
Polska żywność od lat promowana jest nie tylko w naszym kraju jako zdrowa, świeża i bezpieczna. Nie inaczej przedstawiany jest wszem i wobec polski przemysł mięsny.
Polskie masarnie prowadzą coraz bardziej rozwiniętą działalność i produkują żywność nie tylko na nasz rodzimy rynek.
Ubojnie drobiu pojawiają się w Polsce jak grzyby po deszczu, a tymczasem nasz przemysł drobiarski wpadł niedawno na niezłą minę.
Cała historia zaczęła się przed dwoma laty. Jeszcze w 2019 roku do Bułgarii trafiło aż 100 ton polskiego drobiu skażonego salmonellą…
Ile ton skażonego mięsa Polacy wysłali do Bułgarii?
Po tej okropnej wpadce, polscy eksporterzy znów się nie popisali. W 2020 roku do tego bałkańskiego kraju znowu trafiło felerne polskie mięso. Tym razem 20 ton.
Epopeja z niebezpiecznymi polskimi kurczakami trwa niestety w najlepsze. Bułgarskie służby znów poinformowały o kolejnej nieświeżej partii.
Ma to związek z nasilonymi kontrolami surowca pochodzącego z polskich ferm, który regularnie wysyłany jest znad Wisły na południe Europy.
Bułgarska Agencja do spraw Bezpieczeństwa Żywności poinformowała tym razem o 10 tonach kurczaków zakażonych salmonellą.
Co stało się z polskim mięsem w Bułgarii?
Próbki ze wszystkich partii z 10-tonowego transportu trafiły najpierw do laboratoriów. W tym czasie obrót tym mięsem został wstrzymany.
Według ustaleń bułgarskich mediów, 7 kwietnia bieżącego roku pojawił się kolejny wynik testu bułgarskich laborantów.
Wynik? 10 ton mięsa oddelegowano do zniszczenia. O całym zajściu odpowiednie bułgarskie władze poinformowały polskich odpowiedników a także unijny System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach.
Czytaj także:

Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie kolejne ostrzeżenie dotyczące skażonego produktu spożywczego. Tym razem chodzi o popularną przyprawę – kurkumę – wyprodukowaną przez firmę Fistaszek. W przyprawie tej wykryto groźne dla zdrowia pałeczki salmonelli. GIS wycofuje popularną przyprawę GIS opublikował komunikat, w którym poinformował o wycofaniu skażonej partii kurkumy. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt - Kurkuma, 100 g Zakład pakowania - FISTASZEK, Joanna Małysz, Dzielce 27, 22-463 Radecznica Numer partii – P 14 05 Data minimalnej trwałości - 12.2022 Zdjęcie produktu: Jeżeli macie tę przyprawę w swoich domach, pod żadnym pozorem jej nie spożywajcie, ponieważ możecie się nią zatruć. W trakcie badań laboratoryjnych w jednej z pięciu próbek tej kurkumy wykryto pałeczki salmonelli. W związku z tym natychmiast zdecydowano o wycofaniu skażonej partii. Proces jest prowadzony pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Czym może grozić zatrucie salmonellą? Zakażenie salmonellą (salmonelloza) jest powszechną chorobą bakteryjną, która atakuje przewód pokarmowy człowieka. Ludzie najczęściej zarażają się nią poprzez skażoną wodę lub żywność. Niektóre osoby zakażone salmonellą nie mają żadnych objawów. Inne cierpią z powodu biegunki , mdłości, wymiotów, gorączki i bólu głowy, które pojawiają się w ciągu ośmiu do 72 godzin od spożycia skażonej żywności. Większość osób wraca do zdrowia w ciągu kilku dni bez specjalnego leczenia. W niektórych przypadkach biegunka związana z zakażeniem salmonellą, może doprowadzić do odwodnienia organizmu, które wymaga natychmiastowej pomocy lekarskiej. Jeśli infekcja rozprzestrzeni się poza jelita, również mogą...

