, że jej owoce zjedzone bez przetworzenia mogą wywołać mdłości i problemy żołądkowe. Aby jarzębina stała się strawna dla człowieka trzeba ją kilkakrotnie zagotować, albo zamrozić i dopiero przyrządzać jako przetwory. Przygotowujemy ją do jedzenia, gotując owoce w syropie, a następnie odstawiając do ostygnięcia. Ponowne zagotowanie najlepiej zaplanować na następny dzień. Prosta konfitura z jarzębiny do mięs i serów Składniki: Owoce jarzębiny – 1 kg Cukier – 1,5 kg Woda – 1,5 szklanki Przygotowanie: 1. Rozpuszczamy cukier w gorącej wodzie, tworząc syrop. Zalewamy jarzębinę gorącym syropem i zostawiamy do następnego dnia. 2. Ponownie zagotowujemy syrop z owocami, odstawiamy do ostygnięcia, gotujemy jeszcze raz. I jeszcze raz odstawiamy. Powtarzamy tę czynność 3-4 razy i za każdym razem zbieramy pianę tworzącą się podczas gotowania. 3. Ostatni raz zagotowujemy syrop, po czym przekładamy jeszcze gorący do czystych słoików. 4. Zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut w garnku z wodą nie dochodzącą do wysokości zakrętek. Wartości prozdrowotne jarzębiny pospolitej Najważniejsze, korzystne dla zdrowia działanie jarzębiny, związane są z jej...

syrop z pigwy do herbaty
Adobe Stock
Newsy
Ten przepyszny syrop do herbaty to gwarancja zdrowia. Wykorzystaj ten popularny owoc
Choć pigwa to z natury cierpki w smaku owoc, przygotowany na jej bazie syrop z pewnością przypadnie ci do gustu. Bowiem regularne spożywanie tej mikstury nie tylko sprawi frajdę twoim kubkom smakowym, ale również bardzo korzystnie wpłynie na twoją odporność.

Owoce pigwy znane są ze swoich niesamowitych właściwości zdrowotnych. Ich regularne spożywanie nie tylko poprawia odporność organizmu, ale również pomaga oczyścić przewód pokarmowy, poprawia apetyt, regeneruje wątrobę, zapobiega wymiotom, biegunce , a także wzdęciom. Pigwa stanowi silną broń w walce  z chorobą, jednak spożywanie jej nie musi być spowodowane osłabieniem organizmu. Z powodzeniem możesz włączyć ten owoc do swojej codziennej diety . Z pewnością nie pożałujesz tej decyzji. Jednak, aby dobrze smakował, najlepiej przygotować z niego pyszny syrop do herbaty! Przepis na pigwę w syropie Będziesz potrzebować 1 kilogram owoców pigwy 700 gramów cukru Przygotowanie Owoce pigwy dokładnie umyj, a następnie przekrój i usuń z ich wnętrza gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce pokrój na bardzo małe kawałki (im mniejsze tym łatwiej będzie je dodać do herbaty i wypić wraz z nią). Pokrojone owoce umieść w dowolnej misce, a następnie zasyp je warstwą cukru i dokładnie wymieszaj. Miskę nakryj ścierką i umieść w chłodnym, zacienionym miejscu, na przykład w domowej spiżarni, na 7 dni. Co jakiś czas zaglądaj do owoców, aby je przemieszać. Po upływie 7 dni owoce powinny puścić sok, a cukier całkowicie się rozpuści. To znak, że pigwa w syropie jest już gotowa. Przełóż ją więc do małych słoików i przechowuj w piwnicy, spiżarni, bądź innym chłodnym i ciemnym miejscu. Tak przygotowaną pigwę możesz z powodzeniem dodawać do herbaty. Syrop nie tylko wzbogaci jej smak, ale również sprawi, że twój organizm będzie mniej podatny na wszelkie przeziębienia.