Mięso znowu wyszło twarde? Zastosujcie tę prostą sztuczkę, a problem zniknie
Adobe Stock
Newsy

Mięso znowu wyszło twarde i łykowate? Zastosujcie tę prostą sztuczkę, a problem zniknie

Gotowanie jest jak alchemia. Czasem wystarczy 1 trik, połączenie wiedzy naukowej z doświadczeniami babć i w garnku pojawia się danie doskonałe. Dziś zdradzamy jak gotować mięso.

Kiedy solić fasolę, na początku czy pod koniec gotowania? Czy stek za wcześniej posolony stwardnieje? A co się stanie ze smażonym kotletem gdy go przyciśniemy do patelni? I po co dodawać wrzątku do mąki na pierogi? Książki kucharskie są pełne porad, które podpowiadają jak za pomocą prostego triku uruchomić procesy chemiczne i ugotować smaczniejsze danie. Podajemy jeden z nich. Dotyczy gotowania mięsa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak gotować mięso, żeby było miękkie i soczyste?

Przygotowując mięso na obiad, często zastanawiamy się co zrobić, żeby danie nie było suche. Jest na to prosty sposób. Wykorzystajcie go szczególnie wtedy gdy przyrządzacie z mięsa w małych kawałkach gulasz lub potrawkę. Takie mięso możecie wrzucić na patelnię i szybko przesmażyć. Pomoże to nie tylko poprawić smak, ale też utrzymać soki wewnątrz.

Jednak najważniejsze jest to, aby nie gotować mięsa w wodzie. Zamiast wody używajcie do gotowania bulionu. Może to być wywar warzywny lub mięsny, a także zwykła kostka rosołowa rozpuszczona we wrzątku. Dzięki zamianie wody na bulion kurczak w potrawce nie będzie suchy, a czerwone mięso w gulaszu nie stanie się twarde i gumowate, tylko będzie miękkie, soczyste.

Zobacz także
Jak przechowywać surowe mięso? Po upływie tego czasu musi trafić do garnka

Jak przechowywać surowe mięso? Po upływie tego czasu musi trafić do garnka

Jak łatwo wyjąć ciasto z blachy? Wystarczy 1 prosty trik

Jak łatwo wyjąć ciasto z blachy? Wystarczy 1 prosty trik

O czym warto pamiętać, przyrządzając potrawy z mięsa?

Żeby mięso było nie tylko miękkie, ale i smaczne, a jego przyrządzenie nie powodowało konieczności wyszorowania całej kuchni, przypominamy kilka przydatnych porad:

  • Macie nawyk mycia mięsa przed przyrządzeniem?. Nie róbcie tego, tylko od razu włóżcie do wody lub bulionu i zagotujcie. Gorąca temperatura poradzi sobie z bakteriami znacznie lepiej niż zimna woda
  • Kroicie mięso przed wrzuceniem do garnka czy na patelnię? Używajcie do krojenia osobnej deski, drewnianej tak łatwo nie domyjecie po mięsie. Najlepiej jeśli deska będzie plastikowa lub szklana
  • Wyjmujecie mięso z zamrażalnika i odkładacie do rozmrożenia na kuchenny blat? To błąd. Na mięsie długo rozmrażanym w temperaturze pokojowej, zaczną się mnożyć bakterie. Zanim całe mięso się rozmrozi, część już nie będzie się nadawała do użytku. Lepiej wyjmijcie je z zamrażalnika wcześniej i odłóżcie do rozmrożenia, do lodówki
  • Przyciskacie smażące się mięso łopatka do patelni? To najlepszy sposób na wysuszenie kotleta. Mięso będzie suche i niesmaczne

Źródło: Onet.pl

Czy rosół można ugotować na mięsie prosto z zamrażarki?
Adobe Stock
Newsy
Czy rosół można ugotować na mięsie prosto z zamrażarki?
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy rosół ugotowany na zamrożonym mięsie wyjdzie smaczny? Odpowiadamy!

