Mięso znów wyszło za twarde? Następnym razem włóżcie do brytfanny ten nietypowy owoc
Flickr
Newsy

Mięso znów wyszło za twarde? Następnym razem włóżcie do brytfanny ten nietypowy owoc

Pieczenie mięsa to nie przelewki. Co zrobić, by znowu nie wyszło za twarde? Podpowiemy wam dzisiaj jedną sztuczkę z wykorzystaniem pewnego owocu.

Schab, szynka, a nawet karkówka – niezależnie od tego, jakie mięso wybierzecie do pieczenia, może okazać się, że wyjdzie wam za twarde.

Tego typu kłopoty mają swoje źródło w zbyt krótkim albo zbyt długim pieczeniu. Ten ostatni przypadek należy jednak do rzadkości i dotyczy głównie chudych drobiowych piersi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na czym polega peklowanie mięsa?

Sztuka kuchenna ma na to wszystko sposoby. Najpopularniejszym z nich jest oczywiście stosowanie soli peklującej.

Proces suchego peklowania polega na wchłanianiu mieszanki przez mięso i rozprzestrzenianiu się jej cząsteczek wewnątrz kawałka. Peklowanie mokre zachodzi wówczas, gdy mięso zostaje włożone w roztwór soli peklowej, czyli po prostu specjalnej solanki.

Czym właściwie jest sól peklująca? To nie tylko znana z lekcji chemii NaCl, czyli zwykła sól kuchenna. Ten związek wzbogacony jest szeregiem innych składników. Są to m.in. azotyny potasu, fosforany, cukry, cytryniany, kwasy askorbinowe, karageny, białka sojowe itd.

Zobacz także
czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Jak zmiękczyć pieczone mięso?

Przyznacie, że taka mieszanka może zrobić nienajlepsze wrażenie. Zwłaszcza na zwolennikach zdrowej, naturalnej kuchni.

Jeżeli nie chcecie „szprycować” swojej pieczeni chemiczną mieszanką wybuchową tego rodzaju, poszukajcie rozwiązań alternatywnych.

Czymś takim może być umieszczenie w brytfannie z piekącym się mięsem kawałków, bardzo dojrzałego banana. Tylko nie zapomnijcie wcześniej obrać go ze skórki!

Taka sztuczka to nie tylko gwarancja większej miękkości pieczonego mięsa, ale także ciekawy powiew egzotyki.

Po co dodawać banana do pieczonego mięsa?

Tego rodzaju triki stosują w swoich narodowych kuchniach mieszkańcy odległych od Polski wysp położonych na Pacyfiku.

Kreolskie pomysły na pieczenie mięsa nie są już dziś dla nas niedostępne. Wszystko to za sprawą naprawdę atrakcyjnych cen bananów.

Owoce te w promocjach w marketach i innych sklepach spożywczych, otrzymacie nawet już w granicach 3-4 zł za kg. Nie skąpcie więc grosza i wypróbujcie pieczeni z bananem, a raz na zawsze skończycie już próby z peklowaniem pieczeni!

Obłóżcie tym szynkę przed pieczeniem. Będzie soczysta i tak krucha, że zwariujecie
Adobe Stock
Newsy
Obłóżcie tym szynkę przed pieczeniem. Będzie soczysta i tak krucha, że zwariujecie
Pieczona szynka wieprzowa to rarytas jakich mało. Nie wszyscy jednak potrafią przygotować ją tak, by była soczysta. Ten patent pozwoli wam za każdym razem serwować wilgotne i miękkie pieczyste, które zachwyci wszystkich współbiesiadników. 

