Rosół
Kalim/Adobe Stock
Newsy

Mięso na rosół zalewacie zimną czy gorącą wodą? Ten błąd zniszczy zupę

Rosół nie jest zupą trudną w przygotowaniu. Jeżeli jednak na początku gotowania popełnicie ten błąd, danie będzie do niczego.

Rosół to przede wszystkim włoszczyzna, makaron i oczywiście spory kawałek mięsa. Bez tego możemy zapomnieć o smacznym, aromatycznym wywarze.

W sieci da się znaleźć co prawda przepisy na rosoły bezmięsne (wegańskie), ale będą one mocno różniły się smakiem od tego tradycyjnego. Czasami decydujemy się na gotowanie rosołu z okazałego kawałka smacznego mięsa.

W takich wypadkach często w naszych głowach rodzi się pomysł, by z rosołu „wyczarować” dwa dania. Zupę i  drugie danie. Lepiej nie nastawiajmy się na tego typu rozwiązanie – mądre przysłowie mówi: chytry dwa razy traci.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić dobry rosół?

Przygotowywanie rosołu opiera się na długim gotowaniu wywaru mięsnego na maleńkim ogniu. Czasem proces ten może potrwać nawet parę godzin. Eksperci twierdzą, że z rosołem sprawa jest następująca – im dłużej go wolno gotujemy, tym lepiej dla smaku zupy.

W czasie długiego gotowania rosołu zbieramy sumiennie tzw. szumowiny, czyli struktury białkowe, które wytrącają się z mięsa. Efekt uboczny takiego powolnego „pichcenia” jest następujący – nasze mięso stwardnieje i nie będzie już soczyste. W rezultacie będziemy mogli zapomnieć o wykorzystaniu go na drugie danie w smaczny sposób.

Zobacz także
Jak prawidłowo opalić cebulę do rosołu? Jeden błąd i zepsuje smak zupy

Jak prawidłowo opalić cebulę do rosołu? Jeden błąd i zepsuje smak zupy

pierogi z mięsem przepis

Zostało wam mięso z rosołu? Wykorzystajcie je do dania, które wszyscy kochają

Jaką wodą zalać rosół?

Jak już wspomnieliśmy – bez takiego długiego gotowania nie ma jednak mowy o smacznym rosole. Znamy przypadki osób, które zalewają mięso na rosół gorącą wodą albo bulionem z warzyw i gotują włoszczyznę z mięsem dość krótko – nie polecamy takiej metody. Nie osiągniemy wtedy tradycyjnego, głębokiego smaku rosołu.

Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest więc zalanie mięsa rosołowego zimną wodą i długie gotowanie na bardzo małym ogniu. Nie uciekniemy także od mozolnego zbierania „szumowin”. Cóż, smak wymaga wyrzeczeń i cierpliwości!

Na koniec pozostało nam jeszcze jedno zagadnienie. Czy jest jakaś metoda, by nie „utopić” w rosole wartościowego mięsa i uzyskać odpowiedni smak tanim kosztem? Wydaje się, że pewnym rozwiązaniem może być użycie mniej cennych kawałków mięsa, także tych z kośćmi.

Źródło: haps.pl

Rosół
Adobe Stock
Newsy
Czy rosół powinno gotować się pod przykryciem? Zastosujcie ten trik, a zupa będzie lepsza
Gotowanie rosołu nie jest tajemną sztuką dostępną tylko dla wybranych. Jednak na jego smak wpływa suma wielu szczegółów. Co z przykrywaniem rosołu pokrywką w trakcie gotowania?

