gulasz
Adobe Stock
Newsy

Mięso w gulaszu wyszło twarde? Pewnie popełniliście podstawowy błąd. Będzie delikatne jeśli zastosujecie ten trik 

Gulasz mimo, że nie jest polską potrawą to jest bardzo popularna w naszym regionie. Jest fantastycznym, rozgrzewającym daniem z mięsem rozpływającym się w ustach. Jednak wciąż wiele osób popełnia strategiczny błąd, który psuje cały smak. Sprawdźcie, czy wy tego nie robicie!

Gulasz to potrawa pochodząca z Węgier, jednak bardzo dobrze została przyjęta w Polsce. Jest wykorzystywana na różne sposoby. Podawana jest do placków ziemniaczanych lub też po prostu to kaszy czy ziemniaków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Historia gulaszu

Gulasz to danie pasterskie pochodzące z Węgier. Jego prawdziwa nazwa brzmi Pörkölt, co oznacza przypieczony bądź przyrumieniony. Pochodzi ona od pasterzy, którzy wypasali bydło na łąkach. Przez długi czas było podstawowym posiłkiem pastuszków, dopiero z biegiem czasu stał się potrawą narodową Węgier.

Jest podawane jako drugie danie solo bądź z dodatkami, takimi jak placki ziemniaczane, ziemniaki, kasza gryczana bądź po prostu świeże pieczywo. Może być przyrządzane z różnych rodzajów mięs, a nawet ryb. 

Przygotowanie gulaszu

To danie składa się z bardzo prostych składników. Zazwyczaj jest przygotowywane z mięsa wołowego, a niekiedy z wieprzowego. Obowiązkowa tutaj jest również cebula i papryka, która nadaje całej potrawie koloru i aromatu.

Konieczne są również przyprawy, takie jak ziele angielskie oraz liście laurowe, które dodatkowo podkręcają smak gulaszu. To danie jest bardzo syte, a także rozgrzewające. Idealnie sprawdza się na chłodniejsze dni. 

Odpowiednie mięso do gulaszu to podstawa

Kluczową kwestią w całym daniu jest mięso, które powinno być delikatne i rozpływające się w ustach. Jednak przygotowanie dobrej wołowiny może być nie lada wyzwaniem. To rodzaj mięsa, które potrzebuje wyczucia. Złe przyrządzenie sprawi, że będzie po prostu niesmaczne, twarde i gumowate. Idealny gulasz to taki, gdzie wszystkie składniki łączą się razem, przechodzą smakiem, a w ostateczności tworzą spójną całość. By przygotować idealny gulasz warto wcześniej zapoznać się z kilkoma trikami, które zdecydowanie pozytywnie wpłyną na aromat oraz strukturę dania.

Zobacz także
Panierka kotlet

Chcecie zjeść naprawdę wyśmienite kotlety schabowe? Opanierujcie je w tej mące a nie w pszennej. Genialne

kluski leniwe

Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

Sposób na miękką i idealną wołowinę w gulaszu 

Gulasz najlepiej smakuje z idealnie przygotowanym mięsem. Wołowina powinna być pokrojona w odpowiedni sposób, aby jej struktura została zachowana. Mięso należy kroić ostrym nożem pod skosem wzdłuż włókien. Dzięki temu będzie łatwiej poddawać się obróbce. Ważne jest również marynowanie wołowiny. Wymaga ona długiego, ale powolnego duszenia w sosie. W całym gotowaniu jednak najważniejsze jest posolenie mięsa. Niewłaściwy moment może spowodować, iż wołowina będzie twarda i niesmaczna, co ostatecznie popsuje całą potrawę. Mięsa nie wolno solić przed obróbką termiczną, a już po ugotowaniu całego gulaszu! Wówczas danie będzie aromatyczne, spójne, a co najważniejsze wołowina będzie rozpływać się w ustach.
 

Przepis na gulasz wołowy, dzięki któremu mięso smakuje idealnie, a nie jak guma do żucia. Mocno rozgrzewa
Adobe Stock
Przepisy
Rozgrzewający gulasz wołowy. Zróbcie tak, a mięso będzie mięciutkie, a nie jak guma do żucia
Porządny gulasz wołowy to wbrew pozorom żadna bułka z masłem. Podpowiemy wam jak sprawić, żeby mięso smakowało idealnie, a nie jak guma do żucia!

