twarde mieso sposoby
AdobeStock
Newsy

Mięso wychodzi twarde i suche? Dzięki 1 sposobowi już nie będzie

Przygotowujesz pieczeń dla gości, a wyszła twarda i sucha? Spokojnie! Jeszcze można ją uratować!

Gotowanie dla wielu gości jest dla części osób bardzo stresujące. Martwią się czy mięso będzie smaczne? A jeśli będzie za suche? Za twarde? Przypali się, albo będzie surowe? Jeżeli ten opis do was pasuje, to na pewno w święta przeżywacie prawdziwą gehennę! Aby oszczędzić wam nerwów, mamy dla was kilka sposobów, dzięki którym mięso zawsze wyjdzie smaczne i odpowiednio upieczone!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposoby na twarde mięso

  1. Do marynaty dodaj musztardę lub sos sojowy i zamocz w niej mięso na kilka godzin. Dzięki temu zdoła ono zmięknąć.
  2. Duś mięso przez co najmniej 40 minut, podlewając je cały czas wodą. Długość duszenia zależna jest od wielkości kawałków mięsa.
  3. Podczas gotowania dolej do garnka łyżkę… spirytusu! Alkohol świetnie zmiękczy mięso i bez obaw – w trakcie obróbki termicznej większość procentów wyparuje.
  4. Specjalna sól do zmiękczania mięsa przyda się w przypadku wołowiny, która potrafi być naprawdę twarda!

Sposoby na suche mięso

  1. Jeśli kawałki upieczonego mięsa są zbyt suche, to wystarczy położyć je na sitku do gotowania na parze i trzymać nad wrzątkiem pod przykryciem przez około 15 minut.
  2. Wysuszone mięso można jeszcze uratować wstawiając je do piekarnika! Pokrój pieczeń na kawałki, umieść w naczyniu żaroodpornym i podlej bulionem z masłem. Całość powinna się piec w piekarniku ustawionym na 120 stopni przez 10 minut.
  3. Gdy przygotowaliśmy pieczeń w całości i jest zbyt sucha, można ją jeszcze uratować gotując ją w garnku. Przekładamy mięso do dużego garnka, dodajemy przyprawy i tyle wody, by ledwo zakrywała mięso. Gotujemy przez 1,5-2 godziny i zostawiamy mięso w wodzie, aż wystygnie.

 

Ostatecznie, jeżeli wszystkie sposoby zawiodą można po prostu przeznaczyć nieudaną pieczeń na inne danie i zrobić z niej np. bigos albo dodać upieczone mięso do pizzy albo tarty.  

Przypalone danie
Flickr/trenttsd
Newsy
Jak uratować przypaloną potrawę? Znamy 3 genialne rozwiązania
Każdemu z nas udało się przypalić przyrządzaną potrawę. Jednak mało kto myśli w takiej sytuacji o ratowaniu dania. Najczęściej spalony przysmak ląduje w koszu, a tak być nie musi. Czy wiesz jak uratować przypalona potrawę?

