Kiedy solić fasolę, na początku czy pod koniec gotowania? Czy stek za wcześniej posolony stwardnieje? A co się stanie ze smażonym kotletem gdy go przyciśniemy do patelni? I po co dodawać wrzątku do mąki na pierogi? Książki kucharskie są pełne porad, które podpowiadają jak za pomocą prostego triku uruchomić procesy chemiczne i ugotować smaczniejsze danie. Podajemy jeden z nich. Dotyczy gotowania mięsa.
Jak gotować mięso, żeby było miękkie i soczyste?
Przygotowując mięso na obiad, często zastanawiamy się co zrobić, żeby danie nie było suche. Jest na to prosty sposób. Wykorzystajcie go szczególnie wtedy gdy przyrządzacie z mięsa w małych kawałkach gulasz lub potrawkę. Takie mięso możecie wrzucić na patelnię i szybko przesmażyć. Pomoże to nie tylko poprawić smak, ale też utrzymać soki wewnątrz.
Jednak najważniejsze jest to, aby nie gotować mięsa w wodzie. Zamiast wody używajcie do gotowania bulionu. Może to być wywar warzywny lub mięsny, a także zwykła kostka rosołowa rozpuszczona we wrzątku. Dzięki zamianie wody na bulion kurczak w potrawce nie będzie suchy, a czerwone mięso w gulaszu nie stanie się twarde i gumowate, tylko będzie miękkie, soczyste.
O czym warto pamiętać, przyrządzając potrawy z mięsa?
Żeby mięso było nie tylko miękkie, ale i smaczne, a jego przyrządzenie nie powodowało konieczności wyszorowania całej kuchni, przypominamy kilka przydatnych porad:
Zobacz także:
- Macie nawyk mycia mięsa przed przyrządzeniem?. Nie róbcie tego, tylko od razu włóżcie do wody lub bulionu i zagotujcie. Gorąca temperatura poradzi sobie z bakteriami znacznie lepiej niż zimna woda
- Kroicie mięso przed wrzuceniem do garnka czy na patelnię? Używajcie do krojenia osobnej deski, drewnianej tak łatwo nie domyjecie po mięsie. Najlepiej jeśli deska będzie plastikowa lub szklana
- Wyjmujecie mięso z zamrażalnika i odkładacie do rozmrożenia na kuchenny blat? To błąd. Na mięsie długo rozmrażanym w temperaturze pokojowej, zaczną się mnożyć bakterie. Zanim całe mięso się rozmrozi, część już nie będzie się nadawała do użytku. Lepiej wyjmijcie je z zamrażalnika wcześniej i odłóżcie do rozmrożenia, do lodówki
- Przyciskacie smażące się mięso łopatka do patelni? To najlepszy sposób na wysuszenie kotleta. Mięso będzie suche i niesmaczne
Źródło: Onet.pl