Problem z twardością mięsa wołowego w przeróżnych sosach i gulaszach jest stary jak świat. Zwykle scenariusz jest następujący. Chcemy zachwycić domowników nietuzinkowym daniem i wybieramy się do sklepu po kawałek wieprzowiny. Z radością przystępujemy do gotowania wykwintnego dania, a komplikacje zaczynają się już podczas gotowania. Mięso po prostu nie chce zmięknąć! Jak to zmienić? Dlaczego mięso wołowe jest twarde? Kluczem do poradzenia sobie z tym problemem jest wybór mięsa. Niestety w przeważającej większości wołowe mięso polskiego pochodzenia będzie po ugotowaniu twarde i gumowate. Dlaczego? W Polsce w powszechnej sprzedaży są raczej tańsze części tuszy wołowej. Warto zainwestować w lepsze mięso u zaufanego rzeźnika albo w dobrym sklepie mięsnym. Jak gotować mięso wołowe, żeby nie było twarde? Ponadto gotowanie wołowiny to zabawa tylko dla cierpliwych osób. Zwykle nawet godzina duszenia mięsa na wolnym ogniu to zdecydowanie za mało. Dobry gulasz z mięsa średniej jakości to przynajmniej 2-2,5 godziny obróbki termicznej. Warto jednak spróbować, bo efekty mogą być fantastyczne. Nie zapominajcie jeszcze o jednej ważnej rzeczy. W przeciwieństwie do gotowania drobiu czy wieprzowiny, moment solenia wołowiny jest niezwykle istotny. Krótko mówiąc - zostawcie tę czynność na sam koniec gotowania. W przeciwnym razie wasza wołowina wyjdzie wam twarda jak podeszwa! Przepis na gulasz wołowy Składniki: 30 dag mięsa wołowego – najlepiej rozbratel albo karkówka (pręga, łopatka czy szynka będą wymagały znacznie dłuższego czasu gotowania!) Papryka wędzona i słodka w proszku Kilka ząbków czosnku i cebula Bulion – ok. szklanka Suszony majeranek Sól i pieprz Łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Wołowinę kroimy w kostkę....

Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Na zakupach zwróćcie uwagę na 1 szczegół
Własne
Newsy
Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Na zakupach zwróćcie uwagę na 1 szczegół
Zabrakło wam mięsa na gulasz? Okazuje się, że jest o wiele większy wybór w tej kwestii, niż mogło się wam dotychczas zdawać.

Gulasz to sprawdzone i stosunkowo mało pracochłonne danie, które praktycznie robi się samo. Tym, czego najbardziej potrzebuje smaczny gulasz, jest czas - danie to wychodzi najlepsze wtedy, gdy mięso ma możliwość długo dusić się z przyprawami. I tu pojawia się pytanie - jakiego mięsa użyć? Jakie będzie najlepsze do gulaszu? Odpowiedź może was zaskoczyć.  Jakie mięso dodać do gulaszu? Tradycyjnie gulasz przyrządza się z mięsa wołowego lub, w wersji bardziej budżetowej - z wieprzowego. Można też nawet pokusić się o wymieszanie dwóch gatunków mięsa. To pozwoli wydobyć głębię smaku i aromatu z potrawy i zaoszczędzić kilka złotych na drogiej wołowinie. Możecie się jednak zdziwić, że gulasz wyjdzie również wtedy, gdy użyjecie do niego zupełnie innego mięsa. Na przykład drobiu. Co prawda drób nie jest tak aromatyczny jak wołowina czy wieprzowina, ale ma inną zaletę - mięso to świetnie wchłania smaki i zapachy innych składników. Nie musicie się więc martwić o to, że gulasz drobiowy wyjdzie wam mdły. W dodatku z pewnością posmakuje on dzieciom, którym nie zawsze odpowiada smak wołowiny i wieprzowiny.  Co ciekawe, w tradycyjnych przepisach na gulasz węgierski wcale nie jest powiedziane, że należy użyć do tego dania tylko jednego, konkretnego rodzaju mięsa. W tej kwestii panuje duża dowolność, dlatego gulasz możecie śmiało robić na przykład na baraninie, cielęcinie, dziczyźnie, a nawet rybach! Z jakich części mięsa zrobić gulasz? Jeżeli zdecydujecie się na dowolny rodzaj wieprzowiny lub wołowiny, zwróćcie uwagę na wygląd mięsa. Dobrze, jeżeli znajdują się w nim kawałki tłuszczu - właśnie takie mięso na gulasz jest najlepsze! Dzięki temu będzie kruche, miękkie i bardzo smaczne.  Nie bez znaczenia jest też fragment wołowiny czy wieprzowiny - w zależności od tego, jakie mięso wybierzecie. W...

Gulasz
gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Kociołek imprezowy. Pyszny gulasz z wyjątkowego przepisu Ewy Wachowicz
Sylwester w tym roku będzie wyglądał nieco inaczej. Nie zaszkodzi jednak postarać się o to, żeby dopisywały wam humory. Jedno danie zadba o wasze podniebienia w sposób szczególny.

