Pigwa pospolita jest popularną rośliną, hodowaną w ogródkach na nalewki i inne przetwory. Ma duże, twarde owoce, przypominające jabłka albo gruszki. Jest jednak dużo bardziej kwaśna, od najkwaśniejszych jabłek. Czasem mylona jest z pigwą japońską, odmianą o nieco mniejszych owocach. Na szczęście oba gatunki nadają się na przetwory, mają też podobne właściwości, więc działają równie skutecznie na odporność i przeziębienie.

Lecznicze właściwości pigwy

Pigwa przede wszystkim zawiera duże ilości witaminy C, stąd jej wyjątkowo kwaśny smak. Możemy w niej znaleźć także wiele witamin i minerałów, dzięki którym owoce wzmacniają odporność organizmu. Pigwa jest skarbnicą witaminy B, a z minerałów, zapasem  wapnia, potasu, żelaza, miedzi, magnezu i fosforu.

Zawiera też garbniki, pektyny i olejki eteryczne. Sok z owoców tej rośliny jest polecany do picia z miodem przy suchym kaszlu, przeziębieniu i grypie, a profilaktycznie w czasie jesiennego przesilenia, skutkującego obniżeniem odporności i większą podatnością na zarażenia.

Leczniczo działają także nasiona pigwy. Napar z nasion łagodzi niestrawność. Dzięki niemu możemy się również pozbyć zgagi i refluksu . Pomaga też na nieżyt żołądka i jelit.

Zobacz także:

Z pestek, z kolei można przygotować nalewkę, zwaną pestkówką lub zwykły wyciąg dodawany do herbaty, na poprawę apetytu.

Mikstura z pigwy, na odporność i szybsze wyzdrowienie

Najczęściej owoce pigwy wykorzystuje się do przygotowania nalewki na zimę. Trunek na alkoholu, nie może jednak być pity przez każdego. Równie skutecznym przetworem z pigwy, będzie przygotowanie soku do herbaty, bez dodatku alkoholu.

Można go zrobić bardzo łatwo i bardzo szybko. Potrzebne będą tylko 2 składniki:

  • 1 kilogram owoców pigwy,
  • 500 gram cukru.

Owoce myjemy, usuwamy gniazda nasienne i nie obierając, kroimy na małe kawałki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka dni. Gdy z owoców zacznie wyciekać syrop, przekładamy wszystko do czystych, wyparzonych słoiczków. Słoiki pasteryzujemy, ustawiając w garnku z wodą. Wodę powoli zagotowujemy i pasteryzujemy słoiki przez 15 minut.

Co jeszcze można zrobić z pigwy?

Owoce pigwy nie bywają jedzone na surowo, bo są bardzo twarde i kwaśne. Z powodu swojego smaku, są nazywane nawet polską cytryną.

Doskonale sprawdzają się jednak w przetworach. Przede wszystkim przygotowuje się z nich nalewki, ale można robić dżemy, powidła, soki, kompoty, a nawet wina. Żeby zrównoważyć bardzo kwaśny smak, pigwę z reguły dosładza się. Można równoważyć kwaśność za pomocą cukru, miodu czy innych, popularnych na rynku słodzików.

Źródło: Onet.pl. poradnikzdrowie.pl