Czasem zdarza się, że wychodzimy z kuchni na przysłowiową chwilkę pozostawiając gotujący się obiad. Po kwadransie czujemy charakterystyczny zapach spalenizny, a nasz posiłek stoi pod dużym znakiem zapytania. Kuchenne wpadki W kuchni można zachować pozory, dać na luz lub silić się na wysublimowane gotowanie z wyższej półki. Jakiekolwiek rozwiązanie wybierzecie, jedno jest pewne, wpadki w kuchni zdarzają się wszystkim. Niektóre można naprawić błyskawicznie, inne wymagają więcej czasu i znajomości produktów.  Spróbować zawsze warto Przypalony obiad nie musi zaraz lądować w koszu. Są sposoby na jego uratowanie. Dzięki kilku trikom potrawa nie będzie miała przykrego zapachu spalenizny. Najszybszą metodą dla potraw lekko przypalonych jest szybkie ich wystudzenie. Specyficzna woń powinna zniknąć w mgnieniu oka.  W tym celu przykryj gorący garnek pokrywką i wstaw do miski z możliwie najzimniejszą wodą. Po 15 minutach zdejmij ostrożnie dobrą część potrawy znad przypalonej warstwy i przełóż do czystego garnka, po czym znowu ogrzewaj. Tak, to takie proste! Maksymalne przypalenie Nie każde przypalenie nadaje się do uratowania w kilka chwil. Niektóre potrawy wymagają szczególnych starań. Zdarza się, że przypaloną potrawę trzeba będzie zwyczajnie wyrzucić. W przypadku przypalonych zimniaków wystarczy ich ostrożne przełożenie do garnka ze świeżą, osoloną wodą. Jak uratować przypaloną potrawę? Zupa, o której zapomniałaś Łatwo jest doprowadzić zupę od gotowania na wolnym ogniu do spalenia. Nie chodzi nawet o zapominalstwo. Jeśli ogień jest zbyt duży, a ty odchodzisz na kilka minut i przez ten czas nie zamieszasz zupy, twarde kawałki - zwykle warzywa, ale również mięso – mogą opaść na dno i mocno się przypalić. W takim przypadku...

gotowanie triki
AdobeStock
Triki kulinarne
7 świetnych trików do wykorzystania w kuchni! Dzięki nim gotowanie będzie przyjemniejsze niż kiedykolwiek!
Jeśli chcesz, by gotowanie sprawiało ci jeszcze więcej przyjemności i było prostsze, sprawdź te sposoby!

Gotowanie to jedna z przyjemniejszych czynności. Odpręża, relaksuje, a wynik (najczęściej) jest niezwykle satysfakcjonujący! Istnieje wiele trików na ułatwienie pracy w kuchni – dziś przedstawimy wam kilka z nich! Sposób na gorzkie pomidory Gdy robimy zupę pomidorową lub sos do spaghetti, często mamy problem ze zbyt gorzkim smakiem potrawy. Pomidory w dużym stężeniu, np. w postaci przecieru lub koncentratu pomidorowego mają charakterystyczną goryczkę, którą staramy się zmniejszyć za pomocą cukru. Niepotrzebnie! Wystarczy dodać do pomidorów odrobinę sody oczyszczonej. Noże ostre jak brzytwa! Wiecie, po czym można poznać dobrego szefa kuchni? Używane przez niego noże są zawsze idealnie naostrzone! Ostry nóż do podstawa dobrego gotowania, bo tylko takim narzędziem można dokładnie pokroić, posiekać i poszatkować wszystkie składniki.  Pieczesz drożdżówki? Użyj łyżki do lodów! Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje drożdżówki będą idealnie upieczone musisz zadbać o to, by wszystkie były mniej więcej takiej samej wielkości. Idealną miarką jest łyżka do lodów! Z jej pomocą możesz równo wydzielić kawałki ciasta i z kulek formować drożdżówki. Nigdy więcej smug na kuchence Szorujesz kuchenkę środkiem usuwającym tłuszcz, a i tak po myciu zostają nieestetyczne smugi i plamy? Użyj środka do czyszczenia okien! Po umyciu kuchenki po prostu spryskaj papierowy ręcznik spray’em do szyb i przetrzyj urządzenie.  Wygodne krojenie Wściekasz się, gdy próbujesz pokroić mięso, a deska do krojenia ślizga się po całym blacie? Jest na to sposób! Wystarczy włożyć pod spód mokry ręcznik – dzięki temu deska nie będzie się przesuwać! Zostaw miejsce na patelni Jednym z większych błędów podczas gotowania jest...

co zrobic zeby schabowe nie wysychaly
Gotujmy.pl
Triki kulinarne
Jak zapobiec wysychaniu kotletów wieprzowych? Tę metodę znają tylko nasze babcie!
Twoje kotlety schabowe za każdym razem wychodzą suche i twarde? Sprawdź, jak temu zapobiec!