Szynka wieprzowa to szlachetne, aczkolwiek dość chude mięso. A jak wiadomo, to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku i soczystości w potrawach z mięsa. Możecie próbować ją nawilżyć na wiele różnych sposobów, jednak ten jest nie tylko skuteczny i banalnie prosty, lecz również dostarcza wam smakowitego dodatku do pieczeni.  W jaki sposób można zwiększyć soczystość pieczonego mięsa?  Panie domu szykując pieczeń, często muszą uciekać się do różnego rodzaju sztuczek, by zapewnić sobie kulinarny sukces. Takie mięsa jak schab lub szynka bez wątpienia wymagają dodatkowych zabiegów nawilżających. Efekt wilgotnego pieczystego można uzyskać np. mocząc mięso w mleku lub maślance, jak również nastrzykując je zalewą z przyprawami.   Czym obłożyć pieczoną szynkę, by wyszła krucha i miękka?  Obłożenie mięsa słoniną to stary i niezawodny patent na poprawienie jego kruchości, jak również smaku. Plastry słoniny zabezpieczają szynkę wieprzową przed wysychaniem, co więcej wytapiany tłuszcz przenika w struktury chudego mięsa i nawilża je oraz wpływa na ich smak. Taka pieczeń to niebo w gębie, a przyrumieniona, chrupiąca słonina to dodatek obiadowy prima sort. Spróbujcie zrobić ją z tego przepisu. Przepis na pieczoną szynkę w słoninie  Składniki:  100 g słoniny   700 g szynki wieprzowej bez kości  3 ząbki czosnku  1 łyżeczka soli   1 łyżeczka pieprzu   1 łyżka majeranku   1 łyżeczka cząbru  Sposób przygotowania:  Do dużej miski wsypcie wszystkie zioła, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę.  Szynkę możecie rozciąć na pół i zwinąć w roladę lub pozostawić ją w całości. Natrzyjcie mięso przygotowaną mieszanką ziół i odstawcie na godzinę.  Po tym czasie pokrójcie słoninę w plastry...

Kroicie mięso od razu po upieczeniu? To duży błąd. Ile należy odczekać?
Flickr
Newsy
Kroicie mięso od razu po upieczeniu? To duży błąd. Ile należy odczekać?
W sztuce gotowania każda zasada ma swoje uzasadnienie. Sprawdźcie, dlaczego nie powinno się kroić mięsa zaraz po wyjęciu go z piekarnika!

Pieczenie mięsa nie wydaje się być dużym wyzwaniem. Najczęściej wystarczy doprawić mięso, włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do rozgrzanego piekarnika i poczekać. Obiad sam się robi! A jednak, łatwo w tym przypadku popełnić kilka błędów. Dowiedzcie się, co zrobić by upieczone mięso było idealne oraz dlaczego nie można go pokroić od razu po wyjęciu z pieca! Dlaczego nie należy kroić mięsa zaraz po upieczeniu? Każdy poradnik i książka kucharska zalecają, by po upieczeniu odstawić mięso na około 15 minut i dopiero po tym czasie rozpocząć krojenie. Nie bez powodu! Mięso musi „odpocząć”, ponieważ wówczas wszystkie naturalne soki wytworzone w trakcie pieczenia pozostaną w środku, a mięso będzie soczyste. Jeżeli pokroicie je zbyt wcześnie, to na pewno zauważycie po kilku minutach, że pieczeń znajduje się w małej kałuży, a mięso nie jest zbyt smaczne i w mig wysycha na wiór. Jak powinno się piec mięso? Sztuka pieczenia mięsa rządzi się swoimi prawami. Jeżeli chcecie, by wasza pieczeń była odpowiednio soczysta, aromatyczna i wszystkim smakowała, musicie pamiętać o podstawowych krokach: Marynowanie – najlepsza pieczeń to taka, która marynowała się co najmniej dobę przed upieczeniem! Nacieranie jej przyprawami, a jeszcze lepiej zamoczenie w płynnej marynacie sprawi, że mięso będzie o wiele smaczniejsze i bardziej soczyste po przygotowaniu. Ważne, by marynata zawierała w sobie kwas. To może być sok z cytryny, ocet albo nawet piwo czy wino. Obsmażanie – ten zabieg ma na celu „zamknięcie” mięsa przed upieczeniem. Gdy jeszcze jest surowe, należy wrzucić je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i na dużym ogniu szybko obsmażyć je z każdej strony, tak by skórka była podpieczona. Tak przygotowane mięso wstawia się następnie do piekarnika i piecze, aż pieczeń stanie...

Ten idealnie doprawiony salceson skradnie wasze serca. Pamiętajcie o 1 rzeczy podczas parzenia
Wikipedia commons
Przepisy
Ten idealnie doprawiony salceson skradnie wasze serca. Pamiętajcie o 1 rzeczy podczas parzenia
Nic nie dorówna domowemu jedzeniu. Salceson przygotowany samodzielnie? Tak, to możliwe!

