Pigwa
Newsy

Jakie właściwości ma pigwa? Przepis na miksturę do herbaty z 2 składników 

Owocowe wyciągi na rozgrzewkę i przeziębienie nie muszą być nalewkami. Można je zrobić bez dodatku alkoholu. Podpowiadamy jak.

Pigwa pospolita jest popularną rośliną, hodowaną w ogródkach na nalewki i inne przetwory. Ma duże, twarde owoce, przypominające jabłka albo gruszki. Jest jednak dużo bardziej kwaśna, od najkwaśniejszych jabłek. Czasem mylona jest z pigwą japońską, odmianą o nieco mniejszych owocach. Na szczęście oba gatunki nadają się na przetwory, mają też podobne właściwości, więc działają równie skutecznie na odporność i przeziębienie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lecznicze właściwości pigwy

Pigwa przede wszystkim zawiera duże ilości witaminy C, stąd jej wyjątkowo kwaśny smak. Możemy w niej znaleźć także wiele witamin i minerałów, dzięki którym owoce wzmacniają odporność organizmu. Pigwa jest skarbnicą witaminy B, a z minerałów, zapasem  wapnia, potasu, żelaza, miedzi, magnezu i fosforu.

Zawiera też garbniki, pektyny i olejki eteryczne. Sok z owoców tej rośliny jest polecany do picia z miodem przy suchym kaszlu, przeziębieniu i grypie, a profilaktycznie w czasie jesiennego przesilenia, skutkującego obniżeniem odporności i większą podatnością na zarażenia.

Leczniczo działają także nasiona pigwy. Napar z nasion łagodzi niestrawność. Dzięki niemu możemy się również pozbyć zgagi i refluksu . Pomaga też na nieżyt żołądka i jelit.

Z pestek, z kolei można przygotować nalewkę, zwaną pestkówką lub zwykły wyciąg dodawany do herbaty, na poprawę apetytu.

Zobacz także
Ta nalewka świetnie wzmacnia organizm i dobrze działa na wątrobę. Pomoże też przy nadciśnieniu

Ta nalewka świetnie wzmacnia organizm i dobrze działa na wątrobę. Pomoże też przy nadciśnieniu

Ta nalewka pomaga w walce z żylakami i obrzękami. Podajemy najprostszy przepis

Ta nalewka pomaga w walce z żylakami i obrzękami. Podajemy najprostszy przepis

Mikstura z pigwy, na odporność i szybsze wyzdrowienie

Najczęściej owoce pigwy wykorzystuje się do przygotowania nalewki na zimę. Trunek na alkoholu, nie może jednak być pity przez każdego. Równie skutecznym przetworem z pigwy, będzie przygotowanie soku do herbaty, bez dodatku alkoholu.

Można go zrobić bardzo łatwo i bardzo szybko. Potrzebne będą tylko 2 składniki:

  • 1 kilogram owoców pigwy,
  • 500 gram cukru.

Owoce myjemy, usuwamy gniazda nasienne i nie obierając, kroimy na małe kawałki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka dni. Gdy z owoców zacznie wyciekać syrop, przekładamy wszystko do czystych, wyparzonych słoiczków. Słoiki pasteryzujemy, ustawiając w garnku z wodą. Wodę powoli zagotowujemy i pasteryzujemy słoiki przez 15 minut.

Co jeszcze można zrobić z pigwy?

Owoce pigwy nie bywają jedzone na surowo, bo są bardzo twarde i kwaśne. Z powodu swojego smaku, są nazywane nawet polską cytryną.

Doskonale sprawdzają się jednak w przetworach. Przede wszystkim przygotowuje się z nich nalewki, ale można robić dżemy, powidła, soki, kompoty, a nawet wina. Żeby zrównoważyć bardzo kwaśny smak, pigwę z reguły dosładza się. Można równoważyć kwaśność za pomocą cukru, miodu czy innych, popularnych na rynku słodzików.

Źródło: Onet.pl. poradnikzdrowie.pl

Czy można zjeść pigwę na surowo? Podpowiadamy, jak najlepiej ją jeść
Pixabay
Newsy
Czy można zjeść pigwę na surowo? Podpowiadamy, jak najlepiej ją jeść
Biorąc pod uwagę to, że owoce pigwy są pełne witamin i minerałów, oczywiście ich jedzenie na surowo, bez przetworzenia, byłoby bardzo uzasadnione. Tylko jak to robić, skoro jest taka kwaśna?