Niektóre dania nadają się na imprezy wręcz idealnie. Jeśli jesteście mięsożerni, z pewnością docenicie ten nietypowy przepis. Jego autorką jest dziennikarka i producentka telewizyjna - Ewa Wachowicz.  Gulasz jako węgierskie danie narodowe  Gulasz jaki znacie składa  się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony. To wytrawna potrawa podawana na płytkim talerzu jako drugie danie. Przez wiele lat danie to było podstawowym żywieniem pasterzy. Z biegiem lat stało się jedzeniem narodowym. Rolnicy i pasterze smażyli początkowo kawałki mięsa z posiekaną cebulą na kawałku słoniny. Kiedy papryka zawitała do Europy, zaczęła się jednocześnie kariera pörkölt w jego dzisiejszej postaci. Z dania podstawowego gulasz trafił na salony. Gulasz można przygotować w garnku lub kociołku Jeżeli przewidujecie większy apetyt nawet kilku gości, postawicie na kociołek. Najczęściej przygotowuje się go na świeżym powietrzu, również zimowym! Gulasz wołowy to obecnie potrawa ściśle europejska. Różni się jedynie drobiazgami, które dorzucają lub których ujmują mu niektóre kraje.  Sprawdzi się na co dzień, ale też na specjalne okazje, kiedy zaprosicie do siebie bardziej wymagających gości. Możecie użyć do niego różnego rodzaju mięsa, jednak najlepiej sprawdzi się to wołowe. Do gulaszu pasuje śmietana, korniszony i pomidorki koktajlowe. Użyjcie wyobraźni przy doborze dodatków. Składniki:  1 kg łopatki wieprzowej 1 łyżka smalcu gęsiego lub wieprzowego 1 cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej szczypta soli 250 ml rosołu drobiowego 1 łyżka...

Mięso w gulaszu wołowym znów wyszło wam twarde jak podeszwa? Na bank zapomnieliście o tej rzeczy
Flickr
Newsy
Mięso w gulaszu wołowym znów wyszło wam twarde jak podeszwa? Na bank zapomnieliście o tej rzeczy
Wołowina, z której najczęściej przyrządzany jest gulasz, to niełatwy przeciwnik. Niewłaściwie potraktowane mięso może bowiem okazać się twarde i niedobre. Na szczęście wiemy, jak z nim postępować.

Właściwa obróbka mięsa to podstawa udanego obiadu, szczególnie jeśli chodzi o gulasz. Umieszczona w nim wołowina powinna wprost rozpływać się w ustach, być smaczna i aromatyczna. Jeśli wam na tym zależy, koniecznie zastosujcie się do 3 bardzo ważnych i kluczowych zasad. Jak kroić wołowinę do gulaszu, żeby nie była twarda? Mimo że w sklepach można kupić już pokrojone mięso na gulasz, zachęcamy was, byście tego nie robili. Lepiej kupcie ładny kawałek wołowiny i sami zajmijcie się krojeniem. Bowiem sposób, w jaki to zrobicie, odgrywa tutaj bardzo istotną rolę. Do tej czynności powinniście użyć bardzo ostrego noża. Mięso krójcie wzdłuż włókien, pod lekkim skosem. Jak zamarynować mięso do gulaszu wołowego? Drugą bardzo ważną kwestią jest marynata. Właściwie dobrana może znacznie skrócić czas duszenia wołowiny. Polecamy więc umieścić mięso na całą noc w solance (na każde 40 gramów soli przypada 1 litr przegotowanej wody). Możecie do niej również dodać swoje ulubione przyprawy, bulion lub odrobinę mleka. Kiedy powinno się przyprawiać gulasz? Ostatnia zasada dotyczy przyprawiania potrawy. Zawsze róbcie to na sam koniec, kiedy gulasz jest już gotowy. Przyprawianie w trakcie gotowania sprawia, że mięso staje się łykowate i twarde. Pamiętajcie również, że gulasz zawsze powinno się podlewać gorącą wodą lub bulionem, nigdy zimną. Stosując się do wszystkich reguł, możecie przygotować naprawdę przepyszny gulasz. Przepis na tradycyjny gulasz wołowy Składniki: 700 gramów wołowiny (karkówka, goleń, pręga lub łopatka) 300 ml bulionu 1 puszka pomidorów Warzywa: 2 czerwone papryki, 2 cebule, 4 ząbki czosnku Olej do smażenia Przyprawy: soli, pieprzu, kminku, ostrej i wędzonej papryki Przygotowanie Mięso umyjcie, osuszcie, pokrójcie i zamarynujcie według wcześniej...