Ten rodzaj mięsa jest najzdrowszy. Nie uwierzycie jaki
Adobe Stock
Newsy

Mięso strusie: właściwości i sposoby przyrządzania mięsa ze strusia

Mięso strusie ma bardzo mało tłuszczu, a dużo białka. Sprawdź, jak smakuje, ile kosztuje i jak się przygotowuje mięso ze strusia.

Strusie mięso jest dość słodkie, soczyste, zawiera w sobie pewną nutę dziczyzny. Oprócz tego jest też bardzo chude. W jego składzie jest jeszcze mniej tłuszczu niż w mięsie kurczaka. Szlachetne mięso strusie nie zawiera zwykle sterydów, hormonów czy antybiotyków. Na pierwszy rzut oka strusina przypominać może wołowinę. Ma czerwoną barwę na surowo, a po obróbce termicznej lekko brązowawą. Podobnie jak wysokiej jakości wołowina, także i mięso strusia jest bardzo kruche.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mięso strusie: właściwości odżywcze

Mięso strusia zawiera dużo żelaza, znacznie więcej niż wołowina czy konina. Strusina jest więc dobrym wyborem dla osób cierpiących na anemię. Oprócz żelaza, w strusim mięsie znajduje się cała masa innych składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Są to m.in.:

  • Miedź
  • Potas
  • Witamina B2
  • Cynk

Ze względu na małą zawartość tłuszczu, strusina nie wymaga długiego gotowania – wystarczy krótka obróbka termiczna.

Zobacz także
Z jakiego mięsa wyjdzie najlepszy farsz do gołąbków? Użyjcie go zamiast wieprzowiny

Z jakiego mięsa wyjdzie najlepszy farsz do gołąbków? Użyjcie go zamiast wieprzowiny

mięso mielone

Dodajcie do mięsa mielonego sodę oczyszczoną. To połączenie totalnie was zaskoczy

Ile kosztuje strusie mięso?

Niestety mamy dla was dwie złe wiadomości. Po pierwsze mięso strusia jest w Polsce dość trudno dostępne. W dużej mierze wiąże się to z liczbą ferm strusi w Polsce. W tej chwili jest ich tylko kilkadziesiąt.

Kolejną niedobrą nowiną dla potencjalnych smakoszy strusiego mięsa, jest to, że niestety taki delikates nie należy do najtańszych produktów mięsnych na rynku. Cena piersi strusia w internetowych sklepach firmowych strusich ferm sięga nawet ponad 100 zł.

Sporym wyzwaniem dla polskich hodowców strusi jest też sprzedaż mięsa strusiego drugiej i trzeciej kategorii, czyli np. podrobów. Pozostaje liczyć na upowszechnienie hodowli strusi w Polsce i w innych krajach, co będzie musiało przełożyć się na obniżenie cen mięsa.

Co można przygotować z mięsa ze strusia?

Mięso strusie ze względu na swój szlachetny charakter nadaje się do przyrządzenia wielu wykwintnych i pysznych dań, które nadadzą się do podania w trakcie wielkiej gali czy odświętnego obiadu. Oto kilka naszych propozycji:

  • Stek - stosunkowo łatwy i szybki do przyrządzenia, w sam raz do podania np. z pieczonymi ziemniakami
  • Gulasz - do przygotowania tego typu dania warto użyć także odrobiny czerwonego wina, które podkreśli wyjątkowy smak strusiny
  • Tatar - podobnie jak w przypadku wołowiny, także i czerwone mięso strusia nadaje się do drobnego pokrojenia i podania na surowo z ogórkami, cebulką i jajkiem
  • Sałatka - w tym przypadku warto postawić na równie ciekawe składniki, które dorównają w jakiś sposób mięsu strusiemu pod względem wykwintności. Dlatego też do sałatki ze strusiem w roli głównej warto dodać np. szparagi czy kalarepę.

Czytaj także:

Zauważyliście taki nalot na mięsie? Natychmiast zwróćcie je do sklepu. Możecie się zatruć
Flickr
Newsy
Zauważyliście na mięsie taki nalot? Natychmiast zwróćcie je do sklepu. Możecie się zatruć
Jeżeli kupione przez was mięso wygląda nieświeżo lub jego data ważności właśnie upłynęła, lepiej zrezygnować z jego jedzenia. Z troski o własne zdrowie.