Jeśli macie zacięcie do przygotowania własnych mięsnych wyrobów, ten przepis powinien przypaść wam do gustu.  Przedstawiamy recepturę na mięsny i pyszny domowy salceson wieprzowy. Salceson jako wyrób kulinarny głównie jest robiony z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu i przypraw. Odpowiednie peklowanie mięsa zapewni mu właściwą konsystencję i smak nieporównywalny do niczego innego.  Salceson  ze względu na swój skład, przybiera różne nazwy handlowe. W sklepowych ladach możemy znaleźć włoski, czarny, brunszwicki, saksoński, ozorkowy, wiejski, podrobowy. Każdy wymaga innego rodzaju mięsa i dodatków w postaci przypraw.  Przepis na domowy salceson Składniki: 3 duże golonki z kością (około 3 - 4 kg ) zalewa na 2 litr wody 100 g peklosoli 1 główka czosnku 4 liście laurowe , 3 ziela, kilka kulek pieprzu  osłonki do salcesonu                                  1 łyżka soli lub trochę więcej 1 łyżka z czubkiem żelatyny 2 łyżki majeranku 1 łyżka czosnku suszonego 1 łyżka kolendry mielonej 1 łyżka pieprzu 1 mała łyżeczka gałki muszkatołowej 1 mała łyżeczka ziela angielskiego, mielonego 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego Sposób przygotowania: Początkowym etapem przygotowania salcesonu jest oddzielenie golonek od kości. Mięso tak przygotowane należy zapeklować, a kości włożyć do lodówki. W kubku mieszamy peklosól, 1 szklankę wrzątku, pokrojony czosnek z łuskami, liście, ziele, pieprz w ziarnach. Wcześniej obrobione mięso wkładamy do...

Jak wybrać mięso
Christophe Fouquin/Adobe Stock
Newsy
Mięso króluje na naszych stołach. Jak wybrać najlepsze w sklepie? Podpowiadamy
Na śniadanie kanapki z szynką. Na obiad kotlety mielone albo schabowe. Na kolację maleńki plasterek boczku albo kawałek kiełbasy. Mięsa jemy dość dużo. Warto wybierać to najbardziej wartościowe.

Organizm człowieka został przystosowany w drodze ewolucji do spożywania mięsa, warzyw i roślin. Od czasów prehistorycznego łowcy-zbieracza upłynęło sporo lat, ale miłość do wieprzowiny, drobiu i innych gatunków mięs nie przeminęła. Człowiek-mięsożerca? Taki, a nie inny rodowód człowieka jest jednak dość mylący. Wbrew pozorom, tradycja diety tak obfitej w mięso nie jest zbyt długa. Nie wracajmy już do prapoczątków gatunku ludzkiego. Nawet nasi dziadowie jedli znikome ilości mięsa w porównaniu do nas. Przyczyną była oczywiście bieda. Na ucztę złożoną z pieczystego i innych mięs mogli sobie pozwolić przez długie lata tylko bogaci ludzie. Polskie społeczeństwo, które w swojej ogromnej masie wywodzi się z ubogiego chłopstwa, dopiero w ostatnich latach dostąpiło możliwości jedzenia mięsa niemalże w nieograniczonych ilościach. Echem tych dziejowych zawirowań jest historia kotleta schabowego. Cienko rozbity placek miał imitować sznycla wiedeńskiego. W ten sposób w PRL-u władze chciały dać ludowi namiastkę luksusu. Dzisiaj to już codzienność, a regularne jedzenie schabu przestało być już symbolem wysokiego statusu społecznego. Sytuacja zmieniła się nawet do tego stopnia, że coraz bardziej popularna staje się dieta bezmięsna, czyli wegetariańska, a nawet wegańska, czyli taka, w której w ogóle unika się spożywania produktów odzwierzęcych. Na to wszystko wpływ ma coraz większa troska człowieka o los zwierząt. Zmieńmy nasze przyzwyczajenia Nie dajmy pogrążyć się jednak w poczuciu winy – zamiast rezygnować z mięsa, zacznijmy kupować je po prostu z większą rozwagą. Zrównoważone spożycie mięsa pomoże nie tylko przyrodzie, ale także i naszym organizmom. Oto kilka praktycznych rad, jak kupować mięso. Dokładnie sprawdzajmy daty ważności na...