Rosół to niewątpliwie klasyk polskiej kuchni. Aromatyczny bulion mięsno-warzywny gości bardzo często na stołach Polaków i jest uwielbiany przez naszych rodaków w każdym wieku. Każde gospodarstwo domowe ma zazwyczaj swój sprawdzony przepis na rosół, który jest najsmaczniejszy. Jest jednak wiele trików i sposobów na dopracowanie receptury bulionu. Sprawdźcie, jakie jest najlepsze mięso do rosołu i czy rosół wyjdzie smaczny, jeśli ugotujecie go na mięsie z zamrażarki. Jak ugotować aromatyczny, pyszny rosół? Żeby wasz rosół był przepyszny, musicie przede wszystkim dobrać właściwe składniki. Najczęściej stosowane warzywa do rosołu to: Marchewka Pietruszka Seler Por Niektórzy uważają, że nie ma szans na dobry rosół bez dodatków takich jak: Opalona cebula Lubczyk Kapusta Liście laurowe i ziele angielskie Imbir Jakie mięso do rosołu? Niewątpliwie bohaterem rosołu jest jednak mięso. Jest możliwe ugotowanie aromatycznego warzywnego bulionu, ale nie można nazwać go wtedy rosołem. Rosół gotuje się najczęściej na drobiu, czasem dodatkowo dodaje się do niego wołowinę z kością, a niektórzy uwielbiają rosół ugotowany na baraninie lub jagnięcinie. Dobre mięso w odpowiedniej ilości to gwarancja smacznego rosołu. Czy mięso do rosołu zawsze musi być jednak świeżo kupione w sklepie? Czy można wykorzystać mięso mrożone? Odpowiadamy. Czy można gotować rosół na mrożonym mięsie? Jeśli macie zamrożone mięso dobrej jakości, możecie bez problemu ugotować na nim rosół. Mrożone mięso bardzo dobrze nadaje się do rosołu. Nie wkładajcie jednak zmrożonego mięsa bezpośrednio do wody i nie rozpoczynajcie gotowania. Dobrze, jeśli mięso na rosół odmrozicie wcześniej. Najlepiej...

Jak rozmrażać kurczaka. Większość ludzi robi ten 1 błąd
Adobe Stock
Newsy
Jak rozmrażać kurczaka? Większość ludzi notorycznie popełnia ten 1 błąd
Wyjmujecie drób z zamrażalnika i kładziecie na talerzu, na blacie w kuchni? Nigdy więcej już tak nie róbcie. Wyjaśniamy dlaczego.

Zacznijmy od najważniejszego - bezapelacyjnie najlepszym sposobem rozmrażania mięsa kurczaka jest włożenie torebki ze szczelnie zapakowanym mięsem, do miski z zimną wodą. Ale co jeśli, zapomnieliście wyjąć mięsa z zamrażalnika na czas? Nie macie wyboru, musicie użyć innych technik, które przyspieszą rozmrażanie. Róbcie to jednak bezpiecznie, żeby uniknąć zakażenia bakteriami salmonella. Jak najlepiej rozmrażać kurczaka? Istnieje kilka sprawdzonych metod na rozmrożenie zamrożonego kurczaka. Możecie wybrać jedną z nich w zależności od osobistych preferencji i czasu jaki macie do dyspozycji. Rozmrażając mięso kurczaka pamiętajcie, że surowy kurczak jest pełen bakterii np. salmonelli. Dbajcie więc o higienę, starannie myjcie ręce, nóż, deskę i naczynia których używacie do rozmrażania. Jak rozmrażać kurczaka w lodówce? Zamrożonego kurczaka przełóżcie do miski, w której na dnie będzie się zbierała woda i płyny z mięsa. Połóżcie go na półce w lodówce dbając o to, żeby nie stykał się z innymi produktami. Szczególnie tymi, które jecie na surowo i nie będziecie ich gotować czy w inny sposób poddawać obróbce termicznej. Zaletą rozmrażania w lodówce jest to, że niska temperatura tam panująca, hamuje namnażane się bakterii. Słabą stroną tej metody jest natomiast powolność całego procesu. Jeśli rozmrażacie kurczaka w całości, może to trwać do 2 dni. Jak rozmrażać kurczaka w wodzie? Do tego celu używajcie zimnej wody, nigdy gorącej. Gorąca woda będzie sprzyjała namnażaniu się mikroorganizmów. Wkładanie do gorącej wody mielonego mięsa z kurczaka dodatkowo powoduje, że nabierze ono nieprzyjemnego zapachu. Żeby rozmrozić kurczaka w zimnej wodzie, zapakujcie go szczelnie i włóżcie do wody, którą...

rosół
gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Jaką wodą zalewacie mięso na rosół? Zimną czy wrzącą? 1 błąd zepsuje smak zupy 
Gotowanie rosołu nie jest bardzo trudne, jednak sekret tkwi w odpowiednim jego przygotowaniu - dzięki temu będzie zawiesisty i aromatyczny.

