Rosół
Kalim/Adobe Stock
Newsy

Mięso na rosół zalewacie zimną czy gorącą wodą? Jeden błąd zniszczy zupę

Rosół nie jest zupą trudną w przygotowaniu. Jeżeli jednak na początku gotowania popełnicie ten błąd, danie będzie do niczego.
Hubert Rój
listopad 25, 2020

Rosół to przede wszystkim włoszczyzna, makaron i oczywiście spory kawałek mięsa. Bez tego możemy zapomnieć o smacznym, aromatycznym wywarze. W sieci da się znaleźć co prawda przepisy na rosoły bezmięsne (wegańskie), ale będą one mocno różniły się smakiem od tego tradycyjnego.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Dwie pieczenie na jednym ogniu?

Czasami decydujemy się na gotowanie rosołu z okazałego kawałka smacznego mięsa. W takich wypadkach często w naszych głowach rodzi się pomysł, by z rosołu „wyczarować” dwa dania. Zupę i  drugie danie. Lepiej nie nastawiajmy się na tego typu rozwiązanie – mądre przysłowie mówi: chytry dwa razy traci.

Przygotowywanie rosołu opiera się na długim gotowaniu wywaru mięsnego na maleńkim ogniu. Czasem proces ten może potrwać nawet parę godzin. Eksperci twierdzą, że z rosołem sprawa jest następująca – im dłużej go wolno gotujemy, tym lepiej dla smaku zupy.

W czasie długiego gotowania rosołu zbieramy sumiennie tzw. szumowiny, czyli struktury białkowe, które wytrącają się z mięsa. Efekt uboczny takiego powolnego „pichcenia” jest następujący – nasze mięso stwardnieje i nie będzie już soczyste. W rezultacie będziemy mogli zapomnieć o wykorzystaniu go na drugie danie w smaczny sposób.

Wybierzmy mądrze

Jak już wspomnieliśmy –bez takiego długiego gotowania nie ma jednak mowy o smacznym rosole. Znamy przypadki osób, które zalewają mięso na rosół gorącą wodą albo bulionem z warzyw i gotują włoszczyznę z mięsem dość krótko – nie polecamy takiej metody. Nie osiągniemy wtedy tradycyjnego, głębokiego smaku rosołu.

Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest więc zalanie mięsa rosołowego zimną wodą i długie gotowanie na bardzo małym ogniu. Nie uciekniemy także od mozolnego zbierania „szumowin”. Cóż, smak wymaga wyrzeczeń i cierpliwości!

Na koniec pozostało nam jeszcze jedno zagadnienie. Czy jest jakaś metoda, by nie „utopić” w rosole wartościowego mięsa i uzyskać odpowiedni smak tanim kosztem? Wydaje się, że pewnym rozwiązaniem może być użycie mniej cennych kawałków mięsa, także tych z kośćmi.

Komentarze
Pączki
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy Jak zrobić idealnie pulchne domowe pączki? Przepis opanujesz w mig. Efekt cię zaskoczy
Do tłustego czwartku jeszcze daleka droga, ale pyszne i puszyste pączki możemy usmażyć i bez okazji. Z tym przepisem wyjdą tak jak należy!
Hubert Rój
listopad 25, 2020

W najbliższą niedzielę obchodzić będziemy andrzejki. Co prawda smażenie pączków łączy się bardziej z tłustym czwartkiem i końcem karnawału, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby uświetnić pączkami dzień św. Andrzeja. Smaczne pączki wymagają smacznego nadzienia. Klasyczna wersja to oczywiście nadzienie o smaku różanym. Jeżeli jednak nie dysponujecie takimi powidłami, bez obaw. Do pączków nadadzą się także marmolady wiśniowe, malinowe i inne. Nie brakuje także fanów pączków z czekoladowym nadzieniem. Warto wypróbować także mniej oczywistych składników jak choćby – masa krówkowa (kajmakowa), chałwa czy masa kokosowa. Tego typu wypełnienie z pewnością spotka się z uznaniem najmłodszych smakoszy. Na sam koniec warto wspomnieć o dwóch tradycyjnych składnikach, o których nie możemy zapomnieć przygotowując pączki. Po pierwsze nieodzowne są ok. 2 kieliszki spirytusu bądź innego mocnego alkoholu. To znany od lat sposób na to, by nasze pączki nie pochłonęły zbyt dużo tłuszczu. I tu właśnie się zatrzymajmy – jakiego tłuszczu najlepiej użyć do smażenia tłuszczu? Prawdopobonie teraz najczęściej wybieramy olej rzepakowy. Warto jednak cofnąć się w czasie i podobnie jak nasze mamy i babcie skorzystać z tradycyjnego smalcu. Przepis na idealnie pulchne domowe pączki: Składniki: 1 kg mąki 5 dag drożdży (ok. połowa paczki) 2/3 szklanki cukru 0,5 l mleka 5 żółtek 1 całe jajo 10 dag masła 2 kieliszki spirytusu (ok. 50 ml) Pół łyżeczki soli Smalec do smażenia Nadzienie (najlepiej konfitura różana) Cukier puder Przygotowanie: Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami, które wcześniej rozprowadzamy z cukrem....

Przeczytaj