Mięso znów wyszło za twarde? Następnym razem włóżcie do brytfanny ten nietypowy owoc
Flickr
Newsy

Mięso znów wyszło za twarde? Następnym razem włóżcie do brytfanny ten nietypowy owoc

Pieczenie mięsa to nie przelewki. Co zrobić, by znowu nie wyszło za twarde? Podpowiemy wam dzisiaj jedną sztuczkę z wykorzystaniem pewnego owocu.

Schab, szynka, a nawet karkówka – niezależnie od tego, jakie mięso wybierzecie do pieczenia, może okazać się, że wyjdzie wam za twarde.

Tego typu kłopoty mają swoje źródło w zbyt krótkim albo zbyt długim pieczeniu. Ten ostatni przypadek należy jednak do rzadkości i dotyczy głównie chudych drobiowych piersi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na czym polega peklowanie mięsa?

Sztuka kuchenna ma na to wszystko sposoby. Najpopularniejszym z nich jest oczywiście stosowanie soli peklującej.

Proces suchego peklowania polega na wchłanianiu mieszanki przez mięso i rozprzestrzenianiu się jej cząsteczek wewnątrz kawałka. Peklowanie mokre zachodzi wówczas, gdy mięso zostaje włożone w roztwór soli peklowej, czyli po prostu specjalnej solanki.

Czym właściwie jest sól peklująca? To nie tylko znana z lekcji chemii NaCl, czyli zwykła sól kuchenna. Ten związek wzbogacony jest szeregiem innych składników. Są to m.in. azotyny potasu, fosforany, cukry, cytryniany, kwasy askorbinowe, karageny, białka sojowe itd.

Zobacz także
czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Jak zmiękczyć pieczone mięso?

Przyznacie, że taka mieszanka może zrobić nienajlepsze wrażenie. Zwłaszcza na zwolennikach zdrowej, naturalnej kuchni.

Jeżeli nie chcecie „szprycować” swojej pieczeni chemiczną mieszanką wybuchową tego rodzaju, poszukajcie rozwiązań alternatywnych.

Czymś takim może być umieszczenie w brytfannie z piekącym się mięsem kawałków, bardzo dojrzałego banana. Tylko nie zapomnijcie wcześniej obrać go ze skórki!

Taka sztuczka to nie tylko gwarancja większej miękkości pieczonego mięsa, ale także ciekawy powiew egzotyki.

Po co dodawać banana do pieczonego mięsa?

Tego rodzaju triki stosują w swoich narodowych kuchniach mieszkańcy odległych od Polski wysp położonych na Pacyfiku.

Kreolskie pomysły na pieczenie mięsa nie są już dziś dla nas niedostępne. Wszystko to za sprawą naprawdę atrakcyjnych cen bananów.

Owoce te w promocjach w marketach i innych sklepach spożywczych, otrzymacie nawet już w granicach 3-4 zł za kg. Nie skąpcie więc grosza i wypróbujcie pieczeni z bananem, a raz na zawsze skończycie już próby z peklowaniem pieczeni!

Jak wybrać mięso
Christophe Fouquin/Adobe Stock
Newsy
Mięso króluje na naszych stołach. Jak wybrać najlepsze w sklepie? Podpowiadamy
Na śniadanie kanapki z szynką. Na obiad kotlety mielone albo schabowe. Na kolację maleńki plasterek boczku albo kawałek kiełbasy. Mięsa jemy dość dużo. Warto wybierać to najbardziej wartościowe.