Nie ma nic lepszego na niedzielny obiad niż kotlety wieprzowe! Jednak co zrobić, gdy mięso szybko wysycha, robi się gumowate i mało apetyczne? Nasze babcie mają na to sposoby, które ujawniamy w poniższym artykule! Nie przesadzaj ze smażeniem Czasami tak bardzo boimy się, że smażone kotlety będą surowe w środku, że trzymamy je na oleju zbyt długo. W wyniku tego cała woda z nich odparowuje i robią się twarde, suche i przypalone. Odważniej z tłuszczem Kotlety ze schabu są dość chude, dlatego nie obawiaj się tłuszczu na mięsie! Nada im to większej soczystości, a kawałki tłuszczu można zawsze odkroić po usmażeniu. Ogrzej przed smażeniem Zanim zaczniesz smażyć kotlety, wyjmij je wcześniej z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu woda nie będzie tak szybko odparowywać w trakcie smażenia! Zwróć uwagę na bułkę tartą! Najczęstszy sposób przyrządzania kotletów to wersja w panierce smażona w głębokim tłuszczu. Mięso przyprawiamy, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce i wrzucamy na patelnię. A zastanawiałyście się kiedyś z czego składa się wasza bułka tarta? Najczęściej kupujemy ją w sklepie, a pakowana bułka tarta często zawiera fragmenty słodkich ciast i bułek, przez co panierka robi się twarda i w efekcie cały kotlet szybko wysycha. Dlatego warto własnoręcznie robić domową bułkę tartą!   Źródło: mashed.com

roladki z kurczaka przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Jeden sekretny składnik sprawi, że rolada z kurczaka będzie wyjątkowo soczysta
Przygotowujesz duże przyjęcie dla gości? Koniecznie upiecz te smakowite roladki z kurczaka - smakują każdemu!

Martwisz się, że twoje pieczone mięso wychodzi zawsze zbyt suche? Winą może być trzymanie go za długo w piekarniku, jednak niektóre rodzaje mięsa po prostu nie są zbyt soczyste, gdy się je upiecze. Dlatego trzeba się uciec do kulinarnych sztuczek – a my je znamy! Dowiedzcie się z tego artykułu co zrobić, by rolada z kurczaka wyszła wyśmienicie! Najlepsza na imprezę Roladki drobiowe to absolutny hit każdej imprezy. Podane na półmisku z dodatkami wyglądają bardzo efektownie i doskonale nadają się na większe przyjęcia. Sprawdzą się na imieninach, urodzinach, podczas świąt czy na zwykłym spotkaniu ze znajomymi. Roladki z kurczaka świetnie smakują podane zarówno na ciepło, jak i na zimno – dzięki temu są doskonałą zimną przekąską podczas dłuższych imprez. Można je podawać jako przystawkę albo danie główne z dodatkiem ziemniaków. Możliwości są nieograniczone! Roladki są nie tylko uniwersalne – delikatne mięso drobiowe smakuje wszystkim, dlatego podając je na przyjęciu możesz mieć pewność, że żaden gość nie wróci do domu głodny. Przepis na roladki drobiowe z ogórkiem Sekretem soczystych roladek są… ogórki konserwowe! Woda z ogórków będzie trzymać wilgoć w mięsie podczas pieczenia, dzięki czemu nie będzie ono wysuszone, a do tego nabierze intensywnego smaku. Aby przyrządzić te smaczne roladki, przygotuj: 3 piersi z kurczaka 1 duży słoik ogórków konserwowych 25 dag całej mozzarelli 10 dag mini marchewek Przyprawę do kurczaka Żółty ser w plastrach Ketchup Sól Przygotowanie Pokrojone w plastry filety rozbij i posyp przyprawą do kurczaka oraz odrobiną soli. Wyłóż nimi formę do pieczenia (np. keksówkę). Mięso powinno dokładnie przykryć dno i boki blachy. Następnie na...