Jedzenie surowej pigwy byłoby dobre dla zdrowia. Co z tego, jeśli nikt nie ma ochoty wgryzać się w twardy, trudny do pogryzienia miąższ, który na domiar złego jest nieprzeciętnie kwaśny i cierpki. Dlatego z owoców z reguły robi się wartościowe przetwory, które do tego są smaczne, jeśli dodamy cukier. Podpowiadamy jak używać pigwy bez przetworzenia i czerpać z niej jak najwięcej wartości. Składniki odżywcze i wartości pigwy Pigwa to roślina wieloletnia, która obecnie występuje jedynie hodowlach. Często mylona jest z dzikim pigwowcem, ma jednak od niego znacznie większe owoce. Przypomina trochę jabłko, jest jednak twardsza i bardziej kwaśna. To roślina, z której najczęściej przygotowuje się przetwory, konfitury, soki czy nalewki. W okresie jesienno-zimowym jest cenionym, domowym preparatem, stosowanym na podniesienie odporności i przeziębienie. Pigwa jest owocem o bardzo niskiej kaloryczności. 100g pigwy ma jedynie 57 kcal. Ponadto, znajduje się w niej duża ilość beta-karotenu, witamin i minerałów, flawonoidówi antocyjanów. Witaminy i minerały zawarte w owocach pigwy: Witamina C – 15.0 mg Tiamina – 0,020 mg Ryboflawina – 0,030 mg Niacyna - 0,200 mg Witamina B6 - 0,040 mg Kwas foliowy - 3 µg Witamina A – 40 IU Wapń – 11 mg Żelazo - 0,70 mg Magnez - 8 mg Fosfor - 17 mg Potas - 197 mg Sód – 4 mg Cynk - 0,04 mg Jak spożywać pigwę na surowo? Najczęściej przygotowywane są z niej napary, nalewki i soki. W okresie zimowym dodawana jest do herbaty. A jak zjadać ją na surowo, nie pozbywając się wartości odżywczych, witamin i minerałów, które w części tracimy, smażąc z owoców dżemy czy konfitury? Owoce w cukrze. Ponieważ owoce są bardzo twarde, najlepiej zetrzeć je na tarce...

syrop z pigwy do herbaty
Adobe Stock
Newsy
Ten przepyszny syrop do herbaty to gwarancja zdrowia. Wykorzystaj ten popularny owoc
Choć pigwa to z natury cierpki w smaku owoc, przygotowany na jej bazie syrop z pewnością przypadnie ci do gustu. Bowiem regularne spożywanie tej mikstury nie tylko sprawi frajdę twoim kubkom smakowym, ale również bardzo korzystnie wpłynie na twoją odporność.

Owoce pigwy znane są ze swoich niesamowitych właściwości zdrowotnych. Ich regularne spożywanie nie tylko poprawia odporność organizmu, ale również pomaga oczyścić przewód pokarmowy, poprawia apetyt, regeneruje wątrobę, zapobiega wymiotom, biegunce , a także wzdęciom. Pigwa stanowi silną broń w walce  z chorobą, jednak spożywanie jej nie musi być spowodowane osłabieniem organizmu. Z powodzeniem możesz włączyć ten owoc do swojej codziennej diety . Z pewnością nie pożałujesz tej decyzji. Jednak, aby dobrze smakował, najlepiej przygotować z niego pyszny syrop do herbaty! Przepis na pigwę w syropie Będziesz potrzebować 1 kilogram owoców pigwy 700 gramów cukru Przygotowanie Owoce pigwy dokładnie umyj, a następnie przekrój i usuń z ich wnętrza gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce pokrój na bardzo małe kawałki (im mniejsze tym łatwiej będzie je dodać do herbaty i wypić wraz z nią). Pokrojone owoce umieść w dowolnej misce, a następnie zasyp je warstwą cukru i dokładnie wymieszaj. Miskę nakryj ścierką i umieść w chłodnym, zacienionym miejscu, na przykład w domowej spiżarni, na 7 dni. Co jakiś czas zaglądaj do owoców, aby je przemieszać. Po upływie 7 dni owoce powinny puścić sok, a cukier całkowicie się rozpuści. To znak, że pigwa w syropie jest już gotowa. Przełóż ją więc do małych słoików i przechowuj w piwnicy, spiżarni, bądź innym chłodnym i ciemnym miejscu. Tak przygotowaną pigwę możesz z powodzeniem dodawać do herbaty. Syrop nie tylko wzbogaci jej smak, ale również sprawi, że twój organizm będzie mniej podatny na wszelkie przeziębienia.