Organizm człowieka został przystosowany w drodze ewolucji do spożywania mięsa, warzyw i roślin. Od czasów prehistorycznego łowcy-zbieracza upłynęło sporo lat, ale miłość do wieprzowiny, drobiu i innych gatunków mięs nie przeminęła. Człowiek-mięsożerca? Taki, a nie inny rodowód człowieka jest jednak dość mylący. Wbrew pozorom, tradycja diety tak obfitej w mięso nie jest zbyt długa. Nie wracajmy już do prapoczątków gatunku ludzkiego. Nawet nasi dziadowie jedli znikome ilości mięsa w porównaniu do nas. Przyczyną była oczywiście bieda. Na ucztę złożoną z pieczystego i innych mięs mogli sobie pozwolić przez długie lata tylko bogaci ludzie. Polskie społeczeństwo, które w swojej ogromnej masie wywodzi się z ubogiego chłopstwa, dopiero w ostatnich latach dostąpiło możliwości jedzenia mięsa niemalże w nieograniczonych ilościach. Echem tych dziejowych zawirowań jest historia kotleta schabowego. Cienko rozbity placek miał imitować sznycla wiedeńskiego. W ten sposób w PRL-u władze chciały dać ludowi namiastkę luksusu. Dzisiaj to już codzienność, a regularne jedzenie schabu przestało być już symbolem wysokiego statusu społecznego. Sytuacja zmieniła się nawet do tego stopnia, że coraz bardziej popularna staje się dieta bezmięsna, czyli wegetariańska, a nawet wegańska, czyli taka, w której w ogóle unika się spożywania produktów odzwierzęcych. Na to wszystko wpływ ma coraz większa troska człowieka o los zwierząt. Zmieńmy nasze przyzwyczajenia Nie dajmy pogrążyć się jednak w poczuciu winy – zamiast rezygnować z mięsa, zacznijmy kupować je po prostu z większą rozwagą. Zrównoważone spożycie mięsa pomoże nie tylko przyrodzie, ale także i naszym organizmom. Oto kilka praktycznych rad, jak kupować mięso. Dokładnie sprawdzajmy daty ważności na...

Mięso na patelni
Pixabay/Aga Maszota
Newsy
Jak gotować mięso wołowe żeby było miękkie? Pod żadnym pozorem nie róbcie tych 2 rzeczy
Wszystko, co powinniście wiedzieć o wołowinie jeśli chcecie ją ugotować, upiec, udusić czy usmażyć. Koniecznie zachowajcie te porady.

Wołowina to rodzaj mięsa zawierający dużo białka mikro i makroelementów. Dostarcza organizmowi ważnych witamin, między innymi witaminy A, E oraz witamin z grupy B. Należy do mięs czerwonych, które są bogate w tłuszcze nasycone, a wołowina dodatkowo w tłuszcze trans. Według wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego spożywanie tego rodzaju mięsa należy ograniczać ze względów zdrowotnych. Tak czy siak, wołowina to stosunkowo trudne mięso do przygotowania. Dobrze przyrządzona wołowina może zachwycić smakiem i kruchością. Łatwo jednak staje się żylasta, sucha i twarda. Warto poznać zasady gotowania wołowiny. Oto one. Jak sprawić, by wołowina była krucha i miękka po ugotowaniu? Aby mięso miało dobrą konsystencję i smak warto je przed obróbką cieplną odpowiednio przygotować. Poznajcie najważniejsze zasady utrzymania wilgoci w mięsie wołowym i nadanie jemu odpowiedniej sprężystości i miękkości: Marynowanie. Przygotowując marynatę połączcie olej z wodą i przyprawami, a także dodajcie do niej ocet lub alkohol: czerwone wino, brandy, a nawet piwo. Marynowanie powinno trwać od kilku do 12 godzin Peklowanie. To sposób nie tylko na przygotowanie mięsa do dalszej obróbki, ale także zakonserwowanie go. Peklowanie polega na marynowaniu mięsa w zalewie solankowej, trwające nawet do 2 tygodni Krojenie. Zasada krojenia w poprzek włókien dotyczy każdego rodzaju dań. Tak należy przygotowywać ją zarówno krojąc na steki jak i na gulasz czy sztukę mięsa do sosu Nie wolno rozbijać. Wołowiny nigdy nie należy rozbijać. Pokrójcie kawałek na 2-centymetrowe steki i taki, bez rozbijania tłuczkiem, smażcie lub gotujcie. Nie wolno solić. Nigdy nie sólcie wołowiny przed smażeniem czy duszeniem Jak gotować wołowinę, żeby była miękka? Jeśli gotujecie wywar lub rosół...

boczek pieczony
AdobeStock
Newsy
Jak prawidłowo upiec boczek wieprzowy? Polacy często popełniają 1 błąd. Mięso jest mdłe i bez smaku
Marzy wam się pyszny, domowy pieczony boczek? To nic trudnego. Trzymajcie się naszych wskazówek a w domowym zaciszu zrobicie wędlinę o jakiej nawet nie śniliście. Idealnie sprawdzi się zarówno na gorąco, jak i na kanapkę. Jak ją przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku.