Polska kuchnia stoi mięsem z kurczaka. Rocznie każdy Polak zjada według statystyk około 27 kg tego gatunku mięsa. Nie mamy jednak dobrych informacji dla osób lubiących nuggetsy , pieczone udka , czy sosy do makaronu z piersią z kurczaka . Co stało się w polskich fermach drobiu? Epidemia grypy w polskich fermach drobiu zmusi właścicieli hodowli do wybicia sporej części drobiu hodowanego obecnie w Polsce. Eksperci twierdzą, że za około 40 dni dojdzie w naszym kraju do prawdziwego tąpnięcia na rynku drobiarskim. Istnieje ryzyko, że z powodu kontrolnego wybijania niemal całych ferm, na rynku zabraknie mięsa z kurczaka dla klientów. W Polsce obecnie jest aż 170 ognisk ptasiej grypy. Dla porównania, rok wcześniej ta liczba wynosiła zaledwie 19. W tym roku obowiązkowe wybicie i utylizacja objęły już 4 miliony sztuk drobiu. Czy mięso z kurczaka drastycznie podrożeje? Alternatywnym rozwiązaniem może być radykalny wzrost cen mięsa kurzego, które i tak zdążyło ostatnio mocno podrożec. Od listopada 2020 roku do marca 2021 mięso z kurczaka podrożało średnio o 60 proc.. W ten sposób branża drobiowa może tylko w pewnym stopniu obniżyć popyt konsumentów na ich towar. Warto podkreślić, że w tej chwili nie ma na światowym i europejskim rynku kurczaków „wolnego towaru”, który mógłby zapełnić lukę po wybitych polskich stadach na rynku. Uderzenie ptasiej grypy w polski przemysł drobiarski jest o tyle silne, że trafiło prosto w najczulszy punkt całej branży. Jak doszło do epidemii ptasiej grypy w polskich fermach drobiu? Mowa tutaj o największych fermach w rejonie Mławy i Żuromina na Mazowszu. Sytuacja nie nastraja pozytywnie, nie ukrywają tego ludzie z branży – podobno tak źle jeszcze nie było. Jak doszło do tak tragicznego rozwoju sytuacji? Wirus ptasiej grypy ze wzmożoną siłą uderzył...

Problem marnowania żywności dotyczy coraz więcej krajów na świecie. Każdego roku wyrzucane tam są ogromne ilości jedzenia, podczas gdy wiele osób potrzebujących chętnie przyjęłoby chociaż część żywności, która nadaje się jeszcze do zjedzenia. Supermarkety codziennie muszą pozbywać się produktów spożywczych, które nie zostały danego dnia sprzedane – co dalej się z nimi dzieje? Przekonajcie się. Marnowanie żywności w Polsce W Polsce każdego roku marnowane są gigantyczne ilości jedzenia. Robert Łaba z Instytutu Ochrony Środowiska zwraca uwagę na skalę problemu w naszym kraju: W Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kg żywności w całym łańcuchu żywnościowym, a aż 92 kg w polskich domach. To tak jakby każdego dnia, przez cały rok, w każdej sekundzie Polacy tylko w swoich domach wyrzucali 184 bochenki chleba Jednym z winowajców są supermarkety, które każdego dnia wyrzucają niesprzedaną żywność – dotyczy to głównie produktów szybko psujących się, czyli owoców, warzyw, pieczywa oraz mięsa i ryb. Z tego powodu zarówno detaliści, jak i hurtownie spożywcze muszą, na mocy ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, przekazywać niesprzedaną żywność organizacjom pozarządowym, które następnie zajmują się dystrybucją tych produktów do osób, które najbardziej ich potrzebują. Jeżeli sklep nie przekaże niesprzedanej żywności, wówczas musi zapłacić karę w wysokości 10 groszy za każdy kilogram wyrzuconego jedzenia. Kto oddaje najwięcej żywności? Najchętniej odwiedzane przez Polaków supermarkety to Biedronka i Lidl – właśnie one przodują w oddawaniu jedzenia organizacjom dobroczynnym. Okazuje się, że absolutnym przodownikiem jest Biedronka. Sieć w 2020 roku oddała łącznie...

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat dotyczący skażonej żywności. Tym razem chodzi aż o trzy przyprawy, które zostały skażone salmonellą. O jakie konkretnie produkty chodzi? Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę LEVANT Foods Sp. z o.o., Odział we Wrześni, ul. Przemysłowa 5 b wycofaniu produkowanych przez nią trzech marek ziela angielskiego ze względu na zastosowanie do ich produkcji surowca zanieczyszczonego bakterią Salmonella – donosi oficjalny komunikat GIS. Oto konkretne produkty, które wycofano: VITPOL Ziele Angielskie, numer partii: 19117/991, data minimalnej trwałości 08.2023. RUSTICA Ziele angielskie, numer partii: 23517/99, data minimalnej trwałości 08.2023. PORTLAND Ziele angielskie, numer partii: 23517991, data minimalnej trwałości 08.2023. Zdjęcia produktów: Zalecenia dla konsumentów Jeżeli macie w swojej kuchni którąś z tych trzech przypraw, pod żadnym pozorem nie dodawajcie jej do dań. Spożycie tego produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego. Czym może grozić zatrucie salmonellą? Spożycie bakterii salmonelli prowadzi do zatrucia pokarmowego. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie, jak i zwierzęta. Najczęściej bakterie salmonelli spotyka się w mięsie drobiowym i w jajach. Do zakażenia tą bakterią może dojść w trzech przypadkach: Drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu. Przez bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem. Poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami. Jakie są objawy zakażenia salmonellą? Pierwsze oznaki zarażenia się salmonellą,...