Działa przeciwgorączkowo i świetnie podnosi odporność. Jak zrobić nalewkę z agrestu?
AdobeStock
Newsy
Nalewka z agrestu działa przeciwgorączkowo i podnosi odporność. A jak smakuje! Jak ją zrobić?
Agrest posiada wiele właściwości zdrowotnych. Przygotujcie z niego superzdrową nalewkę. Naprawdę warto.

Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca, ale pierwsze, dojrzałe owoce można zbierać dopiero w lipcu. Jeżeli macie dostęp do własnego agrestu lub właśnie kupiliście go w warzywniaku lub na targu i zastanawiacie się, jak go wykorzystać, zróbcie z niego nalewkę . Jej właściwości zdrowotne mogą was zaskoczyć. Jak zrobić nalewkę z agrestu? Do przygotowania nalewki z agrestu, będziecie potrzebować kilku prostych składników. 2 kg dojrzałego agrestu sok z 1 cytryny 1 kg cukru cukier waniliowy 1 litr spirytusu 1 litr wody Przygotowanie: Owoce myjemy i odrywamy z nich ogonki. Agrest nacinamy lub zgniatamy palcami, aby popękał. Do dużego słoja wrzucamy rozgnieciony agrest, cukier zwykły i cukier waniliowy. Całość zalewamy sokiem z cytryny, wodą i spirytusem. Mieszamy i odstawiamy na dwa tygodnie w dobrze nasłonecznione miejsce. Po upływie tego czasu nalewkę przecedzamy przez gęsto sito, a następnie przelewamy do butelek (należy je szczelnie zakorkować). Nalewka będzie się nadawała do spożycia dopiero po ok. 6 miesiącach. Właściwości zdrowotne nalewki z agrestu Dlaczego warto pić nalewkę z agrestu? Korzyści można by wymieniać bez końca. Poza walorami smakowymi – nalewka ma delikatny smak i aromat – ma ona działanie przeciwgorączkowe , przeciwzapalne,  żółciopędne, przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe , a także świetnie podnosi odporność . Ponadto, nalewka agrestowa łagodzi zmęczenie , zwiększa wydajność, zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego i hormonalnego, anemii oraz przeziębieniom. Co ciekawe, obecność w jej składzie alkoholu, nie umniejsza tych wszystkich właściwości, a jedynie je wzmacnia. Jak pić taką nalewkę? Zaleca się spożywać jedną łyżkę nalewki...

herbata z cytryną
Adobe Stock
Newsy
Pijesz herbatę z cytryną? Okazuje się, że wcale nie jest taka zdrowa jak się wydaje
Herbata z cytryną uchodzi za niesamowicie zdrowy napój. Najczęściej spożywa się go w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest szczególnie narażony na wyziębienia oraz podczas choroby. Okazuje się jednak, że herbata z cytryną nie zawsze działa tak, jak myślisz.

Kiedy objawy przeziębienia zaczynają dawać o sobie znać zapewne pierwsze o czym myślisz to herbata z cytryną. Sam napar ma przecież właściwości rozgrzewające, a dodana do niego cytryna to źródło cennej witaminy C, odpowiedzialnej za odporność. W rzeczywistości sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Witamina C w cytrynie Cytryna istotnie zawiera witaminę C, ale nie jest jej najbogatszym źródłem. O wiele większe ilości tego cennego związku zawiera, na przykład dzika róża, ale również czarna porzeczka. Zaledwie garść tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę. Jeśli jednak nie masz ich akurat pod ręką zrozumiałe, że sięgasz po cytrynę. Ale czy dodanie jej do herbaty to naprawdę dobry pomysł? Być może się zdziwisz, ale witamina C wcale nie poprawia odporności, a jedynie ogranicza ryzyko rozwoju choroby powstającej między innymi po znacznym wyziębieniu organizmu. Jeśli mimo to nadal chcesz pić herbatę z cytryną, żaden problem! Musisz jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Jak poprawnie pić herbatę z cytryną Przede wszystkim witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Toteż cytryna zalana wrzątkiem traci praktycznie wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Jeśli chcesz dodać ją do herbaty koniecznie poczekaj aż napój trochę ostygnie. Kolejną kwestią jest fakt, że każda herbata naturalnie zawiera w swoim składzie śladowe ilości aluminium. To nie stanowi jednak bezpośredniego zagrożenia dla twojego organizmu.  Sprawa wygląda nieco inaczej, kiedy zaparzasz herbatę z sokiem z cytryny. Związki zawarte w naparze stają się wtedy bardzo niebezpieczne dla twojego zdrowia. Zamieniają się bowiem w przyswajalny cytrynian glinu, którego duże ilości mogą prowadzić nawet do choroby Alzheimera. Dlatego, jeśli chcesz napić się herbaty z cytryną dodaj ją...