Jak mówi znane powiedzenie – diabeł tkwi w szczegółach. Postaramy się dzisiaj rozjaśnić wam kilka kwestii związanych z gotowaniem ulubionej zupy większości Polaków. Zastanówmy się, na jakim ogniu powinno gotować się rosół i czy go przykrywać, czy nie. Na jakim ogniu gotować rosół? Na jakim ogniu gotujecie swój rosół? Piękny, barwny, aromatyczny wywar wyjdzie wam tylko w jednym przypadku. Czyli wtedy, gdy będziecie powoli gotowali swoją zupę na maleńkim gazie, tak by zupa jedynie „mrugała” w garnku. Mamy więc złą wiadomość dla osób niecierpliwych. Zbyt duży ogień spowodowałby szybkie wyparowanie zupy. Czy rosół powinno się gotować pod pokrywką? Zgodnie z „rosołowym elementarzem" rosół gotuje się bez pokrywki. Tradycyjne przepisy na gotowanie rosołu odradzają bowiem przykrywanie garnka.Zamiast tego należy czuwać nad garnkiem zwłaszcza w pierwszej fazie gotowania i regularnie zbierać tzw. szumowiny . Jeśli nie macie jednak 3-4 godzin na powolne gotowanie zupy, a marzycie o smacznym rosole, jest dla was rozwiązanie. Dzięki jednemu małemu patentowi zapomnicie także o uzupełnianiu wyparowanego płynu wrzątkiem z czajnika. Wystarczy, że przykryjecie gotujący się garnek z rosołem, ale zostawicie niewielką szczelinę, przez którą będzie uciekała para wodna. Co prawda ortodoksyjni eksperci od spraw rosołu powiedzieliby, że to wbrew tradycji, ale znacznie przyspieszy to gotowanie zupy. Przygotowany w ten sposób bulion nie straci zbyt wiele smaku dzięki temu sprytnemu trikowi. A wy zaoszczędźcie nieco czasu! Jaka woda do rosołu? Zanim przystąpicie do działania, wcześniej podejmiecie decyzję o tym, na jakiej wodzie gotować rosół. Wszelkie podręczniki sztuki kulinarnej i książki kucharskie nakazują zalewanie mięsa...

rosół, zupa, zupa z makaronem
rzelkazag
Newsy
Solisz rosół w trakcie gotowania? To błąd, przez który twoja zupa jest...
Rosół to tylko pozornie zupa łatwa w przygotowaniu. Jeżeli chcemy osiągnąć fantastyczny i satysfakcjonujący nas smak, warto wziąć sobie do serca kilka zasad, o których wcześniej nawet nie słyszeliśmy.

W staropolskiej kuchni „prawdziwy rosół” gotowało się na kościach wołowych i cielęcych z obowiązkowym dodatkiem kilku różnych gatunków mięsa. Dzisiaj zwykle ograniczamy się do jedynie jednego rodzaju mięsnej podstawy naszej zupy. Zwieńczona makaronem i tak dalej jest kochaną potrawą większości Polaków. Filary smacznego wywaru Oprócz tego ważna jest także włoszczyzna i przyprawy. Każda pani domu ma swoje własne proporcje i dokładnie opracowane kolejne czynności podczas przygotowywania swojego rosołu. Bez mięsa i włoszczyzny możemy zapomnieć o smacznym wywarze, którego zapach będzie przyciągał do kuchni domowników. Oprócz tego ważne jest także powolne, mozolne wręcz gotowanie rosołu na maleńkim ogniu przez nawet kilka godzin. Mało osób wie, że do rosołu warto wlać nieco spirytusu lub nawet wódki. Zapytacie – a to w jakim celu? Odpowiedź jest prosta. Alkohol sprawi, że rosół nie straci swojego wyjątkowego smaku w kolejnych dniach po ugotowaniu, a przede wszystkim będzie bardziej klarowny i przejrzysty. Dajmy mu czas Ważne jest także zbieranie z powierzchni gotującego się rosołu tak zwanych szumów, czyli struktur białkowych, które wytrącają się podczas gotowania z naszego mięsa. Gotując rosół zalewamy mięso zimną wodą i spokojnie dajemy mu wystarczająco dużo czasu na oddanie nam całego swojego smaku i aromatu. Warto jednak nie solić mięsa zbyt wcześnie. Jeżeli dodamy sól zbyt wcześnie, nasze warzywa i mięso nie oddadzą pełni smaku, który w nich drzemie. Dlatego w tym miejscu udzielimy wam małej, ale przydatnej wskazówki – rosół posólmy dopiero pod koniec jego gotowania!

Rosół
Gotujmy.pl/ania321
Newsy
Przykrywacie gotujący się rosół pokrywką czy nie? Ten szczegół ma ogromny wpływ na jego smak
Gotowanie rosołu pod przykryciem mocno wpływa na jego ostateczny smak. Podpowiemy wam, czy podczas przyrządzania rosołu powinno używać się pokrywki.