Kupując mięso, a następnie zabierając się za jego przyrządzanie, trzeba koniecznie zwrócić uwagę na jego wygląd. To jak wygląda mięso zapakowane zwykle próżniowo w sklepie, jest obok daty ważności, pierwszym etapem sprawdzania świeżości mięsa. Jak ocenić czy mięso nadaje się do spożycia? Szczelne opakowania wykluczają niestety możliwość sprawdzenia tego, jak dany kawałek drobiu czy wieprzowiny po prostu pachnie. Podobnie podczas zakupu mięsa w marketach czy sklepach spożywczych, nie można z czystym sumieniem ocenić, czy konsystencja mięsa jest właściwa. Dopiero po otworzeniu „podejrzanego” opakowania można ocenić, czy mięso nie jest za bardzo lepkie i kleiste – to pierwsze oznaki psucia się produktu. Czy mięso z szarymi i żółtymi nalotami nadaje się do zjedzenia? Dlatego zanim kupicie mięso, dokładnie sprawdźcie je wizualnie. Nie powinno zawierać żadnych szarych przebarwień, niepokojących jasnych nalotów na swojej powierzchni. Szary kolor czy też żółkniejące naloty, to cechy charakterystyczne dla drobiu. Z kolei, nieświeża wołowina staje się za to nieco bardziej ciemna. Takim samym sygnałem alarmowym powinny być zabarwienia o odcieniu żółtym na mięsie. Świeże mięso powinno charakteryzować się żywym, jasnym kolorem bez innych odcieni. Czym grozi zjedzenie nieświeżego mięsa? Zatrucie pokarmowe wywołane pałeczkami bakterii salmonelli i E.coli, gronkowca czy clostridium (objawy – biegunka, wymioty, złe samopoczucie). Zakażenie żołądka i jelita grubego. Zatrucie jadem kiełbasianym (objawy początkowe to rozstrój żołądka, bóle brzucha, silne nudności). Ze względu na niebezpieczeństwo powyższych zatruć, oprócz dokładnego oglądania mięsa podczas zakupów, niezwykle ważne jest także jego odpowiednie...

Jecie ten produkt? Uważajcie – jest trujący i skraca życie
AdobeStock
Newsy
Jecie ten produkt? Uważajcie – jest trujący i skraca życie
Miłośnicy steków i gulaszy wołowych powinni się mieć na baczności. Jedzenie czerwonego mięsa okazuje się przynosić organizmowi więcej szkody, niż pożytku.

Choć w Polsce wołowina nie jest aż tak popularna jak w niektórych krajach, i tak często przyrządza się w polskich domach dania z czerwonego mięsa. Mowa tutaj chociażby o rosole, bitkach wołowych czy gulaszu węgierskim. Jednak okazuje się, że jedzenie czerwonego mięsa może mieć wiele negatywnych skutków dla organizmu. Wiedzieliście o tym? Co zalicza się do czerwonego mięsa? Kiedy mowa o czerwonym mięsie, większość ma pewnie na myśli wołowinę. Ale to tylko jeden z rodzajów czerwonego mięsa! Do tej kategorii zalicza się: Wołowinę Wieprzowinę Koninę Baraninę Kozinę Sarninę Jagnięcinę Cielęcinę Dziczyznę Mięso z osła Czy czerwone mięso jest zdrowe? Temat wpływu jedzenia czerwonego mięsa na zdrowie jest regularnie poruszany. Nieustannie prowadzone są badania na ten temat by stwierdzić, czy rzeczywiście jedzenie wołowiny i wieprzowiny może być szkodliwe. Okazuje się, że najbardziej niezdrowe jest czerwone mięso wysokoprzetworzone – takie, które zostało poddane odpowiedniej obróbce w procesie produkcji. Przykładowe mięso wysokoprzetworzone to kiełbasy, pasztety, parówki, konserwy mięsne, szynki oraz gotowe dania z mięsa. Czerwone mięso właśnie w takiej postaci okazuje się być bardzo niezdrowe dla organizmu. Niezdrowe tłuszcze w czerwonym mięsie Czerwone mięso zawiera wiele tłuszczów nasyconych, czyli tzw. złych tłuszczów, które podwyższają poziom cholesterolu – o wiele więcej niż mięso białe. Dlatego powinno się wybierać takie kawałki wołowiny, wieprzowiny czy innego czerwonego mięsa, które zawierają jak najmniej tłuszczu. Czerwone mięso i nowotwory Pojawiają się informacje o tym, jakoby czerwone mięso powodowało raka. Nie jest to do końca prawdą, ponieważ jedzenie samego czerwonego mięsa jeszcze nie...