Podobno rosół jest bardzo trudno zepsuć. W końcu to jedna z najprostszych zup, jakie można ugotować! Nie wymaga wcześniejszych przygotowań ani specjalnych składników. Wystarczy kupić porcję rosołową dostępną w każdym sklepie mięsnym i warzywa. Z tym również nie ma problemu, ponieważ większość warzywniaków sprzedaje gotową włoszczyznę do rosołu. Następnie wszystkie składniki trzeba wrzucić do garnka, zalać wodą, zagotować, gotować przez minimum godzinę i gotowe. Ale i tu można sporo rzeczy zepsuć! Wiecie, czym i kiedy doprawić rosół? Kiedy wyciągnąć z niego warzywa? A jaką wodą go zalewacie – zimną, czy gorącą? Wszystkie te kwestie mają ogromne znaczenie, jeżeli chcecie ugotować smaczny rosół. Najczęstsze błędy przy gotowaniu rosołu Solenie rosołu na początku – wrzucacie do garnka warzywa, mięso i od razu solicie? Wielki błąd! Zupa jest najbardziej aromatyczna wówczas, gdy posolicie ją dopiero pod koniec gotowania. Warzywa gotowane bez dodatku soli uwalniają cały swój smak i aromat, dzięki czemu rosół jest o wiele smaczniejszy. Soląc go już na początku uniemożliwicie ten proces, a w efekcie bulion będzie mdły. Oszczędność – rosół to zupa, na której zdecydowanie nie wolno oszczędzać! Jeżeli wasz bulion ma bardzo delikatny kolor i ledwo wyczuwalny smak, to na pewno daliście za mało mięsa i warzyw. Mało tłuszczu – odcinacie z porcji rosołowej skórę i tłuszcz? Nie należy tego robić. Tłuszcz sprawia, że zupa ma znacznie bardziej wyrazisty smak i aromat. Jaką wodą należy zalewać rosół? Pewnie uczono was, że rosół zalewa się tylko i wyłącznie zimną wodą. Okazuje się jednak, że można go zalać wrzątkiem, ale będzie się to liczyło z pewnymi konsekwencjami. Są bowiem dwie szkoły gotowania...

jak rozmrozić mięso
AdobeStock
Newsy
Rozmrażacie mięso w lodówce czy w gorącej wodzie? Jeden z tych sposobów może was zatruć
Jedną z bezpieczniejszych metod przechowywania żywności jest jej mrożenie. Dowiedzcie się, jak bezpiecznie rozmrażać mięso.

Mrożenie to jedna z lepszych metod przechowywania żywności. Zwłaszcza wtedy, gdy ma się jej w nadmiarze! Sklepy często kuszą promocjami, z których aż żal nie skorzystać. Wtedy duża zamrażarka jest nieoceniona, ponieważ pozwala długo przechowywać świeże jedzenie i przy tym sporo zaoszczędzić. Mrozić można praktycznie wszystko: owoce, warzywa, pieczywo, ryby, mięso, a nawet zupy! Należy jedynie przestrzegać zasad bezpiecznego mrożenia i pamiętać o tym, że żywność, nawet gdy zamrożona, to nadal ma określony termin przydatności do spożycia. A co z rozmrażaniem jedzenia - zwłaszcza mięsa? Jak bezpiecznie to zrobić? Sprawdźcie nasze wskazówki! Jak bezpiecznie rozmrozić mięso? Obchodząc się z mięsem trzeba być zawsze ostrożnym. W surowym mięsie można znaleźć bakterie wywołujące silne zatrucia pokarmowe i nie tylko, dlatego niezwykle ważne jest odpowiednie przechowywanie i przygotowywanie mięsa. Dotyczy to także rozmrażania! Trzymajcie się zawsze tych wskazówek, by uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości: Rozmrażajcie w lodówce – ta zasada dotyczy zwłaszcza drobiu i wołowiny. Nigdy nie zostawiajcie mięsa do rozmrożenia w temperaturze pokojowej! Jeśli chcecie je odmrozić bezpiecznie i macie trochę czasu, to przełóżcie je z zamrażarki do lodówki. Najlepiej zrobić to wieczorem – rano mięso będzie już rozmrożone. Pojemnik z wodą – innym sposobem jest przełożenie mięsa do zimnej wody. Musi być ono szczelnie zapakowane w foliowy worek, a wodę należy wymieniać co 30 minut. Można też trzymać mrożonkę pod strumieniem zimnej wody, pamiętając o tym, by owinąć ją wcześniej folią. To bardzo ważne, ponieważ jeśli rozmoczycie mięso, to zaczną rozwijać się w nim bakterie. Tylko zimna woda – mięso można rozmrozić tylko i wyłącznie z użyciem zimnej wody! Jeżeli włożycie je do...