Gotowanie rosołu wydaje się prostą czynnością. Tymczasem jego smak tkwi w drobnych szczegółach. Wielu jest zdania, że rosół to tak proste w przygotowaniu danie, że nie powinno się zawracać sobie nawet głowy takimi „detalami” jak kwestia przykrywania zupy w trakcie gotowania. Tymczasem to właśnie te małe szczegóły i szczególiki mają ogromny wpływ na smak, wygląd i zapach ukochanej zupy wszystkich Polaków. Czy rosół powinno się gotować pod przykryciem? Powodzenie gotowania rosołu w dużej mierze zależy od tego, czy w trakcie gotowania przykryliście go pokrywką, czy też nie. Pokrywki powinno używać tylko i wyłącznie na samym początku gotowania. A więc do momentu gdy woda z mięsem jeszcze nie zawrzała. Wówczas jeszcze śmiało i bez obaw można przykrywać swój garnek z zupą pokrywką lub inną przykrywką. Gdy proces powolnego gotowania się rozpoczyna, powinno się jednak niezwłocznie zdjąć pokrywkę i pozwolić swojej zupie na „złapanie oddechu”. W ten sposób nabierze ona jeszcze więcej smaku! Jak powinno się gotować rosół? Skoro już wyjaśniliśmy kwestię gotowania rosołu pod przykryciem lub bez, jesteśmy teraz winni odpowiedzi na kilka innych, bardziej podstawowych pytań w kwestii tego, jak ugotować dobry i smaczny rosół. Na starcie trzeba wybrać odpowiednie mięso do swojego bulionu . Następnie kwestia wody – mięso powinno się zalać zimną wodą . Do garnka z wodą dodajcie potem włoszczyznę. Tutaj pojawia się jednak kolejna zagwozdka – rosół wymaga gotowania na jak najmniejszym ogniu przez bardzo długi czas! Tak, tylko rosół „mrugający” godzinami delikatnie na ogniu będzie aromatyczny i smakowity. To oczywiście zasługa powolnego uwalniania się smaków z waszego mięsa i warzyw. Czy należy...

rosół
AdobeStock
Newsy
Podczas gotowania rosołu dolewacie wrzątek czy zimną wodę? Jedna z tych metod ma fatalny wpływ na jego smak
Gotowanie rosołu przez długie godziny bez przykrycia wiąże się z nieuniknionym parowaniem. Czym uzupełniać braki?

Rosół to potrawa, która lubi cierpliwość gotującego. Podczas przygotowywania tej zupy pośpiech jest niewskazany. Wybór mięsa, przygotowanie włoszczyzny i spokojne gotowanie wywaru na naprawdę maleńkim ogniu przez kilka godzin. Każda gospodyni domowa wie o tym, że bez takiego podejścia do sprawy nie ma mowy o smacznym i esencjonalnym bulionie. To właśnie długie gotowanie jest kluczem do osiągnięcia pięknego koloru zupy. Oczywiście pod warunkiem, że do gotowania wybierzecie kawałek wiejskiej, tłustej kury. Uzupełnianie braków Powszechnie znaną wiedzą jest także to, że mięso należy zalać zimną wodą. W przeciwnym wypadku zamiast powolnie gotowanej zupy, otrzymacie gotowaną sztukę mięsa. Zupełnie inaczej będzie wyglądała sprawa z dolewaniem wody podczas gotowania rosołu. Kiedy garnek z waszą zupą przez dobrych kilka godzin stoi na małym gazie, można być pewnym, że ilość wywaru z czasem mocno się zredukuje. W takim wypadku konieczne jest uzupełnienie braków wyparowanej wody. Jaką wodę wybrać w takim wypadku? Tutaj nie ma już miejsca na lodowatą wodę. Do garnka powinniście dolewać tylko i wyłącznie wrzątek z czajnika. Dolanie zimnej wody do gotującego się rosołu przyniesie fatalne skutki. W ten sposób zatrzymacie po prostu proces gotowania zupy i będzie ona fatalna w smaku. Przepis na rosół Składniki: Mięso z kury wraz z kośćmi (lub kawałek innego mięsa drobiowego) Marchew Pietruszka Kawałek selera Cebula Liść laurowy, ziele angielskie Lubczyk i pietruszka (zioła świeże lub suszone) Sól i pieprz Makaron – nitki Przygotowanie: Mięso zalejcie zimną wodą i gotujcie przez ok. 40-50 min, zbierając tzw. szumy. Cebulę opalcie nad ogniem, a następnie dodajcie ją wraz z pozostałymi obranymi jarzynami do...