Lubicie pieczony boczek? Nie musicie już go kupować! Z łatwością przygotujecie go sami w domu. Taka wędlina jest bardzo prosta do upieczenia i świetnie się sprawdzi zarówno podana na gorąco, jak i po wystudzeniu, jako pyszne domowe mięsko na kanapki. Jak przygotować pieczony boczek wieprzowy? Przygotowanie pieczonego boczku jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to surowy boczek bez skóry, 3 ząbki czosnku, odrobina wody i garść ulubionych przypraw. Jeżeli chcecie samodzielnie upiec boczek, zacznijcie od przygotowania marynaty. Surowe mięso należy zamarynować w soli, pieprzu, majeranku, pokruszonych liściach laurowych, szczypcie słodkiej papryki oraz oczywiście w rozgniecionym, surowym czosnku. Świetnym dopełnieniem takiej marynaty będzie miód, który doda naszemu mięsku jeszcze więcej wspaniałego smaku. Błąd przy pieczeniu boczku Wiele osób, chcąc skrócić czas przygotowywania boczku, zostawia go w marynacie na bardzo krótki okres czasu. Niestety, to poważny błąd. Jedyną gwarancją tego, że mięso będzie aromatyczne i pełne smaku, jest pozostawienie go przed upieczeniem na kilka a nawet kilkanaście godzin w marynacie. Dopiero po wyjęciu mięsa z marynaty, będzie ono idealne do wstawienia do piekarnika. Sprawdźcie, a sami się przekonacie! Składniki: 1,5 kilograma surowego boczku bez skóry 3 ząbki czosnku Kilka łyżek wody Garść ulubionych przypraw: łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżka majeranku, 2 listki laurowe,  łyżeczka słodkiej papryki, łyżka płynnego miodu Przygotowanie: Boczek dokładnie nacieramy z obu stron ulubioną mieszanką przypraw. Potrzebujemy do tego soli, pieprzu, majeranku, pokruszonych liści laurowych i przeciśniętych przez praskę 3 ząbków czosnku. Mięso zawijamy w przezroczystą folię spożywczą i...

przepis na schab pieczony z wykałaczkami
Flickr
Newsy
Rewelacyjny babciny patent na soczysty pieczony schab. Oprócz tych przypraw przyda się coś jeszcze
Szukacie pomysłu na aromatyczną pieczeń ze schabu wieprzowego? Wykorzystajcie do tego celu wykałaczki lub patyczki do szaszłyków!

Dobrze dobrana mieszanka przypraw do mięsa, to tylko część całej opowieści o smakowitej, perfekcyjnej pieczeni. Zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn – smak tych wszystkich przypraw idealnie podkreśli baza w postaci octu balsamicznego. To nie wszystko. Babciny patent na soczysty, pieczony schab, to jeszcze dwie ważne sprawy. Do czego potrzebne są patyczki podczas pieczenia schabu? Jedną z nich jest pieczenie schabu w piekarniku częściowo pod przykryciem, częściowo bez przykrycia. Dzięki temu zapobiegniecie przypaleniu przypraw z octem. Zanim jednak dojdzie do samego pieczenia, trzeba jeszcze zamarynować mięso. Tutaj nastaje pora na użycie wspomnianego patyczka do szaszłyków. Chodzi o dobre, głębokie ponakłuwanie kawałka mięsa. Dzięki temu, przyprawy z marynaty będą mogły dobrze rozejść się po całej powierzchni pieczonego mięsa. Przepis na pieczony schab z przyprawami Składniki: Ok. 1,5 kg schabu wieprzowego w kawałku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka tymianku suszonego 1 łyżeczka rozmarynu suszonego Kilka liści laurowych Kilka ziarenek ziela angielskiego Kilka ziarenek pieprzu czarnego Szczypta chili 3 łyżki oleju rzepakowego Ćwierć szklanki octu balsamicznego Sól Przygotowanie: Mięso oczyśćcie i ponakłuwajcie patyczkiem do szaszłyków w kilku miejscach. Wszystkie przyprawy wsypcie  do moździerza i rozdrobnijcie. Potem przełóżcie całość do jednej miseczki, dodajcie ocet balsamiczny i dobrze razem wymieszajcie. Schab natrzyjcie przyprawami i postarajcie się, by przyprawy dostały się także do szczelin wykonanych patyczkiem. Przykryjcie zamarynowane mięso i odstawcie do lodówki na przynajmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Włóżcie mięso do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Jeśli nie...