Magda Gessler ostrzega wszystkich Polaków przed tym mięsem. „Jest jedną z najgroźniejszych rzeczy, jakie można zjeść”
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Magda Gessler ostrzega wszystkich Polaków przed tym mięsem. „Jest jedną z najgroźniejszych rzeczy, jakie można zjeść”
Mięso jest cennym źródłem białka w diecie, dlatego jest jednym z produktów zalecanych przez specjalistów. Jednak jak się okazuje, nie wszystkie są bezpieczne dla zdrowia. Magda Gessler alarmuje i ostrzega Polaków przed tym produktem.

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Poniekąd mają rację, gdyż zawiera ono sporo wartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Należy mieć jednak na uwadze, aby pochodziło ze sprawdzonego źródła, a w swoim składzie nie zawierało zbędnych dodatków.  Rodzaje mięsa na rynku  Mięso to ważny produkt w codziennej diecie. Oprócz białka, ma w składzie również wiele cennych wartości. Na rynku w sprzedaży można spotkać się z różnymi rodzajami tego produktu. Do najpopularniejszych zalicza się takie jak:  wieprzowina, wołowina, baranina, mięso drobiowe, czy dziczyzna.  Każde z nich ma swoje walory smakowe czy aromatyczne. Wybór właściwego rodzaju, zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych preferencji, a także przyrządzonego dania.  Właściwości zdrowotne mięsa Mięso wzbogaca dietę w wiele cennych wartości, które odżywiają organizm. Jadłospis bez tych produktów jest ubogi w różne składniki. Z tego też powodu specjaliści zalecają włączenie go do codziennego żywienia. Poza tym charakteryzuje się pewnymi właściwościami. Wśród nich wyróżnia się: źródło witamin z grupy B, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, świetne źródło łatwo przyswajalnego białka, budulec mięśni. Do zdrowszych mięs należy drób. Zawiera mniej kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze mogą być niebezpieczne dla zdrowia.  Magda Gessler jako autorytet kulinarny Magda Gessler jest niekwestionowanym autorytetem kulinarnym w całej Polsce. Jest właścicielką kilku restauracji w kraju, a także prowadzi swój program, gdzie przeprowadza zmiany w lokalach gastronomicznych. Dzięki takiemu działaniu uratowała wiele miejsc oraz pokazała im nowe kierunki rozwoju. Ze swoimi...

stek
Pixabay
Newsy
Kiedy posolić befsztyk? Zróbcie to w nieodpowiednim momencie, a mięso będzie do wyrzucenia
Steki są nieodłączną częścią kultury kulinarnej Stanów Zjednoczonych. Jest wiele rodzajów mięsa, jak i sposobów ich przygotowywania. Aby właściwie przygotować tą potrawę należy pamiętać o kilku kluczowych kwestiach. Sprawdźcie czy przyrządzacie to danie poprawnie!

Mięso, które jest wykorzystywane do przygotowania tego dania pochodzi z polędwicy wołowej. Są różne jakości tego mięsa, najlepsze jest jednak z jej końca. Ważna jest również grubość steka, najczęściej wybieraną jest 4-5 cm przy średnicy 7-8 cm.  Idealne mięso na steki Dobrej jakości wołowina ma strukturę rozpływającą się w ustach. Już po kilku minutach na patelni jest idealnie miękka. Najbardziej właściwą formą smażenia jest stek krwisty. Wówczas zatrzymuje wszystkie walory smakowe i aromatyczne. Im dłuższy czas obróbki termicznej, tym bardziej są one tracone. Dla osób, które nie przepadają za taką postacią podania, jest również możliwość wybrania średnio lub całkiem wysmażonego mięsa. Ta ostatnia przez prawdziwych i zagorzałych fanów steków jest uważana jako profanacja potrawy. Sztuka kulinarna Prawidłowe przygotowanie steka z polędwicy wołowej jest nie lada wyzwaniem. Podczas przyrządzania należy pamiętać o kilku kluczowych zasadach jak czas smażenia, wybór odpowiedniego tłuszczu do obróbki termicznej, a nawet właściwy moment krojenia po przygotowaniu. Jak to mówią praktyka czyni mistrza. Warto jednak zapoznać się z danym mięsem i sposobem jego przygotowywania, aby nie zostało zmarnowane oraz wyrzucone do kosza. Sekret tkwi w szczególe Podczas przygotowywania steków trzeba pamiętać o kilku zasadach, jednak istotną kwestią jest moment przyprawiania mięsa. Gdy zostanie to wykonane w nieodpowiednim momencie, polędwica niestety nie będzie już odpowiednia do dalszej obróbki. Mięsa nie powinno się przyprawiać w trakcie smażenia, gdyż szybko się ścina i sól nie będzie miała szansy przeniknąć do środka. Idealną chwilą do posolenia steka jest czas przed obróbką. Należy je przyprawić równomiernie od tej strony,...